Как да пазаруваме в eBay: най-важното, което трябва да знаем в началото

ebay
Запази за после

Знаете ли, че в eBay е продаден ръкописа на Уилям Шекспир “Prince of Tyre”, преживял Големия лондонски пожар през 1666 година? Сделката била повече от внушителна – 5 милиона английски лири.

Има няколко важни неща, които трябва да знаем, когато решим да купуваме нещо от eBay. Те включват проучване на продавача, детайли за желания продукт и разбира се – определяне на точния момент за осъществяване на покупката. 

eBay е чудесно място, от където можем да купим страхотни продукти на добри цени.

Но трябва да сме предпазливи. Не толкова да не бъдем измамени, колкото да не осъществим най-добрата възможна сделка.

В повечето случаи не става дума за голяма компания с добра репутация.

Често продавача е някой, който продава нещо “наистина яко” направо от дома си. Разбира се няма нищо лошо в това, но трябва да сме по-внимателни правейки бизнес с него. Пълно е и с т.нар. дропшипъри (посредници), които също препродават най-различни стоки.

Спазвайки тези съвети ще имате добра успеваемост, ниски коефициенти при загуба на пари или лоша сделка.


Пазаруването в eBay се дели основно на две категории.

[su_list icon=”icon: check-circle” icon_color=”#1cc22f”]
  • Auction – продавача обявява търг с минимална цена и край на търга, до който всеки потребител може да увеличи залога. Потребителят с най-висока последна цена е и купувача. Имайте предвид че след победа в търга не можете да се отказвате от покупката – трябва да заплатите продукта.
  • Buy It Now – тук всичко е като в нормален онлайн магазин. Няма търгове, наддавания и изтичащо време. Има зададена фиксирана цена и потребителят просто натиска бутона Buy It Now, за да купи продукта.
[/su_list]

Съществува и комбинация от двата варианта, когато подавача започва търг, но предоставя и фиксирана цена, за която да купим продукта, без да чакаме края на търга. А за да ни научи как да купуваме, eBay понякога дава възможност на купувача да потъргува с продавача, като предоставя опцията Make Offer. Ако не сте съгласни с цената, но сте решили да купите продукта, тази функция позволява да предложите леко намаление на цената.

В горната част на сайта има опция, където можем да изберем покупки Buy It Now или Auction, според това как искаме да пазаруваме. Повечето хора предпочитат да правят продажби на търг, защото така могат да сключат по-добри сделки.

Разбира се, ако сме нетърпеливи винаги можем да кликнем върху бутона Buy It Now. Необходимостта от проучване на продавача обаче е от ключово значение.

Съвет #1 за пазаруване в eBay: 

Ако сте колекционер и забелязвате как всеки път търсите едни и същи категории артикули в eBay можете да кликнете върху Follow this search.

ebay shopping 1 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Съвет #2: 

Ако сте нов в eBay, подреждането по време Ending soonest е един от най-добрите начини да получите най-ниската цена на всичко в онлайн магазина. Разбира се, това зависи и от времето, през което имате възможност да търсите.

Има конкретни часове за купувачи, когато цените са най-ниски и такива за продавачи, когато цените са най-високи. Като купувач е най-добре да заложите на продавачите, които не осъзнават това и са пуснали своите стоки през времето за купувачи.

ebay shopping 2 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Най-добре да търсим в eBay по време на големи спортни събития или телевизионни шоу програми, когато повечето потребители не са онлайн.

Това е най-хитрия начин да направим голяма eBay сделка.

Идеята е да пазаруваме, когато конкуренцията е най-малка.

Някои хора пазаруват в петък вечер, в разгара на лятото, на големи празници, по време на най-ранните сутрешни часове в САЩ – просто трябва да бъдем малко по-креативни.

След като сме подредили артикулите по този критерий е време да открием продукта, който желаем. Търга трябва да приключва след няколко минути (или да е над 30 минути считано от този момент). Почакайте 30 минути, за да наддавате.

ebay shopping 3 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know


Проучване на продавач в eBay

Съвет #3: 

Когато решите да купувате продукт, който изглежда перфектен, не започвайте наддаването веднага. Необходимо е да проучите човека, който стои зад този продукт. По този начин ще предотвратим последващи неприятни случки и ситуации. 

Можем да намерим информация за продавача от дясно в Time Left.

Трябва да сме убедени, че търга изтича най-малко след 15 минути или толкова, за да имаме достатъчно време да проучим продавача и да сме сигурни в него.

ebay shopping 4 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Когато натиснем цифрата до името на продавача, ще бъдем препратени към страницата за обратна връзка даваща ни по-подробна информация.

ebay shopping 5c First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Много хора, купуват от продавачи със 100% обратна връзка за последните 12 месеца. Това е препоръчително, за да нямаме проблеми с всичко, което купуваме от eBay. Но също така ограничава всичко, за което бихме могли да наддаваме.

Истината е, че има страхотни продавачи, които, без да имат вина получават негативни коментари от не до там съвестни купувачи.

Можем да разпознаем модели като този доста бързо като разгледаме рейтинга за обратна връзка с купувачите, които са разделени в секции от 1, 6 и 12 месеца. 

Например, този купувач има само един негативен коментар за последните 12 месеца, и нула негативни за последните 6 месеца. Това е доста добър показател:

ebay shopping 5d First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Разбира се има и две неутрални обратни връзки, което означава, че най-вероятно ще искате да видите за какво става дума. В този случай купувачът казва, че продавача не е комуникирал добре. Другият неутрален коментар е бил неразбран или незачетен. 

ebay shopping 5e First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Ще искате да погледнете и този негативен рейтинг само, за да се убедите, че всичко от страна на продавача е наред. В този случай, купувачът пише следното съобщение: 

Продавачът отказва да завърши транзакцията:

ebay shopping 5f First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Като се има предвид броя на положителните обратни връзки – неуспеха от завършване на транзакцията вероятно е по вина на купувача, а не на продавача.

Проучване на продукти в eBay

Съвет #4:

Отделете време да проучите продукта. Ще има някои детайли около него, които ще искате да знаете, затова не пренебрегвайте тази стъпка. 

Запомнете, вероятно някой продава употребявани продукти направо от дома си. Уверете се, че знаете за всяко несъвършенство, което имат точно тези продукти.

ebay shopping 5 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Повечето съвестни продавачи биха информирали за несъвършенствата в продукта си – така че, не пропускай описанието. Прочети го задължително!

Друг важен фактор е проверка на доставката.

Различните продавачи имат различни методи за доставка – понякога те поставят по-висока цена за доставката. Трябва да знаете за това, преди да започнете наддаването, за да не се изненадате от сметката накрая.

Освен разходите за доставка, проверете къде е местоположението на продукта, така ще имате реална представа колкото дълго ще пътува до вас (особено за България).

ebay shopping 5b First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Трябва да сте сигурни, че продавачът е съгласен с начина на плащане, който искате да използвате. В повечето случаи това е PayPal, така че се уверете, че е позволен.

Как да рискувате и да печелите в eBay

Съвет #5: 

Най-важно е да отделите време да наддавате по най-добрия начин. Това е особено важно, ако продуктът се следи от много заинтересовани хора, както е показано отдолу.

ebay shopping 6 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

За 13 минути сте проучили продукта и купувача и сте решили, че желаете този продукт.

Първото нещо, което трябва да направите е да се уверите, че правилно сте влезли в акаунта си в eBay. След това натиснете десен бутон върху Place bid и го отворете в нов прозорец.

Ето така:

ebay shopping 7 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Преместете този прозорец настрани или още по-добре на друг екран, така ще можете да гледате отброяването на таймера в страницата на продукта.

Въведете максималната си стойност на офертата в полето Your max bid.ebay shopping 7b First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Тук бих могъл да предложа точно 160$, но ако някой друг търсеше лаптоп за същата цена щеше да предложи 160$, 160.01$ или 160.50$ – често срещаните техники за спечелване на определена цена. За да съм преди всички тези хора, ще заложим на бид от 160.97 $.

След като вече сме в страницата за потвърждение на наддаването, просто трябва да изчакаме обратното броене да приключи.

ebay shopping 8 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Само крачка ни дели от официалното пускане на предложението. Изчакваме до последния момент, който осигурява достатъчно време за Интернет лагване – около 15-20 секунди.

ebay shopping 9 First Time Shopper On Ebay? 5 Important Things You Need To Know

Дишай спокойно и не се паникьосвай.

Когато часовникът започне да отброява 15 секунди или по малко, просто натисни Confirm Bid бутона и изчакай потвърждение, че си победител в търга. Поздравления!

Запомни: преди да поръчаш каквото и да било от eBay задължително се убеди в честността на продавача – провери рейтинга му, отзивите от потребители, отзивите за продукта, който смяташ да купиш.

Какви полезни съвети и трикове от собствения си опит в eBay можеш да споделиш с нас? Направи го в полето за коментари:


Как да продавате в Ebay – най-малкото, което трябва да знаете

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак