Как да работим с шефа си, така че да постигаме това, което желаем на работното място?

Имаше една карикатура отпечатана във вестник, а текстът под картинката гласеше „Рудолф, еленчето с кафявия нос”. А на самата картинка се вижда обикновен бар в Ню Йорк, в който са седнали Дядо Коледа и вярното му еленче. Дядо Коледа мълчаливо отпива от халбата си, а Рудолф се навежда към него и подхвърля:

– Между другото, Дядо Коледа, имаш страхотно палто…

Подмазвач ли е еленчето Рудолф?

Може би да, мъничко, но идеята му е добра, защото понякога всички трябва да правим това, което прави той с Дядо Коледа: да работим с шефовете си.

Почти няма хора, които нямат шеф (дори управителите на големи корпорации имат акционери), така че всички трябва да се научим как да го правим/хич не ми се прави, че не се подмазваш по един или друг, ок!/.

Всеки път, когато някой служител има проблем с прекия си началник, трябва да развие умението, задължително за всеки мениджър на средно ниво: да работи и с шефа, а не само с подчинените си. Да се научи да улавя настроенията на шефа и да насочва решенията му. Според мен това не е въпрос на подмазване, а на улесняване на отношенията и получаване на това, което искаш. Така че тази статия всъщност може би трябваше да се казва „Как да работиш с шефа”.

Но както и да е, да видим няколко безценни правила за това как да работим с нашият шеф, така че да постигаме това, което желаем на работното си място:

[sws_divider_line]

1. Ако не можеш да работиш с шефа си, може би по-скоро ти си виновен за това, а не той /все пак не шефът ти се оплаква от теб, а обратното/.

2. Прави комплименти на шефа си. И преди съм го казвал, но пак ще го кажа: всеки си има его – особено човекът, за когото работиш.

Не се стеснявай, кажи му колко добре се е справил с преговорите по сделката, работата с клиента или новата стратегия на фирмата.

3. Трябва да разбереш как шефът ти обича да се правят нещата и да внимаваш да се правят точно по този начин.

Това не е долно или коварно занимание, а най-добрата делова практика.

4. Един голям холивудски продуцент веднъж каза, че мрази подчинените му да идват на срещи и оперативки, без да си носят нещо за писане.

“Какво сега, наистина ли си такъв гений, че ще запомниш всичко, което ти казвам да направиш?”

5. Никога не засенчвай шефа.

Никога не му противоречи пред хората (макар че трябва да му противоречиш, когато няма свидетели – стига поне той да е там).

И никога не го излагай пред хората.

6. Той иска от теб решения, а не проблеми.

Това не означава, че трябва да криеш проблемите от него – но в идеалния случай трябва да разполагаш с решение (или две, или три) на проблема, за който му съобщаваш.

7. Никога не крий нищо от него.

Ако има проблем, веднага му кажи (освен ако не си толкова добър, че да се справиш с проблема, без да разбере).

8. Давай му възможност да казва само „да” или „не”, вместо да го караш да измисля решения (т.е. ти върши черната работа).

9. Никога не оставяй шефа си да направи грешка.

Ако има нужда от още факти, за да вземе решение, намери ги вместо него. Ако е подготвил слаба презентация, подсили я вместо него.

Добрите шефове те обучават да заемеш тяхното място, когато ги повишат.

10. Не се цупи и не мрънкай.

Ако го правиш, шефът ти никога (ама никога) няма да те уважава.

11. Прави всичко с усмивка (толкова ли е трудно?).

Ако пък ти е мъка да го направиш задължително хвърли едно око на ето тази статия: Стъпка №1 от плана ви за супер привлекателност

12. Не живей в миналото – нито с провалите, нито с успехите.

Шефът ти вече се е заел със следващия проблем и очаква ти да бъдеш до него на фронтовата линия, за да предлагаш решения.

13. Проверявай графика на шефа си.

Прави го така че, когато влезеш в кабинета му и се впуснеш в някаква тирада за нещо си, той да не очаква десетчленна търговска делегация от Китай.

Ако е така, няма да ти обърне достатъчно внимание (или направо няма да ти обърне никакво внимание), а само ще се подразни, че го разсейваш.

14. Ако някой проект засяга и прекия началник на твоя шеф, винаги имай предвид, че този проект ще бъде по-важен за него и той ще очаква да бъде осведомен за всичко.

15. Ако прецакаш нещо, незабавно си признай. Шефът ти ще те уважава повече, ако си честен с него.

16. Ето нещо друго, което да правиш незабавно:

Казвай му веднага, щом си готов с нещо.

Ако ти самият си шеф и си накарал някого да свърши нещо, изобщо няма да искаш да се налага да питаш подчинения си докъде е стигнал.

Ще искаш да ти каже, че е готов, преди да си започнал да се чудиш какво става.

17. Не се занимавай с неща, които не те засягат.

18. Не се опитвай да го занимаваш с прекалено много неща наведнъж.

Шефът ти най-често се фокусира върху един проблем във всеки един момент и ще се подразни, ако се опиташ да го минеш с няколко проблема наведнъж.

19. Никога не влизай в най-низшата категория от служители, които безмозъчно се съгласяват с всичко, което каже шефът.

Ако смята, че се съгласяваш с всичко, никога няма да ти окаже доверието да вземеш самостоятелно решение.

Разбира се, освен това никога не бива да забравяш, че най-важната фраза в общуването с шефа е следната: „Прав си.”

20. Демонстрирай способността си да предизвикваш събитията.

Всеки може да има мнение по всеки въпрос, но не всеки може да превърне това мнение в действителност.

21. Никога не приемай поздравления за нещо, което не си направил – шефът ти ще разбере и ще се зачуди защо си толкова несигурен в себе си.

22. Не го карай да те чака (всъщност, не карай когото и да било да чака).

23. Яж си от манджата.

Изпробвай решенията си, преди да ги предложиш. Ако не го правиш, шефът ти ще повтаря едно и също: „Сигурен ли си, че ще свърши работа?”

Е, сигурен ли си…?

24. В идеалния случай, когато шефът ти дойде при теб и ти предложи някаква идея, трябва да си в състояние да се обърнеш към него и да отговориш: „Вече го направих.” Това прави добро впечатление.

25. Ако шефът ти има деца, питай го как са (но не прекалено често).

26. Въпреки че редовно изглежда обратното, шефът ти всъщност има много по-малко свободно време от теб, така че не го затрупвай с подробности.

27. По същата логика, когато му изпращаш писмо по електронната поща, не пиши есе. Изпращай само къси, информативни изречения – по възможност такива, на които може да се отговори с една дума.

28. Ако шефът не те харесва и си го усетил, ти трябва да решиш този проблем.

Вината не е твоя, наистина, но проблемът е твой.

А ако шефът ти наистина не те харесва – за което вероятно и той не е виновен – трябва или да направиш всичко възможно, за да го принудиш да те хареса, или да напуснеш. (Освен ако не се очертава той да напусне.)

29. Кажи му колко ти харесва сакото му. (Точно като еленчето Рудолф.)

Ако смяташ, че изглежда тъпо с новата си кърпа за врата/маратонки/флуоресцентен костюм или друга тъпотия, която е облякъл, нека някой друг да му го каже.

30. А, да – всички вицове, които разказва шефът, са смешни.

Но ти това си го знаеше, нали?

Е, вие как се подмазвате на вашите шефове? Не се притеснявайте, всички го правим, така че споделете опита си в полетата за коментари. Благодаря ви….

>> P.S. Ако темата за шефовете ви вълнува или просто мразите вашия препоръчвам ви статията от Гай Кавазаки: Как да побъркаш шефа си!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак