Къде се крие абсолютното щастие…

Всеки човек, си мечтае за онзи специален момент от живота си, в който ще излезе на сцената и ще получи аплодисменти, за това което е постигнал. За мен този момент беше признанието на читателите на Lifehack, за стойността, която той им носи.

Не мога да го скрия, страхотно е!

През последните осем години от живота ми, Lifehack е мястото, където отдавам цялото си внимание и енергия. Удовлетворението на нашите читатели е горивото, което ми е нужно, за да поддържам скоростта. Тласъкът, който поддържа инерцията на проекта.

Но днес няма да говорим за мен. Просто ти задавам отправна точка…

Всъщност, проучванията на щастието отдавна са достигнали до по-важно прозрение:

Ние никога не сме напълно доволни от това, което имаме в живота си. 

И все пак щастието може да се научи. То изисква малко воля и много практика.

Затова подготвихме няколко формули и графики, които да го изобразяват (за да си го визуализираш по-добре). Ето и първата графика:

# Щастието: широката усмивка на времето:

Нашето детство, тинейджърските и студентските години и изобщо, страхотните мигове на свобода, намиране на приятели, много секс и алкохол – част от етапите на формиране на нашата индивидуалност докато един ден не се събудим на прага на зрелостта. 

В края на 20-те до средата на 40-те нещата вече рязко загрубяват. 

Стресът да изградиш живота, който твоите родители и учители, са ти казвали, че заслужаваш и си способен да имаш и осъзнаването на действителността.

Съжалявам, че ще го чуеш от мен, но вероятно няма да станеш кмет и няма да създадеш парфюм, който носи твоето име. 

Следват 50 – те, когато си по – улегнал и осъзнат. Тогава започваш да забелязваш всички благословии, които те заобикалят. Те често се откриват в очите на красивите създания, които ти напомнят за твоята младост. Разпознаваш себе си, чрез твоите деца.

В периода на зрелостта започваш, да улавяш удовлетворение в различните перспективи, които се изправят пред теб. Задвижването на твой успешен проект или по – добра работа, която ти носи доходи, с които да покриваш грижите за семейството. Възможността да пътуваш често, наслаждавайки се на природните дадености около теб.

#Скъсай се от работа днес или гледай колко успешни са другите утре

Съотношението на времето, което прекарваш в усилена работа спрямо времето, в което наблюдаваш как другите го правят е индикатора за твоя успех.

Посочи ми един човек, който прекарва вечерта си, гледайки спортни канали, а самият той дори не спортува. Същият човек, прекарва уикендите си само пред телевизора. Пред теб стои бъдещето на един изнервен човек, с провалени ценности и отношения.

Покажи ми някой, който притежава здрава дисциплина и ясна визия.

Някой, който спортува и често посещава реални събития, вместо да стои и да ги гледа по телевизията. Ще ти покажа човек, който има добър живот.

# Митът за баланса

Всички познаваме по някой еднорог.

Успешен пример за перфектна физическа форма, в страхотни отношения със семейството си, доброволец в различни кампании и с блог за хранене.

Да предположим, че ти не си този човек.

Ако и ти искаш да си с 10% по – богат, а още по- добре, да гониш онзи заветен – 1%, то добре е от сега да си наясно, че рецепта няма.

Може да ти се получи от нищото, може да се скъсаш от работа и пак нищо да не стане, може и както си лежиш да забогатееш от наследство… Кой знае.

# Работа, партньорство и приятелство

Всички те са важни стълбове на щастието. Въпреки това, единият се откроява.

Повечето хора отделяме най – големи усилия за формиране на професионалния ни живот. И разбира се в това има смисъл ( Виж по – горе Митът за баланса).

В крайна сметка, най – важното решение, което правиш е не къде работиш, а с кого си избрал да прекараш живота си. Партньора, за когото не само се грижиш и правиш секс, но и този, който бъдейки с теб допринася за омекотяване на ударите, които ти поднася живота. Този същия човек придава на битието ти специален блясък.

Имам няколко приятели с внушителна кариера, чудесна компания и половинки които обичат.  Но те не са щастливи, защото тяхната половинка, не е техния партньор.

Те не са синхронизирани в целите си и в подхода си към живота. Разместването на приоритетите и липсата на благодарност към другия винаги прави нещата сложни.

Приятелите ми с по – малък икономически успех, с по- малко приятели, но с точния си партньор, поделят борбите и успехите си заедно.

Те чувстват осезаемо повече щастие.

# Страст, ценности и пари

Най-добрите брачни партньорства, които познавам са  добре синхронизирани в тези три области. Те са физически привлечени един от друг. Сексът и привличането определят една връзка, като стабилна и партньорите в нея, не вербално потвърждават “ Аз избрах теб“.

Добрият секс е 10% от една връзка, но лошият е 90 % от нея. Там е и момента, в който повечето млади хора се предават и често отношенията приключват.

Също така много важна предпоставка за добра връзка, е общо мнение по въпроса за семейните ценности. Припокриването на мненията и на двамата за това, колко деца искате да имате, подходът към тяхното възпитание, отношения с по-възрастните родители и жертви в името на икономическия успех. Това са изключително важни неща, за доброто партньорство. Да не пропуснем и разпределянето на общите семейни отговорности.

Няма как – парите са важен момент, защото един от първоизточниците на семейните проблеми е именно финансовия стрес. Обърни внимание на подхода и очакванията на другия към доходите на домакинството и дали съвпадат с твоите представи.

# Пари = Местоположение + Образование

Имах достатъчно голям късмет да се родя във време и място, в което обществото оцени таланта ми, даде ми добро образование, чрез което да развия този талант, за да ме оставят да върша това, което бичам и да направя много пари от това. Най-малкото, което мога да направя е да се отплатя за всичко това. – Уорън Бъфет

Един от важните критерии за съществуване на една работеща система за успех е наличието на добро образование.

Факторите, влияещи върху твоята бъдеща икономическа стабилност са няколко – специалността, която си избрал да учиш, образователната степен и университет и не на последно място – къде ще живееш и ще работиш.

Съобразявайки тези фактори, с прилична точност може да се определи колко пари ще правиш през следващото десетилетие (ако работиш на заплата).

Съветът е елементарен:

Важно е да вземеш правилно решение, относно образованието.

В една зряла възраст, опцията да го получиш става трудно, да не кажем невъзможно. Естествено винаги имаме и  примера от страхотните истории за Стийв Джобс, Джей Зи, които на една млада възраст са изхвърлени от колежа, но в следващ етап – са станали  супер успешни. Да предположим, че ти не си този човек.

# Парите могат да купят щастие

Парите могат да ти купят щастие, но до известна степен. След като достигнеш определено ниво на икономическа стабилност, парите вече не са определящ фактор за щастие.

Многото пари няма да те направят по-малко щастлив (това също  е мит).

Да, работи здраво, за да добиеш финансова стабилност и най-вече независимост. Но обръщай внимание на нещата, които също ти носят радост и удовлетворение и не спирай да инвестираш време там. Започнах да работя по сайта преди няколко години и сега това е най – смисленото нещо, което правя. Писането е моя терапия.

Това е начин да изразявам себе си. Писането ме свърза с хора, на които държа и също така ме срещна с много нови и интересни хора. Но и почивката е важна

# Магията на сложната лихва

Сложната лихва е осмото чудо на света. Който я разбере – ще печели. Който не успее, ще плаща. – Айнщайн

Спестяването на пари е трудно приемана концепция, особено за млад човек.

Много талантливи млади хора, считат себе си за толкова невероятни и с възможности да  печелят тонове пари. Може би и ти си от тях и твоята увереност е страхотна, но в случай че не завалят пари скоро, най- добре започни да спестяваш, по -рано и по-често.

Повечето от нас разбираме принципа на сложната лихва, но не разпознаваме нейната сила и в другите области на живота ни. Приложения като 1 Second everyday ти  напомня да създаваш видеа от 1 секунда , срещу една малка инвестиция всеки ден. Ако си създадеш този навик, в края на годината ще имаш 6-минутно видео, което ще ти донесе страхотно емоционално изживяване. Една малка инвестиция за спомен, които остава завинаги.

# Огромната сила в теб

Знаеш ли, че мъжките маймуни имат по-висок успех в чифтосването, ако имат повече социални връзки, от колкото ако са по-големи и по-силни физически.

Какво се опитвам да ти кажа?

Да, хубаво е да бъдеш мъж и да изглеждаш като мъж – здрав, енрегичен, а не като болнаво момченце в мъжко тяло. Мъжествеността обаче е нещо повече.

Това означава и да си добър човек и приятел.

# Капитал = Богатство

Понякога е трудно е да постигнеш икономическа независимост, само на база на заплатата, която получаваш. Това е така, защото променяш стандарта си на живот спрямо нея.

До около 30-те си години, трябва да имаш ясна представа, кое от нещата които правиш ти носят позитиви. Всъщност, знаеш ли точно колко са твоите разходи?

Младите хора са 100% фокусирани върху това, колко са приходите, които имат, а дали се замислят за разходите си? Изчисляваш ли ги?

БЕЛЕЖКА: Искаш ли да знаеш колко струва един час от твоето време? Искаш ли да си направиш сметка за колко пари на час работиш? В това ръководство описахме метод, с който лесно да направиш тези важни изчисления. Създадохме и специална таблица, която можеш да използваш, за да си правиш точно сметката.

==========

Като възрастни вече започваме да обръщаме повече внимание и на това колко харчим и каква сума ще ни е необходима, за да живеем добре.

# Доброто преживяване е по-яко от колата, която караш

Ние хората надценяваме символите на успеха и подценяваме дългосрочния положителен ефект от хубавите преживявания. Инвестирай в преживявания, а не неща. По-добре да караш Хюндай, но да си позволиш да заведеш жена си на почивка на Фиордите.

# Успех = Устойчивост/ Неуспех

Всички хора имаме периоди на лични провали и трагедии – уволнения, загуба на хора, които обичаме и моменти на финансов стрес.

Ключът към успеха е…

Аз, ти или който и да е – всички удряме или сме удряни от живота. Но не става въпрос за това колко силно удряш. Става въпрос за това по какъв начин понасяш ударите, на колко от тях можеш да устоиш и дали ще се изправиш след това. – Роки

2
Остави коментар

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
РадостинаМаргото Recent comment authors
нови стари харесвани
Радостина
Гост
Радостина

Живеем в дуален свят и баланса е ключът към щастието. Аз вярвам в това разбиране за живота.
Но обикновено и в повечето време, залитаме в някоя от крайностиите и е трудно достигането и намирането на златната среда(баланса).
Хубав труд.
Благодаря 🙂

Маргото
Гост
Маргото

Това, което не е ясно на автора е, че светът, животът е биполярен: външен и вътрешен. Те никога не съвпадат, вървят по различни пътища и се подчиняват на различни закони. Както индийците обичат да казват, „майа“ е външният свят, светът на заблудите, привидностите, илюзиите, който е описан в статията. Имам предвид, че човек е щастлив, докато не узнае истината. Истината на партньора, който не я е споделил или не я е осъзнал, спестява много разочарования. Дотогава партньорите в работата и в живота се чувстват благословени един с друг. Когато видят спестените пари или разкрият лъжата, те са втрещени…Не искам да… Прочети всичко »

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg