7 често срещани грешки при кандидатстването за работа + инструменти и шаблони за CV

Решили сте, че е настъпил подходящият момент за онлайн кандидатстване за работа? Това е просто чудесно!

Този подход има много възможности и със сигурност ще Ви помогне при намирането на най-подходящата кариерна възможност.

Само не забравяйте, че както всяко нещо на този свят, така и кандидатстването за работа в интернет може да бъде нож с две остриета, ако не го практикувате правилно! И за да Ви предпазим от евентуални нежелателни последици, направихме тази статия, в която описахме:

7 от най-често срещаните грешки при онлайн кандидатстването за работа:

1. Непълното и не добре оформено CV

В епохата на многобройните чат приложения и възможността за бързо изпращане на съобщения и данни от нашите смартфони, всички ние сме виновни за допуснатите от бързина и невнимание грешки и недовършените изречения. Уверете се, че часовете, които сте отделили за фина настройка на Вашето хартиено CV ще  Ви помогнат и при създаването на онлайн CV.

Включете в него и всичките си умения и ключови постижения. Помнете, че  всеки детайл е от значение,  за да сте сигурни,  че кандидатурата ви ще се откроява сред конкуренцията, особено когато търсите работа онлайн.

? Вижте още и: ТОП 10 инструмента за CV и дигитална визитка, с които ще се представите на най-високо ниво

2. Безразборното кандидатстване

Едно нещо, което всички ние харесваме в търсенето на работа онлайн е неговото удобство. След като сте създали Вашия професионален профил всичко, което остава е да започнете да търсите подходящи обяви и да кандидатствате.

Широко разпространената логика, че на колкото повече места пускаме CV-та, толкова по-голям шанс имаме да бъдем наети е разбираема, но същевременно е и изцяло погрешна!

Правилния подход е да се кандидатства само за позициите, които Ви пасват.

Когато се състезавате за позиция, за която  не сте квалифициран, Вие рискувате Вашето CV да бъде разгледано и моментално отхвърлено от потенциалния Ви работодател.

Въпреки че това не е краят на света, това може да Ви създаде евентуални бъдещи проблеми, ако впоследствие същия работодател публикува обява, за която Вие сте най-подходящия кандидат и решите да се борите за нея.

Самият факт, че веднъж е отхвърлил Вашето CV поради липсата на подходящи умения, може да го накара да направи същото, ако по някаква причина Ви е запомнил.

3. Пренебрегването на Вашата онлайн репутация

Имате ли профил в Twitter, Facebook, Google+ или LinkedIn? Ами какво става с онзи „хумористичен“ блог, който създадохте преди няколко години?

А знаете ли, че 92% от работодателите в световен мащаб са направили предварителен преглед на профилите на най-добрите според тях кандидати в социалните мрежи?

Това означава, че премахването на “таг-ването” Ви от снимката на партито от снощи, която може да ви навреди при онлайн кандидатстването за работа, може да не е достатъчно!

Още преди да започнете да търсите работа онлайн е много важно да прегледате информацията във Вашите социални профили и да премахнете на всичко, което считате, че може да Ви изиграе лоша шега!  Възползвайте се от Вашето онлайн присъствие, за да демонстрирате уменията си и да докажете, че сте уникална личност.

4. Не бъркайте  търпението  с  пасивността

Не е нужно да Ви бъде напомняно, че конкуренцията сред търсещите работа  е много жестока,  особено сред наскоро завършилите студенти и млади професионалисти. Дори и най-квалифицираните кандидати трябва да увеличат своята активност поне с една степен.

Създаването на профил в няколко онлайн мрежи за набиране на персонал е само първата стъпка в търсене на работа. Трябва да се придвижите напред, като проследите всички публикувани обяви и да се борите по тези, които считате, че най-добре отговарят на професионалните Ви умения и компетенции. За да успеете, трябва да ​​притежавате постоянство, ако желаете да  получите работата, която искате.

5. Самостоятелното търсене на работа

Една от причините да искате да имате профил в социалните и професионалните мрежи е да можете да се свържете със специалисти, които вече работят в целевия Ви сектор.

Ако успеете да спечелите тяхното доверие, то е много вероятно те да Ви препоръчат за работа. Този тип пасивно търсене на кариерни възможности става все по-популярен сред работодателите и голяма част от тях изискват техните служители да препоръчват най-подходящите си контакти за новите работни позиции.

6. Липсата на творчество

Забравете за правилата, свързани с класическата автобиография на хартиен носител!

Да, те все още важат, но не и при онлайн кандидатстването за работа. Онлайн автобиографиите приемат нови форми с всеки  изминал ден.

Те варират от зашеметяващите визуални автобиографии във Вашия Pinterest профил,  до интелигентно и кратко резюме във Вашия акаунт в LinkedIn. Препоръчително е да проучите различните опции и да създадете възможно най-креативното CV!

7. Не разчитайте само на търсенето на работа онлайн

След като прекарваме толкова много време в интернет, то съвсем логично е в даден момент да започнем да пренебрегваме различните офлайн възможности, чрез които да се отървем от безработицата. Това не е най-удачния подход Колкото и да са удобни, социалните мрежи и онлайн платформите, те не могат да заменят класическия разговор между колеги и приятели, благодарение на който можете да научите за нови кариерни възможности и да успеете да си спечелите така важната препоръка за работа!


Още статии, които ще ви помогнат да намерите така желаната работа:

  1. Твоето работното място през 2030 година NEW
  2. Как да откриете работата, която обичате и успехът, който заслужавате
  3. Фундаменталния въпрос: как да останеш мотивиран, когато мразиш работата си
  4. Заложете на себе си или как да намерите работата, която ще Ви направи щастливи

ПОДАРЪК за членовете на MasterHack!

CV шаблони, чрез които супер много ще изпъкнеш – DOWNLOAD

Членовете на MasterHack ? могат да изтеглят тези 13 шаблони за автобиография, които може да редактират не само във Фотошоп, но и в Word.

Чрез тях със сигурност ще изпъкнеш при следващото онлайн или офлайн кандидатстване за работа! Просто ги изтегли и попълни:

Download

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак