Най-после 3 стъпки за постигане на цели, които наистина работят (+ безплатна е-книга ?)

Запази за после

Ооо, не! Пфф, още една статия за цели!

Писна ми вече от такива статии!

Това си мислиш, нали? Признавам – и на мен ми беше дошло до гуша от статии за постигане на цели, всяка от които ти дава различна рецепта за това.

И ето какво стана при мен – тотално се обърках и се чудех какво да правя! По кой път да поема! Сега обаче вече знам работеща рецепта и ще я споделя с теб!

Нека ти се представя:

Аз съм Velizar V – адвокат, завършил СУ, който се преквалифицира в онлайн предприемач. Преди да го направя обаче много се интересувах от темата за постигане на цели.

Точно тогава бях довел мозъка си до тотална каша по темата.

Прочетох много книги по темата – ще кажа, че са десетки, но май направо са си стотици! И взех, че синтезирах и събрах всичко научено по темата в безплатната си книга:

От Цел Към Реалност: Пълно ръководство за постигане на цели: изтегли книгата БЕЗПЛАТНО ?

Та, по темата. След като прочетох всичко това се превърнах в опитно зайче! Седнах и си записах всичко, което съм научил! Някои неща работеха, други – не.

Понякога бях толкова окрилен от резултатите, че имах чувството, че не стъпвам на земята от радост. В други случаи бях толкова отчаян, че ми се искаше да захвърля всичко и да се откажа. Но си заслужаваше! Сега вече мога да ти дам малката есенция на това, което работи, и да ти спестя лутането, на което бях подложен аз.

Иииииии, дойде моментът да ти дам това, заради което четеш тази статия.

Как се постигат цели? Ето как:

? Трябват ти само 3 нещa – ПОСОКА, ДЕЙСТВИЕ, РЕВИЗИЯ!

Край на статията! Това е всичко, надявам се, че ти беше приятно да я прочетеш!

Шегувам се (адвокат, който се опитва да бъде забавен) ?

Но за факта, че ти трябва само това, не се шегувам. Това е есенцията, около която се върти всичко по темата за постигане на цели. Каквото и да четеш по темата, каквото и пробваш, накрая винаги се стига до това дали можеш да действаш целенасочено.

Всяка една система за постигане на цели в крайна сметка се обляга на това словосъчетание: целенасочено действие.

И тук мисля да ти кажа как точно да започнеш да прилагаш това магическо словосъчетание и да постигнеш положителна промяна в живота си!

Да започнем отначало с ПОСОКАТА.

Тук трябва да си отговориш на въпроса какво искаш и за какъв период го искаш.

Ето ти пример:

  • Искам да изкарам 200 хиляди лева тази година
  • Искам да сваля 5 килограма за следващите 6 месеца

Гледай да си поставиш конкретни и измерими цели, а не просто “искам да съм богат” или “искам да съм слаб”. Защо да са измерими?

Най-вече за да знаеш кога си ги постигнал и да можеш по време на регулярните ревизии (за това ще говорим по-надолу) да видиш дали си на прав път.

Срокът, който те съветвам да си поставиш е една година!

Защо? Защото работи! Една година за мен е идеалният период, защото не е прекалено дълъг, така че можеш да видиш пътя, но не е и прекалено къс – така че можеш да постигнеш значителен прогрес в която и да е област!

– Чакай, а дългосрочната ми визия?

Дългосрочната визия винаги е добре да я има, но опитът ми показва, че за много хора е трудно да направят такава. Ако успееш да я направиш, супер – базирай едногодишните си цели на нея. Ако не успееш, не се притеснявай. Тръгни по пътя на постигане на цели, за да можеш да набереш инерция, и чак след това мисли за визията си! Както се казва на английски ready, fire, aim – първо действай, чак тогава оправяй мерника.?

За да не съм голословен, ще бъда искрен с теб и ще ти кажа за две от моите цели за тази година, ако обещаеш да не се смееш:

  • Да имам над 40к абонати в email списъка ми
  • Да имам тяло като на Зак Ефрон

– Защо, по дяволите, Зак Ефрон? A и това не е измерима цел?

Точно за Зак Ефрон ли реши да се хванеш? Ще ти кажа – а ти гледа ли го в Спасители на Плажа? Ще съм супер happy, ако имам неговото тяло и точка!

Няма да се обяснявам ?

И целта не е много измерима, защото Зак Ефрон едва ли ще ми даде да го измеря.

Повярвай ми обаче – целта е достатъчно измерима, за да може, като в края на годината застана пред огледалото, да знам дали съм я постигнал. А както си спомняш от няколко реда нагоре, точно по тази причина си поставяме измерими цели.

Държа да отбележа, че целите не са статични, а могат и дори е добре да се променят с времето, ако видим, че целта не е правилно зададена.

Давам пример – да “натрупам” 40к email-a ми се струваше добра цел в началото на годината, но забеляза ли, че целта не говори нищо за качеството на тези мейли.

Ако просто си сложа “искам да имам 40 000 email-a” като цел, нямам никакъв фокус върху качеството на тези мейли – под качество разбирам най-вече дали хората биха се интересували от това, което ще им предложа като статии и продукти, след като се абонират за листа ми. Ето защо мисля да сложа друга цифра, която да отразява по-сполучливо качеството на мейлите, които ще натрупам.

Още мисля по въпроса, но мисълта ми е, че не трябва да се страхуваш да променяш целите си, когато се налага. Нали си спомняш – ready, fire, aim. Също така, както виждаш, и аз допускам грешки при поставянето на цели, макар вече да имам доста опит в това.

Така че не се притеснявай толкова много – грабни лист хартия и поставяй!

Следващият елемент е ДЕЙСТВИЕТО!

Вече знаеш накъде отиваш, сега е моментът да разберем с какво точно ще се придвижим до целта! Всъщност, действието е Светият граал на постигането на цели! То е елементът, около който се върти цялата “наука” за постигане на цели.

И повярвай ми, ДЕЙСТВИЕТО е незаменимо.

Можеш и да нямаш дефинитивна представа за посоката си, но, ако действаш по правилния начин всеки ден, непрекъснато ще подобряваш живота си.

Познавам много такива хора, които нямат писмени и конкретни цели, но стават все по-богати, здрави и щастливи. Може и да не е оптимално, но дори само правилното действие в много случаи е достатъчно! Обратното – посоката без действието няма да те доведе по подобрение, защот дори и да си на прав път, ако седнеш на пътя, ще те прегазят.

И така – какво имам предвид под действие.

Загледай се в целта си и се замисли какво би те довело до постигането й. Кое е действието или действията, които по необходимост ще те доведат до тази цели. Давам пример:

  • Цел – Да имам тяло като на Зак Ефрон

Действие I – Да тренирам по 4 пъти на седмица цяла година – 192 тренировки общо

Действие II – Да се храня поне 3 пъти на ден със зеленчуци и протеин (като следя калориите и нагаждам спрямо теглото си)

  • Цел – Да натрупам 40 000 email-a за годината

Действие I – Да накарам платената рекламата да ми носи по 80 email-a на ден

Действие II – Да се свържа с инфлуенсъри като Lifehack и други, където да напиша статии или да създам друг тип материали

Май се издадох…

Да, в момента осъществявам второто действие от целта за email-ите ?

Ако си изтеглиш книгата От Цел Към Реалност: Пълно Ръководство За Постигане На Цели, няма да те спамя или нещо такова. Ще ти пращам само най-добрите си статии по темите за личностното развитие и онлайн бизнеса! DOWNLOAD ?

– Чакай, чакай – само 2 действия ли можем да имаме по цел?

– А как да ги подредим?

Можеш да имаш и повече от 2 действия, но е препоръчително да се фокусираш само върху едно действие, докато не го завършиш.

Опитът ми показва, че винаги има едно действие, което повлича след себе си и другите действия, които трябва да предприемеш, за да постигнеш целта си.

Например, тренировките при мен повличат и правилното хранене. Когато тренирам не само ми е по-лесно да се храня добре, но и ми се иска да го правя. Обратното не е така – когато само се храня добре, в никакъв случай не е задължително да започне да ми се тренира, дори имам чувството, че хабя хубавата храна, защото не тренирам (знам, че е странно).

Да вземем целта ми с имейлите!

За да се получи трябва да накарам платения трафик да работи за мен. Защото, когато събирам нови мейли всеки ден консистентно, аз вече имам основата, над която да надградя с не толкова постоянния трафик, който ми носят инфлуенсърите.

Ето защо се запитай:

Кое е нещото, което мога да направя, за да се доближа до целта си, което ще направи всичко друго да е по-лесно или излишно? (взех това назаем от книгата The One Thing на Gary Keller, която горещо препоръчвам).

Отговорът на този въпрос ще ти даде ДЕЙСТВИЕТО, което трябва да предприемеш към целта си! Предприеми първото действие и тогава отново си задай въпроса по-горе, за да идентифицираш следващото действие.

Последният елемент – РЕВИЗИЯТА

Да, знам, че не звучи толкова секси, колкото предишните две. Смея да кажа и че много хора постигат целите без каквато и да е писмена ревизия.

Факт е обаче, че, ако правиш ревизия на целите си, ще ти бъде много по-лесно да напредваш по тях, така че не пропускай тази стъпка!

И така – какво е РЕВИЗИЯ?

Ревизията е моментът, когато сядаш и мислиш върху целите си – какво си постигнал досега, какво ти предстои, какво е работило досега, какво не е работило. Ако се налага, нагаждаш курса.

Не искам да ти давам прекалено много правила за това.

Просто блокирай половин час, изключи всякакви нотификации, сложи телефона на самолетен режим и помисли върху целите си върху лист хартия.

Сигурен съм, че ще ти дойдат много интересни идеи за това как можеш да подобриш действията си по тях. Съветвам те да го правиш поне веднъж на месец.

Аз лично го правя веднъж на седмица!


Това е всичко – ПОСОКА, ДЕЙСТВИЕ, РЕВИЗИЯ!

Не усложнявай нещата и помни, че най-важното е действието. Дори да не правиш другите две, съм сигурен, че ще подобриш живота си многократно.

Ако искаш още по-детайлно описание на методиката ми за постигане на цели, чрез която описва постигането на цели по начини, които са се доказали във времето, то:

Свали си книгата ми тук ? (тя е около 50 страници, тоест доста по-детайлна от описанието тук).
P.S. 15 000 души вече я свалиха и ревютата са страхотни. ПРОВЕРИ 

Но дори да не го направиш, знай, че системата работи!

Доказателства за това са моят опит, този на моите приятели, както хилядолетният опит на тези, които са постигали цели преди хилядолетия 🙂

И още нещо важно – не забравяй да се наслаждаваш на пътешествието.

  • На пътя към целите
  • На тренировките
  • На създаването на рекламата
  • На изграждането на бизнеса

Казвам го като човек, които е постигал доста цели.

Е, целта за тялото на Зак Ефрон ми се “изплъзна” миналата година и вместо него, в края на годината имах тяло на Зак Галифанакис (ония пълничкия от Последния ергенски запой).

Виждаш, че и аз не винаги постигам целите си! Не в важното да си идеален, важното е да започнеш, да не спираш и да се наслаждаваш на пътя.

Повярвай ми – да постигнеш целта си никога не е толкова невероятно, колкото си мислиш.

Затова изживей пътешествието на макс, раздавай се и се радвай на всеки малък прогрес! Истинското щастие е в пътя, не в крайната дестинация.


? P.S. Имам и още нещо за теб! От скоро споделям безценните уроци, които научих от бизнеса и живота си в Instagram! Споделям само уроци, които реално съм преживял, а не прочел в книгите, така че последвай ме, за да разбереш повече и да си спестиш болката, свързана с това да учиш всичко чрез собствения си опит.

Последвай ме в Instagram!

Успех!

Velizar V

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак