Как да посрещнете

Коледа и Нова година

перфектно

Коледните и новогодишни празници са най-ярките, най-веселите и най-любимите от всички. Времето, когато дори скептиците вярват в чудеса. 

От както съществува Коледа много по-важно от самия празник винаги е била самата подготовка, очакването! Тя започва 1-2 седмици предварително…

За това време трябва да украсим елхата, дома, да купим подаръци, да съставим меню и разбира се да си поставим целите за следващата година.

1

Украсяване на елхата

Популярна украса за елхите са ангелчетата, топките с най-разнообразни цветове, захарните пръчици и понякога свещички, по-късно заменени с лампички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният.

Видове елхи

Как да изберем елха

Как да съхраним елхата

Как да украсим елхата

Ръчно изработена украса

Оригинални видове елхи

Видове елхи

Избрали сте класическия вариант? Страхотно! Нищо няма да замени аромата на хвойна по време на коледните и новогодишни празници. Но преди да украсим живата елха трябва се сдобием с нея. Но кой вид да изберем?


Смърч
Къси игрички подредени в спирала


Сребрист смърч
Бодливи иглички в синьо-зелен цвят


Канадски смърч
Дебели къси иглички


Обикновен смърч
Дълги зелени извити иглички

Как да изберем елха?

Оценете външния вид на дървото. Ширината на елхата трябва да е не по-малко ½ от височината й. Височината пък зависи от помещението.

За голям хол може да вземете и двуметрова красавица, а за ъгъла на средна стая дървото не трябва да надвишава половин метър.

Огледайте стъблото. Елхите с височина половин метър имат диаметър на ствола 5-6 см. Повърхността им трябва да е равна и гладка, без израстъци и мухъл. Ако все пак са налични, значи дървото е болно.

Погледнете срязаното място. Ако забележите тъмен кръг с ширина няколко сантиметра, значи игличките бързо ще опадат.

Ударете ствола в земята.

Ако игличките са на мястото си, значи елхата е свежа.

Вземете елхата в ръце. Хубавата елха тежи от 5 до 7 кг.

Огънете леко едно от клончетата.

Клончетата на изсъхналото и болно дърво се чупят лесно. Живото, пълно със сок дърво няма да се счупи, защото се огъва добре.

Скъсайте няколко иглички и ги разтъркайте с ръце.

Мирише на коледни и новогодишни празници и върху дланите ви остава мазна следа? Елхата е отрязана по всички правила.

Купувайте елхата малко преди Коледа. Колкото по-малко време остава до празника, толкова по-ниски са цените на елхите.

Как да съхраним елхата?

За да запази елхата външния си вид в домашни условия и да се задържи свежа колкото може по-дълго, следвайте следните правила:

1. Не поставяйте елхата в близост до парно, радиатор, климатик и други отоплителни уреди.

2. Следете за влажността на въздуха в помещенията и от време на време пръскайте елхата с вода от пулверизатора.

З. Завийте ствола с мокра кърпа и ежедневно я мокрете или сложете елхата в съд със специален разтвор.

Литър вода – една таблетка аспирин, три чаени лъжички захар и една чаена лъжичка сол. Аспиринът няма да позволи развитието на бактерии, а солта и захарта ще осигурят подхранване.

Как да украсим елхата?

Стъпка 1. Лампички

Убедете се, че електрическата инсталация е наред и съответства на изискванията за безопасност. Лампичките с бяла или неонова светлина наредете от вътрешната страна на стеблото, така елхата ще свети “отвътре”. Цветните наредете спираловидно отгоре надолу – те ще осветяват играчките.

Стъпка 2. Играчки

При покупката на играчки за елха бъдете внимателни към качеството. Не трябва да имат химическа миризма, боята не трябва да остава по ръцете ви, а блестящата украса да пада.

Помислете над цветовата композиция. Празничната елха може да грее във всички цветове на дъгата, но е по-елегантно, когато украсата е в 2-3 цвята и е в тон с интериора. Удачни съчетания са: червено и златисто, алено с бяло на зелен “фон”. За бяла елха са подходящи нюансите на синьо и сребристо.

Стъпка 3. Подреждане на играчките

Размерът на играчките трябва да съответства с размера на елхата. Прекалено големите играчки разположени на малка елха изглеждат не много добре и обратно. Можете да съчетаете малки и големи играчки.

Започнете с големите играчки – разположете ги на по-големите клони. Движете се спираловидно или по редове. Колкото по-малко масивни украшения има по върха, толкова по хармонично ще е.

Ако у дома имате деца или домашни животни е по-добре на последния ред да слагате играчки, които няма опасност да се счупят.

Приключвайки с големите предмети, преминаваме към малките.

Следете за количеството на украсата. Да украсим елхата така, че да не се вижда самата тя не е най-добрата идея. Старайте се играчките да са горе-долу на еднакво разстояние и да се съчетават помежду си. Ако в един ред подредим три снежинки една до друга няма да изглежда красиво.

Стъпка 4. Украса на върха

Върхът на елхата може да е украсен със звезда, панделка или друг декоративен елемент. Най-важното е той да се съчетава с общата подредба.

Стъпка 5. Последни щрихи

Накрая може да добавите гирлянди, мъниста и друг вид декорации. Разполагайте ги хоризонтално или спирално, но не вертикално. Можете да напръскате връхчетата на елхата с изкуствен сняг.

Покрийте основата на дървото с медицински памук.

Сложете под елхата фигурка на Дядо Коледа и Снежанка, подредете подаръците. Запалете лампичките.

Ръчно изработена украса

Играчки, венци, гирлянди и други украси можете да направите и собственоръчно. Това е прекрасен повод да прекарате още малко време заедно със семейството и близките. Ето няколко вдъхновяващи идеи.

Оригинални елхи

Днес с елхи се украсяват домове, офиси, площади. Фантазията тук се вихри с пълна сила: елха от дърво, от коледни играчки, от въже, от хартия, от бонбони, от книги и т.н. Тези отдолу са изцяло направени от италианска паста.

2

Купуване на подаръци

Какво може да бъде по-приятно от подарък под елхата? Само изборът на подаръци за любимите ни хора. Да измислим какво да купим обаче не е никак лесна задача, а коледно-новогодишният шопинг удря и сериозно по джоба.

Икономичен шопинг

Безценни подаръци

Ръчно изработени

Икономичен шопинг

Определете конкретна сума, която сте готови да похарчите за подаръци. Съставете списък с покупки в рамките на тази сума.

Придържайте се към списъка. Магазините по време на коледния сезон са приказка. Украсата е невероятна, звучи празнична музика, мирише чудесно. И всичко това не е случайно. Продавачите създават празнична атмосфера, за да ви подтикнат към нерационални харчове.

Строго следвайте своя списък с покупки. Не вярвайте на надписи от рода “две на цената на едно”. По всяка вероятност цената на такава стока е завишена два пъти – това е обикновена маркетингова уловка. Реално да икономисате ще ви помогнат разпродажбите, например “черен петък” и “киберпонеделник”, а също така ваучери и промокодове.

Не мързелувайте. Удобно е да купите всички подаръци от един хипермаркет, но често е по-изгодно да посетите специализиран магазин. Направете част от подаръците собственоръчно. Те имат най-голяма стойност, а в същото време цената им е минимална.

Внимателно слушайте и записвайте желанията на близките ви хора предварително. В разговор често можем да чуем “Искам такъв телефон”, “Мечтая един ден да карам сноуборд”. Близки и приятели, без да осъзнават ни подсказват, какво можем да им подарим.

Важното е да не изпуснем момента!

Безценни подаръци

Вземете доза внимание и я разбъркайте със загриженост, добавете любов и подправете с творчество – това е рецептата за най-скъпия подарък на света.

За да зарадвате любимите си хора не е задължително да харчите много пари.

Помните ли песента, на която се срещнахте за първи път? А мелодията, която стана “химн” на вашата отпуска? Запишете диск с всички парчета, пораждащи у вас и у човека, когото искате да зарадвате, прекрасни общи спомени. Персоналният плей лист няма да остави никого равнодушен.

Съчинете нова ода за близък човек, нарисувайте негов портрет или изпълнете песен в негова чест. Творческият труд коства не малко душевни сили и това обезателно ще бъде оценено.

Направете фотоколаж с най-добрите моменти от изминалата година.

Това е отличен начин да кажете благодаря на човека, който през цялото това време е бил близо до вас. Зарадвайте близките с домашно приготвени бисквити с пожелания.

Ръчно изработени

3

Новогодишната маса

Украсете масата

Калоричност на ястията

Как да не преядете

Украса на новогодишната маса

Всичко започва от покривката.

Краищата ѝ трябва да висят от масата не по-малко от 20 см и не повече от 40 см. Цветът й трябва да се съчетава с декоративните елементи.

Традиционните коледно-новогодишни цветове са червено, бордо, зелено, златисто и светло синьо. За да украсим празничната маса е достатъчно да комбинираме два-три оттенъка.

Посудата се подбира в зависимост от избраната цветова гама, стил и размери на масата. Не слагайте веднага всичко на масата. Нека различните ястия се заменят едно друго: първо мезетата, след това първо, второ, трето и накрая десерт. Салатите може да се сервират в чинии или в голяма купа. Тогава на масата винаги ще остава място за декорация.

В качеството си на декорация можем да използваме свещи, композиции от хвойна и шишарки, играчки. Свещите подредете по периметъра: огънят създава уют и ще е в прекрасна хармония с гирляндите на елхата.

Калоричност на храните

Празнични угощения – безумно вкусно и много калорично. Много мазни и пържени храни. Само в новогодишната нощ изяждаме от 1500 до 2000 калории.

Приблизителна калоричност на популярни храни и напитки, често консумирани в новогодишната нощ:

 • Гръцка салата — 90 кал;
 • Руска салата — 150 кал;
 • Коледна питка  — 250 кал;
 • Коледна капама — 300 кал;
 • Свински пържоли — 470 кал;
 • Салам — 568 кал;
 • Сандвич с червен хайвер — 110 кал;
 • Шампанско — 78 кал;
 • Червено сухо вино — 68 кал;
 • Бяло сухо вино — 66 кал;
 • Коняк — 239 кал;
 • Водка — 235 кал.

* Стойностите са за 100 грама продукт.

Как да не преядете

31 декември – хранете се както обикновено. Да не ядете цял ден само защото вечерта ще има много вкусни ястия не е най-добрата идея.

Яжте бавно – цялата вечер е пред вас! Чувството за ситост идва половин час след като сме започнали да се храним. За 30 минути някои успяват да погълнат цялата храна. Резултатът е дискомфорт и тежест в стомаха.

За да не обиждате стопаните на дома, дръжте чинията наполовина пълна. Тогава на израза „Опитай и от тази салата” можете спокойно да отговорите: „Първо ще приключа с гарнитурата.” Ако отговаряте за масата, а не ядете месо или сте на диета се постарайте на масата да присъстват и разрешените за вас ястия.

Следете за количеството на изпитите спиртни напитки. Алкохолът помага на преяждането. Освен това ако прекалим ще изпуснем целия празник.

Движете се повече. Излишните килограми възникват, когато изразходваме по-малко енергия, отколкото са поетите калории.

Участвайте в подвижни игри и конкурси, танцувайте. Отидете на разходка, легнете в снега или си поиграйте със снежни топки.

4

Плановете за нова година

Когато сме били деца всички сме писали на Дядо Коледа: „Бях добро момче. Подари ми кола с дистанционно.” Когато порастваме започваме да оценяваме своите постижения и да правим планове за бъдещето по друг начин.

Но в края на годината задължително си поставяме нови цели.

Как да съставим план за следващата година и да постигнем целите, които сме планирали

В края на декември повечето хора оценяват постигнатото през изминалата година и формират нови цели. Само 8% от тях постигат планираното.

Една от причините е поставянето на неточни цели.

Здравословен начин на живот – това е страхотно. Всички наоколо се стремят към него – красивите и стегнати тела се култивират в рекламите и поп културата. Но действително ли искате да тичате сутрин? Целта трябва да е много лична, отговаряща на вашите интереси. Какво искате в същност? Отговорете си честно.

Друга причина – абстрактност на целта.

Ако напишете на лист хартия „Искам да отслабна” нищо няма да се случи. Целта трябва да бъде конкретна: „Искам да отслабна с 5 кг до 20 май следващата година”. Такава формулировка ще помогне да поставите задачи за реализация на целите: да се откажа от хляба, да се запиша на фитнес и т.н. Ще имате ясен план за реализация на замисленото.

Трета причина за неуспех – отсъствието на мотивация. Промените са изход от зоната на комфорта. Това не е никак лесно. Дори да искате нещо много силно, мързелът и самосъжалението ще препъват каруцата.

В минутите на слабост е необходим допълнителен тласък (вижте тук).

Такъв може да е чувството за социална отговорност – тя помага в борбата с отлагането. Публикувайте своя списък с цели за следващата година в социалните мрежи или си намерете съмишленик-съперник.

Той ще ви поддържа ( а и вие него), а прогресът му ще действа на вашата самооценка и ще ви тика само напред.

20 въпроса, които ще ви помогнат да оцените изминалата година

Как да оцените изминалата година и да съставите план за следващата

 1. За кое събитие през изминалата година бихте разказали на децата и внуците си?

 2. С кои постижения от изминалата година се гордеете най-много?

 3. Кой е най-важният урок, който сте получили през изминалата година?

 4. За какво сте се безпокоили най-много през изминалата година?

 5. Кой е най-големият проблем, който сте решили?

 6. Какво бихте се посъветвали, ако можехте да се върнете година назад с машината на времето?

 7. Назовете 5 човека, с които ви е било приятно да прекарвате време през изминалата година.

 8. Кой момент от отминаващата година ви кара да се усмихвате всеки път, щом си спомните за него?

 9. Към какво или към кого изпитвате чувство на най-голяма благодарност за изминалата година?

 10. Кое от вашите лични качества е било най-полезно и най-търсено през изминалата година?

 11. Имало ли е нещо през тази година, което сте правили за пръв път в живота си?

 12. Какви нови навици успяхте да придобиете?

 13. На какво бихте искали да посветите следващата една година?

 14. Кои свои действия бихте искали да повторите през следващата година?

 15. Какви кариерни цели си поставяте за следващата година?

 16. Какви навици искате да усвоите или да усъвършенствате през новата година?

 17. Кое ваше лично качество искате да развиете и да направите по-силно?

 18. С кого бихте искали да прекарвате повече време през следващата година?

 19. Каква искате да си спомните предстоящата нова година, когато след 20-30 години се обърнете назад?

 20. Каква е вашата основна цел през новата година?

5

Коледното парти с колегите

Предколедното парти с колеги е не само начин да премахнем натрупаното за цяла година напрежение и стрес, но и възможност да подобрим връзките, да пообщуваме с колегите и партньорите в неформална обстановка. Отивайки на събиране с колеги, помнете: и през следващата година ще работите с тези хора.

Правила на добрия тон

Не закъснявайте. На всички срещи дори и неформални идвайте на време. В началото на вечерта началството казва реч, благодари на сътрудниците за работата, и резюмира всичко за изминалата година.

Да закъснявате в този момент е некултурно.

Облечете се така, че да съответствате на мястото, времето и тематиката на събирането. За събиране в ресторант е подходяща скромна коктейлна рокля, а за мъжете – панталон и риза ( вратовръзката не е задължителна). Ако срещата се провежда в туристическа база ни трябват топли и удобни дрехи. А ако срещата е бал с маски, подгответе костюм съответстващ на темата на вечерта.

Спазвайте правилата.

Ако в поканата не е упоменато, че на вечерята ще се радват да ви видят заедно със съпруг/ата, то да се появите там с половинката си ще е неучтиво.

Приемайте действащите в колектива правила на поведение. Не отблъсквайте човека, ако той иска да ви целуне. И обратно – не се натрапвайте да се прегръщате, ако всички наоколо предпочитат просто да си стиснете ръцете.

Представяйте себе си и колегите правилно.

Ако събеседникът ви е познат, но не сте се срещали преди (общували сте по телефона или по електронната поща), започнете разговора, като се представите: “Здравейте! Аз съм Димитър. Разговаряхме по Скайп във връзка с вашия проект.” Ако събеседникът ви е познат и сте се срещали преди, в началото на разговора напомнете за името си и обстоятелствата от предишната среща: “Здравейте! Аз Съм Димитър. Видяхме се преди половин година на конференцията.” Запознавайки един колега с друг, назовете името му и някои професионални заслуги: “Димитър запознай се с моя колега Андрей, той е страхотен дизайнер.”

Отчитайте темперамента на събеседника.

Ако вашият колега не е много разговорчив, не е учтиво да бърборите, без да спирате. Също така не бъдете пасивен слушател с човек, който обича да говори.

Умейте правилно да излезете от диалога.

Ето няколко стратегии: “Падна ми батерията на телефона, трябва да намеря контакт”, “Извинете, трябва да проведа телефонен разговор.”, “Обещах на колегите да донеса нещо за пиене, те сигурно вече чакат.”, “Там е моят стар приятел, ще отида да го видя.”, “Тук е прекалено задушно, ще изляза на въздух.”

Ако не употребявате алкохол и не искате да се оправдавате всеки път, когато ви предлагат да пийнете, поддържайте тостовете с безалкохолни напитки: минерална вода вместо водка, ябълков сок вместо коняк, лимонада вместо шампанско.

6

Новогодишната нощ

Казват, че както посрещнеш Нова година, така и ще я прекараш. За да бъде новогодишната нощ весела и забавна, да мине без неприятни ситуации, трябва да се подготвим за нея.

Навечерието на Нова година

Как да я посрещнем

Забавления

Как да отворим шампанското

Новогодишни снимки

Борба с махмурлука

Навечерието на Нова година

Върнете всички дългове и получете всичко, което ви дължат.

Не става дума за суеверия. Всички фирми в края на годината разчистват всички сметки и семейният бюджет не трябва да е изключение. Това е важно за финансовото планиране на следващата година.

Да подредим дома си и да се отървем от излишните предмети.

Взимайте пример от италианците, които на Нова година изхвърлят старите и ненужни вещи. Сортирайте хартиените списания, вестници и писма. Най-важните от тях сканирайте и пазете в електронен формат. Подредете нещата в шкафчетата, гардероба и на терасата. За цяла година нито веднъж не сте използвали дадена вещ? Продайте я, подарете я или я изхвърлете.

Ако не сте на сметка, сложете пари в телефона си. Едва ли в новогодишната нощ ще искате да останете без пари и да не поздравите близките си хора.

Погрижете се за пожарната безопасност.

Купувайте качествена пиротехника, притежаваща необходимите сертификати. Предварително проучете инструкцията и подгответе мястото за позициониране на фоерверките. Наоколо не трябва да има дървета и кабели.

Ако планирате да се разходите сложете във вътрешния джоб на якето лична карта и пари. Ще са ви необходими при форс мажорни обстоятелства.

Как и къде да я посрещнем

В Германия в новогодишната нощ си разменят подаръци. В Испания трябва да изядем 12 гроздови зърна и да си пожелаете желания, а в Куба в полунощ изсипват вода от прозорците. Всяка страна има своите новогодишни традиции.

За да не се прозявате, борейки се със съня си сварете 5 шота (50 милилитрови чашки) с еспресо. Пийте по една на всеки час.

Това ще ви помогне да съхраните бодростта си по време на празника и няма да ви попречи нормално да заспите на сутринта.

Ако посрещате Нова Година със семейството

Отидете на село или наемете къща в някоя приказна местност.

Интериорът ще създаде уют и топлина, може да запалите камината. Елха може да украсите навън, без да я отсичате. Ще може да почувствате хармонията с природата и да се насладите на зимните забави: снежни човеци, бой със снежни топки и ски.

Превърнете градската квартира в “телепорт” и отидете в друга страна. Застелете масата и украсете дома в някакъв национален стил. Вариант за тематична украса може да е украса по приказни мотиви (бабата-Снежната Кралица, майка-Снежанка, брат-Снежен човек и т.н.). Освен че ще е весело ще се получат незабравими снимки.

Ако посрещате Нова Година с приятели

Организирайте зимен поход. Екстремно? Да! Необичайно? Да! Интересно? Разбира се! Купете си зимна палатка, топли дрехи и спален чувал. Подсигурете си топла храна и напитки и посрещнете Нова Година в гората.

Отидете на екскурзия в друг град. Добре знаете как протича празника на площада във вашия град, а как е при съседите? Изяснете това с приятели. Може да останете няколко дни, за да разгледате всички местни забележителности.

Останали сте в родния град? Направете поздравителен “тур” посещавайки познати. Облечете се като Дядо Коледа и Снежанка и зарадвайте хората.

Ако посрещате Нова Година сами

Не се огорчавайте! Възприемете това като време за себе си.

Има много начини, по които да се развличате в новогодишната нощ. Например, организирайте кино маратон или отидете на ски пистата. Може да посветите нощта на работата си или просто да легнете и да поспите. Не забравяйте: благодарение на социалните мрежи никой не е сам!

Как да отворите шампанското

По време на коледно-новогодишните празници се срещаме с близки, посещаваме интересни места, красиво изглеждаме и разбира се искаме всичко това да остане за спомен. Следващите съвети ще ви помогнат да получите фотографии, които ще разглеждате с умиление и топли чувства.

Правете тестови снимки. Така ще можете да постигнете оптимални настройки, да разберете дали ви трябва светкавица. Отделете на осветлението особено внимание. Каква е светлината в стаята: затъмнено или прекалено светло?

Ако познавате фотоапарата си добре направете ръчни настройки. Не се страхувайте да експериментирате. В краен случай винаги можете да се върнете към автоматичните настройки.

Използвайте експозиционен клин/брекетинг. Това ще ви позволи да направите много снимки с различни настройки на експозицията или диафрагмата, за да можете накрая да изберете най-добрите.

Не забравяйте за правилото на златното сечение, правилото на третините и други композиционни похвати. Помнете: в кадъра трябва да присъстват само онези предмети, които искате да заснемете. Ако снимате дете, клекнете на колене, за да сте на едно ниво.

Не карайте хората да позират. Можете да направите няколко снимки с позиращи хора. Например обща снимка или портрет около елхата. За това е по-добре да използвате статив. Но е по-добре да уловите случайните ярки моменти: ето детето се смее, отваряйки подаръка си, а ето дядо е заспал в креслото, уютно завит в одеалото с коледни мотиви…С всяка снимка разказвате малка история!

За снимки в помещения с недостатъчно осветление настройвайте минимално ISO от 400 до 800 и повече. Малкото ISO може да се компенсира посредством по-дълга експозиция и статив.

Новогодишните снимки

По време на коледно-новогодишните празници се срещаме с близки, посещаваме интересни места, красиво изглеждаме и разбира се искаме всичко това да остане за спомен. Следващите съвети ще ви помогнат да получите фотографии, които ще разглеждате с умиление и топли чувства.

Правете тестови снимки. Така ще можете да постигнете оптимални настройки, да разберете дали ви трябва светкавица. Отделете на осветлението особено внимание. Каква е светлината в стаята: затъмнено или прекалено светло?

Ако познавате фотоапарата си добре направете ръчни настройки. Не се страхувайте да експериментирате. В краен случай винаги можете да се върнете към автоматичните настройки.

Използвайте експозиционен клин/брекетинг. Това ще ви позволи да направите много снимки с различни настройки на експозицията или диафрагмата, за да можете накрая да изберете най-добрите.

Не забравяйте за правилото на златното сечение, правилото на третините и други композиционни похвати. Помнете: в кадъра трябва да присъстват само онези предмети, които искате да заснемете. Ако снимате дете, клекнете на колене, за да сте на едно ниво.

Не карайте хората да позират. Можете да направите няколко снимки с позиращи хора. Например обща снимка или портрет около елхата. За това е по-добре да използвате статив. Но е по-добре да уловите случайните ярки моменти: ето детето се смее, отваряйки подаръка си, а ето дядо е заспал в креслото, уютно завит в одеалото с коледни мотиви…С всяка снимка разказвате малка история!

За снимки в помещения с недостатъчно осветление настройвайте минимално ISO от 400 до 800 и повече. Малкото ISO може да се компенсира посредством по-дълга експозиция и статив.

Как да избегнем махмурлука

На 1-ви януари много от нас мислят, че в полунощ са си пожелали грешното желание. Кола, пътешествия, повишение – всичко това е без значение. Трябваше да помолим Дядо Коледа да ни донесе в леглото студена вода или зелева чорба…

Уви главоболието и другите симптоми на махмурлука след новогодишната нощ е практически неизбежно. Но “врагът” може да бъде победен, ако бъде нанесен превантивен удар.

Преди да седнете на масата

Не пийте на празен стомах. Пълнозърнестите продукти и храни с голямо съдържание на бавни въглехидрати забавят действието на алкохола. Няколко часа преди началото на празника изпийте няколко таблетки активен въглен – една таблетка на всеки 10 килограма телесна маса.  

След като седнете на масата

Отдавайте предпочитания на качествения алкохол и не смесвайте напитките. Помнете, че газираните алкохолни напитки се абсорбират по-бързо (внимавайте с шампанското!), а тъмният алкохол (червено вино или уиски) заради ферментацията може да спомогне за увеличаване симптомите на махмурлук. Пийте не само алкохол, но и много други течности. На чаша алкохол пийте чаша вода. Това ще предпази устната ви кухина от посещение на Сахара на сутринта.

След като станете от масата

Искате празненството да продължи? А организмът ви – не. Да се “лекувате” с бира или вино е лоша идея. Много по-ефективни са напитките, съдържащи електролити и витамини: ябълков сок, ментов или джинджифилов чай. В борбата с махмурлука отлично помагат плодовото смути и супи с месо.

Весела Коледа и щастлива Нова година

Вижте още и:

Източник — lifehacker.ru  |  Превод — Петя Кутлева  |  Обработка — Христо Стоянов