facebook_pixel

Как да Бъдем Интересни според Едуард Де Боно!

Как да бъдем по-интересни на нашите събеседници? от Гуруто на креативността, творческите идеи и латералното мислене Едуард Де Боно

Да бъдете интересни е много по-важно от това, да спечелите даден спор, дори от това да знаете как да се съгласявате или не.

Да бъдете интересни е много по-важно от това, да покажете колко сте умни. Ако сте интересни, хората ще се стремят към вас. Те ще търсят компанията ви.

Ще се наслаждават на удоволствието да разговаряте. Може да сте интересни, защото сте взели участие в експедиция до отдалечена част на Амазония само за да се срещнете с племе, което не е виждало бели хора.

de-bono1

Може да сте интересни, защото сте плавали сам около света.

Възможно е да сте интересни и защото провеждате впечатляващо ДНК изследване върху миграциите на населението в историята на човечеството.

Но в интерес на настоящата статия ще допуснем, че не сте направили или не правите нищо толкова зрелищно.

Това е малко нечестно, защото каквото и да правите, независимо колко скромно е, то може да бъде интересно.

Първото правило е да говорите за това, в което сте добри и което ви интересува.

Например работата или пък хобито ви. Формулирайте речта си така, че да бъде възприета от две различни групи слушатели. Първата група е съставена от тези, които не знаят нищо по темата. В подобен случай зависи единствено от вас да поднесете темата по увлекателен начин. Вторият вид публика е съставена от онези, които знаят нещо по въпроса и искат да научат още. При втория случай е нужно да провокирате задаването на въпроси и да се стремите да отговорите на тях.

Да знаеш интересна информация

Знаете ли, че женските пръчковидни насекоми могат да раждат малки женски насекоми без намесата на мъжки? Ако сме способни да извлечем хормоналната комбинация, ускоряваща деленето на клетките, феминистките можеха наистина да се отърват от мъжете. Морското конче се смята за най-феминистки настроено от всички същества. Женската произвежда яйца, които мъжкият опложда.

След това женската „връчва“ оплоденото яйце на мъжкия, който трябва да се грижи за него до излюпването на малките? В Куинсланд, Австралия, се среща вид жаба, която поглъща яйцата си, оплодени от мъжкия индивид. След това солната киселина и стомашните сокове се изолират от стомаха й, яйцата се развиват и когато младите жаби достигнат зрелост, майката просто отваря устата си и малките изскачат.

Необикновената информация е един вид интерес.

Може да натрупвате подобна информация чрез запаметяването на текстове, прочетени във вестници или списания.

Може да проявявате и особен интерес към по-екзотични теми и да станете истински експерт: войните на племето Зулу; дизайн на яхти; семейната структура в Казахстан.

Но нека приемем, че към момента не притежавате специална информация и не се занимавате с нищо особено. Как тогава да станете интересни?

Въпросът: Какво ще стане, ако?

Какво ще се случи, ако кучетата можеха да се научат да говорят? Какво би станало? Тогава вероятно би било трудно да се опазят семейните тайни, защото кучето ви ще сподели със съседското куче и така нататък, докато всички научат.

Вашето куче би ви отговаряло.

Ако му кажете да отиде навън, то може би ще попита: „Защо да го правя?“ Кучето ви също би ви показало дали му е харесала храната и дали е било гладно.

Вие бихте заставяли кучето си да работи, да вдига телефона и да изпълнява поръчки.

То дори би попитало крадеца: „Извинете, какво търсите тук?“ Единствените деца в семейството и по-възрастните хора ще имат приятел, с когото да разговарят.

Кучетата биха искали политически права и дори право на глас. Телевизията и другите рекламни средства биха взели под внимание факта, че кучетата могат да чуят рекламите и да повлияят на мнението на господарите си.

Кучетата може би щяха да работят във вестниците като репортери, използвайки софтуер за разпознаване на гласа, за да записват историите си.

А какво ще се случи, ако Китай се превърне в доминираща икономическа сила в световен мащаб? Какво ще стане, ако жените трябваше да предлагат брак?

Какво би било, ако човешкото клониране стане възможно и относително евтино? Какво ще бъде, ако нивото на ХИВ в Щатите достигне нивата в някои части от Африка?

Какво би станало, ако чрез подсъзнателни техники рекламите по телевизията станат изключително въздействащи? Какво ще се случи, ако всички ние започнем да говорим кодирано, вместо да използваме обикновен език?

Какво ще стане, ако всички на света прочетат тази статия?

Подходът „какво ще стане, ако?“ предполага игра на идеите. Понеже идеите трябва да бъдат разигравани в бъдещето, няма как да се провери кои от тях ще действат и кои – не.

Поради силно отворения край трябва да бъде положено усилие да се изведат идеи, които са възможно най-логични.

Но в интерес на забавлението трябва да бъде допуснато известно въображение. Използвайки този игрови подход, простите ситуации ще се превърнат в интересна игра.

Например: Какво щеше да стане, ако мениджърите са били обучавани за такива от най-ранна възраст – още щом са влезли в компанията?

Във Франция съдиите са обучавани да бъдат съдии от най-ранна възраст.

Във Великобритания успешните адвокати са избирани и канени за съдии независимо от честия им отказ, защото спадът в печалбата им може да бъде съществен.

Възможности и Алтернативи

Алтернативи

Повечето разговори и спорове се стремят към определена сигурност: „така стоят нещата“; „това не е вярно“; „така трябва (или не трябва) да стане“. Предлагането на алтернативи и на други възможности прави дискусията по-интересна. Различните варианти след това могат да бъдат изследвани – дори и накрая да бъдат отхвърлени.

Например: Възможно е данъците да бъдат разпределяни по друг начин. Данъкоплатецът трябва да реши за какво да бъде похарчена половината сума от платения данък – здравеопазване, обучение, отбрана.

Това би представлявало един вид гласуване чрез данъчното облагане.

Алтернативни решения могат да бъдат предложени за познати проблеми или конфликтни ситуации. След като веднъж решението е представено, има вероятност то да бъде обсъдено и взето под внимание.

Около 150 000 души са били избити при конфликта в Алжир, около 56 000 са убити от време на войната в Шри Ланка, а около 39 000 – при боеве в Колумбия.

Не съществуват ли по-добри подходи за разрешаването на подобен вид конфликти. Може ли ООН да функционира по друг начин?

Един млад австралийски доктор предположи, че пептичните язви вероятно са причинени от инфекция. Първоначално всички му се изсмяха.

Но се оказа, че той е бил прав. Хората, прекарали години на лекарства против киселини, сега могат да бъдат излекувани за две седмици.

Сложните операции за отстраняване на части или дори на целия стомах (операциите на Билрот), вече не са необходими. Науката се развива чрез хипотези и алтернативни възможности. Както и интересния разговор!

Твърди се, че в САЩ 75 процента от хората се женят за някого, с когото работят. Но това изглежда доста ограничен избор.

Какви други алтернативи съществуват: интернет, обявите за запознанства във вестниците, агенциите за запознанства, брачните посредници?

В католическите държави официалният процент на самоубийствата изглежда много нисък.

Дали това се дължи на факта, че религиозният елемент намалява броя на самоубийствата, или на факта, че самоубийците не са погребвани в двора на църквата и следователно не могат да бъдат документирани като такива?

Съвсем скоро най-ниският процент на раждаемост в Европа бе отбелязан в Испания, която е католическа държава и в която религията забранява контрацептивните средства.

Какво се случва?

Дебелите хора често изглеждат щастливи. Дали това е само илюзия?

Дали състоянието им се дължи на факта, че същите хормони, които ги правят дебели, ги правят едновременно с това щастливи? А дали не ядат повече, защото са щастливи?

Дали изглеждат щастливи само защото виждат в това единствения начин да се приспособят към обществото?

След като веднъж придобиете навика да търсите алтернативи и възможности, всеки един въпрос става интересен, а с това неимуверно ще станете и много по интересни и вие самите, предлагайки разнообразни теми на вашия събеседник.

Размишление!

Познавах един много известен философ. С него бяхме големи приятели, но винаги ни костваше големи усилия да провеждаме разговори, защото и двамата имахме различно виждане какъв трябва да бъде самият разговор.

Неговото виждане за разговор се състоеше в абсолютно точното изясняване на гледните точки, а след това, в края на беседата, човек трябваше да види дали изведените заключения се припокриват с първоначално изведените определения.

Моята идея за разговор/на Едуард Де Боно/ беше повече като да се катериш в процепите при скално катерене. Всяка стъпка те отвежда към нови и нови възможности и идеи.

Те, естествено, могат да бъдат само теоретични, но накрая се получава цяла градина с нови растения.

Прекалено много хора вярват, че мисленето и говоренето трябва да са само „истина“.

Разбира се, че трябва да вярваме и да действаме съгласно истината, но за да стигнем до нея, е нужно да изследваме различните възможности (като при научна хипотеза).

В разговорите присъства и елементът на забавлението.

Хипотезите също съдържат в себе си много по-забавна стойност, отколкото истината. Да се играе с идеите е както интересно, така и забавно.

Създаване на връзки

Създаване на връзки

Правенето на връзки включва възможностите, алтернативите и предположенията. Дали съществува връзка между високия процент на самоубийствата сред жените в Китай и политиката за „семейство с едно дете“?

Имало ли е връзка между изключително успешното организиране на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. от Питър Юберрот и лекцията, която бях изнесъл през 1975 г. пред Организацията на младите президенти в Бока Ратон?

Според Питър Юберрот такава връзка съществува и той е използвал творческите похвати на латералното мислене, спомогнало му да създаде новите концепции, превърнали Игрите в толкова успешни.

Дали съществува връзка между бременността сред тийнейджърите в Англия и социалната политика, която предвижда предоставянето на обществен подслон на майките?

Лесно е да се видят евентуални връзки там, където те липсват.

Теориите на конспирацията и параноята изобилстват с въображаеми зловещи връзки.

Но, от друга страна, не е вредно да се изследват възможните връзки дотогава, докогато не се взимат насериозно, преди да са проверени.

Най-полезен навик

Препоръчвам ви да придобиете навика да казвате: „Това е много интересно.“ След като вече сте готови да употребявате въпросната фраза, може да я насочите към произволно избран момент от разговора. По този начин вместо да се носите по течението на дискусията, вие се спирате върху тази определена точка.

Изследвате я. Доразвивате я. Отваряте нови възможности и алтернативи.

Правите връзки. Това е като да имате лък и колчан, пълен със стрели.

Във всеки един момент насочвате стрелата си към отделна точка и я оставяте да полети: „Ето, това е интересно!“ Ще трябва да обяснявате защо намирате точно определен момент за интересен. Ще се налага да изграждате и да излагате интересните аспекти.

Така каните и другата страна да се присъедини към вас в изследването на дадената точка. Научете се да използвате фразата по начин, по който да привличате вниманието. Не е достатъчно просто да чакате да се появи отношение.

Вие трябва да „ръководите вниманието“ с обмислени стъпки.

Творческото мислене и новите идеи

Творческото мислене

Ако попълвате изпитни листовки и един от кандидатите изложи нова идея, то той излиза пред останалите. Всички други може да са много подготвени – но твърде еднообразни.

Тук идеята е да сте интересни, не стандартни! Новата идея блести, защото е различна. Същото е и при разговорите. Повечето хора могат да се обосновават и да са компетентни и въпреки това – да размишляват монотонно.

Новите идеи са такава рядкост, защото сме научени на анализ и отсъждане, но не и на творческо мислене. А те със сигурност ще ни изтрелят на първото място по интерес.

Съществува един глупав мит, че творческото мислене е някакъв вид мистичен талант, който някои хора притежават и за който останалите могат само да им завиждат.

Нищо подобно! Главната цел на мозъка е да позволи на входящата информация да се обособи в установени модели. Ако мозъкът не бе устроен по подобен начин, животът щеше да бъде невъзможно сложен и бавен.

Затова при идентифицирането на дадена ситуация, просто прилагаме установения модел. Това е обратният вариант на творческото мислене.

Вместо да чакаме да се появи творческо вдъхновение, трябва да съществуват различни мисловни методи, които да можем да изучим и да прилагаме обмислено.

Как да бъдем интересни-Практика

Да сте заинтересовани и да сте интересни – тези качества вървят ръка за ръка. Трябва да развиете навика да откривате интересното в почти всичко. Изграждането на този умствен навик изисква упражнения.

Много прост начин да го правите е, като избирате различни неща и се опитвате да откриете какво е интересното в тях. Представяйте си, че обсъждате тези предмети.

Какво бихте казали? Как да събудите интерес за всеки от тях? Жаби, Демокрация, Летища, Дъвка, Знамена,  Волани, Реклама, Кралски особи, Бъркани яйца.

Пробвайте това просто упражнение самостоятелно или с други хора. Нарежете парчета картон и на всяко от тях напишете различни думи (като посочените по-горе), а след това ги поставете в торба.

Без да гледате, изтеглете една карта от торбичката. След това нека всеки се опита да открие и сподели нещо „интересно“ по въпроса.

Как да бъдем интересни-най-важното накратко!

 • 1. Винаги е важно да се стигне до истината, но да сте интригуващи е много по-важно от това, да спечелите спора. Бъдете интересни – дължите го както на себе си, така и на останалите .
 • 2. Интерес пораждат интересните неща, които сте правили, правите или за които знаете нещо. Но интересът може да произтече и от начина, по който водите разговор.
 • 3. Прилагането на техниката „какво ще стане, ако?“ разкрива нови възможности и нови мисловни пътища.
 • 4. Търсенето на възможности и алтернативи обогатява разговора. Обикновено съществуват повече от един начини за правене на нещата или за разглеждането им.
 • 5. Предположението извежда разговора напред и отваря нови области на интерес. Описанието може само да ви върне назад.
 • 6. Откриването и извеждането на връзки и препратки вървят ръка за ръка и генерират интерес.
 • 7. Новите идеи са рядкост и освежават всяка беседа. Стремете се да мислите творчески и да предлагате нови идеи. Изучете и прилагайте похватите на латералното мислене.
 • 8. Провокацията е полезен начин да се предизвикват нови идеи. Вие предлагате твърдение, за което знаете, че е грешно или невъзможно, само за да провокирате нов начин на мислене.
 • 9. Използвайте като сериозен инструмент фразата: „О, това е интересно.“ Бъдете готови да приложите този похват към всичко, което чувате.
 • 10. Стремете се да изследвате, да доразвивате и да извличате интерес от всичко.
 • 11. Използвайте прости упражнения, за да развиете способността си да създавате интерес.
 • 12. Когато някой друг предложи интересен начин на мислене, последвайте го и му помогнете да доразвие този интерес.
Препоръчвам ти и:
1 Коментар
 1. Тея каза

  Много интересен и полезен анализ. Компетентен и достъпен.

Остави коментар

Your email address will not be published.

Благодаря ти!