Как да станеш успешен FREELANCER? 8 задължителни стъпки до целта

фрийлансър

В ИТ сферата (а и не само) постоянната работа, както и ходенето до офиса всеки ден, са се превърнали в дейности, които упражняваме от различни точки, за различни хора.

За да се може всичко това да се осъществи са необходими клиенти, за които да се върши определена работа. Именно поради тази прчина реших да отговоря на няколко въпроса, свързани с freelancer-ството, като всички отговори са на базата на моя личен опит.

Въпросите и техните отговори са в последователен, прогресиращ към успешна freelance кариера ред! Ако искате да чуете нещо полезно от моята практика, да започваме:

Работа на свободна практика: плюсове и минуси

Нали не сте си помислили, че freelance-рството е работата мечта и няма никакви недостатъци? Е, ако все пак го мислите, то по-добре спрете да се самозалъгвате. Но ако смятате, че дори и с недостатъците това е вашето призвание…

То тогава…

Нека я караме straight to the point – недостатъци има и то не малко, точно както при всяка нормална работа (е, може би изключваме мърморещия тийм лидер и вечно недоволния шеф). Ще изредя най-основните (според мен) от тях:

 • несигурност във финансово отношение – не знаеш колко проекта ще имаш за идните, да речем, 6 месеца и дали сумата, която ще ти бъде платена за приключването им ще бъде достатъчна, за да задоволи твоя lifestyle;
 • не се виждаш “очи в очи” с някои от клиентите си. Колкото и гъвкави да са съвременните способи за комуникация, срещите на 4 очи нямат еквивалент. При тях съвсем отчетливо можеш да проследиш настроенията на събеседника си, а когато се касае за работа, това е много важно;
 • клиента ти може да се откаже от проекта по всяко време (да, има и такива несериозни хора). Работил си по проект 2 седмици и вече си на финалната права, когато изведнъж клиента ти съобщава, че вече не желае този сайт, или още по-зле – спира да отговаря на имейлите и обажданията ти.

Това са само част от недостатъците, с които започнах умишлено, понеже според мен предимствата са далеч повече и ги оставям така да се каже за десерт.

Ето и по-съществените от тях:

 • работиш от всяка точка, която пожелаеш (да, може и от леглото в понеделник сутрин с чаша ароматно кафе);
 • нямаш шеф и това е велико. Може би предимство, което подтиква всеки да се гмурне в дълбините на freelancer-ството;
 • нямаш нормирано работно време – работиш тогава, когато сметнеш за добре (разбира се, работата си е работа и тя няма да се свърши сама);
 • запознаваш се с нови, много и различни хора. Един от първите ми клиенти беше американка, която живее в Бостън и има малка ферма за био зеленчуци. Съвместната ни работа доведе на бял свят уеб платформа, в която производители от този район могат да продават своите био продукти онлайн. И до деен днешен поддържаме много добри и вече дори приятелски отношения, след като дори се срещнахме в България. Тук автоматично вдигаме нивото на срещи с хора от различни култури с +10!
 • изграждаш силни навици на самодисциплина и собствена отговорност. Всички знаем колко неприятно и досадно е ръководството да те затрупва с нови и нови задачи, да следи работата ти, да те смъмря постоянно…

Ключов фактор за добрия freelancer е:

Да умее да налага споменатите задачи, критики и дисциплина сам за себе си.

Представи си само..

тъкмо си в градината на барбекю с приятели, когато получаваш имейл със Subject “EMERGENCY”… Именно за тази самодисциплина говоря, тази, която ще те накара да станеш и да свършиш необходимото по-бързо, но най-вече по ефективен начин.

Можем дълго да продължаваме с изреждането на предимства и недостатъци.

Смятам обаче, че е редно всеки сам да ги открие за себе си спрямо начина си на живот, уменията и най-вече очакванията си.

Платформи за Freelancer-и

Уеб платформи за freelancer-и има, има и то много. Лично аз се подвизавам в следните:

 • https://www.upwork.com/
 • https://www.elance.com/
 • https://www.freelancer.com
 • https://www.guru.com/

Естествено, това не значи, че не трябва да се регистрираш и в други такива, но от опит знам, че тези са най-добрият източник на сериозни клиенти, също така условията, които предлагат са най-изгодните в тази сфера (под условия разбирай комисионна на проект, членство, възстановяване на договорена сума, в случай, че имаш спор с клиента си).

Разбира се, течение на времето и при добре свършена работа ще изградиш собствена мрежа от клиенти, които ще те препоръчват на други хора, нуждаещи се от услугите ти.

Как да подбираш проектите, за които да кандидатстваш?

laptop (1)Във всяка от горе изброените freelance платформи се постват стотици проекти на ден. Избора за кои от тях да кандидатстваш е наистина голям, но има няколко критерия, по които е добре да се водиш, преди да го направиш, а именно:

 • имаш ли всички умения, които клиента е посочил като необходими?
 • ако има строго определен краен срок, ще успееш ли да се вместиш в него?
 • правил ли си нещо подобно на това, което клиента изисква и ако отговора е да, помисли колко време и усилия ти е отнело;
 • клиента има ли и други публикувани проекти и ако да, какъв е неговият рейтинг? (важно е да знаеш с какъв клиент потенциално ще работиш, а в тези платформи системата за feedback е от голяма полза);

Ако имаш отговорите на тези въпроси и те клонят към положителни, то тогава можеш да започнеш с писане на cover letter-а си.

Как да подготвиш cover letter-a си?

В предходната точка говорих за това кои са най-важните въпроси, на които трябва да си отговориш, преди да пристъпиш към кандидатстване по определен проект. Тук ще обърна внимание на съобщението, което ще изпратиш до клиента.

presentationПървата стъпка е внимателно да прочетеш изискванията и описанието на проекта.

Ако има примери (да речем сайтове, които клиента харесва) ги разгледай добре (как функционират, какви технологии са използвали хората, които са ги разработвали и т.н.), за да схванеш цялостната концепция на желания краен продукт.

В голяма част от проектите има и прикачени файлове, в които има допълнителни разяснения, снимки и т.н. Задължително ги прегледаи! Безсмислено е да губиш своето и чуждото време, ако не знаеш за какво кандидатстваш!

Cover letter-а ти трябва да е персонален!

Не си прави шаблони и никога не copy/paste-вай, клиентите разбират кога действително си обърнал внимание на изискванията им и кога кандидатстваш на сляпо!

Доста често срещана практика е в описанието, някъде между редовете, да има написано име на животно, цвят или нещо, което не е свързано с техническите спецификации на проекта, с което клиента иска да започнеш cover letter-a си, за да се увери, че си прочел всичко.

Как да сформираш цената за своя труд?

time-is-moneyВажно е да знаеш:

Точно на колко се оценяват твоето време и твоите умения. В платформите за freelancer-ство ще се натъкнеш на какви ли не предложения за цена на изпълнение на проект – от смешно ниска (и дори обидна спрямо услията, които си вложил, за да си добър в работата си) до феноменално висока.

Разбира се, предложенията за евтин труд са далеч повече, но всеки сериозен клиент (такъв, който знае, че евтиното винаги излиза по-скъпо) ще ги подмине.

При поставянето на крайна цена за проекта вземи под внимание следното:

 • имаш ли в необходимия ресурс от знания и умения за успешно завършване на проекта
 • колко време ще ти отнеме да го завършиш

В някои платформи има опция да виждаш какви цени са предлагали другите freelancer-и, което е огромен плюс тъй като може да прецениш средната цена на проекта и да предложиш своята, подкрепена със силни аргументи!

Съвет: Ако си напълно нов в някоя от платформите, първоначално се ориентирай към малки проекти, чийто бюджет също не е голям. Трудно клиент с проект за 10 000 $ ще довери изпълнението му на човек, който няма доказан рейтинг и положителни отзиви за работата си в конкретната платформа.

Комуникация с клиента при сключен договор

laptopВече си привлякъл вниманието на първия си клиент и е време да стартираш първия си проект. Получил си инструкции и файлове (ако има такива). Време е да стартираш работа.

Не би искал да безпокоиш клиента си по всяко време за въпроси, изникнали по време на работа, за това е хубаво още в началото да определите начин и време за комуникация.

Например, ако проекта ти е изработка на информационен уеб сайт на козметичен салон и имаш един месец за завършването му,може да предложиш на клиента си да се чувате (или пишете) веднъж в края на всяка от тези четири седмици.

Така ти ще задаваш възникналите по време на работа въпроси, а клиента ще може в реално време да наблюдава прогреса на проекта (и ако, а в повечето случаи е правило, има някакви забележки или нови идеи и предложения, те ще могат да бъдат нанесени своевременно).

Освен опцията за чат, която всяка платформа има, винаги предоставяй имейла си на клиента (след сключване на договора, платформите са подозрителни по повод споделянето на контактна информация между клиент и изпълнител преди затваряне на проекта и това може да доведе до следене на профила ти, а в последствие и неговото блокиране).

По представително е, а и ако клиента няма навик често да е в сайта на платформата, винаги ще има връзка с теб чрез имейл и за в бъдеще.

Съвет: Ако имейла ти не е сменян от гимназиалните ти години и е нещо от рода на svetlio90pi4@abv.bg… си направи нов, такъв, който ще те представя пред общността като надежден професионалист, например svetlin-webdesigner@gmail.com

Как да приключим успешно своя проект?

За freelancer-а най-важното е:

Как ще приключи проекта, а не кога (макар, че и това не е без значение). Всяка една от тези платформи има строга рейтингова система, която включва и feedback коментари от предишни клиенти. Така бъдещите ти клиенти виждат как си се справял досега и какви впечатления си оставил за вече завършената си работа.

routeДори най-лъскавото и добре подбрано портфолио не може да преодолее негативния feedback. Именно по тази причина (а и не само) по-горе споменах колко е важно да подбираш проектите спрямо уменията и времето си, защото ако с едното или другото разочароваш клиента си, ниският рейтинг ти е гарантиран.

Затова преди да предадеш крайният продукт, прегледай го внимателно. И това не важи само за добрия feedback или високия рейтинг. Това говори за отношението ти към работата ти в качеството на професионалист! Ако има някакви бъгове или каквито и да е недостатъци, дори клиента да ти казва, че и така е добре, ги оправи! Предложи му помощ за интегрирането му (ако е онлайн магазин, да речем, предложи да му обясниш как да добавя и редактира продукти, да създава нови категории и т.н.). Това ще те издигне в очите на клиента, а и ще затвърдиш професионалното си отношение към поетите ангажименти! А от това следват препоръки.

Как този клиент да те наеме отново?

charityПросто е!

Изпълнявайки всички по-горе описани стъпки, ти вече си професионалист.

Ако работата ти е свършена качествено и в срок, а отношението ти е добре и професионално, то едва ли при нужда въпросният клиент ще пропусне да се обърне към теб – вече доказалия се професионалист, а и още по-добре – вероятно е да те препоръча на своите партньори!

Не забравяй – работата ти показва колко добър си и какви способности имаш, а отношението ти към нея и поетите с нея ангажименти – що за човек си!

БОНУС: любимите онлайн инструменти, с които работя:

tools

За да бъдеш успешен freelancer (а и не само), освен всичко изброено по-горе е необходимо да имаш и добро и адекватно онлайн оборудване.

Тук ще изброя моите любими програми и приложения, благодарение на които работата ми върви гладко и безпроблемно:

 • Adobe Brackets – модерен текстов редактор, който разбира уеб дизайна и превръща работата в чисто удоволствие.

Разполага с вграден PSD preview (все пак е продукт на Adobe), благодарение на който можеш да отваряш Photoshop файлове, като това ти дава възможност да вземеш layer-и, цветове, размери и т.н., които автоматично да добавиш в HTML/CSS страницата над която работиш. Другата му благинка, както аз я наричам, е че ти позволява директен preview на страницата в браузъра (Chrome), което ти спестява доста време. Изключително удобен, когато имам за задача да превърна PSD темплейт в HTML/CSS уеб страница, тъй като не ми е необходим Photoshop и върша цялата си работа в едно приложение!

 • Asana – изключително удобна платформа за комуникация на екипи.

Използвам я, когато по проекта работим няколко души и е необходимо да синхронизираме действията си. Предлага създаване на задачи, назначаването им към определен член от екипа, имейл известия при всяка нанесена промяна.

Освен това мобилното им приложение работи повече от страхотно – винаги си в час с новостите по проекта!

С него винаги ще си във връзка с клиентите си от тази платформа, ще можеш да кандидатстваш по нови проекти по всяко време (и от всяко място), ще получаваш известия директно на дисплея си, когато имаш нови съобщение, одобрен си за проект или когато има постъпления по акаунта ти!

 • MyMail – любимият ми имейл клиент, когато се касае до пощенски кутии, които са на сървъра на създаден от мен уеб сайт (примерно – info@sportenribolov.bg).

Можеш да добавяш стотици акаунти, без значение чий сървър използват.

Лесно превключваш от един акаунт към друг, още по-лесно е управлението на всички логнати профили. Мобилното приложение работи бързо, а интерфейса е изчистен, интуитивен и лесен за използване!

 • Evernote – както казва и слогана на платформата – Stay organized!

Незаменим помощник в плановете, задачите, та дори и при четенето и запазването на информация от различни сайтове. Новата им настройка на камерата ти дава възможност да правиш страхотни снимки на документи по начин, по който в повечето случаи не ти е необходимо сканиращо устройство, тъй като имаш опция да запазиш снимката като документ. Включени са обичайните функции за напомняне, споделяне, също и чат с хора, които поканиш!


petjaАвтор Петя Петкова – Занимавам се с уеб и графичен дизайн повече от 4 години. През първите 2 от тях търсих поле за изява в платформите за Freelancer-И, като ясно си спомням, че първият ми проект беше да преоразмеря 20 jpg картинки за срок от 24 часа и заплащане от 20$. Щастието при приключването на този малък, но същевременно много значим за мен проект, беше неописуемо! Това беше момента, в който разбрах, че с всичките вложени усилия и време мога да работя за себе си, да намеря клиенти от цял свят и да се развивам дотам, докъдето опират възможностите ми. Към днешна дата усилено продължавам с този метод на работа, като проектите зад гърба ми са стотици, а амбициите ми – за хиляди! Не спирам да търся нови способи и технологии за работа, да уча и да чета Lifehack редовно, защото ако си постоянен в действията си, крайната цел е неизбежна!

Може да видите работата на Петя на този адрес: acceler8design.com, да я потърсите във Facebook или да разгледате профила ѝ в UpWork.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА