Как работи Любомира Любенова – за една бизнес дама, която става това, в което се превръща в момента

Любомира Любенова

Представям ви една страхотна дама, която напълно се вписва в слогана на lifehack.bg Любомира Любенова определено е човек, който вдъхновява хората да подобрят живота си, а в нейния случай – доста често и бизнеса си.

Разбира се и тя не попада в тази наша рубрика случайно.

Решихме да я поканим поради много причини, но най-вече поради факта, че нейната личност определено може да Ви мотивира и да Ви зареди.

Последните 2 години, през които я наблюдаваме, Любомира не спира да върви напред, привличайки като магнит хората около себе си да я следват в същата тази посока.

И въпреки, че по мои подозрения Любомира е работохолик, тя и екипът и от Media Start създават наистина страхотни неща,

…а най-хубавото от цялата работа е, че има идеи и енергия за много повече.


 • Кажи няколко думи за себе си, какво работиш, с какво се занимаваш?

Занимавам се с това, което много обичам: комуникации!

Това включва безброй вдъхновяващи дейности: писане на статии, срещи с клиенти, изключителна динамика, постоянен брейнсторминг с екипа, организиране на цялостния процес около заснемането на маркетингови видеа, постоянно раждане на нови идеи, измисляне на цялостни комуникационни стратегии за нашите клиенти…

Да изброявам ли още? Сякаш най-хубавото от всичко е, че имам възможност да правя всичко това чрез агенция Media Start, която си е собствен бизнес и много си я обичам!

 • Как изглежда работното ти място?

Украсено с мисловни карти, списъци със задачи, компютър и iPhone. Стремя се да е колкото се може по-малко затрупано, защото не мога да мисля, когато около мен е хаос.

Представете си едно бюро, което постоянно изтърпява моите хрумки за пренареждане и е с вечните претенции, че е изрядно подредено, но… май не е.

 • Местоположение?

Офисът ми е навсякъде: кафета, скайп, Betahaus, офисите на клиентите ни. Летяща съм през цялото време от деня. Точният адрес се намира някъде в динамичното пространство на деня.

 • Какви мобилни устройства ползваш? На какъв компютър работиш?

Ползвам всичко! Главната цел е да приключа със задачите. Ако има Apple на линия, ползвам него, Acer е добре дошъл, но като че ли най-често ползвам iPhone: дори сега отговарям на този въпрос с неговата помощ.

 • Последният проект/задача върху, които работи е?

Последната задача: написах една статия за „Бизнес уроци за начинаещи“. Последният проект не е приключил още. Разработвахме един комуникационен план.

Какво да ти разкажа… изключително интересно е да определяш посоката на движение на клиента в следващите 3 години. Изисква се много добро познаване на неговите клиенти, на пазара, изключителна творческа мисъл и какво ли още не. Това е едно от най-отговорните и най-забавните неща, които много обичам да правя.

Този въпрос много ме замисли, защото сякаш няма последен проект, всичко, което сме започнали, е в движение към момента.

 • Върху какво работиш сега?

Сега работя по най-вълнуващия проект на всички времена! Една видеопродукция, в която влагаме всичко от себе си, за да постигнем добро послание, филмово усещане и творческо заснемане. Ако знаеш само колко е вълнуващо…!

Преди няколко месеца това видео беше в сферата на идеите, след това премина в мисловна карта и брейнсторминг, после – в концепция, която представихме на клиента.

След като получихме одобрението, започна истинската забава: подбиране на места за снимки, разписване на подробни сценарии (няколко вида), много срещи, подготовка на актьорите… и точно сега са първите снимки! Как да не ми харесва, кажи ми!

Може би и за следващия проект ще кажа, че е най-вълнуващ! И няма да излъжа.

Имаме много находчиви клиенти, които ни дават свобода да се разгръщаме. Това ни дава творчески сили и вдъхновява труда ни.

 • Кои са най-важните неща в твоя бизнес – за теб и за клиентите ти?

Ценностите! Не се и замислям, за да отговоря.

Важно е не само какво цениш и какво възприемаш като най-важно, а и начините, по които действително, с живота и с бизнеса си, показваш това и го правиш напълно видимо за хората около теб. Ценностите са основата.

От там нататък се изискват много познания, гъвкавост, изключителна вяра, че ще се справиш и постоянно вдъхновение.

Развивам познанията си в две посоки: как да изградя устойчив бизнес модел и как да развивам специфичните умения, които са нужни за сферата на маркетинга и комуникациите.

От една страна – изпълнявам текущи задачи по проекти, от друга страна – трябва да се грижа за бизнеса: развитие, визия, посока.

Ето, това са най-важните неща за мен: как да балансирам между двете неща.

А клиентът… той не се интересува от всичко това, което казах по-горе. Той търси други неща: коректно отношение, точни срокове, бързо и качествено изпълнение, креативност.

Само че, за да му дам всичко това, аз първо трябва да съм се справила със себе си и да съм балансирала „онези две“ неща, за които ти казах.

 • Какви инструменти, приложения и софтуер използваш в своята работа и ежедневие?

Хах! Откъде да започна…?

Basecamp е постоянно активен – и през компютъра, и през телефона ми.

Това е онлайн платформа за управление на проекти, в която се вписват отделните проекти, съответно, хората, които работят по тях и задачите, които трябва да се изпълнят.

Така спестяваме много време и недоразумения.

Freemind ми е любим софтуер! Не минава ден, без който да не го използвам. Постоянно правя мисловни карти. Без тях вече не мога да мисля. Използвам го за идеи, за проекти, за задачи.

Социалните медии (LinkedIn, Facebook, Pinterest) са неизменна част от ежедневието ми. (Ако изобщо се водят за „инструменти“), но, да, определено ми трябват за ефективно изпълнение на работата ми.

Instagram – любимо приложение, което използвам и за професионални, и за лични цели. Още го преоткривам и тепърва ще го използвам още по-ефективно.

Viber и WhatsApp ползвам по-често и от телефона си.

Един от най-важният „инструмент“ за мен е белият лист, който винаги стои на бюрото ми, придружен от няколко цветни химикала. Пак към мисловни карти клоня, усещаш ли ме…?

 • Кой е любимият ти трик за пестене на време, за по-висока продуктивност?

Е, това е болна тема. Отдавна изследвам ефективното управление на времето и съм пробвала различни техники.

Най-важното нещо, което ми помогна, е като си отговорих на няколко въпроса:

 • Колко време отделям за работни задачи?
 • Кое ме вдъхновява най-много?
 • Кое е най-продуктивното ми време от деня?
 • Задължително ли е да съм мултифункционална?

Аз обичам да преследвам задачите докрай. Ако имам неизпълнена задача, това ме кара да се чувствам неудовлетворена. Е, да, но задачите някак си стават все повече и повече.

Ако от горната страна на списъка задраскваш една, то надолу вече съм записала поне 3. Няма край. Ето как действам:

Стъпка 1: В началото на седмицата си записвам неотменимите задачи в календара:

Уговорени срещи, срокове за проекти, поети дългосрочни ангажименти (като ежеседмичното писане на статии), събития. В този момент календарът прилича на „продупчено ренде“: само 1/3 от него е запълнена.

Стъпка 2: Отварям си дългосрочните задачи, които са много важни.

Бизнесът без тях не би се движил. Имам дълъг списък с тях. Прочитам ги отново и определям кои са важните и спешните за седмицата. Нанасям ги. От календара остава по-малко пространство.

Стъпка 3: Старая се да оставям време за непредвидени ангажименти (а те винаги, ама винаги ме застигат).

Само да кажа: често се случва да остана само на Стъпка 1, защото има седмици, в които календарът се запълва веднага щом го погледна.

И… любимият ми трик: ПЛАНИРАЙ, но не се обвързвай прекалено дълбоко с плана си. Планирането ми помага да не мисля какво ще правя сега. Защото решението е вече взето.

 • Използваш ли мениджър на задачи? Кой ти е любимият?

Да, Basecamp. Разказах ти за него. През целия ден той ми напомня за себе си… постоянно „валят“ задачите.

 • Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добра от всеки друг?
liubomira-liubenova
Всеки ден си задавам въпроса: „Наистина ли това искаш и обичаш да правиш?“

И си казвам: „Ако е така, иди и дай най-доброто от себе си!“. Това е много ценно за мен, защото за момент си правя кратки равносметки и отново решавам: „Да, продължавам!“

Информирам се и се самообразовам постоянно. Освен това, съм си избрала няколко човека, които са близо до мен, познават ме, знаят целите ми, знаят ценностите ми.

Дала съм им пълното право да ме коригират, да ми задават въпроси „Това защо го направи по този начин?“. Това е начин да не губя фокус и да се усъвършенствам.

 • Кога ставаш сутрин? Кое е първото нещо, което правиш за деня?

Ставам между 5 и 6 и е прекрасно! Веднага, с отварянето на очите, изпивам един литър вода, но не наведнъж, а в рамките на 20-30 минути. Това ми дава изключително много сила за деня.

 • Какво обичаш да слушаш, докато тренираш?

Ходя да плувам и, за съжаление, слушам това, което ми предложат в басейна (доколкото изобщо мога да чуя през плувната шапка).

Ако имах обаче възможност да си избирам, на този етап бих слушала нон-стоп Laura Mvula – Green Garden. Пуснете си я! – Ами пускаме си я…

 • Какъв тип човек си – повече интроверт или повече екстроверт?

Това е въпрос, който си задавам постоянно.

Сега ще ти кажа, а ти ще определиш към кое клоня повече. Обичам взаимоотношения на всякакво ниво: големи компании и събития; малки групи от хора; лице в лице.

Като съм сама, изобщо не ми е скучно, все си измислям какво да правя. Обичам и онлайн комуникацията – много! Харесва ми да наблюдавам тълпите, но често изследвам и личността. Лесно ми е да се ориентирам в една група от хора и да заема определена позиция. Е, сега ти кажи какъв тип човек съм?

 • Кой е най-добрият съвет, който някога си получавала?

Той е от родителите ми:

„За нищо и заради никого не се претопявай!“

Разбира се, това е много синтезирана форма. На това родителите ми са ме учили постоянно, под различни форми. Толкова ми помага и в личните взаимоотношения, и в бизнеса. Това, да не предаваш ценностите си, е по-силно от самия теб. Реално то те кара да живееш, да твориш, да бъдеш…

 • Какво те мотивира, кое те движи напред най-силно?
liubomira-liubenova4
„Искам да го видя! Трябва да го видя! Ще го видя!“

Голямата картина. Като си представя картината на бъдещето, ставам устремена, безкомпромисна. И си казвам: „Искам да го видя! Трябва да го видя! Ще го видя!“.

Независимо колко противоположна на голямата картина е реалността, тя не е в състояние да ме смачка. Защото там, някъде… има една… картина!

 • Коя е най-голямата ти сила и най-голямата ти слабост?

Тук вече стана много искрено и много лично. Мисля, че най-голямата ми сила е да мога да виждам напред. А най-голямата слабост, че искам ВЕДНАГА да стигна там.

 • Как се справяш със стреса и напрежението?

А дали се справям? Като цяло, съм си избрала да работя „стрес“. Винаги си припомням, че това е лично мой избор. И преди в журналистиката, и сега в агенцията.

Всичко това е мой избор.

И съм го приела като част от работата: графици, срокове, постоянни промени, непланирани обрати. Не мога да си се представя в среда, в която няма постоянна динамика.

 • Кое те дразни най-много в статиите за бизнес и личностно развитие?

Гуру – стилът, който казва: „Лесно е, правиш тези 10 стъпки и си най-щастливият човек на земята. Аз ще ти покажа как“. Категорично не чета нищо с подобни заглавия.

 • Какво те вдъхновява, има ли нещо, което те зарежда?

liubomira-liubenova6

Музика. Природа. Китара. Пиано. Поезия. Семейство. Приятели. Мъдрост.

 • Любима книга/автор? Кое ти хареса най-много в нея:

Имам много любими книги.

В момента съм впечатлена от „Нарушете всички правила“ на Бъкингам и Кофман. 25 години са били нужни на авторите, за да съберат материал, който се изразява в интервюта с 80 000 мениджъри от цял свят.

Интересно беше тяхното заключение: „Мениджърите не си приличат“. А защо е така, прочетете я! Тя не е за преразказ…

 • Добрата ти репутация е в резултат на:

Имам добра репутация ли?

Харесвам много идеята за „интегритет (почтеност)“: да правиш точно това, което говориш; да бъдеш истински; да нямаш противоположни роли в различните ситуации; да си целенасочен и по един стабилен начин – предвидим; хората да се чувстват сигурни с теб и в теб. Старая се това да прозира във всичко, което правя. Харесвам такива хора и силно се надявам и аз да съм такъв човек.

 • Като човек, чийто бизнес е свързан комуникациите и рекламата, не можем да не те попитаме ако работеше с нас, какво би направила, за да популяризираме lifehack.bg?

Видео маркетинг, разбира се! Има много интересни начини, които да предизвикат още повече внимание и “wow” – ефект.

Щом ви говоря за видео, значи с всичко друго сте напълно успешни!

 • От тук на къде?

Към голямата картина!


Вижте и останалите страхотни хора, които интервюирахме за рубриката “Как работи…”, превърнала се в една от любимите на страшно много от Вас, читатели на lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак