ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
исландия
@ Kyle Hanson

Исландия – за живота в тази магическа страна

Запази за после

Исландия – удивителна страна, привличаща туристите със своята необикновеност и загадъчност. Не са много страните като тази, в която свободата на мирогледа дружи с консерватизъм, овцете са повече, от хората, а синът на фризьора може да стане президент. Опитът от пътешествията в Исландия и нейните особености споделя писателят Евгени Мелник.


Исландия е едно от най-загадъчните места на земята.

Това е мястото, където правата на елфите са узаконени в конституцията, а пощальоните и полицаите играят футбол по-добре от много световно известни момчета способни да хвърлят 250 000 евро за шампанско само за една нощ.

Исландия, страната на едни от най-щастливите хора в света…

Може би сега ще искате да разберете повече за земята на леда и огъня, а може дори ще започнете да пестите от заплатата, за да можете един ден да посетите този загадъчен остров, на който по-голяма част от вътрешността е пустош. Ще се наложи да спестявате доста, тъй като цените в страната на овцете са едни от най-високите в Европа.

# Продукти и цени

Исландия е известна със своите високи цени на продуктите. Литър мляко струва по-малко от 1 евро, килограм картофи – 1 евро, хляб – 2 евро. Цените на месото са невероятни. Например килограм свинско е 14 евро, пилешко – 17 евро. Но това не е най-страшното.

Ако ви се прииска да се позабавлявате с някоя дама в ресторант, ще трябва да вземете кредит. За три степенно обедно меню може да платите няколко стотин евро! Има и алтернатива – влезте в местния фастфуд и се наяжте за “някакви си” 15-20 евро.

wine

Исландците са известни с любовта си към огнената вода!

Сутрин отиват на работа, главата ги боли, но не могат да разберат дали това е от сметката, която са платили или от алкохола, който са изпили.

За бутилка обикновено вино ще трябва да дадете около 15-18 евро, бира – 2-4 евро. Колкото по твърд е алкохолът, толкова по-скъп е.

# Когато вярата в обществото е по-добра от кражбата

Зеленчуците в Исландия също са скъпи, тъй като се отглеждат в оранжерии. Зеленчуковите лавки са разположени на улицата, без продавачи.

Цените са написани на етикети, а до тях има везна и кутия за пари. Да, да, хората идват сами, мерят, плащат, взимат си ресто и продължават пътя си. Не е лесно да повярваме в това, затова е по-добре да се разходим до Исландия и да се убедим лично.

Вратите на домовете не се заключват, но това не е най-необикновеното.

Интересно е това, че напълно непознат човек може да влезе в самотна, сгушена в гората къщичка, и веднага ще бъде напоен, нахранен и ще му бъде предоставено място за спане.

Ако си мъж, а в къщата има само беззащитна жена, нещата няма да се променят.

# Свобода на гледната точка

В Исландия хората са изключително отворени към секса и голотата.

По какъв начин ли?

В страната има много гео-термални водни източници, на които пристигат не само туристи, но и местни жители. Преди да влезете в тях трябва да си вземете душ. Душовете са разположени на обществени места, като повечето от тях нямат врати и стени. Освен това, там е съвсем нормално да питате за името на партньора едва след секса.

Как да не я обичаш тази страна…

# Нация на работохолиците

Понятието работохолик обикновено се асоциира с изтормозен от живота човек, който работи на няколко места, за да изхрани семейството си.

Колкото и да е странно при исландците също имат подобен тип хора.

haircut

Тук хората не викат дизайнери, а ремонта си правят сами.

Всеки втори исландец смята себе си за велик художник и творчески човек.

Затова много неща, които включват например зашиването на дрехи, избор на мебели, обзавеждане на дома те правят почти винаги сами.

Но това не е всичко.

В Исландия музикант-комик може да стане политик, синът на фризьора – президент, а генералният директор на банката в свободното си време да е просто рибар.

Станалият известен в цял свят след изминалото Европейско по футбол коментатор Гудмундур Бенедиктсон дори не е професионален коментатор, тъй като основната му месторабота е била футболен клуб, където заемал длъжността помощник треньор.

Синът на фризьора, президента Оулавюр Гримсън заема своя пост вече 20 години. В края на четвъртия мандат искал да напусне поста, но гражданите не позволили.

# Исландия и нейната музика

Музиката в Исландия не е просто самодостатъчна, но и влиятелна в контекста на световната култура. През 1997 година тук възниква култовата група Sigur Rós.

Тяхната музика се нарича “вълшебна”, “райска”, “божествена”. Те свирят смес от ембиент, пост-рок и минимализъм. Лидерът на групата Джоунси Бергисон е известен със своята хомосексуалност и свири на електронна китара.

# Исландия – страната на удивителните съотношения

Хари Линекер (известен английски футболист) е възхитен от това, че в Исландия има повече вулкани, отколкото професионални футболисти – 126 срещу 120. Тук има много неща, повече отколкото хората, затова не е учудващо, че хората усвояват различни професии.

Например, овцете са доста повече от хомо сапиенс – 420 000 срещу 332 500.

Много повече са и тъпоклюните кайри в Исландия, които са цели 4 милиона!

От друга страна на острова няма мравки, а учените и идея си нямат защо.

# За консерватизма на исландците

Ако погледнем отстрани, Исландия вероятно изглежда крайно либерална страна.

Вратите  на домовете не се затварят. Като дълго чакан гост приемат всеки човек от улицата, няма армия, а полиция почти липсва. Продуктите стоят на пътя, без да има продавачи, които да ги продават, не се краде. Сексуалната ориентация няма консервативни социални етикети.

Но всъщност Исландия е една от най-консервативните страни в света!

Да получим местожителство тук съвсем никак не е лесно.

Освен това при исландците съществува специална езикова комисия. Защо?

Ако в езика се внедрява чужда дума, комисията се заема с това, да създаде за нея местен еквивалент. По тази причина исландския език едва ли не е единственият, който почти няма архаични форми, а думите са смислени.

Исландия много ревностно се отнася към всичко национално, тук буквално всичко е забулено в традиции. Във всяка енциклопедия е написано, че местният парламент се смята за най-древния в Европа – той е на над 1 000 години.

Исландците искали да влязат в ЕС, но в последствие променили мнението си.


Като цяло, ако сте решили да се потопите в гейзерите или да се полюбувате на северното сияние – стягайте куфарите, купете си исландски крони и напред! В тази страна е по-добре да използвате кредитни карти, тъй като да плащате на ръка там е почти отживелица.

И без бакшиши за сервитьорите!

Да оставиш бакшиш в Исландия се смята за оскърбление.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си