6 начина да изглеждате уверени пред публика!

уверени

Положителния език на тялото е силно обвързан с по-добрите резултати!

Тази в връзка може да откриете най-вече на политическата сцена.

По време на президентските избори в САЩ през 2012 г. изследователският център за проучване на езика на тялото провел експеримент, участниците в който (500 демократи и 500 републиканци) гледали двуминутни видеа с участието на Барак Обама и Мит Ромни, по време на събития от кампанията им.

Камерите записвали израженията по лицата на зрителите, след което данните били анализирани за 6 различни ключови емоции, определени в психологията като много важни: щастливи, изненадани, уплашени, отвратени, ядосани, тъжни. Целта била да се определи колко силно участниците в експеримента изразявали емоциите си (позитивни и негативни). Анализът показал, че Обама предизвиквал по-силни емоционални реакции и по-малко негативни такива.

Дори не малък брой републиканци (16%) реагирали негативно на Ромни.

И когато бил анализиран езика на тялото на кандидатите се оказало, че Обама се представял по-отворено към хората, по-позитивно, с по-уверена стойка на тялото, по време на речите си. От друга страна Ромни бил точно обратното – често давал негативни сигнали, отслабвал посланието си с противоречиви и разсейващи изражения на лицето и движения на тялото.

Разбира се, изборът на президент не зависи от езика на тялото. Нито пък резултатите от което и да е състезание може да бъдат повлияни до толкова от това.

Но правилната вербална комуникация безспорно помага за успеха!

Как да изпратите същите положителни и уверени сигнали, за да постигнете успех при изнасяне на презентация или говорене пред публика?

Центърът за изследване на езика на тялото е идентифицирал няколко ключови позиции, които ще изпратят на публиката ви убедителни и позитивни послания за вашето представяне.

Послания, които ще ви помогнат да ги впечатлите:

#1. Кутията


уверениВ началото на политическата си кариера Бил Клинтън украсявал речите си с големи широки жестове с ръце, които го карали да изглежда не особено благонадежден.

За да му помогнат да увеличи силата на посланията си чрез езика на тялото, неговите съветници го научили да си представя, че пред гърдите си държи кутия, за да ограничат движенията на ръцете му. От тогава “кутията на Клинтън” се е превърнала в популярен термин в тази област.

#2. Дръж топката


уверениПоложението на ръцете все едно сте хванали баскетболна топка е показател за доверие и контрол. Все едно буквално държите нещата в ръцете си!

Стив Джобс често използваше тази позиция по време на презентациите си.

#3. Пирамидата


уверениКогато хората са нервни ръцете им често се мятат насам натам, затруднени да се спрат на едно място. Няма да е особено ефективно ако внушите на хората, които ви гледат, че сте нервни, нали? Един от начините да излъчвате увереност е да образувате с двете си ръце формата на пирамида.

Много ръководители използват този жест, макар че прекомерната му употреба може да го свърже и с доминиращи или арогантни изражения на лицето.

Целта тук е да демонстрирате спокойствие, а не самодоволство.

#4. Стабилна позиция


уверениПозицията на тялото е силен индикатор за начина на мислене на хората.

Когато човек застане в тази силна и стабилна позиция, с крака разтворени на ширината на раменете, това е сигнал, че се чувствате уверени.

#5. Длани нагоре


уверениТози жест показва откритост и честност.

Опра Уинфри често се възползва от това по време на своите предавания.

Освен, че е популярна и влиятелна фигура, това показва на хората, че е искрена в това, което прави, говорейки на един човек или на милиони.

#6. Длани надолу


уверени

В някои ситуации на обърнатите надолу длани се гледа като на признак за сила, власт и увереност. Барак Обама често използва този жест, за да успокои тълпата, веднага след вълнуващ момент в своята реч.


Следващият път, когато правите презентация или ви предстои някаква друга изява пред публика, опитайте преди това да се запишете на видео със звук и от разстояние (с телефон е супер лесно), за да разгледате отстрани езика на собственото си тяло.

Как стоите, какви жестове правите? Използвахте ли някоя от изброените позиции?

Ако не, помислете какво може да направите, за да подобрите представянето си. Тренирайте! Практикувайте пред огледалото, а след това с приятели, докато се почувствате естествено.

Не е задължително да притежавате свръх влиятелна невербалната комуникация като повечето успешни лидери, но тя ще ви помогне да се почувствате много по-уверени пред публика.

Източник: HBR.org

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак