Как един американски президент довежда нещата до край [Барак Обама]

барак обама

Съвременното президентство на САЩ се е превърнало в машина изискваща огромен по обем работа на изключително висока скорост и сложност.

Самият растеж на федералното правителство, парализата на конгреса на щатите, системната корупция, предизвикана от лобистите, тривиалните новини от медиите, умишленото незачитане на фактите са превърнали Вашингтон в депресиращо и нефункционално място трудно за работа.

  • Как се справял един бивш държавен глава на една от най-могъщите страни в света?
  • Как държал продуктивността си висока в една такава неблагоприятна обстановка…?

Казват, че в Белият Дом един работен ден се усеща като цяла седмица…

44 Американски президенти са успявали да се предвижват през сложни проблеми, да влизат в трудни роли и да се справят със сложните отговорности на изпълнителната власт, всеки от тях със свой собствен стил. Но сега в 21 век, президент като Барак Обама се изправя лице в лице срещу една наистина трудна задача. Как може някой да успее да се справи с над 300 млн шефове в 24 часов цикъл от новини, критики и събития, пляс списък от задачи, които често са на живот и смърт?

И всичко това съсредоточено в град, чието име е синоним на бюрокрация…

Благодарение на страхотния журналист от Vanity Fair, Майкъл Люис и Раян Лиза от New Yorker, събрахме подробен портрет на това как един съвременен президент като Барак Обама работи и довежда нещата до край….почти винаги!

И така, ето няколко особено полезни съвети за продуктивност от настоящият главнокомандващ на САЩ, съвети, които изпълват един негов работен ден:

1. Летящ старт за утрешния ден от предната вечер

Денят на президента всъщност започва още предната вечер. Когато Обама се събуди в 7ч сутринта, той е подхванал част от нещата, които има да върши, защото вече ги е планувал. След като семейството му отдавна вече е в леглото, Барак често будува и работи върху дреболии, останали от деня.

Основното, което върши по време на будуването нощем са отговорности свързани с прегледа на документи, които персоналът му са го помолили да разгледа и да одобри или отхвърли.

И докато президентът Буш е обичал устните брифинги за решаване на належащите задачи, Обама предпочита решенията в писмен вид.

За да илюстрираме тази рутина можем да вземем момента, след като Барак Обама печели Нобеловата награда за мир.

Тогава неговите хора представят пред президента няколко примерни изказвания и речи, които обаче той решава, че са неизползваеми и неподходящи да се произнесат. И вместо да използва малкия времеви прозорец, който се очертава да има на следващия ден, президента използва нощта преди това, за да набере добра преднина.

Първо, той прави копия на служителите си от ръчно написаната структура на речта си, в която организира мислите си, а след това се захваща и написва своя собствена реч – важна задача, която би била невъзможно да се свърши ако я беше оставил за през деня.

“Когато нещо достига до бюрото ми, това означава, че решението, което трябва ад се вземе е наистина трудно. Защото ако беше лесно, някой друг щеше да го вземе и някой друг щеше да го изпълни.”

2. За умората от вземането на хиляди решения

С всяка администрация, Белият Дом става все по-сложно място за управление. Хари Труман е имал 12 сътрудници, които са отговаряли за различни неща свързани с работата на президента.

Сега те са повече от 100 души, имащи подобна титла и правомощия.

Това е в резултат на желанието на Обама да ограничи в максимална степен притока на информация за по-маловажните неща, изпълващи работния му ден, включително и това какво ще облече на сутринта.

“Аз нямам желание да вземам решения относно нещата, които ям или нося, защото имам твърде много други по-важни решения за вземане.” – Обама

Тази схема обаче не се прилага на практика само с гардероба и кухнята.

В началото на 2012г, журналистът Райън Лиза получава стотици страници от бележки на Белия Дом, които му предлагат интимен поглед във вътрешността на екипа на Обама. Сред късовете от тази любопитна информация може да се открие например факта, че президентът предпочита да взема решения, чийто проблеми са доставени върху бележка с три възможни отговора с място за отметка на този, който той прецени, а именно:

Нека да го обсъдим, Съгласен съм, Не съм съгласен. 

3. Да заглушим критиката

Ричърд Никсън е държал отлично подбран списък с враговете и критиците си, които да избягва, но един съвременен президент с настоящия 24 часов цикъл на новините днес не може да разполага с този лукс и да се крие.

Поведението на Обама многократно показва предпочитанията му към ESPN над останалите новинарски телевизии.

“Едно от основните правила, които съм наложил е да не гледаме CNN, новините или MSNBC. Не искаме да гледаме нито една от тези говорещи глави или пък каквато и да е политика. Ние следим SportsCenter, макар че доста често спорим за това.” – Обама пред The New York Times.

Президентът неведнъж споделя, че обича да филтрира новините, доколкото е възможно, но признава, че никой не може да живее изолиран като в балон.

“Едно от нещата, които осъзнаваш сравнително бързо в тази работа е, че има хора с характер там отвън, които скандират Барак Обама, хора, които искат да го разкъсат. И това /казва той на Майкъл Люис/ и това не си ти…”

4. Тренировки, редовни тренировки

Президентът започва всеки свой ден с 45 минутни тренировки с тежести или кардио в личната си фитнес зала. И дори и да е заобиколен по цял ден от “слуги” – във фитнеса той държи да е сам!

Барак редовно организира и игри по баскетбол с шепа свои приятели във Вашингтон, всеки със сериозен опит в баскетбола /винаги играе с екип в цвят червено, бяло и синьо под номер 44/.

“Останалата част от деня ми ще бъде много по-продуктивна, ако ми остане време за една добра тренировка.” – Обама

“По дяволите, трябва да се упражнявате, да тренирате, защото в един момент просто ще се пречупите.” – Барак пред журналиста Майкъл Люис

5. Личното ви време трябва да е свещено!

Барак Обама има три момента в ежедневната си програма, които безспорно са предназначени само и единствено за него:

Сутрешната му тренировка, вечерята с дъщерите му и времето през нощта, когато семейството му вече е заспало.

Всеки от тези блокове от време изпълнява различна роля за Обама:

Фитнеса поддържа тялото му в добро здраве, а умът му бистър, късно вечерта е времето, което му помага да навакса с работата и да се подготви за утрешния ден. А вечерята с най-любимите му хора е едно особено съкровено време за него, което дава на президента малко по-различна перспектива извън натоварения и отговорен работен ден. Неговите деца всъщност изобщо не се интересуват дали деня му е бил натоварен, защото те са просто деца, казва съветника на президента Валерия пред Vanity Fair.

Те просто искат от него да се съсредоточи върху тяхното си време с него…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак