Как работи Майк Рам: блогър, лектор, бизнес консултант – дракон в управлението на проекти

майк рам

Както вече се уверихте /надявам се/, в рубриката ни “Как работи…” подбираме само специални хора, а присъствието на Майк Рам затвърждава тази наша добра практика!

Следя блогърската дейност на Майк още доста преди да направя първия си wordpress сайт от преди 5-6 години, че дори и повече. От тогава отблизо наблюдавам ролята му на блогър, а от скоро и в тази на лектор и автор на наистина добри курсове по интересни бизнес теми!

А за следващите над 2300 думи мога много накратко да обобщя: Много практично и полезно събеседване, от което аз лично ще си открадна няколко неща свързани с продуктивността и ще пробвам 1-2 интересни приложения, които препоръчва Майк.

Разбира се това далеч не е всичко интересно, което има да ни казва г-н Рам!

Как работи блогъра, лектора и вдъхновителя Майк Рам?

Отдавна съм любопитен да разбера как един консултант по управление на проекти, блогър и лектор, какъвто е Майк, успешно организира своята работа?

Е, предстои да разберем…


 • Кажи няколко думи за себе си, какво работиш, с какво се занимаваш?

Казвам се Майк Рам и работя като бизнес консултант и лектор във фирма RammSoft, на която съм собственик.

Водя обучения по презентационни умения и управление на проекти, работя като специалист по интернет маркетинг и като копирайтър.

Автор съм на няколко блога, за които, признавам си, напоследък имам все по-малко време.

 • Как изглежда работното ти място?

Аз имам три работни места. Едното е у дома, в леглото. Знам, че някои го смятат за вреден навик, но аз се чувствам доста работоспособен в собствената си кочинка.

Имам и офис, който споделям с партньори, а нерядко ми се случва да работя и в някое кафене, докато провеждам срещи из града.

 • Местоположение?

София

 • Какви мобилни устройства ползваш? На какъв компютър работиш?

Съвсем доскоро ползвах най-обикновен мобилен телефон. Беше стар, но работеше безупречно и ми беше жал да се разделя с него.

От известно време ползвам Sony Xperia Tipo – харесва ми за това, че е малък и удобен за носене, но се оказа доста слабичък за софтуера, с който се опитвам да го натоваря.

Имам два лаптопа, които сменям според настроението си и задачите си. Единият е MacBook Pro, а другият – Acer Ferrari One.

За разлика от повечето колеги-мъже, предпочитам малките машини и затова Ферарито ми е много свидно, макар че нерядко съм имал ядове с него.

 • Последният проект/задача върху, които работи е?

През последните месеци подготвих един курс по презентационни умения, който се казва „По стъпките на Дракона“, за който получих вдъхновение от идеите и съветите на легендарния Брус Лий.

Много се гордея с този курс, защото вложих много старание да стане наистина полезен и в него споделям всичко, което съм научил от своя дългогодишен презентаторски опит.

Успях за кратко време да го проведа два пъти и се убедих, че дава страхотни резултати.

Това ме окуражава да продължа да го развивам и да го предлагам и се надявам да имам още много доволни клиенти – успешни презентатори.

Мъдростта на Дракона: 10 съвета за успешни презентации от Брус Лий – Майк Рам

 • Върху какво работиш сега?

Майк Рам

Разработвам още няколко професионални обучения, но най-голямата ми страст е една система за управление на задачите, повишаване на мотивацията и подобряване на производителността, която очаквам да стане голям хит.

 • Без кои инструменти, приложения и софтуер не можеш да живееш?

Навремето бях по-разпилян, но сега на компютъра си имам пуснати постоянно само 3 приложения: програма за управление на задачите, имейл клиент (Outlook 2010), браузър (Google Chrome).

В допълнение ползвам много често продуктите на Microsoft Office – Word, Excel и PowerPoint.

На браузъра си ползвам най-често Gmail, Facebook, Google Search, Feedspot, Wikipedia, YouTube.

 • Кой е любимият ти трик за пестене на време и за висока продуктивност?

В този въпрос виждам две задачи, затова ще кажа по един трик и за двете. За да пестя време, първо идентифицирам къде го изразходвам най-много в непродуктивни дейности.

Често ме мързи и просто си браузвам безцелно или чета Фейсбук и чакам някой да коментира под някой мой пост, който си мисля, че е важен.

Това ми губи времето най-много.

Тогава просто прекъсвам това занимание физически – ставам, отивам да хапна или да поспортувам малко – каквото и да е, само да ме откъсне физически от компютъра, където съм се вторачил.

После, като се върна, вече имам друга умствена настройка и ми е по-лесно да се заема с важната работа.

Tук идва и втория трик – за по-висока продуктивност.

Той е също толкова прост – захващам се да свърша някаква лесна и бърза задача от списъка си – може и да е най-малката.

Понякога си измислям нещо и си го записвам като задача секунди преди да го свърша, но така вече имам една свършена задача в списъка си и това ми дава положителното чувство, че не съм си загубил времето.

След това ми е много по-лесно да се мотивирам да свърша още нещо и така, докато „опаткам“ задачите за деня.

Някои хора препоръчват да се започне с най-трудната задача, защото след това ще ти останат по-лесните. Но на мен винаги ми действа по-мотивиращо, когато имам повече отхвърлени задачи, затова започвам с най-лесните и най-бързите.

Нещо като загрявка за по-сложните.

 • Използваш ли мениджър на задачи? Кой ти е любимият?

Да. В момента използвам няколко и поради това, че от никой не съм изцяло доволен, започнах да развивам своята собствена система за управление на задачите.

Но тъй като все още не е завършена, използвам няколко продукта.

Единият е EssentialPIM – безплатен продукт, който поддържа календар и текущи (To-do) задачи с възможности за напомняне. Има много приятен интерфейс и затова го предпочитам.

Ползвам и Outlook, в който маркирам писмата си по различен начин, за да знам кога и на кого трябва да отговоря, а освен тях ползвам и добрия стар Excel, в който си пиша разни списъчета и който, учудващо и за мен, ми помага много за мотивацията.

 • Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добър от всеки друг?

maik-ram3 (2)

Не. Не се опитвам да стана по-добър от другите. Всеки е добър в нещо и е уникален по своему. Не искам да се сравнявам с другите. Опитвам се да бъда по-добър от онова, което съм бил вчера.

Състезавам се със себе си всеки ден.

Това, което наскоро научих като техника и прилагам вече няколко месеца успешно, е че си водя дневник на постиженията за деня – описвам си някои от нещата, които съм направил този ден, и с които се гордея.

Това ме мотивира да ставам все по-добър и ми показва, че денят ми не е минал напразно.

 • Нещо за цикъла на съня ти… Кога ставаш сутрин?

Тук искам да споделя едно чудо.

Преди време имах доста проблеми със съня – трудно заспивах и още по-трудно се събуждах.

Започнах да се интересувам по-активно от здравословно хранене, тъй като имам понатрупани излишни килограми, а те започнаха да влияят доста зле на здравето ми.

С голяма изненада открих, че откакто промених режима си на хранене, сънят ми чувствително се подобри. Сега ставам всяка сутрин сам между 6:00 и 6:30.

За всеки случай съм си сложил аларма в 6:40, но почти винаги се събуждам преди нея. Чувствам се бодър и свеж и така чак до вечерта, когато ми се доспива към 22:30-23:00.

В допълнение, старая да се да поддържам някаква физическа активност всеки ден – малко домашен фитнес, китайски упражнения ци-гун, понякога каране на колело и всеки ден активно ходене поне час, така че и това вероятно влияе на добрия ми сън и ранното ставане.

 • Какво обичаш да слушаш, докато работиш?

Преди време слушах много музика, но напоследък осъзнах, че ми пречи да се концентрирам, когато работя. Затова не слушам музика, докато съм сериозно ангажиран с умствена дейност.

Когато си почивам слушам рок музика.

Имам широк спектър от любима рок музика – хард, прогресив, метъл, а нерядко слушам поп и българска естрадна музика от 80-те – годините, в които бях тинейджър.

 • Какъв тип човек си – повече интроверт или повече екстроверт?

Труден въпрос. Мисля, че съм и от двете.

Когато ми дойде социалната муза съм силен екстроверт – срещам се с много хора, организирам презентации, много често аз изнасям презентации – и като част от работата ми, и като част от социалната ми ангажираност (създател съм на клуб „Спри и помисли!).

Обаче, когато трябва да напиша някаква статия или да подготвям поредното обучение, ставам много затворен интроверт.

Изключвам си скайпа, затварям мейл клиента, гася всички джаджи, чрез които могат да ме безпокоят, и се „закопавам“ в работа. Мисля, че това не е лошо.

Просто за различните неща, които правя, имам нужда от различна среда.

 • Кой е най-добрият съвет, който някога си получавал?

Наскоро я прочетох тази мисъл, но тя най-добре изразява посоката, която съм избрал:

„Старай се да добавяш повече живот към дните си, отколкото повече дни към живота си“

 • Какво те мотивира, кое те движи напред най-силно?

Желанието за споделяне, желанието да бъда максимално полезен на другите (май все пак съм повече екстроверт).

Искам да откривам нови неща, да подобря живота си и веднага да го споделя с другите.

Смятам, че всеки исторически момент е красив и уникален, и предлага невероятни възможности. Само трябва да имаме очи да го видим.

 • Коя е най-голямата ти сила и най-голямата ти слабост?

Ха, това ми звучи малко като въпрос от интервю за работа.

Смятам, че най-голямата ми сила е честността. Вярвам в това, което правя. Всичко, което върша, е продиктувано от искреното ми убеждение, че това е правилно и че е за добро.

При мен няма лъжа и няма нищо скрито.

Всички приятели, клиенти, колеги, партньори и читатели веднага се убеждават в това и така спечелвам тяхното доверие. А доверието е най-важното, за да имаме успешно общуване, успешен бизнес и успешен живот.

Най-голямата ми слабост… Абе, мързи ме…

Имам моменти, когато съм „в потока“ и съм невероятно работоспособен и продуктивен. Има обаче и моменти, в които нищо не ми се прави.

Стоя и съзерцавам света около себе си, размишлявам си за нещо, но никаква работа не ми се подхваща. Имам си трикове за борба с мързела – често са успешни, но все още ми се случва да падна в плен на това изкушение.

 • Как се справяш със стреса и напрежението?

Някак си с годините успех да си създам положителна нагласа, че всичко ще се оправи и ще завърши добре. Всеки човек има кризисни моменти в живота, които предизвикват стрес, но е важно да можеш да се откъснеш от негативната обстановка и да погледнеш на нея отстрани, за да намериш решението.

Стресът те сковава и това те убива.

Благодарен съм на съдбата, че имам прекрасно семейство, което ме разбира и подкрепя, както и аз тях и може би любовта и разбирателството у дома са ключовия фактор за успеха в борбата срещу стреса.

От 6 години работя за себе си в собствената си фирма и това също ме изпълва с удовлетворение.

maik-ram4

Преди време трупах гняв към шефове, които не ме разбират, а сега сам съм си шеф.

Разбира се, винаги има капризни и недоволни клиенти, кратки срокове и други фактори, създаващи напрежение, но ако работата е вдъхновяваща, това ме мотивира да работя и под по-голямо натоварване, без да ме разстройва.

Ако пък не е вдъхновяваща или пък клиентът е човек, който не може да разбере и да оцени моите знания, усилия и старание, предпочитам да му откажа сделката, отколкото да си създавам предпоставки за стрес.

Моят живот, моето здраве и моето добруване са най-важните неща за мен. Всичко останало е второстепенно.

Затова за мен умението да приоритизираш, да определиш кое е най-важното нещо в живота ти, е ключа към освобождаването от стреса.

 • Кое те дразни най-много в статиите за личностно развитие?

О, на този въпрос мога да посветя поне 4-часова лекция!

Не само в статиите за личностно развитие, а и в бизнес публикациите, най-много се дразня на съвети, които ти казват КАКВО да правиш.

Например: „бъдете креативни“ или „създайте гениален продукт“. Брей, аз пък съм си мислел, че мога да просперирам с тъпи продукти.

Обикновено читателят не е толкова тъп.

Освен, че е добре да се дадат някои полезни съвети, е важно да се обясни ЗАЩО, а след това и КАК да бъдат постигнати те.

Тогава вече читателят ще разбере смисъла на онова, което трябва да направи и ще научи стъпките, по които може да го постигне. Това вече е полезно.

Другият проблем е, че авторите на такива статии рядко дават примери, които да доказват правотата им, а още по-рядко тези примери са от личния им опит.

Това прави подобни статии кухи и хората не им вярват.

А ако покажеш, че тези неща, които съветваш другите, си ги изпитал на собствения си гръб, ако докажеш, че самият ти си постигнал онова, съвършенство, към което подтикваш другите, тогава вече ще спечелиш неминуемо тяхното доверие и те ще станат твои последователи.

 • Какво те вдъхновява, има ли нещо, което те зарежда?

Добрите думи, искрите в погледите на хората, с които работя, малките жестове. Всичко това ми доказва, че съм на прав път и че съм постигнал нещо добро.

А това наистина ми дава крила. (Не енергийните напитки)

 • Любима книга/автор за личностно развитие?

„7-те навика на високоефективните хора“ от Сивън Кови.

Това, което най-много ме впечатли в нея, е концепцията, че човек трябва да се ръководи от ясно осъзнати ценности и всичките му действия да бъдат подчинени на постигането на предварително дефинирани цели.

Това прави живота смислен.

Интересното е, че аз самият преподавах подобни неща по отношение на управлението на бизнес проекти, но не бях осъзнал, че абсолютно същите принципи важат и в личния живот, и в личностното развитие.

 • Защо се съгласи да споделиш всички тези неща точно в lifehack.bg?

Изпитвам огромно възхищение към труда, който полагаш ти и всички гост-автори, за да предложите на своите читатели всякакви полезни съвети, които да направят живота им по-лесен, по-приятен, по-малко напрегнат и като цяло по-смислен.

Това е и моята кауза и смятам, че всички хора, които изповядват едни и същи ценности, трябва да се подкрепят един друг.

Надявам се, че това интервю ще бъде полезно на читателите на lifehack.bg и че историите, които споделих, ще им послужат за пример (положителен или отрицателен) и ще им подскажат как да открият своя собствен път в живота.

 • Ако те помолим да дадеш мнение/препоръка за lifehack.bg, какво би написал за нас?

Най-добрият български онлайн източник на знания как да направим живота си по-добър.

 • От тук на къде?

Напред и нагоре!

Успех на lifehack.bg и на всички читатели!


Майк, екипът на lifehack.bg ти Благодари за страхотното интервю и за толкова многото практични и полезни съвети, които сподели с всички нас. Както казах и в началото – в тази рубрика няма случайни хора. – Христо Стоянов

Вижте и останалите страхотни личности, които разпитахме за поредицата “как работи”

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак