Губим ли си времето като четем книги за личностно развитие?

Разходете се в която и да е книжарница и ще видите рафтове пълни с книги за личностно развитие. Вероятно сте чели някои от класиките на тази тема или сте срещали идеите от тях в различните списания и сайтове за личностно развитие.

Ако четете и този сайт със сигурност сте попаднали на не малко съвети свързани с мотивация, продуктивност и така нататък. Може би дори прекарвате времето си всеки ден в четене ни лични блогове за развитие, книги или слушане на записи на тази тема.

Но в крайна сметка, питали ли сте се какъв е смисълът от всичко това?

Дали си губите времето?

Може би отговорът е: Зависи!

Зависи, защото само с четене няма да стигнете далеч. Когато искате да промените нещо в живота си, съблазнително е да потърсите бързо и лесно решение на проблемите си. И книгите и сайтовете могат да ви обещават много със заглавия от рода „Аз ще ви направя богат!“, „С метода успехите в живота са гарантирани!“ и още много такива.

Въпросът е могат ли наистина да направят това, което обещават?

И отговорът е може би ДА, но с много работа от ваша страна. Няма друг начин!

Проблемът на доста от нас, които четем книги за личностно развитие, е че те ни дават много малък тласък, не този, от който действително имаме нужда. Причината не е в книгите, има доста добри! Проблемът е в нас!

Четем „Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил и си мислим че правим нещо много продуктивно. Но истината е че нищо не правим докато не предприемем реални действия с това, което сме прочели. Просто е!

Продуктивноста не е в това да четем книги и статии за продуктивност.

Продуктивността идва, когато приложим прочетеното или поне това, което е възможно в настоящите ни житейски условия.

Вие попадали ли сте в този капан?

Купувате ли книга след книга, четете ли блог след блог с надеждата, че този път най-накрая ще откриете тайната, която ще промени живота ви?

Проблемът е че никога няма да намерите тази тайна. Да, точно така никога, ако само четете и нищо повече! Защото ако не сте в реален контакт с това, което четете, ако не го пробвате на практика, нищо и никога няма да бъде по-различно.

Наистина ли искате да се промените?

Наистина ли искате промяната да дойде и във вашия живот?

Това е труден въпрос, но е важно да помислите върху него. Задавайки ви този въпрос може и да ви изглежда, че нямам грам мозък в главата си, тъй като отговорът е очевиден!

Разбира се, че искате да получите по-добра работа от сегашната. Разбира се, че искате да отслабнете и да станете по-здрави. Разбира се, че искате да откажете цигарите. Разбира се, че искате повече продажби и повече пари!

Работата е там, че когато искате да се промените в някаква посока вие също трябва да дадете нещо! И това е нещо повече от просто четенето на книги.

За да излезете от задънена улица, в която се намирате, вие трябва да оставите зад гърба си познатото ви рутинно ежедневие.

Всички сме чували за зоната си на комфорт и как трябва да я напуснем ако искаме да успеем. И това е абсолютно вярно.

За да отслабнете ще трябва да спрете да ядете толкова много нездравословна храна, както го правите всеки ден! Промяната на вашата ежедневна обстановка може да отнеме много енергия и всеотдайност. Ще се наложи да правите неща, които са трудни или страшни като например да говорите с някой, от когото ви е страх или да се сблъскате с голям проблем.

Ако не сте наистина готови за промяна на целия си живот, няма проблем! Вместо да се фокусирате върху далечната си мечта, започнете с по-малки лични цели, които да развиете.

Може би искате в този момент да си смените работата, да започнете нова кариера, но засега добро начало е първо да се справите с лошия ви навик да отлагате например.

Предприемане на действия

Аз съм твърд фен на добрите книги за личностно развитие, сайтовете за това, аудио програмите и семинарите на тази тема.

Един голям писател може да отвори очите ви за нови идеи, да ви мотивира, да ви даде съвета, от който имате нужда и действително да промени живота ви. Примерите са безброй. Проблемът е, че повечето хора не получават толкова колкото би трябвало от материала, който четат, защото те просто го четат.

Много е лесно да кимнем в знак на съгласие с някой писател или говорител.

Може и да се почувстваме вдъхновени докато четем, но приключвайки с книгата, сайта или семинара ние забравяме всички идеи, които сме имали и сме получили до момента.

Те сами няма да дойдат да ви побутнат, за да успеете. Това не е техен проблем, а ваш!

Как да си помогнете сами

#1. Бъдете наясно какво искате да научите или какво искате да промените.

Вие вероятно не четете книги или блог статия за личностно развите просто така от общ интерес. Вероятно има специфична ситуация във вашия живот, в която искате да подобрите нещо. Каква е целта ви?

#2. Изберете добър материал.

Посъветвайте се с приятели, които да ви препоръчат любимите си блогове или книги. Търсете солидно съдържание и стил, които да ви карат лесно да четете. Тук няма да ви препоръчвам нищо, защото съм пристрастен, вие си преценете!

#3. Четете с бележник в ръка.

Нахвърлете си въпроси или идеи, които ви идват докато четете или нови прозрения, за които може би после няма да можете да се сетите. Отбележете си всичко, което искате да изпробвате сами, обърнете му особено внимание. Това може да бъде нов начин за управление на времето например.

#4. Отделете време не само за четене, но и за Действие.

Опитайте да си запишете от 1 до 3 стъпки, които ще приложите всяка една седмица, на базата на това, което сте прочели. Започнете с малки стъпки, но започнете!

За финал

И така, вие току що прочетохте тази статия.

Не позволявайте това да бъде още един пореден добър съвет, който незабавно да забравите след като затворите страницата на сайта ни. Вместо това отделете минутка точно сега и помислете какво ще направите различно следващия път, когато вземете книга за личностно развитие или когато отворите някоя добра статия от Lifehack…

Лесно е да се прочете нещо, но истинският резултат зависи само от вас самите, от никой друг! Затова освен да четете ДЕЙСТВАЙТЕ!

 • 406
 •  
 •  
 • Въпрсните книги са един прекрасен метод за смъкване на пари от огромното количество пасивна, неособено интелигентна и аааадски мързелива маса, която съставлява основата на модерното общество. Никой няма нужда от книга, лекция за 1000 лева, собствен „коуч“ (ще повърна от тая дума) или нещо от сорта, за да разбере, че ако иска да стане по-добър в нещо, то той трябва да положи усилия. Обикновено той знае и точно какви трябва да са усилията! Искаш да отслабнеш – ми спри да плюскаш като прасе и започни да се движиш! Искаш да изкараш повече пари – ами повиши си квалификацията, стани по-полезен работник или потърси по-добра работа (но ако ставаш за нея….). Само че народа просто е мързелив. И не му се полагат усилия. Затова предпочита да си купи книгата с гръмкото заглавие, или да отиде на великата „лекция“ от поредния тарикат, който говори увелкателно, изглежда добре, създал е „хайп“ (нали си падаме по тия думички) и има добър маркетинг, да изсипе парите (които иначе не му стигат) и да чака „отговорите“, които всъшност сам знае. И когато прочете/чуе – да кима с простата си глава и да вика „ейййй, верно бе, прав е човека“…. Но – докато има глупаци (а има много такива), ще има и хора, които да използват ситуацията, за да постигат собственото си благоденствие за тяхна сметка. Същото е с телефонните „измамници“….

 • Да деиствието е задължително. Обаче, четенето на книги определено си заслужава времето. Всяка книга ни обогатява. Според мен, четенето с времето оформя мислите ни по друг начин, който сам по себе си ни задвижва към желаната промяна, защото мислите определят действията ни. Следователно ще има и действие. При някой е бързо, при други се изисква повече време. Но хората сме устроени различно, всеки си има своето темпо на разбиране и оформяне на нещата и личния прогрес.
  Вашата мотивация помага на много хора да се задействат, размърдат или най-малко да опитат.
  За това си заслужава Вие да пишете, а ние да четем.
  А може би съм пристрастна, защото, обичам да чета.😉🙂

  • Благодарим Ви, Радостина😊 Думите Ви са страхотен стимул за нас да продължаваме да правим точно такова съдържание. Искрено се надяваме хората като Вас да са повече, защото положителните промени в България стават реални именно благодарение на активно четящите и действащите. Всъщност, когато животът на отделния човек върви в хубава посока, тогава и той има силите и вътрешната мотивация да дава добавена стойност за останалите, да помага, да мотивира други хора.

 • Според психолозите, отрицателните емоции превишават няколко пъти положителните. Няколко от тях са базови и създават множество мъчителни емоционални комплекси, които влияят на Аз-образа, социалната роля, мисленето и поведението. Според Библията, Земята е място на скръб, плач и стенание. Следователно, хората първо трябва да се освободят от оковите си, а после да се усъвършенстват. Следователно, книгите с позитивни напътствия за самоусъвършенстване не работят, а показват само какво НЕ бива да правите: НЕ ТРЯБВА ДА БЯГАТЕ ОТ ЖИВОТА.

 • Боже всякаш сте в живота ми и ме наблюдавате 😀 да и аз от скоро изпаднах в безната на нищетата пилеейки времето си,парите си по казина..Ударих дъното само критики критики ден след ден се задължават в безпощадната безна и това само защото нямах идол в животa,бях един от многото посредствени хора без идея за бъдеще и примирили се с мисленето на работник.На 24 съм и нямах никакъв стимул да се събуждам и да ходя да бачкам като машина,неща който никак не ми допадат.А заемите растът и растът.Тогава се запознах с едни хора който правят гипсова мазилка и ги попитах колко взимате на ден момчета и те еми 100 150 лв на ден ..Бях поразен от идеята да се захвана с това и ден след ден напуснах и започнах работа с тях и да успях да стана майстор и да взимам тези пари,та мисълта ми не бе самата професия а поставянето на цел и всеки един от вас може би е виждал поне как се прави и че си е къртовски труд,аз все пак успях и съм благодарен за което.От скоро започнах да чета личностно развитие и да в моето малко градче като заговоря за това всякаш толкова са деградирам мозъците на останалите че едва ли не тва е няква секта че няма полза от това никой не би ти дал подобни работещи съвети безплатно,а реално те пилеят времето си скролвайки в фейсбук.Та за този месец аз следях няколко подобни видеа и статии от различни личности и реално всякаш станах друг човек вече непознат за средата ми,бях сприхав избухлив не исках да говоря с много хора..Буквално зомби в залозите,разликата за месец е самия ми мироглед,добро настроение сутрин,как да разпределя времето си пълноценно,имам дневник с цели и може да е смешно но вътрешния му глас избухва от нови идеи,разсъждения,планове и желание да направя нещо ново да науча нещо ново,дори след 10 дни напускам работата която ненавиждам за да се върна да работя с приятелите ми,за да стъпя поне на 0 и да се отърся от заемите!Радвам се че не съм единствен защото буквало в тази среда малко хора имат дързостта да загърбят лошите си навици и начин на мислене вглабяван ни от средата и обстановката в която живеем.За мен лично тази тема личностно развитие трябва да бъде приложено като предмет в училище,защото не стига че масово в училищата ни учителите не са много взискателни и пишат оценките колкото да мине номера и буквало дават пример на учениците с поведението си и те самите си казват защо да уча нали ще имам 3 и край с тях.убиват стимула им давайки им прекия път без труд.Завършват и бачкат нещо което им предлага малкото градче или просто не им харесва защото просто нямат способностите и навика да се развиват а те са нашето бъдеще,което най основното дори незнаят как да ръководят и малкото средства които получават в замяна на 1920 часа труд за година,работейки за нечии други мечти и така ден след ден учението за тях спира на 18 -20 и стават машини на тежкото ни така или иначе настояще и бъдеще!

  • Здравейте Атанас,

   Огромно благодаря, че споделихте опита си! Лично на мен ми беше изключително интересно да прочета за перипетите Ви!

   Поздравления и успех!!!

   С Уважение,
   Христо Стоянов
   Управител
   lifehack.bg

 • Абсолютно съгласен! Аз често го давам примера с колелото – никога няма да се научиш да караш колело ако само четеш книги как се кара колело.

 • напълно подкрепям мнението на Petq Chakarova а всички които заклеймяват четенето за сметка на действието според мен са в грешка почти всеки наркоман , пушач , комарджия и хора с различни фобии комплекси и т. н . си казват трябва да спра ще спра ще направя първата крачка и на края повечето правят едно нищо не че нямат желание просто нямат сили да се променят. От книгите може да натрупаш знания , техники за решаване на проблема , да получиш утеха че не си само ти ,да изградиш нови възгледи и мироглед да си оправиш ценностната система и най вече на база на всичко останало да придобиеш увереност за действие за справяне с проблема това за мен е първа и задължителна крачка за самоизцеление

 • Сега не мога да се сетя къде съм ги чел данните и може мааалко да бъркам числата, но изследванията показват следното.
  Въз основа само на информация – прочетена книга, филм, разговор с човек и т.н. – променят поведението си само 3% от хората. Това са личности с коефициент на интелигентност над средното и силен вътрешен локус на контрол. (Тези дето не чакат някой друг да затвори/ отвори прозореца в автобуса).
  За да променят голяма група хора поведението си са необходими още: 2. Мотивация/ нагласи; 3. Умения; 4. Непосредствена, неотменима и непроменима обратна връзка. Така се променя поведението на хората и в една група за игра, и в училище, и в предприятие, и в един град (паркиране, минаване на зелено и т.н.) и в една държава – слагане на колани, спазване скоростта на движение, плащане на данъци, ходене на събрания на дом-съвета и т.н.
  Много добра книга в тази насока е „Подбутване“ (Nudge). Тя е за обществени политики, но има и доста примери за лична промяна – отслабване, например.
  Ако трябва да обобщя съвет с няколко изречения:
  Промяната трябва да е свързана с нещо наистина желано и позитивно. Трябва да има група за подкрепа – приятели, роднини или буквално група за отслабване, учене на език и т.н. Трябва да има непрекъсната обратна връзка и да се отчита прогреса и да се насърчават усилията дори в трудни периоди.

  • Здравейте Никола,

   Благодаря ви за изключително градивния коментар.

   Не мога да не се съглася с вас, особено с обобщението:

   „Промяната трябва да е свързана с нещо наистина желано и позитивно. Трябва да има група за подкрепа – приятели, роднини или буквално група за отслабване, учене на език и т.н. Трябва да има непрекъсната обратна връзка и да се отчита прогреса и да се насърчават усилията дори в трудни периоди.“

   Подкрепям изцяло!

   Поздрави,
   Христо

 • Да, защото повечето книги за л.р., са боклуци. Преготвени манджи. Рядкост са добрите книги на тая тема.

 • Препоръчвам на всеки да прочете книгата на Лари Уингет-Размърдай си задника! В тази книга има всичко от, която се нуждаем.

 • Как мислите: губим ли си времето в четене на книги за личностно развитие?

  Нуждата на личността е това което ни кара да се обръщаме към книгите. И ето го първото действие само по себе си. Усещеме в самите себе си, че нещо не ни достига и имаме нужда да попълним празнотата. Едни от нас започват да се оглеждат и ослушват за решение, други започват да търсят такова по най-различни и необичайни начини. Някои се спират на книги, други на курсове но крачката е направена и вие вече сте все по близо да това да запълните своята липса. Пазара на книги ви позволява да изберете това което най-много ви допада и да прецените дали то е достатъчно или имате нужда и от допълнение. Всеки от нас търси бърз ефект и резултата и това е нормално, но за да сме реалисти трябва да си признаем че нещата не се получават така.
  Съветът ми към всеки усетил липсата и обърнал се към книгата, като първата крачка е не се отказвайте. Позволете си да крачите в началото неуверено и плахо, а в последствие все по стабилно и уверено към целтата си. Всеки един от нас заслужава повече и само вие сте тези които ще прецените до къде и как да стигнете. Ще ви се случва да падате и да ви боли, но помнете че това ще ви направи по силни. Учете се всекидневно и сами преценете колко големи да са крачките ви. Вярвам в това че всеки намира своето темпо и в различни етапи от живота му то е различно, затова преценете добре кое е най-доброто за вас. Позволете си не само да четете, а и да реализирате нещата. Потенциал не ви липсва той е във вас, ако сте го загубили преоткриите го, ако пък не насочете го и пълен напред. Желая ви лек път и много успех по пътя.

 • Абсолютно не си губете времето да четете разни глупави статии просто днес от 10 неща направете две и ще имате развитие и успех.

  • Напълно съм съгласен за губенето на времето, глупавите статии и правенето на поне две неща ДНЕС. 🙂
   Прочитането точно на тази добра статия е възможност за пестене на време, което да оползотворим в правенето на поне три неща в правилната последователност ДНЕС… :))))))))))))))

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  🔥 Вземи най-полезните подаръци + най-сериозното намаление + достъп до всички ресурси на клуба научи повече →