@ Kyle Hanson

Исландия – за живота в тази магическа страна

Исландия – удивителна страна, привличаща туристите със своята необикновеност и загадъчност. Не са много страните като тази, в която свободата на мирогледа дружи с консерватизъм, овцете са повече, от хората, а синът на фризьора може да стане президент. Опитът от пътешествията в Исландия и нейните особености споделя писателят Евгени Мелник.


Исландия е едно от най-загадъчните места на земята.

Това е мястото, където правата на елфите са узаконени в конституцията, а пощальоните и полицаите играят футбол по-добре от много световно известни момчета способни да хвърлят 250 000 евро за шампанско само за една нощ.

Исландия, страната на едни от най-щастливите хора в света…

Може би сега ще искате да разберете повече за земята на леда и огъня, а може дори ще започнете да пестите от заплатата, за да можете един ден да посетите този загадъчен остров, на който по-голяма част от вътрешността е пустош. Ще се наложи да спестявате доста, тъй като цените в страната на овцете са едни от най-високите в Европа.

# Продукти и цени

Исландия е известна със своите високи цени на продуктите. Литър мляко струва по-малко от 1 евро, килограм картофи – 1 евро, хляб – 2 евро. Цените на месото са невероятни. Например килограм свинско е 14 евро, пилешко – 17 евро. Но това не е най-страшното.

Ако ви се прииска да се позабавлявате с някоя дама в ресторант, ще трябва да вземете кредит. За три степенно обедно меню може да платите няколко стотин евро! Има и алтернатива – влезте в местния фастфуд и се наяжте за „някакви си“ 15-20 евро.

wine

Исландците са известни с любовта си към огнената вода!

Сутрин отиват на работа, главата ги боли, но не могат да разберат дали това е от сметката, която са платили или от алкохола, който са изпили.

За бутилка обикновено вино ще трябва да дадете около 15-18 евро, бира – 2-4 евро. Колкото по твърд е алкохолът, толкова по-скъп е.

# Когато вярата в обществото е по-добра от кражбата

Зеленчуците в Исландия също са скъпи, тъй като се отглеждат в оранжерии. Зеленчуковите лавки са разположени на улицата, без продавачи.

Цените са написани на етикети, а до тях има везна и кутия за пари. Да, да, хората идват сами, мерят, плащат, взимат си ресто и продължават пътя си. Не е лесно да повярваме в това, затова е по-добре да се разходим до Исландия и да се убедим лично.

Вратите на домовете не се заключват, но това не е най-необикновеното.

Интересно е това, че напълно непознат човек може да влезе в самотна, сгушена в гората къщичка, и веднага ще бъде напоен, нахранен и ще му бъде предоставено място за спане.

Ако си мъж, а в къщата има само беззащитна жена, нещата няма да се променят.

# Свобода на гледната точка

В Исландия хората са изключително отворени към секса и голотата.

По какъв начин ли?

В страната има много гео-термални водни източници, на които пристигат не само туристи, но и местни жители. Преди да влезете в тях трябва да си вземете душ. Душовете са разположени на обществени места, като повечето от тях нямат врати и стени. Освен това, там е съвсем нормално да питате за името на партньора едва след секса.

Как да не я обичаш тази страна…

# Нация на работохолиците

Понятието работохолик обикновено се асоциира с изтормозен от живота човек, който работи на няколко места, за да изхрани семейството си.

Колкото и да е странно при исландците също имат подобен тип хора.

haircut

Тук хората не викат дизайнери, а ремонта си правят сами.

Всеки втори исландец смята себе си за велик художник и творчески човек.

Затова много неща, които включват например зашиването на дрехи, избор на мебели, обзавеждане на дома те правят почти винаги сами.

Но това не е всичко.

В Исландия музикант-комик може да стане политик, синът на фризьора – президент, а генералният директор на банката в свободното си време да е просто рибар.

Станалият известен в цял свят след изминалото Европейско по футбол коментатор Гудмундур Бенедиктсон дори не е професионален коментатор, тъй като основната му месторабота е била футболен клуб, където заемал длъжността помощник треньор.

Синът на фризьора, президента Оулавюр Гримсън заема своя пост вече 20 години. В края на четвъртия мандат искал да напусне поста, но гражданите не позволили.

# Исландия и нейната музика

Музиката в Исландия не е просто самодостатъчна, но и влиятелна в контекста на световната култура. През 1997 година тук възниква култовата група Sigur Rós.

Тяхната музика се нарича „вълшебна“, „райска“, „божествена“. Те свирят смес от ембиент, пост-рок и минимализъм. Лидерът на групата Джоунси Бергисон е известен със своята хомосексуалност и свири на електронна китара.

# Исландия – страната на удивителните съотношения

Хари Линекер (известен английски футболист) е възхитен от това, че в Исландия има повече вулкани, отколкото професионални футболисти – 126 срещу 120. Тук има много неща, повече отколкото хората, затова не е учудващо, че хората усвояват различни професии.

Например, овцете са доста повече от хомо сапиенс – 420 000 срещу 332 500.

Много повече са и тъпоклюните кайри в Исландия, които са цели 4 милиона!

От друга страна на острова няма мравки, а учените и идея си нямат защо.

# За консерватизма на исландците

Ако погледнем отстрани, Исландия вероятно изглежда крайно либерална страна.

Вратите  на домовете не се затварят. Като дълго чакан гост приемат всеки човек от улицата, няма армия, а полиция почти липсва. Продуктите стоят на пътя, без да има продавачи, които да ги продават, не се краде. Сексуалната ориентация няма консервативни социални етикети.

Но всъщност Исландия е една от най-консервативните страни в света!

Да получим местожителство тук съвсем никак не е лесно.

Освен това при исландците съществува специална езикова комисия. Защо?

Ако в езика се внедрява чужда дума, комисията се заема с това, да създаде за нея местен еквивалент. По тази причина исландския език едва ли не е единственият, който почти няма архаични форми, а думите са смислени.

Исландия много ревностно се отнася към всичко национално, тук буквално всичко е забулено в традиции. Във всяка енциклопедия е написано, че местният парламент се смята за най-древния в Европа – той е на над 1 000 години.

Исландците искали да влязат в ЕС, но в последствие променили мнението си.


Като цяло, ако сте решили да се потопите в гейзерите или да се полюбувате на северното сияние – стягайте куфарите, купете си исландски крони и напред! В тази страна е по-добре да използвате кредитни карти, тъй като да плащате на ръка там е почти отживелица.

И без бакшиши за сервитьорите!

Да оставиш бакшиш в Исландия се смята за оскърбление.

Сподели 😍

3
Остави коментар

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
СтаниславСтоян ТошковБико Recent comment authors
нови стари харесвани
Станислав
Гост
Станислав

Ние отиваме там сега през август

Стоян Тошков
Гост
Стоян Тошков

Прекрасна страна. Дано да имаме късмета да я посетим.

Бико
Гост
Бико

Как мога да отида да живея в тази страна

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top