Инвестиции за простосмъртни: как се прави демокрация и в дяловото финансиране

В ексклузивно интервю за клуб Мастърхак, финансовият експерт с над 30 годишен опит Николай Мартинов сподели, че в развитите икономики инвестирането във високотехнологични, разрастващи се компании е предпочитан избор за много хора, които търсят изгодна възвръщаемост, като същевременно предпазват капитала си от инфлация.

Но как стоят нещата в България?

У нас хората най-често държат парите си в банки, инвестират в допълнително пенсионно осигуряване и пенсионни фондове.

Много хора купуват и имоти.

Игра на сигурно… или не съвсем?

Нека разгледаме една от най-предпочитаните инвестиции на българите: недвижимите имоти. По данни на Националния статистически институт, през последните 5 години цените на недвижимите имоти са се повишили с около 45%. През същия период общата инфлация е 34%.

И все пак тяхната доходност не е особено голяма: само около 4% общо от 2018 г. насам, в рамките на пет години.

При договорните фондове, инвестиращи в зрели предприятия, доходността не е по-висока – средно малко над 2,3% годишно.

Предизвикателството?

Стремейки се да “играем на сигурно”, голяма част от нас българитe всъщност губим пари. За разлика от западноевропейците, данните категорично показват, че ние обикновено инвестираме в пасиви, а не в активи.

Отключете силата на диверсифицираните инвестиции за простосмъртни


“Инвестициите на повечето хора са предимно в недвижими имоти, което ги оставя с малка или никаква диверсификация, напълно зависими от банковия сектор.

Ето какво може да направите, за да защитите парите си:

Диверсифицирайте инвестициите си, като се възползвате от движещата сила на икономическия растеж – развиващите се компании“, споделя Николай Мартинов.

Успешното диверсифициране обаче изисква време, усилия и дълбоко разбиране на финансовите пазари, както и опит в оценката на стойността на компаниите и по-широките икономически тенденции. Давам си сметка, че непрофесионалните инвеститори обикновено няма възможност да развият целия набор от специфични знания и умения, които водят до успешно дългосрочно участие на финансовите пазари.

Друго препятствие пред тях е и това, че те следват, а не задават, ритъма, наложен от професионалните инвеститори. Те рядко имат възможността и късмета да инвестират на ранен етап в компаниите, които разпознаваме като бъдещи лидери на пазара.”

Решение + инструмент:

За да премахне тези препятствия пред непрофесионалните инвеститори, Николай Мартинов и екипът му решават да “отворят” пазара за тях като създават инструмента Impulse Growth.

За работата на този инструмент г-н Мартинов споделя:

Чрез тази платформа, инвестираме в най-иновативните и бързорастящи компании на пазара.

Търсим компании, които имат продукт, който е единствен по рода си или е най-доброто решение в конкретната пазарна ниша.

Досега сме инвестирали в технологични, логистични, козметични, телекомуникационни компании.

Избираме къде да инвестираме след анализ на екипа, продукта и финансовите показатели.

На практика:

Когато купи акции на Impulse Growth, инвеститорът притежава част от множество иновативни компании с висок потенциал.

Например, още през 2016 г. екипът на Николай Мартинов инвестира в DISCORDIA, когато автопарка ѝ наброяваше 230 камиона. В момента 1400 товарни композиции с логото на DISCORDIA кръстосват пътищата на Европа, а до края на 2023 г. те трябва да са 1800.

Плановете на компанията са да достигне 1 млрд. евро приходи до 2030 г.

Друга компания от портфолиото ни е Excitel, която за някои инвеститори е истинско “скрито съкровище”. Това е една от най-бързоразвиващите се компании в Индия, но с български корен. Excitel предлага широколентов интернет, вдъхновена е от стратегията на Uber, и цели да бъде следващия “еднорог” на динамичния индийски пазар.

Успешният инвеститор умее да чака

Непрофесионалните инвеститори биха подходили разумно, ако купят пакет от акции и изчакат тяхното развитие.

Регулярната инвестиция от 200, 500, 1000 лв. балансира риска от борсовите колебания на цените. Препоръчвам инвестицията да е в срок от минимум 5 години, даже 10-15 години.

Тоест, когато купувате акции на Impulse Growth, например, задръжте ги и мислете за продажба и печалби след 7-10 години.

Защо търпението се отплаща?

Нека ви дам и конкретен пример…

Когато от IMPETUS Capital инвестират за първи път в производителя на IoT (“интернет на нещата”) решения Allterco, цената на една от акциите й беше 1,45 лв. Днес тя се търгува на борсата на 22 лева.

Анализаторите я оценяват на 38 лв., а амбициите на компанията са да достигне 50 лв. в следващите няколко години. Това е над 30 пъти увеличение на стойността за 15 години. Такава доходност не би била постижима с инвестиция в имоти или влогове.

Чрез Impulse Growth демократизираме дяловото инвестиране.

Предлагаме нови инструменти, за да дадем възможност на непрофесионалните инвеститори в България да участват в него и да постигнат целите си. Ангажираме се с управлението на проектите от портфолиото ни, за да намалим риска от загуба и да гарантираме максимална печалба от инвестицията.

Инвеститорите лесно могат да се възползват от инструментите – необходим е само договор с лицензиран инвестиционен посредник.

Огромен потенциал за растеж


В България има огромен потенциал за растеж.

Българите сме иновативни и амбицирани хора. В страната ни има около 10 000 стартиращи компании, които растат с над 25% поне три поредни години. Но те се нуждаят от външно финансиране, за да продължат развитието си. Ние и други venture capital фондове и бизнес ангели осигуряваме този капитал. Осигуряваме растеж.

Ние подкрепяме истински успешните идеи в България и подпомагаме превръщането им в глобален бизнес за милиарди.

Вярваме, че иновациите създават стойност и променят живота към по-добро. Мечтаем да видим все повече успешни високотехнологични компании в България и сме техни партньори в тяхното израстване.

Гледайте цялото интервю с Николай Мартинов за Мастърхак 👇🏻


Николай Мартинов е управляващ партньор на инвестиционния фонд IMPETUS Capital и един от пионерите на българския капиталов пазар. С над 30-годишен опит, той е от първите 13 брокера в България. Три пъти носител на приза на БФБ „Брокер на годината“, водеща фигура в осъществяването на първото първично публично предлагане (IPO) на БФБ на „Инвестор БГ“ АД, независим член на съвета на директорите на публичната компания „Алтерко“ АД. Реализирал над 92 000 сделки на стойност 300 млн. лв. Николай Мартинов е визионер, с мисия да демократизира пазара за дялови инвестиции в България. С Виктор Манев формират успешен тандем и създават серия от инвестиционни инструменти – ИмВенчър фондове за професионални инвеститори и Impulse Growth за непрофесионални инвеститори. Така те отварят вратата за инвестиции в някои от най-иновативните компании, с висок ръст на приходите и печалбите. С тяхните фондове, инвестициите в икономиката на бъдещето вече не са привилегия за професионални инвеститори и предприемачи, които инвестират с тикети от порядъка на 1 млн. лв. 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: