19 трика за пазаруване в Амазон – как да спестиш малко време и повечко пари!

Безспорно Амазон развива електронна търговия в големи мащаби и затова понякога на човек може да му се стори, че пазаруването в магазина е цяла наука.

Това обаче може да се превърне в приятно занимание с доста добър финансов резултат. Само трябва да следваш нашите съвети и да се забавляваш!

1. Поискай пари обратно ако след покупка цената на продукта стане по-ниска


Как става: Eдно от най-дразнещите неща при онлайн пазаруването е, че можеш да купиш нещо и после то да бъде пуснато в разпродажба. За радост този проблем е елиминиран при Амазон. Ако имаш такъв казус веднага се свързваш с отдел “Обслужване на клиенти” по чат, телефон или имейл и разликата ще ти бъде възстановена.

Важно: Можеш да предявиш претенция за стоки, които се продават и доставят от Амазон. Срокът да го направиш е седем дни от датата на доставка, но много хора са имали късмета да си върнат парите дори и като не са го спазили.

2. Поискай пари обратно ако видиш на друго място по-добра оферта за мобилни телефони и телевизори


Как става: Да кажем, че си спестил пари за хубав телевизор или телефон, отдавна ги гледаш в Амазон и внезапно попадаш на по-изгодна цена в друг електронен магазин. Политиката на Амазон за сравнение на цените за телевизорите и телефоните (price matching policy) позволява да получиш сумата от разликата в двете цени.

Важно: Трябва да се свържеш с отдел “Обслужване на клиенти” по телефон или чат 14 дни след доставката. Може и по имейл и тогава в рамките на 24 часа получаваш отговор и информация за връщането на сумата.

3. Използвай програмата Амазон trade-in, за да продадеш старите си вещи, от които вече нямаш нужда


Как става: Съществуват така наречените trade-in програми като Gazelle, където можеш да изтъргуваш стария таблет или телефон. Голямата сделка обаче е при Амазон, защото получаваш Amazon Gift Card в замяна.

Само за сравнение: За стария ти iPhone 5 при Gazelle ти дават скромните 75 Щатски долара, а при Амазон кредит от 225 Щатски долара. Освен това магазинът изкупува и други използвани неща като DVD, CD, учебници и видео игри.

Важно: Естествено при Амазон нямаш пари в брой, но този кредит определено е от огромна полза ако си редовен клиент. Със сигурност не е за предпочитане старите ти вещи да събират прах и никой да не ги ползва.

4. Купувай нови или използвани стоки изгодно в Amazon Warehouse и Amazon Outlet


Как става: Amazon Warehouse e мястото, където се продават стоки с отворена опаковка или върнати и това е вследствие на политиката на магазина за връщане на парите. Има огромен избор от неща. Да не забравяме и Amazon Outlet, където пък те съблазняват с намаление от 30% и повече на чисто нови продукти.

Важно: Стоките в Amazon Warehouse са разпределени в категории според състоянието, в което са – “Много добро”, “Приемливо”. Блендер с етикет “Като нов” не изглежда така сякаш е ползван две години. Всички продукти нямат оригинална гаранция, но все пак компанията покрива стойност до $ 2500 плюс доставка.

5. Купувай евтини допълнителни стоки като използваш предварителна заявка


Как става: Амазон предлага хиляди полезни допълнителни продукти (add-on items) като балсам за устни или USB и то на цени, които за местния магазин са непосилни.

Въпросът е, че за да ги получиш трябва да пазаруваш за минимум $ 25 общо. Можеш да изпълниш това условие като добавиш в количката нещо с предварителна заявка като например още неизлязла видео игра или филм.

Важно: Амазон не изисква плащане за продукти с предварителна заявка докато не стартира доставката. Така че спокойно можеш да се откажеш от тях впоследствие и пак да си получиш допълнителните стоки (add-on items) на изгодната цена.

6. Използвай CamelCamelCamel, за да знаеш винаги кога падат цените


Как става: CamelCamelCamel е инструмент за следене на цените, който ти изпраща имейл или те намира в Twitter, за да те информира, когато цената на желан от теб продукт в Амазон се редуцира. За повечето стоки има даже и история във вид на графики, където се вижда движението на цената във времето.

Важно: Не е необходимо да се регистрираш в CamelCamelCamel, за да следиш цените, но ако го направиш ще получаваш имейли и ще имаш достъп до списък с желани продукти. Има опция да включиш списък с намаление на цените на страницата на всеки продукт от Амазон като инсталираш add-ons за Chrome или Firefox.

7. Искай компенсация или замяна за повреден продукт, без да се налага да го връщаш


Как става: Сигурно ти се е случвало да очакваш с нетърпение закупен онлайн продукт и накрая той пристига счупен, с разкъсана опаковка. Клиент на Амазон може да се обади веднага на служител от “Обслужване на клиенти” и обикновено получава платената сума обратно или нов продукт без да връща стария.

Важно: Ако продуктът се продава от Амазон тогава обикновено се изпраща нов и то на следващия ден, за да се успокои потребителят. Ако идва от търговец – трета страна парите биват върнати обратно в рамките на два до три работни дни.

8. Бързи продажби с Amazon Gold Box и Amazon Coupons


Как става: Хората обикновено полудяват по офертите на Черен Петък в Амазон, но всъщност електронният гигант си ги държи целогодишно в Amazon Gold Box. Освен това съществува и страница с така наречените купони (Coupons page), където има моментни намаления на неща като храна и фитнес уреди.

Важно: В Amazon Gold Box и страницата с купоните постоянно има промени и затова ги проверявай редовно. Можеш да си съхраняваш стоки от Gold Box и купони в твоя Амазон акаунт и така ще имаш по-лесен достъп.

9. Сподели доставка по програмата Amazon Prime с други


Как става: Ако си член на програмата Amazon Prime сигурно вече си фен на безплатната доставка в рамките на два дни. Магазинът те печели още повече като разрешава да си поканиш до 4 човека от семейството да се възползват от това. Отиваш на страницата “Prime Central” и натискаш “Invite a household member”.

Важно: Членът на семейството ти, който има удоволствието да участва, трябва да знае рождения ти ден. Не можеш да споделяш достъп до Prime Instant Video или Music.

10. Избегни плащането на данък продажби като купуваш от търговец – трета страна


Как става: Търговците – трета страна не са задължени да начисляват данък продажби и така можеш да си го спестиш. Виждаш кои търговци го правят като кликнеш на таб „new“ или “used” на съответната продуктова страница.

Важно: Не всички търговци – трета страна имат обаче тази практика и е добре преди да приключиш с покупката си да огледаш количката още веднъж.

11. Купи по-евтини книги и учебници от Амазон в други страни по света


Как става: Главният сайт на Амазон предлага голям избор на книги и учебници, но ги има на по-ниска цена в магазините в други страни като Франция например. Използвай инструмента Cheap River, за да видиш цените в целия свят и да откриеш най-изгодната.

Важно: Международните издания на учебници от САЩ обикновено са на английски език, но някои неща като номерацията на страниците или главите понякога са малко по-различни.

12. Откажи се от членство в програмата Amazon Prime и си поискай парите обратно


Как става: Много хора се възползват от безплатното членство в програмата Amazon Prime за един месец и забравят да се отпишат преди да изтече периодът. От това следва автоматично теглене на 99 Щатски долара месечна такса от кредитната им карта.

Ако това е твоят случай и си решил да се откажеш от членството помоли любезно отдел “Обслужване на клиенти” да ти върне сумата по картата.

Обикновено изходът на ситуацията е в полза на клиента.

Важно: Можеш да избегнеш това като отидеш на “Prime Central” и кликнеш на “Do not continue”. Така автоматично си отписан след изтичането на един месец.

13. Пазарувай по-евтино с програмата Amazon Family


Как става: Всеки, който наскоро е станал родител, се сблъсква с проблемите на пазаруването. С Amazon Family нещата са улеснени – 20% намаление на памперси и 15% за бебешки продукти. Членството в програмата е безплатно за членове на Amazon Prime, но има и безплатен тестов период от 30 дни за не-членове. Те ползват също тези намаления и двудневен срок на доставка.

Важно: За Amazon Family има ограничение – само едно членство за домакинство. Тоест не можеш да се запишеш втори път, за да удвоиш намалението за памперси. След като изтече безплатният период за Amazon Mom получаваш специална цена за членство в Amazon Prime – 49 Щатски долара.

14. Открий Amazon Wish List на твой приятел


Как става: Какво ще кажеш да подариш на приятеля ти тениска за рождения ден и да се окаже, че той е искал точно нея? На помощ в секретната мисия идва Амазон, който позволява да намериш на който и да е човек Wish List – списък с желани продукти. Трябват ти само пълните имена или имейл адрес.

Важно: В някои случаи Амазон може да ти даде и адреса за доставка на човека, който си е обявил списъка с желани стоки.

15. Вземи електронна книга с намалена цена и полезно безплатно приложение


Как става: За активно четящите всеки ден Амазон предлага книги (любовни романи, публицистика, детски книги) за Kindl с невиждани намаления.

Ако имаш телефон на Андроид можеш да се радваш на безплатни приложения, за които иначе се заплаща. Включително игри и инструменти за продуктивност.

Важно: За да сдобиеш с някое от безплатните приложения трябва да инсталираш Amazon App Store. Освен това всеки ден можеш да подаряваш на приятел книга с намаление.

16. Абонирай се за продукти, които купуваш редовно


Как става: Ако постоянно купуваш козметика например използвай програмата “Subscribe & Save”  и така ще получиш отстъпки от цените.

Задаваш честотата на доставка на стоките, всичките с безплатна доставка. Можеш да анулираш поръчката по всяко време.

Важно: Намалението от 15% е за цялата поръчка, ако в един ден се доставят пет или повече продукта. Ето защо е хубаво да си организираш поръчките добре.

17. Искай по-бърза доставка или замяна ако стоката се забави необичайно дълго


Как става: Ако стоката ти се бави с около три – 4 дни тогава имаш пълното право да потърсиш отдел “Обслужване на клиенти”. Ще последва или upgrade на доставката или пък ще се пусне нова поръчка с доставка на следващия ден.

Важно: Ако продукт, продаван от Амазон, все още не е тръгнал към теб, обикновено му се забързва доставката. Замяна има само, когато стоката вече е изпратена, но има забавяне.

18. Искай компенсация за доставката или удължаване на членството в програмата Amazon Prime


Как става: Стоките от Амазон имат дата за гарантирана доставка (Guaranteed Delivery). Ако тя по някаква причина не е спазена без колебание можеш да изискаш възстановяване на разходите ти за доставка или едномесечно продължение на членството в Amazon Prime.

Важно: Компенсацията не важи за членове на Amazon Prime, защото доставката за тях е безплатна и е в рамките на два дни.

Гарантираните доставки трябва да са до валиден пощенски адрес. Ето защо преди да предявиш претенции трябва поръчаната стока да е пристигнала при теб.

19. Искай замяна или компенсация за открадната пратка


Как става: Кражбата на пратка сигурно е най-големият страх на пазаруващите онлайн. Ако все пак това се случи имаш шанса за нова поръчка на откраднатия продукт или компенсация по кредитната карта.

Важно: Ако това ти се “случва” твърде често, естествено е Амазон да хване играта и да не бъде така благоразположен към теб.

Приятно пазаруване ? ? ?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: