Десислава Бошнакова: преподавател, PR специалист, издател – човек търсещ по-добрата страна на нещата

Десислава Бошнакова

Днес в рубриката “Как работи…” ще Ви срещнем с една изключително популярна дама в ПР средите, истински професионалист в своята сфера.

Почти всеки, който се занимава с PR и комуникации, няма как да не е чувал за Деси Бошнакова или пък да не чел поне една от книгите на свързаното с нея издателство за професионална литература ROI Communication.

Кратка визитка: Десислава Бошнакова е сред първите, получили специализирано ПР образование. Преподавател по ПР в НБУ, автор на редица специализирани статии по ПР. Активно участва в изграждането на ПР общността у нас. Вписва и блог, където  се е впуснала “в търсене по-добрата страна на нещата“.


 • Кои са основните Ви ангажименти през последните 3 дни?

Започна учебната година в НБУ и въпреки че преподавам от години се вълнувам от първата среща с нови студенти. Работя по няколко книги, които трябва да излязат до ноември и по два проекта, които много обичам – First Lego League и DiVinoTaste. Както и работата ми за единствените и неповторими „ХаХаХа ИмПро театър”.

 • С какво се откроява ROI Communication, от останалите издателства за специализирана литература?
Десислава Бошнакова

Основното е, че всяка книга е внимателно избрана и преживяна, преди да види бял свят на българския пазар. Стоим зад всяко едно заглавие и сме убедени, че то е най-доброто от всичко, което е излязло на английски език. Иска ни се книгите ни да не са само за четене, но и за препрочитане – да вършат реална работа за хората.

 • Като професионалист в сферата на PR, кое е най-атрактивното в тази дейност?

PR е изключително динамична професия, разнообразна и в същото време изключително отговорна. Усещането от добре свършената работа те зарежда със сили и енергия да продължиш. Лично за мен предизвикателството постоянно да учиш нови неща, за да си вършиш работата добре е нещото, което ме държи будна и с млад дух.

А и обичам работата с хора.

 • Най-ценното качество, което трябва да притежава човек, за да бъде наречен успешен PR ?

Успехът е относителна величина. Различните хора го измерват по различен начин. За мен успехът е удовлетворение от добре свършена работа.

А, за да си успешен PR, на първо място ти трябват много сили, за да се бориш с най-различни препятствия. Трябва ти бистър ум, аналитичност, визионерско виждане и прагматичен подход.

Има български PR агенции, чийто труд получава международно признание, което лично аз приемам за успех. В световен мащаб добрият PR свързвам с добра репутация във времето.

Сами можете да прецените кой или кои компании го притежават.

 • Вие сте преподавател и като такъв как бихте описали днешната младеж ?

Не мисля, че амбицията на днешните младежи е по-голяма или по-малка от тази на нашето поколение, когато бяхме на техните години.

Разликата е, че ние бяхме научени на търпение и знаехме, че нещата се случват бавно.

Днес всички искат всичко и то веднага. Има страхотни млади хора, които за кратко време израстват в сферата на PR и аз съм щастлива, че съм била техен преподавател.

 • В момента продължавате своето обучение. В този смисъл, кое е по-трудно да бъдете – ученик или учител ?
Бошнакова

Тази година се върнах на студентската скамейка. Уча в магистърската програма „Театър и общество” на НБУ. Направих го с огромен мерак и да си призная, да си студент е нещо страхотно. И ми харесва малко повече от преподаването.

 • Как изглежда работното ви място ?

Голяма стая, дървена маса, превърната в бюро, много калинки навсякъде, музика и моя най-любим компютър. Не се разделям с него.

 • Какви мобилни устройства използвате ? На какъв компютър работите?

MacBook Pro. Това е моят компютър и не го заменям за нищо друго.

Всеки път, когато го отворя, се сещам за някоя от лекциите на Стив Джобс и ми се иска да направя нещо различно. Иначе имам смартфон. Нямам сили за още устройства.

Много често ползвам любимия си фотоапарат и видео камерата.

 • Кои са трите неща, без които не можете да започнете деня си ?

Прегръдка от любимите ми хора (и кучето Лори), горещо кафе с мляко и страхотна музика.

 • Любима книга/автор за личностно развитие ?

Кен Робинсън „Елементът” и скоро ще излезе „Разчупи клишетата” и „Ефектът Медичи” на Франс Йохансон. Книги, които ми помагат да не спирам да мисля и да се чувствам щастлива в кожата си.

 • Вие сте доста активен блогър. Във Вашия блог търсите по-добрата страна на нещата. Коя за Вас е тя? А коя е лошата страна?

Днешната среда се фокусира върху лошите новини, а те образуват нерви. Не казвам, че ги няма, но има и много добри неща, които се случват.

Опитвам се да се справям с лошите и да се фокусирам върху добрите.

Добрият пример според мен е зареждащ и имаме нужда да го показваме повече, за да вървим напред с усмивка и спокойна душа.

 • Повече интроверт или повече екстроверт?

Наскоро прочетох една много приятна книга за интровертите, с желанието да ги разбера, защото си мислех, че съм краен екстроверт.

Но след като я прочетох, вече не съм сигурна каква точно съм – може би понякога екстроверт, друг път – интроверт. Не обичам етикетите, защото те спират мисленето.

Така че съм един човек, който има от всичко, и надявам се по-помалко от лошото.

 • Какво Ви вдъхновява?

Успехът на другите и вярата в идеята. Убедена съм, че ако един човек може да направи нещо, значи, ако се потрудя, и аз мога. И в този ред на мисли, успехът на другите е доказателство, че ако искам и аз мога да постигна същото.

Но няма как да се случи ако не вярваш в него с цялата си душа и сърце.

 • Каква е Десислава Бошнакова извън работно време?

Майка, дъщеря, съпруга, приятелка, търсеща, намираща, загубващата, падаща, ставаща – човек.

 • От тук накъде ?

А това не знам. Напред със сигурност в търсене на пресечната точка между театъра, медиите и PR. С помощта на много интересни книги.


rosiТова интервю стигна до Вас благодарение на нашият сътрудник и гост автор Росица Георгиева, която е и бакалавър по Маркетинг със стремеж за развитие в сферата на PR. Може да видите още нейни статии в lifehack.bg тук и тук.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: