ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
интервю за работа

Как да откриете и наемете най-добрите служители: формулата на Джак Уелч

Запази за после

За победата няма нищо по-важно от наемането на правилните хора. Всички умни стратегии и напреднали технологии на света не биха довели до каквато и да е ефективност, ако не вземете на работа страхотни хора, за да ги приложат.

Но какви страхове се чуват напоследък:

  • Не мога да си намеря читав човек за офиса
  • Накрая наемам на работа хора, които само ми губят времето
  • Обучавам ги, а те по никое време решават, че това не е за тях
  • Попадам само на изключително несериозни кандидати
  • Интересуват се само от заплатата, работното време и почивните дни
  • Омръзна ми да сменям служители и да търся нови…
  • Толкова много кандидати, и никой не ми грабва окото
  • Не мога да мотивирам служителите си, толкова ги мързи

Ако сте мениджър човешки ресурси, предприемач, който провежда интервюта за работа в търсене на кадри, ако имате бизнес, то това ви е познато!

В случая може или да се примирите или да потърсите алтернативен начин за проучване, интервюиране и избиране на подходящи служители.

Преди да се примирите, не забравяйте, че винаги и навсякъде истината е една:

Наемането на добри хора е трудна работа. Наемането на страхотни хора е брутално трудна работа. – Джак Уелч

Какво ще намерите в следващите редове:

интервю за работа

Формулата на Джак Уелч за подбор е издържала проверката на времето с десетките си години приложение. Благодарение на нея ще имате в ръцете си доказан модел, който ще ви помогне да откриете онези таланти, които ще паснат на фирмената ви култура и професионални изисквания. Според Джак Уелч, Изпълнителен директор на General Electric в продължение на 20 г., като за този период постига пазарна капитализация от над $ 450 млрд. и се превръща в един от най-уважаваните бизнес лидери в света., преди изобщо да помислите за оценяване на хора за дадено работно място, те трябва да преминат през три „сита“.

Първата проверка е за интегритет.

Прави правилните неща, дори и когато никой не те гледа! Това се нарича интегритет.

Хората с интегритет казват истината и държат на думата си.

Те поемат отговорност за миналите действия, признават грешките и ги поправят. Знаят законите на своята страна, индустрия и компания – и то не само на думи – и им се подчиняват. Те играят, за да спечелят, но по правилата.

Как можете да сондирате за интегритет?

Ако кандидатът идва от самата компания, е лесно.

Виждали сте го в действие или познавате някого, който го е правил.

Ако идва отвън, трябва да разчитате на репутацията и проверка на препоръките му. Те обаче невинаги са точни. Трябва да разчитате и на интуицията си.

Човекът „реален“ ли изглежда? Признава ли си открито грешките? Говори ли за живота си с еднаква мяра на искреност и дискретност?

Втората проверка е за интелигентност.

Това не значи, че човекът трябва да е чел Шекспир или да може да решава сложни химични проблеми. Означава обаче, че кандидатът трябва да има висока доза интелектуално любопитство и широта на познанието, за да работи със или да ръководи други умни хора в днешния сложен свят.

Понякога хората объркват образование с интелигентност.

Джак също прави това в началото на кариерата си. С опита обаче разбира, че умните хора идват от всякакви училища. Образованието на кандидата е само парченце от картината, особено когато става дума за интелигентност.

Като работодател, аз търся най-добре подготвените и квалифицирани служители. Не ме интересува дали образованието им е акредитирано от шепа старци, които си мислят, че знаят кое е най-добро за света. Трябват ми хора, които могат да си свършат работата. Трябват ми най-добрите и най-умните. А не лист хартия. – Marc Cuban

Третият билет за играта е зрелостта.

Може да сте зрял – или незрял – на всяка възраст.

Независимо от това, има определени черти, които като че ли са индикация, че човекът е „пораснал“: може да издържа на напрежението, да се справя със стреса и спънките и, обратното, когато дойдат чудесните моменти, да се наслаждава на успеха с еднаква доза радост и скромност. Зрелите хора уважават емоциите на другите.

Те са уверени, но не арогантни. В действителност зрелите хора обикновено имат чувство за хумор, особено по отношение на себе си!

Както и при интегритета, няма истински тест за зрелостта. И тук трябва да разчитате на проверката на препоръките, репутацията и най-важното – на интуицията си.

Формулата на Джак Уелч за идеалния кандидат = 4Е + 1P


Първото Е е положителната енергия (positive energy).

Това означава способността да действаш, да процъфтяваш в действието и да се наслаждаваш на промяната. Хората с положителна енергия лесно водят разговор и си създават приятели. Започват деня с ентусиазъм и обикновено така и го завършват, като рядко чувстват умора по средата. Не се оплакват от усилената работа.

Те обичат да работят. Обичат и да играят.

Второто Е е способността да зареждаш с енергия другите

Положителната енергия е способността да „ускоряваш“ останалите.

Тези, които могат да зареждат с енергия, са способни да вдъхновят екипа си да се заеме с невъзможното… и с удоволствие го правят.

В действителност хората ще се борят за шанса да работят с тях.

Е, зареждането с енергия на другите не се отнася само до изнасянето на речи.

Нужно е и задълбочено познание за бизнеса и силно развити умения за убеждаване на хората, аргументация, която ще ги увлече.

? Ако сте от другата страна и искате професионално начало: Пълна промяна в професионалното ви развитие – пътеводител на кариерния успехаджия! 

Третото Е е „острието“ (edge)

Това е смелостта да вземаш трудни решения – „да“ или „не“.

Вижте, светът е пълен със сиво. Всеки проблем може да бъде погледнат от различен ъгъл. Някои умни хора могат – и го правят – да анализират тези ъгли до безкрай. Ефективните хора обаче знаят кога да спрат да оценяват и да вземат трудно решение, дори и без пълна информация. Едва ли има нещо по-лошо от мениджър, който не е способен да пререже стръвта – от онзи тип хора, които винаги казват: „Ела пак след месец и отново много добре ще го анализираме“, или онзи ужасен тип, който ви казва „да“, но след това някой друг влиза в стаята и променя мнението му.

Наричахме тези „разводнени“ шефове „последният през вратата. Някои от най-умните хора, които съм наемал – много от тях консултанти, – имаха много големи трудности с „острието“, особено когато бяха включени в операции. Във всяка ситуация те виждаха твърде много възможности, което им пречеше да предприемат действие. Нерешителността се отразяваше на организациите им. В крайна сметка за някои от тях това беше фатален дефект.

Четвъртото Е – прилагане (execute).

Това е способността работата да се доведе докрай.

Може би това четвърто Е изглежда очевидно, но често в продължение години може да имате първите три, но това да ви липсва.

Оказва се, че може да имате положителна енергия, да зареждате всеки около себе си с енергия, да вземате трудни решения и пак да не финиширате.

Способността за прилагане е специално и отделно умение.

То означава, че човекът знае как да приведе ре-шенията в действие и да ги завърши, независимо от съпротивата, хаоса или пречките. Хората, които умеят да прилагат, знаят, че в основата на побеждаването са резултатите.

Ако кандидатът има четирите Е, тогава потърсете онова последно 1Р:

Страстта (passion).

Под страст Джак има предвид чистосърдечна, дълбока и автентична възбуда от работата. Хората, притежаващи страст, наистина се интересуват до мозъка на костите си – от това колегите, служителите и приятелите им да побеждават.

Те обичат да учат, да израстват и извличат стимул от техните успехи.

Забавното при страстните хора обаче е, че те обикновено не са вдъхновени само по отношение на работата. Обикновено са страстни във всичко.

Те са маниаци на тема спортни дреболии или са фанатични поддръжници на своята Алма Матер, или са пристрастени към политиката.

Каквото и да е – във вените им просто текат соковете на живота.

Вижте още: Наръчник по мениджмънт и лидерство

Ами ако ви трябва служител за върха?

Трите предварителни решаващи проверки и рамката 4Е + 1Р са приложими към всяко решение за наемане, без значение на кое ниво на организацията.

Понякога обаче трябва да наемете лидер на висше ниво!

Някой, който ще ръководи голямо поделение или цялата компания. В този случай има още четири характеристики, които наистина имат голямо значение.

Първата характеристика е автентичността.

Защо? Просто защото човек не може да взема трудни решения, да заема непопулярни позиции или да се изправя и да защитава това, в което вярва, освен ако не знае кой е и не се чувства комфортно с това.

Говоря за самоувереност и убеденост.

Тези черти правят лидера смел и решителен, което е от абсолютно критично значение във времена, в които трябва да действате бързо.

Тяхната „реалност“ прозира в начина, по който общуват и докосват хората на емоционално ниво. Думите им ги вълнуват: посланията докосват душите им.

Втората е способността да вижда зад ъгъла.

Всеки лидер трябва да има визия и способност да прогнозира бъдещето, но добрите лидери са способни да очакват абсолютно неочакваното.

В конкурентната среда най-добрите лидери имат шесто чувство за пазара, както и за ходовете на конкуренцията и новите играчи. Способността им да виждат зад ъгъла е умението да си представят невъобразимото.

Третата характеристика е силната склонност на лидерите да се заобикалят с хора, които са по-умни и по-добри от тях.

Добрият лидер има смелостта да събере екип от хора, които понякога го карат да изглежда като най-глупавия човек в стаята!

Да, това противоречи на интуицията.

Искате лидерът ви да е най-умният човек сред присъстващите, но ако той действа като такъв, няма да получи и половината от съпротивата, която му е нужна, за да взема най-добрите решения. Не вярвате ли?

Прочетете тази статия:

Опасността да се мислите за най-умния в компанията

Четвърто – свръхмощна издръжливост.

Всеки лидер прави грешки, препъва се и пада.

Въпросът при лидера на висше ниво е:

Учи ли се от грешките, прегрупира ли силите си и след това да настъпи отново с обновена скорост, убеденост и увереност?

Много важно за лидера е да притежава издръжливост и да я влага в работата си, защото, ако я няма, ще е твърде късно да я учи в кризисния момент.

По тази причина, когато търсите хора за нови лидерски позиции, оглеждайте се за кандидати, които са имали едно-две много трудни преживявания.

Особено добри са тези, на които е бил „изкарван въздухът“, но са доказали, че могат да бягат още по-силно на следващото състезание.

Помнете:

Глобалният бизнес свят днес ще свали всеки лидер от коня му, при това неведнъж. Той трябва да знае как отново да се качи на седлото.

За любопитковци:

Как да намериш страхотен служител – на практика

Някои сигурно ще си кажат – да, супер, но това не работи у нас. До колко работи или не няма как да се каже, преди да се пробва.

За щастие моят добър приятел и основател на advokatami.bg и съосновател на pravatami.bg Станимир Ненов вече е приложил нещата на практика. Нещо повече, освен част от гореописаните модели, той внедрява в процеса на подбор и свои собствени иновативни за нашите ширини концепции.

Ето целия процес:

>>  Как намерихме и наехме страхотен талант


Ами ако си служител и си търсиш работа?

Монетата винаги има две страни!

Проблемът никога не е само у работодателя или само у кандидата за работа. Ако си от другата страна на бюрото и си търсиш работа, препоръчвам ти много внимателно да прочетеш статията на Лили Георгиева, която ще ти разкаже как на практика да изградиш личния си бранд – твоето най-голямо конкурентно предимство >>  Личният бранд: какво означава Името ти за останалите?


Ако ти предстои интервю за работа!

Днес интервюто за работа е като игра на надцакване, в която дори един грешен ход може да доведе до лошо впечатление и загуба.

Ето какво можеш да направиш, за да спечелиш тази игра:

>>  Да оцелееш на интервю за работа и да излезеш с нея в ръцете си?


Как се мотивира служител като Денис Родман?

Денис Родман безспорно беше най-добрият „забивач“, който е играл някога. Той със сигурност е и най-ексцентричният баскетболист – сменяше цвета на косата си всеки ден, пада си по женските дрехи и страда от мания за преследване. Той беше и все още е избухлив и непредсказуем. Как човек да го мотивира да използва талантите си и да посмекчи избухливия му характер?

През изминалите три сезона поради различни нарушения Родман е извън редиците на „Чикаго Булс“ най-малко в 12 игри на сезон. За сезона 1997-98 година ръководството на отбора предприема различна стратегия. Като има предвид талантите на Родман и предизвикателството, което представлява той, ръководството изготвя нов договор, който се базира на много специфични очаквания. Това е най-стимулиращият договор в историята на Националната баскетболна асоциация.

На Родман са му гарантирани 4,5 милиона долара.

Ако не влиза в конфликти по време на сезона, ще получи още $5 млн. Ако спечели за седми път титлата за „забивки“, ще получи още 500 000 долара. И ако има положителен коефициент на асистенции, ще получи още 100 000 долара.

Изводите:

Тези цифри тук са фантастични, но самата концепция е приложима при всеки служител. Открийте силните страни на човека. Определете очаквания, които отговарят на тези силни страни. Намерете начин да отчитате, оценявате и класифицирате тези очаквания. И го пускайте в играта. При Денис Родман и „Чикаго Булс“ тази стратегия подейства. В края на сезона Родман беше пропуснал само една игра заради дисциплинарно наказание, беше спечелил за седми път титлата за забивки и имаше 230 асистенции.

А „Биковете“ спечелиха шампионата. Естествено, ако ръководите голяма група от хора, които изпълняват абсолютно една и съща роля, ще ви е по-трудно да определите резултатите за всяка личност. Но ако екипът ви е малък и в него има различни таланти, при определяне на правилните очаквания трябва да се съобразявате с уникалния талант на всеки отделен човек.

Ето какво казва Бъд Грант, треньорът на „Минесота Викингс“, чието име е в „Залата на славата“:

Не можете просто да разработвате стратегии за играта и после просто да пуснете играчите си. Колкото и добре да са разработени тези стратегии, те са абсолютно безполезни, ако не знаете при коя от тях кои играчи да използвате.

Когато разработвам стратегиите си, аз тръгвам от играча, за да стигна до играта.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

100 инструмента, които ще направят живота ви много по-лесен →
БЕЗПЛАТНА Е-КНИГА
100 инструмента, които ще направят живота ви песен
Безплатна е-книга

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак