Instagram видео маркетинг: повече фенове, повече бизнес [2 част]

След първа част на поредицата за Instagram маркетинг, където доста подробно разгледахме всички възможности, най-добри практики и полезни инструменти за тази сравнително непозната у нас социална мрежа, дойде ред да поговорим на дълго и на широко и за самия онлайн маркетинг, който може да прилагаме на нейна територия.

И все пак почти всеки може да направи добра снимка с Instagram, но да създадеш добро видео с него е съвсем друга топка, дори не може да става и дума за равнопоставеност.

Това, което ще научите в рамките на тази статия е:

 • технически опции, настройки и възможности
 • свързване с други социални мрежи за по-добра видимост
 • реални видео примери с профила на lifehack.bg
 • 5 идеи как да използвате видеото в instagram
 • как вашия бизнес да се възползва от instagram видеото
 • вдъхновение – как големите брандове използват своите 15 сек
 • финални думи + още няколко страхотни препоръки

Искате ли да споделяте кратки видео истории с феновете си? Експериментирахте ли вече с видеото в Instagram? В оставащите малко над 2500 думи ще Ви покажа най-доброто от дигиталния маркетинг, което може да приложите в тази социална мрежа.

От скоро имаме възможност да записваме видео през мобилното приложение, което превръща вече мощната социална мрежа в още по-силно мултимедийно маркетингово динамо за онлайн маркетинг! Комбинирайки с това и факта, че Instagram прави лесно за споделяне съдържанието си и във Facebook, Twitter и Tumblr, бъдещето изглежда светло за всеки, които иска да се възползва от новия формат кратки видеа.

В следващите редове ще разгледаме 6 начина, чрез които може да използвате новата функция за видео, за да създадете визуално завладяващи истории и да насърчите развитието на вашата марка с този вид маркетингови съобщения + съвети и препоръки.

Важно: вече можем да качваме и външно видео, директно от галерията ни в телефона, направо в Instagram, което го превръща в изключително мощна рекламна платформа за спот реклама. Това означава, че ще можем да си правим както си поискаме клиповете, да ги режисираме удобно на по-добър софтуер, да ги монтираме и след това да ги качваме в тази социална мрежа. Уникална възможност – възползвайте се!

Instagram видеото определено има някои интересни функции, които могат да се използват към арсенала от оръжия на маркетинга ви за социални мрежи, затова нека видим:

Какво може да предложи Instagram в тази връзка?


Ето един технически поглед към възможностите на тази страхотна маркетинг възможност:

 • Дължина /Length/

Видеото в Instagram предлага 15 секунди за запис на клип.

За сравнение Vine предлага максимум 6 секунди. Моята мисъл и възможности не текат толкова бързо, затова избирам Instagram!

 • Редактиране /Editing/

Що се отнася до редактирането на видео в Instagram, тук имате възможност да изтриете сегмент от самото клипче.

С Vine, потребителите трябва да изтрият цялото видео и да започнат отначало.

 • Филтри /Filters/

Instagram ще ви предостави и страхотен набор от филтри, налични освен за снимките, но и за видео инструмента, позволявайки ви да добавите такъв ефект към кратката си видео история.

Към този момент Vine не предлага никакви филтри!

 • Аудитория /Audience/

Към момента тази социална мрежа се използва от над 130 млн потребители. Отново за сравнение – Vine се използва само от 13 млн.

 • Интеграция /Integration/

Опцията за снимане на видео е разположена в рамките на съществуващото приложение за Instagram, което го прави достъпно за потребителите, които са го обновили в телефона си.

Vine е самостоятелно приложение само за видео!

 • Корица на видеото /Cover Image Selection/

Instagram ще разбие видеото ви на отделни скрийншотове, като по този начин ще ви позволи лесно да изберете най-подходящата заглавна снимка за вашето видео.

Това е особено важно, защото първото впечатление може да примами публиката да кликната и да го гледат. Vine не предлага подобна функция.

 • Визуализация във Фейсбук /Facebook In-Line Viewing/

Една от най-съществените разлики е, че видео клиповете в Instagram могат ефектно и директно да се плейват във рамките на десктоп – браузърната версия на Facebook профилите, подобно на YouTube и Facebook видеата.

5 начина да използвате видеото в Instagram за маркетинг

Със своите фотографски функции, Instagram вече в голяма степен успешно се ползва от някои световни компании. Но с добавянето на видео, стойността на този инструмент от арсенала на маркетьорите нараства експоненциално! Ето и кратко описание на няколко идеи, чрез които може да използвате тази функция и за вашия бизнес:

#1: Продуктово демо и отговор на най-често задаваните въпроси за продукта ви

Добавете още повече стойност към вашата аудитория!

Понякога едно простичко видео от типа „как да“ може да отговори на въпроси на вашите клиенти бързо и ефективно – без излишни глупости.

Направете списък на най-задаваните въпроси във вашия отдел за обслужване на клиенти и използвайте видеото в Instagram, за да им отговорите.

Не забравяйте да промотирате и тази полезна за клиентите ви възможност.

Може да покажете например колко лесно се настройва вашия продукт или пък да демонстрирате как новите ви читатели да се абонират за блога ви.

Снимайте стъпка по стъпка целия процес, добавете кратък разказ с допълнителна и полезна информация за вашия продукт или услуга.

Аз лично точно за това направих кратко видео как да се абонирате за нашия сайт и да го следите изкъсо! Вижте го отгоре!

#2: Създайте видео портфолио на вашата работа!

Ако една снимка на вашата работа струва колкото хиляда думи, представете си какво може да допринесе за комуникацията ви с клиентите едно 15 секундно видео!

Снимайте работата, която сте свършили за последните си клиенти ако е удачно.

Създайте си мини видео book за потенциални клиенти с ваши неща, за да им ги пращате да ги разгледат. От готварските ви умения, лепене на плочки, до козметични услуги…

Възможностите са неограничени.

За готварски сайтове и ресторанти видео опцията е просто страхотна.

Заснемането на вашето творчество и умения може да вдъхнови хората да посетят магазина ви или да ви наемат. А краткото портфолио видео е чудесен начин да се популяризира дейността ви и това, което ви отличава.

Да, това все още не е популярен метод у нас, но защо да чакате всеки да започне да го ползва – бъдете уникални, бъдете креативни, започнете сега!

#3: Промотирайте специалните си оферти и събития

15 секунди е доста време за насърчаване на вашата последна промо оферта или предстоящо събитие. Превключете на режим видео камера, за да добавите лично послание за продукта си и това, което предстои специално да предложите /не е никак лоша идеята да снимате в екип, а не да държите сам камерата и едновременно да записвате/.

Добър пример за промотиране на фейсбук уебинар:

Използвайте и полето за описание, за да подчертаете и засилите видео съобщението, както и добавете хештаг, за да следите конверсията и обхвата на кампанията ви в Instagram.

Кратко видео може да бъде и това, което има да предложите, но не всичко, а само тази част, която е в промоция или това съдържание, което да отговаря на определена аудитория.

#4: Придайте човешки облик на бизнеса си

Често слушаме как би било много по-добре ако брандовете изглеждат някак си по човешки.

Отношенията между фирми и клиенти създава необходимост бизнеса да бъде по-прозрачен и отворен. И определено има нужда марките да изглеждат и до някъде като нормални хора.

Ето едно примерно видео от работния процес в Hubspot:

Бележка: Не знам за вас, но напоследък ми се случва да наблюдавам уж големи компании, уж професионалисти в социално-медийния маркетинг, които абсолютно игнорират това, което им говорят техните последователи, фенове и клиенти в социалните мрежи. Чудна работа, защо просто не се държат като нормални хора…?

Видеото в Instagram предлага възможност за брандовете да направят сбито, лесно смилаемо видео, в което да покажат своята култура и стил, да придадат човешки облик на своята дейност. Това определено ще разграничи вашата компания от конкурентите ви!

#6: Увеличете влиянието си във Facebook

Видеото и снимките вдъхновяват най-силно хората да се ангажират с вас във Facebook.

Интегрирането на Instagram видеото във фейсбук може да бъде добър инструмент за интелигентните търговци, които да го използват за насърчаване на взаимодействието с тяхната общност в рамките на facebook.

Потребителите във фейсбук определено лесно могат да публикуват видео от Instagram в своите профили като просто копират URL адреса на видеото в статуса си!

Untitled-2

Възможност за директно плейване, направо във фейсбук!

Освен това, когато снимате, преди да споделите клипа, ще видите опция, чрез която да го пуснете, освен в Instagram, но и в няколко други социални мрежи.

Instagram

Как вашия бизнес може да използва Instagram?

Клиповете остават един от най-добрите начини да се свържете с клиентите си, тъй като те са по-динамични, по-забавни, по-полезни и по-интерактивни.

Със своите цели 15 секунди – колкото е и една нормална дължина на рекламен ТВ клип, Instagram видеото ни дава много повече от 6-те секунди на Vine и трибуна за творческо насърчаване на вашата марка и бизнес.

Няколко страхотни съвета и препоръки


 • Планирайте всичко много добре

Част от предизвикателството при заснемането на видео чрез Instagram е ограниченото време, което понякога всъщност е причина за доста креативни постижения.

Неудобно е изискването снимането да става само чрез задържане на бутона на приложението, без да го пускате. Но в тази връзка е важно да се отбележи, че…

От Instagram ще ни позволят да се качва видео от галерията на телефона ни, което означава, че ще може да снимаме с професионални камери, много по-удобно, да редактираме продукцията на компютъра си и да публикуваме своите шедьоври в Instagram, като така засенчим аматьорските клипове там.

========================================================================

За да се възползвате от този да го наречем компактен интервал от време, планирайте добре!

Ако ще създавате история с няколко отделни „шота“, режисирайте ги още преди да започнете. В Instagram може да изтриете последните си отрязъци, без да се налага да започвате от самото начало. Не може да променяте и реда на шотовете, така че стремете се всичко да е последователно.

 • Комбинирайте мини клипчета в едно, разкажете история

Да, възможно е да разкажете история в рамките на 15 секунди. Рекламите по телевизията правят това от години! Момчетата от Avocado and Coconuts препоръчват да започнете с по-общ шот, като плавно приближавате обекта на историята.

Ако снимате видео клип за сърфиране, може да започнете с общ план на океана и плажа, след което да се преместите към по-близък план на сърфа или надписа върху него – нещо, към което има повече информация и може да предвижи историята ви напред.

Накрая отново завършете с по широк изглед към брега и морето. Това разбира се е само един пример и не е задължително сляпо да го следвате. Възможностите са безкрайни…

 • Запознайте се със своята аудитория.

Потребителите в Instagram са млади, енергични, следващи най-модерните тенденции. Ценят естетиката и обичат ретро усещането, което придава тази социална мрежа.

Направете вашите видеа и снимки така, че да им се харесат, направете ги подходящи за тях.

 • Разберете добре как работи Instagram.

Може да снимате в непрекъснат поток, задържайки бутона за видео, а може да снимате и на къси моменти. А ако задържите пръста си върху екрана в някоя точка, ще подобрите фокуса именно там. Регулирайте цвета на клипчето си с един от 13-те филтри, прегледайте го отново, напишете някакъв коментар към него, изберете изображение за корица, която да открои видеото ви и го споделете.

 • Обърнете внимание на звука

Няма как да се добави отделно аудио запис в Instagram.

При комбиниране на множество снимки или шотове с видео, шума на околната среда може да допринесе за атмосферата във видеото – океан, вълни, птици, автомобили.

Или пък може да излезе звучене с накъсан и разсейващ звук.

Би било добре да имате това предвид, когато снимате. Между другото казват, че лист хартия над микрофона помагал, но аз лично не съм пробвал…

 • Бъдете релевантни, навременни и актуални.

Instagram потребителите знаят най-добре какво се случва в света на модата, технологиите, интернет – и така трябва да бъде.

Точно затова те ще очакват именно нови, готини неща с ретро излъчване и ако не им ги дадете, ще преминат към следващия Instagram профил само с едно мигване на окото.

 • Забавлявайте се.

Направете го правилно и ще успеете да покорите и най-късия участък от внимание с вашите клипове и снимки. Никой не иска да види рециклирано съдържание, което вече е виждал някъде. Затова бъдете оригинални. Бъдете автентични.

Instagram е много повече място за аматьорско изкуство, отколкото за реклама на сирене!

Instagram

Как брандовете използват своите 15 секунди в Инстаграм?

Шепичка забележителни начини как марките използват видеото в Instagram

Вместо снимка, която да показва служителите ви извън работния процес, бизнесите могат да използват видеото да интервюират главния изпълнителен директор или служителя на седмицата, за да покажат например фирмената култура на компанията отвътре, да отговорят на потребителски въпрос или дори да анонсират пускането на нов продукт!

Вижте тези няколко клипа за вдъхновение:

 • Lifehack.bg – промотиране на нова статия

Защо да не промотирате поредния си страхотен пост чрез едно бързо видео в Instagram? Не знам за вас, но на мен това ми се струва доста практично и ефектно.

А защо да не анонсираме статия, която тепърва мислим да направим по актуална тема? Какво мислите, дали този начин е подходящ за подобно популяризиране на блога ви?

 • Промотиране на филм!

От филмовите студия са намерили нов начин за достигане на още повече аудитория, използвайки тази социална мрежа.

Такъв е примерът с дългоочаквания филм „Jobs“ базиран на живота на покойния директор и двигател на Apple Стив Джобс с участието на Аштър Къчър.

Специално за филма е направен и ефектен трейлър, който да се разпространява в Instagram. Ако питате мен, страхотна идея за използване на тази социалка. Вижте защо:

 • Jeni’s Splendid Ice Creams

От Jeni’s Ice Cream показват как приготвят своите сладоледи, чрез съблазнителни видеа, където потребителите могат да видят как са направени любимите им аромати и вкусове.

Наистина Instagram е страхотен за тези от вас, които се занимават с готварство!

 • Nike

Без да ходят до магазина, потребителите на Nike могат да си представят как определен модел, в случая Nike Free Flyknit би изглеждал, чрез представянето му от човек, който го пробва в типична тренировъчна обстановка.

Въпреки че не сте Nike, определено може да използвате Instagram, за да представите успешно вашия продукт и усещането от него пред потребителите ви!

Финални думи


Instagram маркетинг

„Няма начин да объркате нещата с късометражното видео в Instagram, заснемайки нещо очарователно. Снимайте кучето си, някое котенце, бебе, зайче или мила баба, запишете всичко, което изглежда мило и приятно.“ – Brandon Ancil, продуцент в CNN.com

Бюджетът за реклама винаги е ограничен, парите никога не стигат, а при нас за такава инвестиция направо си липсват. Това е и една добра причина да се възползваме максимално от подобни безплатни канали за комуникация и маркетинг, насочени към нашите потенциални фенове и да се надяваме в последствие и потребители.

Instagram определено не е от най-популярните социални мрежи в България, но да стане такава и при нас е само въпрос на време.

А ако се възползваме от тази възможност още от сега, създавайки креативни кратки видеа и ефектни снимки, би било само и единствено предимство за бизнеса и дейността ни.

Представяйки бранда си и тук ще спомогне да се откроим от останалите, които залагат единствено на традиционните социални канали и разбира се – възможност да придадем на марката си по-човешко излъчване.

Още по темата:


Ако искате да популяризирате профила си в Instagram, най-добрия начин разбира се е на случаен принцип да харесвате и коментирате стотици снимки на ден, което разбира се е досадна и времеемка задача.

Но анализите показват, че тази тактика работи най-добре.

Най-големия й недостатък обаче е, че 16.6% от вашите последователи ще са фалшиви, такива, които изобщо не участват в активността ви там.

Възоснова на тези данни и факти би било много по-добре да направите следното:

 • Дори и да изглеждат естествено, планирайте добре снимките и видеото си!
 • Правете повече лични видеа и снимки и такива от типа lifestyle
 • Създавайте видео на отделни части – разкажете интересна история
 • Вграждайте снимки и видео в блога или сайта си, както са вградени тук
 • Комбинирайте снимки чрез Fotor приложението – всичко за това в първа част!
 • Публикувайте в подходящо време – в Понеделник към 17ч е добър вариант
 • Използвайте етикета #love, както и най-популярните филтри

Ако следвате тези няколко добри практики, нараства шанса ви да увеличите харесванията по снимките и видеата си в Instagram и взаимодействието на феновете ви с тях.

Е, хареса ли ви?

Следвайте ме в Instagram!

Instagram

 • 2
 •  
 •  
 • Инттересна и полезна статия!
  PS: Определено бъдещето на използването на видеото в Интернет се очертава ва бъзе повече от бляскаво! Според комуникационния гигант CISCO до края на 2015-та година над 90% от глобалния потребителски трафик в Интернет ще бъде под формата на видео…

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  🔥 До 29.12 даваме най-големите и полезни (реални) подаръци + огромна отстъпка научи повече →