Губим ли си времето като четем книги за личностно развитие?

личностно развитие

Разходете се в която и да е книжарница и ще видите рафтове пълни с книги за личностно развитие. Вероятно сте чели някои от класиките на тази тема или сте срещали идеите от тях в различните списания и сайтове за личностно развитие.

Ако четете и този сайт със сигурност сте попаднали на не малко съвети свързани с мотивация, продуктивност и така нататък. Може би дори прекарвате времето си всеки ден в четене ни лични блогове за развитие, книги или слушане на записи на тази тема.

Но в крайна сметка, питали ли сте се какъв е смисълът от всичко това?

Дали си губите времето?

Може би отговорът е: Зависи!

Зависи, защото само с четене няма да стигнете далеч. Когато искате да промените нещо в живота си, съблазнително е да потърсите бързо и лесно решение на проблемите си. И книгите и сайтовете могат да ви обещават много със заглавия от рода “Аз ще ви направя богат!”, “С метода успехите в живота са гарантирани!” и още много такива.

Въпросът е могат ли наистина да направят това, което обещават?

И отговорът е може би ДА, но с много работа от ваша страна. Няма друг начин!

Проблемът на доста от нас, които четем книги за личностно развитие, е че те ни дават много малък тласък, не този, от който действително имаме нужда. Причината не е в книгите, има доста добри! Проблемът е в нас!

Четем “Мисли и забогатявай” от Наполеон Хил и си мислим че правим нещо много продуктивно. Но истината е че нищо не правим докато не предприемем реални действия с това, което сме прочели. Просто е!

Продуктивноста не е в това да четем книги и статии за продуктивност.

Продуктивността идва, когато приложим прочетеното или поне това, което е възможно в настоящите ни житейски условия.

Вие попадали ли сте в този капан?

Купувате ли книга след книга, четете ли блог след блог с надеждата, че този път най-накрая ще откриете тайната, която ще промени живота ви?

Проблемът е че никога няма да намерите тази тайна. Да, точно така никога, ако само четете и нищо повече! Защото ако не сте в реален контакт с това, което четете, ако не го пробвате на практика, нищо и никога няма да бъде по-различно.

Наистина ли искате да се промените?

Наистина ли искате промяната да дойде и във вашия живот?

Това е труден въпрос, но е важно да помислите върху него. Задавайки ви този въпрос може и да ви изглежда, че нямам грам мозък в главата си, тъй като отговорът е очевиден!

Разбира се, че искате да получите по-добра работа от сегашната. Разбира се, че искате да отслабнете и да станете по-здрави. Разбира се, че искате да откажете цигарите. Разбира се, че искате повече продажби и повече пари!

Работата е там, че когато искате да се промените в някаква посока вие също трябва да дадете нещо! И това е нещо повече от просто четенето на книги.

За да излезете от задънена улица, в която се намирате, вие трябва да оставите зад гърба си познатото ви рутинно ежедневие.

Всички сме чували за зоната си на комфорт и как трябва да я напуснем ако искаме да успеем. И това е абсолютно вярно.

За да отслабнете ще трябва да спрете да ядете толкова много нездравословна храна, както го правите всеки ден! Промяната на вашата ежедневна обстановка може да отнеме много енергия и всеотдайност. Ще се наложи да правите неща, които са трудни или страшни като например да говорите с някой, от когото ви е страх или да се сблъскате с голям проблем.

Ако не сте наистина готови за промяна на целия си живот, няма проблем! Вместо да се фокусирате върху далечната си мечта, започнете с по-малки лични цели, които да развиете.

Може би искате в този момент да си смените работата, да започнете нова кариера, но засега добро начало е първо да се справите с лошия ви навик да отлагате например.

Предприемане на действия

Аз съм твърд фен на добрите книги за личностно развитие, сайтовете за това, аудио програмите и семинарите на тази тема.

Един голям писател може да отвори очите ви за нови идеи, да ви мотивира, да ви даде съвета, от който имате нужда и действително да промени живота ви. Примерите са безброй. Проблемът е, че повечето хора не получават толкова колкото би трябвало от материала, който четат, защото те просто го четат.

Много е лесно да кимнем в знак на съгласие с някой писател или говорител.

Може и да се почувстваме вдъхновени докато четем, но приключвайки с книгата, сайта или семинара ние забравяме всички идеи, които сме имали и сме получили до момента.

Те сами няма да дойдат да ви побутнат, за да успеете. Това не е техен проблем, а ваш!

Как да си помогнете сами

#1. Бъдете наясно какво искате да научите или какво искате да промените.

Вие вероятно не четете книги или блог статия за личностно развите просто така от общ интерес. Вероятно има специфична ситуация във вашия живот, в която искате да подобрите нещо. Каква е целта ви?

#2. Изберете добър материал.

Посъветвайте се с приятели, които да ви препоръчат любимите си блогове или книги. Търсете солидно съдържание и стил, които да ви карат лесно да четете. Тук няма да ви препоръчвам нищо, защото съм пристрастен, вие си преценете!

#3. Четете с бележник в ръка.

Нахвърлете си въпроси или идеи, които ви идват докато четете или нови прозрения, за които може би после няма да можете да се сетите. Отбележете си всичко, което искате да изпробвате сами, обърнете му особено внимание. Това може да бъде нов начин за управление на времето например.

#4. Отделете време не само за четене, но и за Действие.

Опитайте да си запишете от 1 до 3 стъпки, които ще приложите всяка една седмица, на базата на това, което сте прочели. Започнете с малки стъпки, но започнете!

За финал

И така, вие току що прочетохте тази статия.

Не позволявайте това да бъде още един пореден добър съвет, който незабавно да забравите след като затворите страницата на сайта ни. Вместо това отделете минутка точно сега и помислете какво ще направите различно следващия път, когато вземете книга за личностно развитие или когато отворите някоя добра статия от Lifehack…

Лесно е да се прочете нещо, но истинският резултат зависи само от вас самите, от никой друг! Затова освен да четете ДЕЙСТВАЙТЕ!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА