Бизнес стратегията, от която печелят всички: Автоматично (recurring) плащане

Има ли бъдеще автоматичното периодично (recurring) плащане в България?

Нека започнем от по-далеч… Клиентите искат по-достъпна и удобна услуга, а бизнесите повече лоялни и доволни клиенти.

Един от начините да го постигнеш е като направиш следното:

Погрижи се за най-голямата им болка, тази която се активира, когато потенциалните ти клиенти трябва да извадят пари от джоба си.

С периодичното автоматично плащане [recurring payment] те ще ползват продукта, без да мислят за това кога трябваше да ти платят отново.

Нито пък ще им досаждаш с напомняне, че е време отново да харчат.

Остави им единствено насладата да ползват продукта или услугата ти…


Електронната търговия се развива с такава главоломна скорост, че днес милиони хора не могат да си представят покупката на телефон от случаен магазин. Причината можем да сведем до една дума: Удобство!

Едно от най-съществените неща, без които онлайн бизнесът не може да се развива, е удобният начин на плащане и разбира се – как той е съобразен с конкретния вид бизнес или услуга и нуждите на потенциалните клиенти.

В материала „Иновативни решения за разплащане“ показахме два доста красноречиви примера от бизнеса за иновативни методи на плащане, които са довели до ръст в продажбите и много добро развитие на бизнеса като цяло. Сега ще разгледаме още един специфичен начин за привличане на клиенти и превръщането им в лоялни.

Свързан е с доста инвестиции, но те определено се връщат многократно.

А най-хубавата част е, че и бизнеса и клиентите печелят!

Става дума за така нареченото периодично плащане или recurring payment, което се използва например при бизнеси на абонаментен принцип.

Предлага се от компании за онлайн разплащания като PayPal, Braintree, Stripe, Razorpay, PayLane, ReCharge.

Сега ще ти разкажем и за добрите бизнес практики при този вид плащане.

Но преди това да видим…

Какво е периодично плащане – recurring payment

Това е механизъм, който обработва плащания за всички видове повтарящи се транзакции. Той позволява на онлайн търговеца да дръпне пари от картата, банковата сметка или пък сметката в PayPal на клиента. В момента, в който клиентът даде съгласието си, плащането се извършва регулярно и автоматично на предварително зададени времеви интервали.

? Eто как работи периодичното плащане:

Клиентът създава акаунт в сайта и прави поръчка на услугата.

Като стигне до плащането той попълва форма за плащане с данните на кредитната карта или банковата сметка или бива препратен към PayPal aкаунта си. Данните се събират, когато клиентът е създал акаунт в сайта. Това също е и моментът, когато се иска разрешение от потребителя да бъдат извършвани периодични плащания.

След първата транзакция клиентът получава от оператора на онлайн разплащания ID на транзакцията. След определен период от време, например 30 дни, системата на онлайн магазина прави следващото плащане чрез API на оператора. За да се изпълни това не е нужно клиентът да въвежда отново данните на картата или банковата сметка.

Плащането става автоматично.

То се реализира като се използва ID на транзакцията от първата покупка и съответната сума на транзакцията, която може да бъде променяна.

А сега да разгледаме примери как бизнесите използват този вид технология, за да предложат на клиентите си по-добра и по-изгодна услуга:

? Периодичното плащане:

Как се постига win-win между бизнеса и клиентите

Animoto предоставя първокласна услуга!

Всеки може да създаде професионално изглеждащо видео от снимките си като използва текст, музика и готови шаблони.

Абонаментът варира от 1 месец до година.  Тези които нямат абонамент могат да тестват като си направят видео безплатно до 30 сек.

Предизвикателството

Клиентите получават серия от имейли с напомняне да подновят своя абонамент преди той да изтече. На повечето от тях обаче не им се занимава отново да минават през целия процес. Колкото и да е бърз и удобен процеса на плащане в един магазин, на клиентите не им се занимава да минават през него отново, независимо, че харесват услугата.

Това е и причината много то тях да не я подновяват. Затова и пред Анимото стои проблемът с големия спад на подновени абонаменти.

Eто защо те вземат решението да предложат периодично плащане.

Софтуерните инженери разбират, че един персонализиран вариант би бил доста голямо предизвикателство за фирмата-партньор за плащанията. Усложненията идват и от промокодовете и програмата за лоялност за, заради която датата на подновяване на абонамента варира.

? Бележка: процесите свързани с плащанията в онлайн магазин и без това са много и навързани. Представете си, когато се внедри и периодично такова… Така например човек си купува абонамент за една година и той изтича януари месец следващата година. Междувременно той препоръчва услугата на приятел и получава 3 месеца бонус, което измества датата на подновяване към месец март. Animoto изпробва различни решения за плащане, но те не са толкова гъвкави, че да отговорят на предизвикателството с вариращата дата при програма за лоялност.

Решението

След дълго търсене компанията се спира на терминала за плащане на Braintree. За тях това решение е идеално за периодичните плащания и за абонаментите.

Braintree има и друго предимство – системата има много добра защита и съхранява данните на картата на клиента при първото им въвеждане и след това при следващи плащания той няма нужда да ги вписва отново.

Резултатът

След като от картата на клиента се дръпне сумата за подновяване на абонамента Animoto изпраща имейл, с който го уведомява за това, а на човека му отпада грижата да прави нещо друго допълнително за да си активира абонамента. Въвеждането на периодичното плащане повишава значително броя на подновените абонаменти, а клиентите са доволни от спестените усилия.


Punchbowl

Punchbowl е платформа, с която лесно се създават красиви безплатни покани и поздравителни картички от телефон, таблет или компютър.

Платената услуга се реализира посредством месечен или годишен абонамент и дава достъп до ексклузивни функционалности и дизайн.

Бизнесът стартира през 2007 година и постепенно на пазара са пуснати нови продукти, тестват се ценови стратегии, програми за лоялност и промоции.

Тъй като компанията се стреми да развива активно бизнес модела си и да предложи по-високо ниво на обслужване тя търси алтернативни начини на плащане. Пускането на абонаментни планове изисква гъвкавост така че хората лесно да могат да преминават от един на друг и в същото време процесът да е непрекъснат, без пробойни. Решението за плащанията е от ключово значение, защото ресурсите за развитие на бизнеса са съсредоточени в разработването на нова продуктова гама.

Решението

Punchbowl също се ориентира към комбинацията на Braintree терминал за плащане с напълно интегрирано периодично такова, защото това отговаря на възможностите за изпробване на различни продукти, идеи и начини на ценообразуване. Гъвкавият план за периодично плащане позволява на компанията да зададе промоционални периоди, да опитва с различни програми за лоялност, съобразени с избран времеви период.

Освен това клиентите могат да превключват на по-скъп или по-евтин абонамент по всяко време на платежния период като цената автоматично се изчислява, без да се налагат някакви допълнителни действия.

Резултатът

С технологията на Braintree компанията оптимизира и подсилва ценовите си предложения, прави успешни експерименти с цените и увеличава степента на задържане на клиентите. Мениджмънтът последователно разработва нови продукти, програми за лоялност и така развива платформата и вдига нивото на ангажираност. Допълнително посредством къстъмизирана функционалност се задейства незабавно плащане/приключване на поръчката (instant checkout) за повтарящи се клиенти.

Те не въвеждат данните за плащане за всяка следваща покупка и така процесът на завършване на поръчката е забележимо ускорен.

Вследствие на instant checkout e отбелязан ръст на конверсиите за подаръчните ваучери и при предлагането на допълнителни продукти към основните (upsells).


BreathingRoom

Бизнесът на BreathingRoom е отдаване под наем (почасово или на месец) на работни пространства – зали за конференции и обучения, работни бюра и кабинки на частни лица и фирми.

Мрежата обхваща над 450 офис пространства в градове в Индия – Мумбай, Делхи, Бангалор, Пуне, Хидерабад и Ченнай, които се резервират през сайта или мобилното приложение на компанията.

Предизвикателството

За реализирането на плащанията в Индия BreathingRoom работи с голяма американска фирма, чието решение обаче изисква клиентите да разполагат с дебитна или кредитна карта с активирани международни разплащания.

Болшинството от тях обаче нямат такава, а тази подробност не се комуникира адекватно през интерфейса, което генерира много неуспешни опити за плащания. Това води до затруднения в продажбата на услугата и негативно потребителско преживяване.

Провалените плащания стигат почти катастрофалните 15%!

Клиентите пък, които не се отказват от услугата се налага да отидат до банката, за да активират международни плащания за картата си.

Това удължава неимоверно цикъла на продажба, забавя реализирането на приходи и оказва отрицателен ефект върху целия бизнес.

За да намали негативите компанията прибягва до временно решение тип „гасене на пожар“ – плащания на база линк.

По този начин успява да събира плащания, но пък съпортът не издържа на натоварването, защото всичко от издаването на фактура до генерирането на линк и процедурите по синхронизиране се прави ръчно.

Фирмата трябвало да намери решение, което да позволи приемането на плащания от индийски клиенти безпроблемно чрез няколко начина на плащане, с автоматизирани процедури на обработка и синхронизация.

Така се стига до интегрирането на системата на Razorpay. Интерфейсът се оказва не само удобен за потребителя, но има и всички опции за онлайн плащане – дебитна/кредитна карта, онлайн банкиране, електронен портфейл, UPI (Unified Payment Interface – система за плащания в реално време в Индия, управлявана от Reserve Bank of India), международни кредитни карти.

Резултатът: Потребителското преживяване се променя в положителна посока, оплакванията намаляват, цикълът на продажбите е съкратен, успешните плащания се увеличават с невероятните 96%.


? MasterHack

Бизнес моделът на клуб Мастърхак е продажбата на платен достъп до премиум съдържание, което е достъпно само за членовете на клуба.

Философията ни е:

  • Изследвай и тествай чрез собствен опит.
  • Анализирай експетизата на професионалистите.
  • Извади само това, което е полезно и приложимо.
  • Отстрани несъщественото и неприложимото.
  • Добави нещо от себе си.

Предизвикателството

Този бизнес модел е изключително непознат за България!

Някой да плаща за съдържание… Представяте ли си?

Това е и причината да водим две битки паралелно:

Едната за промяна на нагласата и запознаването с продукта и втората за налагането на самия продукт.

Чета всичко безплатно, но се колебая дали си заслужава да се плати…

Но заради тези и други подобни колебания у нашите потенциални клиенти решихме да действаме смело (Внедряването на технологията у нас струва доста пари.) и иновативно (Този начин на плащане се среща изключително рядко в България). Направихме тази стъпка, защото установихме, че най-голямата трудност при спечелването на нов абонат е той да се реши да пробва клуба, макар и само за 1 месец.

След като го направят много по-голяма част от тях остават в клуба.

Заради тази трудна първа крачка решихме да предложим обезболяващо при плащането, за да премахнем психологическата болка, която причиняваше стандартната цена. Така се стигна до разработването и внедряването на персонализиран специално за нашите нужди истински модул за recurring payment, благодарение на който можем да предложим тази иновативна за нашия пазар, изгодна и удобна платежна услуга.

? Резултатът

Успяхме да предложим на нашите абонати удобен и достъпен вариант, чрез който цената за абонамента се намалява наполовина (с 50%).


Още при въвеждането на recurring системата преди 3 години, абонаментите се увеличиха с 33% на месечна база, а отказването от услугата към момента е по-малко от 5%. За щастие картината лека полека се изменя и все повече хора осъзнават ползата от това да си плащаш за качествено премиум съдържание, както и богатството да си част от общност от интелигентни хора, готови да ти помогнат с умения, знания и опит.

Изводите от използването на периодично плащане:

  • Клиентите плащат по-малко и потребяват по-удобно.
  • Бизнесите увеличават броя на своите лоялни клиенти.

ℹ️ Повече за периодичното автоматично плащане на Мастърхак


Е, какво мислиш?

Би ли използвал подобен вид плащане като клиент или като бизнес?

Сподели мнението си в коментарите.

? ВАЖНО: и ти можеш да се възползваш от удобствата на автоматичното периодично плащане в клуб MasterHack. Избери абонамент за 1 месец и чекни отметката за автоматично плащане.

Най-добрата част:
освен, че повече няма да ти се налага ръчно да подновяваш абонамента си, цената му при този вид плащане е с 40% по-ниска – всеки месец спестяваш по 20 лв от стандартния месечен план.

Абонирай се от тук

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: