Как да изберем елха за Коледа: полезни съвети + инфографика

коледа ,избор ,елха

Елхата, задължителен коледен атрибут, създаващ неповторимото настроение, уют и празнична атмосфера. Как обаче да изберем жива елха и на какво да обърнем внимание при покупката на изкуствена? Отговорите в следващите редове:

Да спорим коя елха е по-добра – изкуствената или живата няма особен смисъл.

Истинското коледно дръвче ще ви радва с аромата и присъствието на истинската природа у дома ви, освен това хвойните ефирни масла притежават антибактериално действие, благотворно влияят на нервната система и свалят напрежението. При това изборът на жива елха не е лесен отчитайки недобросъвестността на продавачите. А също така трябва правилно да се постави, а след това да се изхвърли. Изкуствената елха се използва многократно, което пък спестява финансови средства, а и от нея не падат иглички на пода. Е да, направена е от пластмаса и други химически съединения, които могат да навредят на здравето, особено ако елхата е некачествена.

Претеглете всички плюсове и минуси и решете какво е по-подходящо за вас. А за тънкостите при избора на коледна елха, независимо дали е истинска или изкуствена – вижте инфографиката:

Как да изберем елха за Коледа: полезни съвети + инфографика

Ако изберете живо коледно дръвче

Преди да купите елхата решете къде ще стои. За центъра на стаята е добре да изберете симетрична и красива от всички страни, а ако ще стои в ъгъла може да вземете и „едноъглова” или иначе казано – с не толкова правилна форма. Да купувате елхата в самото начало на декември няма особен смисъл, тъй като няма да доживее до края на празниците. Затова е добре да я купите не по-рано от 10 декември и то през деня – така ще можете да разгледате всички елхи и да изберете най-хубавата.

Какви дървета продават?

Избирайте дърво с дебел ствол  – това е показател за здравето на елхата.

При височина на елхата 1,5 м диаметърът на долната част на ствола трябва да е не по-малка от 6 см. На разреза на ствола трябва да има смола и колкото повече е толкова по-добре. Наличието на смола подсказва, че дървото е прясно отрязано. Но на ствола не трябва да има тъмни петна, гъбички, плесен и механични увреждания. Когато избирате коледна елха разгледайте игличките. Цветът им трябва да е светло зелен, а не жълтеникав или сивкав, не е добре ако падат. Скъсайте няколко иглички и ги разтъркайте в ръка – чудесно би било ако придават силен аромат. Разгледайте елхата още веднъж – трябва да ви харесва, да подхожда по размер на мястото, където ще я сложите, а долните клонки трябва да са насочени нагоре.

Какво да направим, за да се съхрани по-дълго елхата?

  • Транспортиране – потърсете коледната си елха недалеч от дома и я носете самостоятелно. За да не изпочупите клонките, веднага след покупката сложете я в чувал и я завържете с въже. Елхата носете с върха назад, за да не се изпочупят долните клонки, а внасяйки я у дома дръжте върха обратно – напред. Ако транспортирате елхата с кола трябва да я разположите правилно. Ако колата има багажник на капака, то остава само да закрепите дървото. Ако между елхата и капака няма нищо, сложете под дървото някаква постелка. Това ще облекчи товаренето и разтоварването, а и клоните няма да одраскат покритието.
  • Грижа – Още преди да купите елхата решете в какво ще стои: в пръст, пясък или просто ще я поставите върху дървена рамка. Заради студа елхата не трябва да се вкарва веднага в топло помещение. По-добре я сложете за няколко часа на терасата. Не поставяйте символът на Коледа около парното.
  • Почистване – докато ни радва през коледни празници елхата успява и да изсъхне и изкарвайки я от дома трудно е да задържите игличките да не се разхвърчат навсякъде. Необходимо е внимателно да почистите засъхналото дърво, за да не се наложи да събирате игличките из целия апартамент. Сложете си ръкавици и дрехи с дълъг ръкав , изрежете клоните колкото се може по-близо до ствола и внимателно ги поставете в големи чували за смет. След това ще ви остане само ствола, който можете да изхвърлите, без да се притеснявате, че ще изцапате.

Ако се спрете на изкуствена елха

Изкуствени елхи може да намерите в най-различни размери, форми и цветове, с имитация на изкуствен сняг, със светещи иглички и дори вече украсени с играчки. Каква точно елха да изберете е въпрос на вкус. Но това не касае материала, от който е направена. Така елхи направени от поливинилхлорид са трайни и не много скъпи. Но те невинаги изглеждат естествено и често са произведени в Китай.

Елхите от полипропилен са най-качествените към днешна дата и много приличат на истинските елхи. Минусът при тях е само високата цена.

Съществуват и елхи от монофиламентни конци, те не са скъпи, клонките им са пухкави като при истинските елхи, но далеч не винаги изглеждат естествено.

Съществуват и така наречените елхи от хартия, цената им също е достъпна, но те са по-малко издръжливи при това са огнеопасни.

От какъвто и материал да изберете елха, помнете всяка може да бъде фалшифицирана, затова потърсете от продавача сертификат за качество, който ще потвърди, че материалът, от който е направена е безвреден и че елхата е проверявана за токсични вещества, а също така, че има противопожарни свойства.

Освен това, при покупката на самата елха проверете как са закрепени игличките на клонките, а клонките към ствола на дървото. И накрая помиришете елхата, ако е направена от качествен материал, не трябва да мирише.

Веднъж годишно изкарвайки елхата я почистете от прах и мръсотия. Начинът на грижа за нея зависи от материала, от който е направена. Ако е от качествена пластмаса, то разглобете елхата и я потопете в леген с миещо средство за половин час. След това я тръснете и подсушете. Моделите от поливинилхлорид е по-добре просто да минете с мокра кърпа, след като сте я сглобили. Елхите с хартиени иглички не трябва да се мокрят.

Също не допускайте контакт с вода, ако на вашата елха са поставени светещи лампички, герлянди, музикални елементи. Въоръжете се със суха кърпа, отворете широко прозореца и почистете прахта. Весела Коледа!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: