Как да се преместя в Канада и да стана канадски гражданин?

как да се преместя в канада

В края на 2016 г. бе постигнато споразумение, че от 1 май 2017, български граждани, които вече са посещавали Канада ще могат да пътуват до там без визи, както и тези, които притежават виза за Щатите и представители на бизнеса. Споразумението предвижда до края на 2017 г. всеки български гражданин да може да посещава Канада, без да му трябва виза!

Канада, една страна, в която здравеопазването е безплатно, хората са приятелски настроени, а премиерът Джъстин Трюдо може да ви разкаже за квантовите компютъри просто ей така, за забавление.

Да вземеш канадско гражданство обаче не е лесно!

Трябва да си живял в Канада най-малко 6 години, да си имал добро поведение и да знаеш едно-две специфични неща за страната.

За тези от вас, които наистина искат да се отправят на север, но не към САЩ, а към Канада, ето какво трябва да направите, за да се преместите там:


Трябва да си поне на 18

Ако си под 18 то ще трябва твоят родител или настойник да попълни заявление за гражданство, като същият трябва да е постоянно пребиваващ в Канада, вече да е гражданин или да кандидатства с теб по едно и също време.

Има и още един възможен вход:

Програмата за ускорена имиграция


Ако си талантлив младеж може да се възползваш от програмата им за квалифицирани емигранти!

Имиграция в Канада

Канада има система за ускорена имиграция, наречена Express Entry. Това е начин високо квалифицирани и талантливи хора да влязат в страната.

На всички кандидати по програмата Express Entry се дават определен брой точки въз основа на техните специфични таланти и перспективи за работа, след това се провежда класиране сред всички тези кандидати. Тези с най-много точки в класацията са поканени да станат постоянни жители на страната.

Трябва да си постоянно пребиваващ в Канада

За да се превърнеш в постоянно пребиваващ жител на страната, можеш да избираш между няколко варианта. Можеш да кандидатстваш в провинция по избор, да получиш помощ от семейство, което вече живее в Канада или да отидеш в Квебек, където има специални изисквания за имигранти.

Постоянните жители имат право на здравно осигуряване и могат да работят, учат и пътуват навсякъде в Канада. Просто не могат да гласуват, да се кандидатират за административни постове или да кандидатстват за други определени работни места с по-висока степен на сигурност.

Декларирай намерението си да пребиваваш

Ако си поканен за постоянен жител, то трябва да потвърдиш пред властите твоето намерение да останеш. Правителството определя като постоянно пребиваващи в страната хора, живели без прекъсване в Канада най-малко 2 години за 5 годишен период. Ако не прекарвате тези 2 години в границите на страната, може да загубите статута си на постоянно пребиваващ.

Трябва да си прекарал 6 години в страната


Как да се преместя в Канада и да получа канадско гражданство?

Постоянните жители на Канада не винаги стават нейни граждани.

Изискването за гражданство е по-високо. Ако човек живее в Канада, трябва да е постоянно пребиваващ в страната и да присъства физически за най-малко 1460 дни (четири 365 дневни периода) в рамките на 6 години, непосредствено преди датата на кандидатурата за гражданство. Трябва също да си присъствал 183 дни (половин година) по време на всяка една от четирите календарни години, които са в рамките на шестте години, преди датата на кандидатстване.

С други думи: времето, което си прекарал в Канада през последните 6 години трябва да е относително последователно.

Платени данъци и такси

Подобно на изискването за постоянно пребиваване, трябва да си в състояние да предоставиш данъчни декларации за четири години за период от 6 години до датата на подаване на заявлението ти за гражданство.

Обикновено властите искат да се уверят, че работата ти е легална.

Трябва да говориш френски или английски

Като много други страни, Канада също има два официални езика: английски и френски. За да станеш гражданин, трябва да знаеш поне един от двата.

Не е нужно да го говориш свободно, просто трябва да имаш достатъчно добър разговорен френски или английски и да можеш да направиш нормален разговор, да дадеш указания, да използваш основната граматика и да знаеш азбуката достатъчно добре, че да опишеш себе си например.

За кандидатстването ще изпратиш документите с молбата си, но официален служител на администрацията ще направи финалното интервю-разговор с теб устно на английски или френски.

Трябва да знаеш едно-две неща за Канада


история на канада

Ще трябва да се запознаеш и с историята на страната, защото така или иначе правителството прави официален тест по история за кандидатите, на който ще питат за ценностите, институциите и символите на Канада.

Ще се явиш на този изпит ако си между 16 и 64 години.

Обикновено това е писмен тест, но служителят на министерството може и да ти зададе въпросите устно по време на интервюто.

Интервюиращите не прилагат някакви специални изненади, за да те закопаят. Всичко, което трябва да знаеш и може да те питат, можеш да намериш в – Канада, права и отговорности на гражданите.

Защо молбата ти може да бъде отхвърлена?

Има редица причини, заради които миналото ти може да бъде сериозна предпоставка за отказ на канадско гражданство.

Например, правителството не дава гражданство на хора, които са извършили престъпление в рамките на 4 години назад от подаването на заявлението за гражданство или са били изправени на съд по същото време.

Ако станеш канадец не бързай с дебелите дрехи

Канада е втората по-големина страна в света, след Русия. Като такава няма еднозначно понятие като канадски климат, дори хората често да си мислят, че там винаги е студено през повечето време. В зависимост от това колко близо живееш до бреговете на Британска Колумбия например, пролетта може да започне най-рано през февруари, а летните температури да са доста високи.

Затова ако търсиш място за постоянно пребиваване, проучи какъв е климата в различните части на страната, за да не харчиш излишни пари и място.

Приеми обичаите на новия си живот в Канада


обичаи в канада - хокей

Ако вече си станал канадски гражданин, изоставил цирка на родния български парламент далеч зад гърба си, прегърни онези специфики, които правят Канада уникална. Разбира се, никой няма да очаква от теб да се потопиш директно с главата напред в този нов свят, но ако искаш да се превърнеш в истински гражданин на тази страна, формалните изисквания са само началото.

Е, не очакваше да е толкова трудно, нали?

Да се надяваме, че след падането на визите за българи през 2017 г. пътуването, а в последствие и имиграцията в Канада, ще стават много по-лесно!!!

Източник: businessinsider.com

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Работи по-умно, печели повече
Клуб Мастърхак
Инструменти, общност и ресурси, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса и да подобриш живота си.
4.8 / 5 от 2100+ човека
Работи по-умно, печели повече
Инструменти, нови идеи,
общност и ресурси