ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

Програми за лоялност и клиентско обслужване в електронната търговия

Запази за после


Реализацията на поредицата е възможна благодарение на успешното партньорство между eCommerce Academy и платформата за търговия – VTEX. Излъчването на епизодите е на живо във Facebook страницата на Академията, за да могат всички желаещи зрители да задават своите въпроси в коментар.

 В този 3-ти епизод ще научите:

Водещият – Никола Илчев, заедно с гостите – Стефан Коларов, оперативен директор на eMag България, и Христо Радичев, управител на Mediapost Hit Mail за България, дискутираха успешни практики и примери, които се прилагат ефективно от големите компании на пазара.

Тези работещи решения биха могли да се имплементират и при малките бизнеси в посока по-качествено обслужване на клиенти и създаване на ефикасни програми за лоялност.

? Част от въпросите към Стефан Коларов от eMAG, бяха: 

  • “Има ли инструменти, чрез които се проследяват лоялните клиенти на eMag?”;
  • “Какво представлява Fast refund и по какъв начин е интегриран в политиката на компанията?”; “Има ли услуги, които се аутсорсват?”;
  • “Еднакво ли е доверието към продукти, предлагани от eMag и това към доверените търговци?
  • Има ли разлика в обслужването на клиента в зависимост от това дали е поръчал от eMag  или друг доставчик?”
  • “По какъв начин се измерва клиентската удовлетвореност или неудовлетвореност?”

Стефан Коларов разкри, че аусорстват единствено поддръжката на Facebook страницата на еMag по време на промоциите, обвързани с Коледните празници и активностите за Черен петък.

Също така сподели, че по време на тези кампании увеличават с до 90-100 души своя call център, за да могат да отговарят адекватно на потребителските въпроси и да задоволяват клиентските желания.

Той каза, че не използват subscription модел.

Сподели, че измерват трафика от следните устройства: десктоп устройство, от мобилен браузър и от мобилна апликация, като по време на промоции, трафикът идва предимно от мобилни устройства. 

По отношение на оценката за удовлетвореност от еМаg прилагат следния подход: до 3 дни след доставена поръчка, изпращат въпросник за оценяване на изживяването от 1 до 10 и дали клиентът би препоръчал маркетплейса на приятели и близки. Само в България има и допълнително поле, в което клиентът може да добави свободен коментар.

? Христо Радичев пък даде отговор на следните питания:

  • “Какъв е начинът да разберем защо даден клиент ни е напуснал?“
  • “Какво представлява subscription моделът и прилага ли се от български компании?”
  • “Какво трябва да имаме в предвид, когато създаваме omnichannel (онлайн/офлайн) програми за лоялност?“
  • “Възможно ли е omnichannel програмите за лоялност да се прилагат в малките бизнеси?”
  • “Каква трябва да е политиката на една компания по отношение на връщането на продукт от страна на клиент?”

Управителят на Mediapost Hit Mail за България беше категоричен, че с достатъчно добри анализи на данните и задълбочено проучване може да се прогнозира процентът на отпадане и съответно да бъдат взети мерки, с които той да бъде намален. Също така сподели, че за малките бизнеси в страната е трудно да прилагат модела “omnichannel”.

За тях е препоръчително да се позиционират в няколко канала, за да отсеят по-лесно лоялните си клиенти, да изградят профила на потребителите си, да установяват какви фактори влияят върху завръщането им и колко често правят повторни покупки.


Програми за лоялност и клиентско обслужване” засегна една много ценна част от света на онлайн бизнеса. Това е третото видео от поредицата eCommerce Talks, включваща общо 10 серии.

Епизодите, посветени на различни аспекти от електронната търговия, могат да бъдат гледани на живо всяка седмица в четвъртък от 19:30 часа във Facebook страницата на eCommerce Academy.

В случай че нямате възможност да гледате предаването тогава, може да видите всички епизоди в YouTube канала на Академията.

Ако искате да научите повече и за темата “Логистика и процеси” в електронната търговия или просто да чуете една различна гледна точка, може да го направите във втори епизод от eCommerce Talks.

В нея участие взе Николай Славов – мениджър логистика на WOWTEA. Той сподели доста любопитна информация за предпочитания от WOWTEA фулфилмънт модел; какви са според него очакванията на потребителите по отношение на онлайн покупките и времето за доставка; колко време отнема създаването на нов продукт и неговата валидация; дали пандемията се отразява на мрежовия процес и други.

От екипа на eCommerce Talks обещават, че това е само началото на една много полезна поредица, в която ще се говори за успешен онлайн бизнес и не само. Очаквайте следващия епизод “Социални мрежи и инфлуенс маркетинг” на 11 март (четвъртък) от 19:30 часа.

За повече информация относно поредицата, гледане на епизоди и друго ценно съдържание за електронна търговия, последвайте eCommerce Academy:


Поредицата се осъществява с подкрепата на VTEX

Глобална платформа, end-to-end решение за търговия с вградени маркетплейс и OMS (Order Management System) функционалности. VTEX помага на компании в търговията, производители, продавачи на едро от FMCG, PCG и други вертикали да оперират ефикасно и мащабират безпроблемно, предлагайки изключително клиентско преживяване на своите клиенти и партньори.

Компанията има над 3000 клиента в 45 държави, някои от които са Sony, Walmart, Whirpool, Coca-Cola, Stanley Black & Decker, Nestlé, Motorola и други. През 2020 VTEX беше обявен за Лидер в IDC MarketScape Worldwide B2C Digital Commerce Platforms и Визионер в Gartner’s Magic Quadrant for Digital Commerce. За повече информация посетете www.vtex.com.

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си