Питър Диамандис – 8 правила за изграждане на успешен бизнес

Питър Диамандис

Според списание Fortune, Д-р Питър Диамандис е един от “50-те най-добри световни лидери”. Той е председател и главен изпълнителен директор на Фондация XPRIZE, по-известна с Ansari XPRIZE, компания за частни космически полети. В това свое гостуване при Тим Ферис, Питър споделя информация, която не е дискутирал никога преди.

XPRIZE стартира в бизнеса с частните космически полети.

Било е “успех за една нощ”, но след 10 годишна усилена работа. През тези години Диамандис пише различни уроци, които самия използва отново и отново, за да успее. В крайна сметка съставя списък с 28, известни като “Законите на Питър”.

В следващите редове ще ти разкажа за 9 от тях.

Ако искаш да научиш останалите прочети книгата “Как да направим космически кораб“, на Джулиам Гутри, с предговор от Ричард Брансън и послеслов от Стивън Хокинг.

Едно нещо е ясно от историята на XPRIZE: отношението е като игра с топка. Начинът на мислене е по-важен от всичко. По-важен дори от технологията и доходите.

Да, Питър Диамандис знае как да мисли и да играе на едро.

Той ще покаже и на теб как да направиш същото. Възползвай се!

Правило #1

Когато имаш избор…избери и двата!

Обществото ни учи, че когато сме изправени пред избор, трябва да изберем само едно нещо. Задай си въпроса “Защо”? Защо трябва да избираме?

Докато Питър учел му било казано “да ходи на училище или да започне работа.”

Кое избрал?

Избрал и двете. Минал през три компании, докато ходел на училище.

Стив Джобс направил същото с Apple и Pixar. Илон Мъск започнал с Tesla и SpaceX, като също така бил и председател на SolarCity. Virgin Group на Брансън изградила 8 различни фирми за милиарди долари в 8 различни индустрии.

Диамандис те предизвиква:

Когато някой ти каже да избереш ванилия или шоколад, кажи, “Избирам и двете.”

Правило #2

“Не” означава – насочи се по-високо в йерархията

Когато някой казва “не” на молбата ни, това често е, защото този човек не е упълномощен да каже “да”, и единственият, който може да каже “да” е този, който стои на върха на хранителната верига. Това е една от причините Питър да изгуби 10 години, преди да получи Zero Gravity Corporation. Той трябвало да се пребори с цялата бюрокрация, която твърдяла, че не е възможно да се управляват мащабни операции, въпреки факта, че НАСА го е правила в продължение на 40 години. В крайна сметка, само защото имало някакъв риск, нито един от чиновниците не посмял да каже “да”. Най-накрая, на молбата откликнал администратора на FAA – невероятна жена, която му казала:

“Разбира се, възможно е – нека само да разбера как може да се случи.”

Правило #3

Търпението е благодетел, но постоянството е благословия.

Ако Питър трябваше да назове своята суперсила, тя щеше да се казва постоянство – не се отказвайте, дори когато всеки ви казва, че няма да проработи, това, което сте замислили.

Най-важните му успехи (компании като Zero Gravity Corporation, XPRIZE, и Planetary Resources) са му отнели повече от 10 години, преди нещата да се случат.

Какво е търпението, без постоянство?

Да направим нещо набързо и смело в живота си не е особено трудно, но да направим нещо голямо и устойчиво е нещо съвсем различно, то е от основно значение за успеха ни.

Запомни, че грешката е неизбежна, когато се предаваш.

Правило #4

Замени скърцащото колело в машината

В епохата на изобилие, където можем да получим достъп, до каквото ни потрябва – не се примирявайте с нищо друго, освен с най-доброто. Ако някой или нещо в твоя бизнес е скърцащото колело, вместо да го толерираш или “смазваш” постоянно, по-добре го замени с някой, който точно пасва на екипа, визията и начина ти на мислене.

Какво искаш?

Да прекарваш времето си с най-добрите си служители, като им помагаш да растат и да се усъвършенстват или искаш да прекараш времето си със скърцащите колела занимавайки се с напасването им към твоя бизнес и свързаните с това проблеми?

Правило #5

Най-добрият начин да предскажеш бъдещето е да го създадеш.

Бъдещето не е писано. То не е предопределено. То се развива като резултат от нашите действия … изборите, които правим и рисковете, които поемаме.

Това всъщност е неговият модел за живот.

Той прогнозира бъдеще, в което ще се срещнем с голям астероид, затова основава Planetary Resources. Иска да живее дълъг и здравословен живот, затова създава Human Longevity.

В крайна сметка не е ли това, което означава да бъдеш предприемач?

Един предприемач ясно предвижда бъдещето и така се влюбва в него, че превръща мислите си в реалност. Точно това прави и Питър Диамандис!

Правило #6

Повечето добри открития започват като налудничава идея

За първи път Питър чул една вариация на тази концепция от Бърт Ратан, човекът, който проектирал и построил SpaceShipOne, брилянтна ракета-носител.

Както Ратан обяснил – частичното подобрение не е пробив.

Например, един компютър е с 50% по-бърз, отколкото модел от миналата година, което е предвидимо и очаквано. Но когато става дума за компютри базирани на вакуумни тръби за изчисляване въз основа на силициеви пластини, това вече е пробив.

Така че въпросът е:

Къде в твоята организация имаш възможност за реализирането на луди идеи, които да бъдат изпитани и проверени? Помисли: как и къде можеш да освободиш пространство, за да експериментираш с нещо наистина откачено?

Ако търсиш вдъхновение за резултати от налудничаво мислене, виж тук!

И още нещо:

Търси възможности, там където другите виждат само безсмислени глупости!

Правило #7

Ако беше лесно вече щеше да е направено.

Лесната и бърза победа понякога означава и: Или не се опитваш да промениш света кой знае колко или, че имаш фалшива представа за реалността.

Ако работиш върху нещо, за което наистина те е грижа, нещо, което знаеш, че със сигурност ще реши някакъв проблем и не виждаш никой друг да се опитва да го прави, това е доста добър показател, че си на път да решиш нещо наистина значимо, нещо, с което почти никой не би се захванал, нещо, което ще си заслужава.

Не се страхувай от упоритата работа. Приемай я като мерната единица за дълбочината, с която копаеш в необятните недра на вселената.

Правило #8

Най-ценният ресурс на света е страстният ум

Невероятно е как даден индивид има способността да промени света.

Помислете за Томас Едисон, Хенри Форд, Елон Мъск, Лари Пейдж, Ричард Брансън, Мартин Лутър Кинг и Махатма Ганди, това е само малка част. Всеки от тях започна без пари или технологично предимство, просто със страст и постоянство.

В крайна сметка, три неща правят всичко възможно: хората, технологията и парите.

Ако имате правилните хора и достатъчно пари, можете да създадете технологията – това се нарича иновация. Ако имате правилните хора и правилната технология, можете да привлечете финансиране – това се нарича рисков капитал.

Но парите и технологията сами по себе си, без устойчив и страстен човешки ум, никога няма да променят света. Такава страст и отдаденост може да има само, когато си емоционално ангажиран с цялото си сърце и душа.

Това ниво на ангажираност се материализира само, когато целта се захрани от супер интензивна емоционална енергия.

Питър Диамандис е имал късмета да намери своята страст още в детските си години.

Гледайки кацането на Аполо 11 през юли 1969 г. той вече знаел, че трябва да стигне до космическото пространство и да вземе и приятелите си там.

Слушайте сърцето си и не позволявайте на мечтите ви да умират! – Питър Диамандис

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта