ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

Истинският проблем не е информационното претоварване, а провала на филтъра

Запази за после

Ще си позволя да направя предположение:

И вие като мен вероятно имате купчина книги и статии, които искате да прочетете и може би дълга опашка от отворени табове в браузъра с изчакващи вашето внимание видеа и подкасти, които с удоволствие бихте слушали и гледали, стига да намерите време.

Да, времето никога не стига, а купчината става все по-голяма.

Това е парадокс: микро космос на една повтаряща се по-мащабна грешка, която прави живота ни по-стресиращ, в стремежа си да го направим по-пълноценен и продуктивен.

Твърде многото игли в купата сено

Така изглежда бюрото ми обикновено…

Според водещия технократ Клей Ширки истинската беда не е в информационното претоварване, а в “провала на филтъра“.

Нуждаем се от по-усъвършенствани начини за филтриране на зърното от плявата, за да не се чувстваме толкова претоварени. Не става дума за това, че сме затрупани с неща, които не ни интересуват, а за това, че имаме нужда от помощ да получим онова, което наистина ни вълнува.

Въпросът е, че сме претрупани с неща, които искаме да прочетем.

Книгите на бюрото ви, десетките отметки в браузъра или отворените статии – всички те изглеждат като нещо, което може да е точно за вас, да е от решаващо значение за професионалния ви успех или съдържа някаква мъдрост, която вярвате, че ще имате полза да усвоите.

Понякога предизвикателството по отношение на информацията не е да намерим игла в купа сено, а това, че ежедневно се сблъскваме с купища игли с размерите на купата сено. 

Някой трябва да ни покаже кое от цялата тази работа си струва, защото в противен случай купчината ще става все по-непоносима…

Защо се чувстваме толкова претоварени?

Може би е свързано с опита ни да разпределим ограниченото си време и внимание между твърде много неща, които имат основателни претенции за тези наши най-ценни ресурси.

Някои са познати, като усещането, че просто нямате достатъчно време през деня, за да бъдете добър родител и едновременно с това да се държите над повърхността финансово.

Парадоксалното е, че нещата, между които избирате са наистина важни и определено биха се възползвали от времето ви много повече, отколкото можете да си позволите да им отделите.

Твърде много камъни за носене…


Въпросът не е да пренаредите списъка си със задачи, така че да освободите място за всички “големи камъни”, а да приемете, че камъните са твърде много, за да се поберат в буркана.

Трябва да решите кое е най-важното сред различните ви творчески страсти, цели и отговорности – и след това да признаете, че неизбежно ще ви се налага да пренебрегвате много други важни неща.

Позволете ми да ви дам един съвет…

Отнасяйте се към купчината си “за четене и слушане” като към река, която тече покрай вас и, от която си хващате по няколко избрани неща, а не като към кофа, която изисква от вас да я изпразвате постоянно.

Да подходиш към живота по този начин определено изисква труден избор. Но е и освобождаващ, тъй като бавно започвате да разбирате, че никога не сте имали друг избор…

Няма смисъл да се упреквате, че не сте успели да се справите с непрочетените книги, неизпълнени задачи и неосъществени мечти, които в по-голямата си част и без това са невъзможни по своята същност.

Мисля за това като за техниката за продуктивност, която превъзхожда всички техники за продуктивност, а именно: разбирането, че това, което е наистина невъзможно, всъщност не може да бъде направено.


Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си