Как работи Росица Вакъвчиева – жената, която се превърна в това, което искаше да бъде!

Преди да се потопите в това страхотно интервю, което Роси даде за lifehack.bg, държа да кажа няколко думи за познанството ми с нея и за причините, поради, които тя присъства тук.

С Росица Вакъвчиева се познаваме още, когато и двамата започнахме да правим първите си сайтове преди повече от 5-6 години. Тогава ми направи впечатление на една изключително отзивчива дама, която беше винаги готова да ми помогне относно статия или текст. Помня също и как Роси си мечтаеше да бъде независима и да работи това, което обича. А по онова време това съвсем не беше така.

Признавам си, че тогава изпитвах леки съмнения, че ще успее, но определено грешах. В момента тя прави точно това, което обича, напук на такива като мен, които са се съмнявали! От обикновен човек, който работеше за някой друг, днес Росица Вакъвчиева работи работа, която определено вдъхновява хората да подобрят живота си!

За мен тя е пример как човек, независимо в какво положение се намира, иска ли нещо наистина силно, няма нещо, което да го спре да успее. За вас това може и да е клише, но за мен това е реален пример! И поради тази причина имам удоволствието да Ви представя една жена, която се превърна в това, което искаше да бъде!

[sws_divider_line]

А сега нека да навлезем в света на Роси Вакъвчиева

 • Кажи няколко думи за себе си, какво работиш, с какво се занимаваш?

Създател съм на сайта Себепознание.com – това е сайт за самопомощ, приложна психология и духовно развитие и автор на книгата „ТИ си промяната“ и лектор.

Занимавам се основно с писане, онлайн психологични консултации, водя семинари за личностно и духовно развитие.

В момента също така и уча (завършвам магистратура Психология на управлението).

Това, което винаги ме е вълнувало, е вътрешният свят на човек – неговите мисли, емоции, преживявания…както и силата на човешкия дух, способен да сътвори чудеса.

Затова съм особено щастлива, че се занимавам с това, което обичам, накъдето ме тегли душата. Чувствам се на мястото си.

Омъжена съм, имам две деца, които са вече големи и следват своя път, но сме много близки приятели с тях.

 • Как изглежда работното ти място?

Бюро с компютър, книги, записки и материали. Обичам да ми е светло, просторно и уютно.

 • Местоположение?

Живея и работя онлайн в Благоевград, но семинарите ги правя основно в София.

Харесала съм си един център, където е много просторно, светло и с всички необходими условия за създаване на приятна обстановка.

Правя семинари и в други градове – например Пловдив, сега ме поканиха в Бургас.

 • Какви мобилни устройства ползваш? На какъв компютър работиш?

Основно ползвам моя вече не съвсем нов компютър, който върши все още добра работа. Използвам също един компактен лаптоп Dell, удобен за пътуване.

Иначе мобилният ми телефон е Samsung.

 • Последният проект/задача върху, които работи е?

Радвам се, че успях да реализирам отдавна плануваната идея за групи за взаимопомощ, обединени от различни теми за духовно и личностно развитие.

Вече завърши тренинг-курса с първата ми група. Обединяващата тема беше „Душевен мир и увереност в себе си“. Работихме в продължение на малко повече от месец по разработена програма за задълбочено себепознание и самоосъзнаване, за да можем да постигнем вътрешно спокойствие и равновесие, цялостност и щастие.

Хората се сприятелиха, подкрепяха се, поставихме си цели и наистина постигнаха много. Радвам е на всеки техен успех и това ме мотивира да продължавам с тази форма на работа.

 • Върху какво работиш сега?
Росица Вакъвчиева, автор на книгата „ТИ си промяната“

В момента подготвям нова книга. От семинарите, от моите търсения  и опита ми в работа с хора научавам нови неща, които бих искала да споделя. Също така планирам издаване на диск с мои медитации и визуализации за душевен мир, любов, увереност, прошка и т.н.

В работата си често използвам водени медитации и визуализации.

Виждам, че те имат наистина удивителен ефект върху хората и са чудесно средство  както за релакс, така и за справяне с емоционалната болка, освобождаване на миналото, а също и за постигане на желаното.

 • Кои са най-важните неща в твоята дейност?

Най-важно за моите клиенти и участниците в семинарите е разбирането, приемането и усещането, че могат да се доверят.

Много важно за тях е да се почувстват важни, специални, да усетят приятелско отношение, да се чувстват удобно. Аз имам способността да усещам какво изпитва другия, също така обичам хората и работата си, а това се усеща.

Така че желанието, хъса за работа е задължителен елемент.

Читателите ми споделят, че се „познават“ в книгата ми или в отделни статии и ме чувстват особено близка. Това според мен е заради факта, че аз винаги пиша за неща, които самата аз съм преживяла, усетила, преодоляла.

Личният опит е наистина много ценен в работата ми.

Като човек, който работи с хора смятам за абсолютно задължително аз самата да се усъвършенствам, да се развивам, да уча нови неща и да бъда по-полезна.

Затова и постоянно чета, сега отново (както казах и по-горе) уча, търся методи не само в областта на психологията, но и в древните духовни учения и религии, опитвам се да прилагам най-разнообразни техники и подходи.

За работа ми е важно да намеря точния подход към всеки човек, както и най-близките до него методи, които биха му помогнали.

 • Какви инструменти, приложения и софтуер използваш в своята работа и ежедневие?

Компютърът ми е с Windows XP, сайтът ми Себепознание.com e базиран на WordPress.

За работата ми използвам често фотошоп за дизайн, банери и съчетаване на картинки към статиите ми. За мен е много важно те да изразяват идеята на написаното.

А и ми доставя истинско удоволствие да работя на фотошоп.

Другото, което ежедневно ползвам в работата си, са социалните мрежи, най-вече Facebook.

За онлайн семинарите, които провеждах (сега мисля да ги възобновя) използвам AnyMeeting, макар че се оглеждам и за по-ефективна платформа, осигуряваща по-добро качество на звука.

За правенето на медитации използвам диктофон и после съчетавам записа с подходяща музика и звуци от природата чрез една програма – ACID Pro.

И не на последно място използвам скайп. Всъщност то е основното приложение в работата ми, тъй като консултациите ми засега са по скайп и имейл.

И разбира се – тъй като съм писател, често използвам и обикновения бял лист и химикалка.

 • Кой е любимият ти трик за пестене на време?

Не знам дали мога да го нарека трик, но разбрах, че когато не можеш да догониш времето и си играете в луда надпревара, начинът не е да засилиш темпото!

Единственият начин е…да спреш!

Да, това звучи на пръв поглед парадоксално, но всъщност не е така. Когато си затрупан с работата, а времето лети, просто спри – излез на разходка, потичай малко в парка, вземи си душ, пийни кафе, медитирай за 10 минути.

Ако не можеш дори това, поне спри за момент и се полюбувай на дървото, което виждаш от прозореца или на цветето в саксията.

Това ще те зареди и ще можеш да свършиш в пъти повече работа и за по-кратко време.

След кратката релаксация си кажи мислено:

„Имам достатъчно време. Винаги свършвам задачите в определените срокове. Вярвам в себе си“,

…а след това се съсредоточи върху една от задачите и вложи всичко от себе си.

Прави го с желание, с удоволствие, като на игра, без да мислиш за това че времето лети или за другите задачи. А така – по този начин нещата стават най-качествено и бързо.

Когато си поставям цели, особено дългосрочни, винаги си слагам срокове. Това ме мотивира да работя и си отнемам примамливата възможност ги да отложа за по-натам.

Другото, което съм забелязала за себе си, което разбира се е валидно за повечето хора – че съм най-продуктивна сутрин като стана от сън.

Така че винаги свършвам неотложните и по-тежките задачи сутринта.

 • Използваш ли мениджър на задачи?

Все още не. Може би все пак ще се наложи да се възползвам.

 • Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добър от всеки друг?

Не бих казала, че правя нещо, за да съм по-добра от другите.

Но това, което ежедневно правя и което ми носи удовлетворение е да помогна, да дам нещо, да подаря дори усмивка на някого.

Както се казва в песента на Емил Димитров: „Ако си дал…не си живял напразно“.

Другото, което правя е да усъвършенствам себе си, да уча нови неща, но и нещо много важно – да се погрижа за СЕБЕ СИ- за това да се чувствам добре, да си дам необходимата почивка, необходимата любов и признание от самата мен.

Защото в края на краищата, ако аз не се чувствам добре, не бих била полезна на никого.

 • Кога ставаш сутрин? Кое е първото нещо, което правиш за деня?

Ставам обикновено около 8-9 часа. Първото, което правя е хубаво ароматно кафе. След това се настройвам позитивно с любимите ми утвърждения, правя сутрешната си гимнастика (това не винаги е редовно ) и сядам на компютъра да си проверя имейлите.

Денят започва и протича според задачите ми. Но освен принцип ми е да започвам деня с нещо приятно – било то чаша кафе, горещ душ, любима песен или позитивно послание.

 • Какво обичаш да слушаш, докато пишеш?

Обикновено обичам да пиша в тишина, да се потопя в моя си свят и да се отдам на любимото ми занимание – писането. Понякога си пускам все пак релаксираща музика или ретро балади, но го правя по-скоро е моментите на почивка.

 • Какъв тип човек си – повече интроверт или повече екстроверт?
Росица Вакъвчиева, автор на книгата „ТИ си промяната“

Като всеки човек имам по малко и от двете, но по-скоро се определям като екстроверт. Обичам да общувам, да се запознавам с нови хора, да говоря.

Това ме зарежда и мотивира. Но винаги отделям време да остана насаме със себе си и се чувствам много добре в собствената си компания.

 • Кой е най-добрият съвет, който някога си получавал?

Най-добрият съвет, който си спомням, е от баща ми – никога да не се отказвам дори нещата да не изглеждат обещаващи.

А иначе много от съветите на моите любими автори са се превърнали в принципи на живота ми, няма да ги изреждам, защото са наистина много.

Но основното, което се сещам са думите на Махатма Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. Идеята за име на първата ми книга дойде от там –  „ТИ си промяната“.

Това е, което си напомням непрекъснато и което казвам на всички хора, желаещи да променят живота си. Казвам им: ТИ, ТИ си промяната!

 • Какво те мотивира, кое те движи напред най-силно?

Разбира се, хората – клиентите, читателите. Хората са движещата ми сила.

Техните писма, имейли, техните думи ме убеждават, че всичко, което правя има смисъл и трябва да вървя напред.

Техният успех ме зарежда и ме кара да работя с още по-голямо желание и удовлетворение.

Мотивират ме и моите деца. Защото виждам, че колкото повече работя и следвам мечтите си, толкова повече и те го правят.

Примерът е най-добрият начин да възпитаваме децата си.

 • Коя е най-голямата ти сила и най-голямата ти слабост?

Най-голяма ми сила е моята упоритост – когато реша нещо, наистина го постигам. Също така сила са ми писането и способността да „усещам“ и разбирам хората.

А като слабост може би, че съм малко хаотична – нормалния творчески хаос, но понякога ми пречи и се опитвам да се справя с това.

 • Как се справяш със стреса и напрежението?

Освен техниките като медитация, релаксация, слушане на музика, разходка в природата, аеробика, много ми помагат някои основни принципи, които се опитвам да предам и на читателите и клиентите ми.

Първият и основен е: Моят приоритет е моят душевен мир! И ето още някои от тях:

 • Нищо не е чак толкова важно!
 • Не приемай нищо лично!
 • Всичко се случва така, както трябва, по най-добрия за мен начин.
 • Има време, всичко се случва в правилната последователност.
 • Кое те дразни най-много в статиите за бизнес и личностно развитие?

Честно казано не мога да кажа, че нещо ме дразни в статиите. В света има всичко, както и всякакви автори, всякакви теории, идеи, щуротии.

И всички те имат право на съществуване, както имат и свои привърженици.

Всеки има право да избира. Аз обикновено чета „моите“ автори, които говорят на „мой“ език и се съсредоточавам върху тях.

Другите просто не ги чета. Това е едно от основните ми убежденията:

Никога не се бори ПРОТИВ, а ЗА нещо. И ако искаш да увеличиш доброто, позитивното – концентрирай се върху него, говори за него, разпространявай го, откривай позитивното във всеки човек, във всяка ситуация. В противен случай ако се съсредоточаваме повече върху негативното и му отдаваме вниманието и енергията си, ние го увеличаваме.

 • Какво те вдъхновява, има ли нещо, което те зарежда?
Семинари с Росица Вакъвчиева

Вдъхновява ме силата на човешкия дух, не спирам да се удивлявам на способността на човек да превърне страданието в триумф и да постига невъзможното.

Вдъхновява ме успехът на хората, както и моите дори малки победи. Няма по-голяма мотивация да вървиш  напред от собствения успех, от това, че нещо си постигнал.

Затова често карам участниците в семинарите да си направят дневник на успехите и да си записват всяка тяхна мъничка победа, колкото и незначителна да им се струва.

Вдъхновява ме любовта, хубавата музика, природата, морето (много го обичам). Имам си и една тетрадка с вдъхновяващи и мотивиращи мисли, която много ме зарежда.

 • Любима книга/автор за личностно развитие?

О, те са наистина много. Но нека спомена някои от тях: Луиз Хей, Дийпак Чопра, Екхарт Толе, Дейл Карнеги, Вадим Зеланд.

Основното, за което са ми помогнали тези книги, е да открия силата в себе си, да достигна до онова място в мен, където всичко е наред, да се докосна до моето Висше аз, което знае отговорите на всичко, в което е мъдростта, силата, любовта.

Тези автори са ми помогнали да се убедя, че аз самата съм творец на живота си и имам силата да постигна това, което искам. И разбира се още много неща…

 • Добрата ти репутация е в резултат на:

Благодаря, че определяш репутацията ми като добра.

А иначе хората наистина ме обичат и то е защото и аз ги обичам, защото ги разбирам, ценя и давам всичко от себе си в своята работа. А това винаги се усеща.

Това мисля, че е основното.

 • Като човек, който се опитва да помага на хората да се самоопознаят, не можем да не те попитаме какво би посъветвала нашите читатели в тази посока?

На първо бих им казала да не забравят, че те са много повече от това, което си мислят, че са! Че силата е в тях! Възможностите, мъдростта, решенията, любовта са тях!

Помнете, че най-важният човек във вашия живот сте самите вие, най-важната връзка, която някога ще имате, е тази със самия себе си!

Връзката ви със самия себе си е определяща за всичките ви взаимоотношения.

Ако цените себе си, и другите ще ви ценят, ако вярвате в себе си, и другите ще ви повярват, ако обичате себе си, ще привличате обичащи хора.

Въобще всичко в живота ни започва от нас. Светът, който виждаме го създаваме ние.

Той е отражение на вътрешния ни свят. И ако искаме да променим живота си, трябва ние самите да бъдем промяната! Ние сме промяната!

 • От тук на къде?

На първо време планирам, след като завърша магистратурата по психология, да си направя офис, кабинет, където да провеждам индивидуални психологични консултации на живо.

Имам доста идеи относно групите са взаимопомощ!

Замислям също така да организирам онлайн семинари, за да имат възможност да се включат хора от по-далечни места и извън България.

Подготвям нова книга, дискове с медитации и визуализации.

Като идея в главата ми е да си направя и собствен център за личностно и духовно развитие. Знам, че ако това е по-добър вариант да осъществя мисията си, ще стане!

Всъщност смятам, че когато си на правилния път – твоя път, възможностите ти се разкриват и всичко се стича по-начин, който те води напред.

Така че съм отворена и за нови възможности, които тепърва ще ми се разкрият.

Тук са и останалите страхотни хора, които интервюирахме за рубриката “Как работи…”, превърнала се в една от любимите на страшно много от Вас, читатели на lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: