7 от най-често срещаните грешки при онлайн кандидатстването за работа + 10 CV шаблона

Решили сте, че е настъпил подходящият момент за онлайн кандидатстване за работа? Това е просто чудесно! Този подход има много възможности и със сигурност ще Ви помогне при намирането на най-подходящата кариерна възможност.

Само не забравяйте, че както всяко нещо на този свят, така и кандидатстването за работа в интернет може да бъде нож с две остриета, ако не го практикувате правилно!

И за да Ви предпазим от евентуални нежелателни последици, направихме тази статия, в която описахме 7 често срещани грешки при онлайн кандидатстването за работа:

1. Непълното и не добре оформено CV

В епохата на многобройните чат приложения и възможността за бързо изпращане на съобщения и данни от нашите смартфони, всички ние сме виновни за допуснатите от бързина и невнимание грешки и недовършените изречения.

Уверете се, че часовете, които сте отделили за фина настройка на Вашето хартиено CV ще  Ви помогнат и при създаването на Вашето онлайн CV.

Не забравяйте да включите в него всичките Ви умения и ключови постижения.

Помнете, че  всеки детайл е от значение,  за да сте сигурни,  че Вашата кандидатура ще се откроява сред конкуренцията, особено когато търсите работа онлайн.

2. Безразборното кандидатстване

Едно нещо, което всички ние харесваме в търсенето на работа онлайн е неговото удобство. След като сте създали Вашия професионален профил всичко, което остава е да започнете да търсите подходящи обяви и да кандидатствате.

Широко разпространената логика, че на колкото повече места пускаме CV-та, толкова по-голям шанс имаме да бъдем наети е разбираема, но същевременно е и изцяло погрешна!

Правилния подход е да се кандидатства само за позициите, които Ви пасват професионално.

Когато се състезавате за позиция, за която  не сте квалифициран, Вие рискувате Вашето CV да бъде разгледано и моментално отхвърлено от потенциалния Ви работодател.

Въпреки че това не е краят на света, това може да Ви създаде евентуални бъдещи проблеми, ако впоследствие същия работодател публикува обява, за която Вие сте най-подходящия кандидат и решите да се борите за нея.

Самият факт, че веднъж е отхвърлил Вашето CV поради липсата на подходящи умения, може да го накара да направи същото, ако по някаква причина Ви е запомнил.

3. Пренебрегването на Вашата онлайн репутация

Имате ли профил в Twitter, Facebook, Google+ или LinkedIn? Ами какво става с онзи „хумористичен“ блог, който създадохте преди няколко години?

А знаете ли, че 92% от работодателите в световен мащаб са направили предварителен преглед на профилите на най-добрите според тях кандидати в социалните мрежи?

Това означава, че премахването на „таг-ването“ Ви от снимката на партито от снощи, която може да ви навреди при онлайн кандидатстването за работа, може да не е достатъчно!

Още преди да започнете да търсите работа онлайн е много важно да прегледате информацията във Вашите социални профили и да премахнете на всичко, което считате, че може да Ви изиграе лоша шега!  Възползвайте се от Вашето онлайн присъствие, за да демонстрирате уменията си и да докажете, че сте уникална личност.

Повече за онлайн репутацията, в частност в социалните мрежи, можете да прочетете от тази публикация: Как можеш да намериш или загубиш работа заради социалните мрежи?

4. Не бъркайте  търпението  с  пасивността

Не е нужно да Ви бъде напомняно, че конкуренцията сред търсещите работа  е много жестока,  особено сред наскоро завършилите студенти и млади професионалисти. Дори и най-квалифицираните кандидати трябва да увеличат своята активност поне с една степен.

Създаването на профил в няколко онлайн мрежи за набиране на персонал е само първата стъпка в търсене на работа. Трябва да се придвижите напред, като проследите всички публикувани обяви и да се борите по тези, които считате, че най-добре отговарят на професионалните Ви умения и компетенции. За да успеете, трябва да ​​притежавате постоянство, ако желаете да  получите работата, която искате.

5. Самостоятелното търсене на работа

Една от причините да искате да имате профил в социалните и професионалните мрежи е да можете да се свържете със специалисти, които вече работят в целевия Ви сектор.

Ако успеете да спечелите тяхното доверие, то е много вероятно те да Ви препоръчат за работа. Този тип пасивно търсене на кариерни възможности става все по-популярен сред работодателите и голяма част от тях изискват техните служители да препоръчват най-подходящите си контакти за новите работни позиции.

Ето защо самостоятелното търсене на работа, без да се стремите да си извоювате препоръка е изключително голяма грешка, която в никакъв случай не бива да допускате!

А говорейки за препоръка social jobbing платформите като Share.jobs,  лесно могат да Ви помогнат да получите такава!

6. Липсата на творчество

Забравете за правилата, свързани с класическата автобиография на хартиен носител!

Да, те все още важат, но не и при онлайн кандидатстването за работа. Онлайн автобиографиите приемат нови форми с всеки  изминал ден.

Те варират от зашеметяващите визуални автобиографии във Вашия Pinterest профил,  до интелигентно и кратко резюме във Вашия акаунт в LinkedIn. Препоръчително е да проучите различните опции и да създадете възможно най-креативното CV!

7. Не разчитайте само на търсенето на работа онлайн

След като прекарваме толкова много време в интернет, то съвсем логично е в даден момент да започнем да пренебрегваме различните офлайн възможности, чрез които да се отървем от безработицата. Това не е най-удачния подход Колкото и да са удобни, социалните мрежи и онлайн платформите, те не могат да заменят класическия разговор между колеги и приятели, благодарение на който можете да научите за нови кариерни възможности и да успеете да си спечелите така важната препоръка за работа!


Още статии, които ще ви помогнат да намерите така желаната работа:

 1. Твоето работното място през 2030 година NEW
 2. Как да откриете работата, която обичате и успехът, който заслужавате
 3. Фундаменталния въпрос: как да останеш мотивиран, когато мразиш работата си
 4. Заложете на себе си или как да намерите работата, която ще Ви направи щастливи

ПОДАРЪК за членовете на MasterHack! ?

CV шаблони, чрез които супер много ще изпъкнеш – DOWNLOAD

Членовете на MasterHack ? могат да изтеглят тези 13 шаблони за автобиография, които може да редактират не само във Фотошоп, но и в Word.

Чрез тях със сигурност ще изпъкнеш при следващото онлайн или офлайн кандидатстване за работа! Просто ги изтегли и попълни ?

Download

 • 159
 •  
 •  
 • Интересна статия /също полезна/. А и бонусът(темплейтът) е супер. Да попитам. Направих 1 сайт за работа (www.iskamrabota.com) , може ли да използвам Темплейта там (от гледна точка за „авторско право“)? Благодаря.

 • Много е полезна тази информация за младите хора! Профилът ти във Ф.Б. може да те разбие – враг не ти трябва! И последният съвет – среща с единомишленици, приятели и пр. не е изгубила своите възможности – тя може да даде неподозиран шанс.

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >