ВЛЕЗ В КЛУБА

Трупаш умения и знания или просто колекционираш безплатна информация?

 • 328
 •  
 •  

Запази за после

Не е важно това, което знаеш! Важно е това, което правиш. Последователно! – Тони Робинс

Качествени продукти се създават от качествени материали.

Боклук влязъл, боклук излязъл, както се казва.

И вместо да се фокусираме в дебати как ТВ и интернет ни превръщат в безмозъчни дронове, истинският проблем, е че вместо да даваме повече ние консумираме повече!

Новите технологии – добрият, лошият и злият…

Какво е интернет?

Безсмислено разсейване или пък достъп до най-голямото световно знание?

Зависи изцяло от начина, по който ще го ползваш.

Днес лесно можеш да хванеш вируса на “прекомерната пасивност”, т.е. навика да черпиш от информацията, която е на разположение, вместо активно да трупаш знания и опит в области, които са ти интересни и полезни.

Но как да се отървеш от опияняващия цифров наркотик?

Трудно! За да постигнеш резултат помисли за начина, по който прекарваш времето си! В “Седемте навика на високоефективните хора“, Стивън Кови нарича това „кръгът на контрол“, който се бори с “кръгът ни на загриженост”.


Реактивни хора – Голям кръг на загриженост и малък кръг на контрол. Толкова много енергия и време прахосани за събития върху, които нямат никакъв контрол.

Проактивни хора – Голям кръг на контрол и малък кръг на загриженост. Много енергия и време фокусирани върху проблеми, които са под техен контрол.


Най-важното, което трябва да извлечеш от това, е че трябва да търсиш специализирана и полезна информация, която ще прилагаш в живота си често, а не да позволяваш на случайната такава постоянно да отвлича вниманието ти.

Това е мисията на нашия VIP клуб Мастърхак. Клуб за хора, които наистина искат да научават нещо, което могат да приложат, а не просто да четат яки статии и да ходят на курсове, само за да си хващат гаджета.

Кръгът на контрола е всичко, което се отнася директно до теб:

 • навиците, които определят живота ти
 • ситуации, в които влияеш върху крайните резултати;
 • новите умения, които придобиваш,
 • продуктите, които създаваш;
 • информацията, с която пълноценно прекарваш времето си.

Той поставя ударение върху вниманието ти като супер ценен, ограничен ресурс. Нещо, което трябва да защитаваш.

Ако обръщаш внимание на незначителни неща, може да развиеш синдрома “страх да не изпуснеш нещо“, а това причинява безсмислено взаимодействие с информация, която не е от никакво значение за теб.

Помисли и за новините.

Докато се опитваш да научиш нещо ново за настоящите събития, както повечето хора правят, помисли за това, което ти даваш на новините и това, което получаваш от тях – даваш им внимание, енергия, време и емоции, даваш си всичко, което имаш само за някаква информация, която реално няма да използваш.

Това, което някой скандален политик е направил в страна, в която дори не живееш , може да се промъкне в кръга ти на загриженост и да изтощи вниманието ти с проблем, който не можеш да използваш по-късно по някакъв смислен начин.

Иначе казано – 99% от това, което ще видиш по ТВ, няма да ти е от полза! Сравни това с времето, прекарано в трупането на знания по тема, която те интересува или пък развиването на определени умения, които ще подобрят живота ти.

Тогава ще се убедиш, че онова, към което насочваш фокуса си оказва значително влияние върху това в каква личност се превръщаш.

Как да заздравиш кръга си на контрол?


Трупането на знания и опит означава да надграждаш уменията си и да вдигаш нивото им над основните си познания. Когато кажеш, че ще разшириш кръга си на контрол, това означава да намалиш “празната” информация и да прекарваш повече време в проучването на теми, които са от значение за теб.

Но как да направиш това в ерата на информационното претоварване?

Ето два начина:

 • Създавай / опитвай / тествай повече нови неща.

На никой не му стига времето. Най-продуктивното нещо, което можеш да правиш през целия ден, е да отхвърляш нещата, които нямат значение.

След това ги замести с нещо ново – нов експеримент в бизнеса, нов трик в маркетинга, нова тактика за повече сън и продуктивност и т.н.

Професорът Алан Лайтман, един от най-именитите компютърни учени, проверява имейла си веднъж на всеки 3 месеца. Представи си какво би могъл да създадеш, ако казваше “Не” на всички тези незначителни ангажименти.

 • Инвестирай вниманието си в ценна информация.

Шокиращата истина: аз все още чета новините и от време на време гледам разни реалити програми. Но по-важното е, че не спирам да преследвам целите си, не се задоволявам само с първата страница на вестника “Живот”.

Не спирам да търся качествена информация, да тествам и прилагам новости, само за да мога да ти предложа съдържание, от което да печелиш умения и знания.

И прекалено полезната информация може да е вредна!

Още един шок?

Разбира се, не всичко, което четеш или гледаш трябва да ти бъде от полза.

Сериалите, които гледам след тежкия работен ден няма да ме научат на някакво специално умение, нито пък ще ми навредят кой знае колко.

Просто не им отделям специално внимание.

Най-важното от всичко е:

Давай приоритет на кръга си на контрол! В противен случай кръгът ти на загриженост ще отнема прекалено много от вниманието ти!

Не забравяй:

Да не гледаш новините или поредното реалити, а вместо това да губиш свободното си време в нещо безполезно, е като да се хвалиш, че не ядеш салам, но пък да се тъпчеш с по три шоколадови кексчета на ден.

Ето защо в аргументите “Новините са нещо лошо” липсва контекст.

Здравето и щастието се определят от начина, по който прекарваш времето си като цяло. А интересът е този, който произвежда най-големите резултати.

Независимо дали изпитваш удоволствие от четенето на новини, клюки, глупави телевизионни предавания или каквото и да било, не забравяй дай отделяш време за това, което искаш да постигнеш и правиш, онова, което ти е интересно – просто направи приоритет развитието на кръг си на контрол.

И помни:

Така както прекарваш времето си, така и ще изживееш живота си. Затова – инвестирай го мъдро.


 • 328
 •  
 •  
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this