facebook_pixel

Как да осигуриш повече топлина и уют в дома си с по-малко разходи?

Как да пестим от ток и да харчим по-малко пари за отопление през зимата и да имаме повече топлина в дома - чрез Инфрачервените панели?

Инфрачервените лъчи са част от електромагниятния спектър и са първите извън видимата част на спектъра, за чието съществуване научаваме. Открити са през 1800г. от Уилям Хершел, който изучавал температурата на различните цветове, когато забелязал, че термометърът показва най-висока температура в червения край на спектъра и най-вече в частта след него.

Така той нарича тези невидими лъчи топлинни, заради свойството им да пренасят топлина.

Всъщност Хершел открива по какъв начин Слънцето затопля Земята.

Слънцето излъчва лъчи в целия спектър, но част от тях се поглъщат от земната атмосфера, други се отразяват обратно в Космоса, а трети преминават и достигат до нас.

Инфрачервените лъчи изминават дългия път в Космоса до нашата атмосфера, докосват земната повърхност и отдават енергията си във вид на топлина. Ето защо, дори в студен зимен ден, излизайки на Слънце усещаме приятна топлина, въпреки ниската температура на въздуха.

Всъщност инфрачервени лъчи излъчва всеки предмет с температура над абсолютната нула т.е. 0оК или -273оС. Инфрачервени лъчи излъчва и човешкото тяло, когато му е топло и поглъща такива лъчи, когато му е студено. Това е най-естественият вид предаване на топлина, който познаваме.

Освен Слънцето и човешкото тяло, такива лъчи излъчват огънят и инфрачервените уреди, предвидени за лечение или отопление. При това предаване на топлина лъчът може да бъде насочен. Използването на такъв отоплителен уред позволява той да бъде ползван за зоново отопление в големи помещения, за изсушаване на автомобилна боя, за профилактика и лечение на различни болки в ставите и др.

Това отопление е широко използвано в промишлеността.

infraheatНапоследък обаче инфрачервеното отопление намира все по-голямо приложение и в бита. То е отлична алтернатива на конвективното отопление. Специалистите в бранша му обръщат все по-голямо внимание, защото е много по-икономично от конвективните отоплителни уреди.

Заради глобалното затопляне и климатичните промени, политиките на много европейски (и не само) страни са насочени към запазване на околната среда за следващите поколения.

Производителите са принудени да намерят по-добър и ефективен начин за отопление, тъй като това е една от най-енергоемките и замърсяващи дейности в световен мащаб. С внедряването на инфрачервеното отопление в бита, много от специалистите започнаха да го наричат – отоплението на третото хилядолетие.

Основното предимство на тези отоплителни уреди, разбира се, е това, че те са ефективни и икономични. Използват много по-малко енергия, топлят стените, пода, тавана, които акумулират и в последствие отдават топлина към помещението.

infraheat2Ето защо, ако искаме да ползваме инфрачервени отоплителни уреди в бита и да се топлим икономично, важно е да имаме добра изолация, която да задържи топлината в рамките на помещението.

Освен това те са здравословният заместител на конвективното отопление!

Причината за това е, че при тяхната работа няма циркулация на въздух, т.е. няма изсушаване на въздуха, както и завихряне на прах и микроби в помещението.

Всъщност можем да ги разгледаме така: Те топлят всичко друго, но не и въздуха.

разлика между конвективно отопление и инфрачервено отопление

Затоплят стените, пода, тавана, предметите, човека. Стените акумулират топлинна енергия и след това я отдават обратно в помещението. По този начин се получава равномерно отопление, като разликата в температурата на въздуха на пода и до тавана е 1оС. Нещо невъзможно при конвективното отопление, където често наблюдаваме ефекта топла глава-студени крака.

Инфрачервените отоплителни уреди са особено подходящи за хора с астма и алергии.

Важно

При отоплението с инфрачервени уреди стените са винаги по-топли от въздуха, ето защо употребата им намалява до минимум появата на конденз и мухъл. Това е и причина те да са подходящи за изсушаване на мокри стени, например в мазета.

Как да изберем инфрачервен топлинен уред?


инфрачервено отопление

Много важно при избора на инфрачервен отоплителен уред е:

Да знаем какъв процент от отдадената топлина е във вид на лъчи и какъв процент се отдава като конвекция. Има комбинирани отоплителни уреди, при които процентът е еднакъв 50 на 50.

Едни от най-добрите в това отношение (според редица сертифицирани лаборатории) отоплителни уреди са инфрачервените отоплителни панели InfraHEAT. Те отдават 93% от топлината си във вид на инфрачервени лъчи и само 7% във вид на конвекция.

Кой има пръст в създаването на тези ефективни отоплителни уреди?

Отоплителните панели InfraHEAT са продукт на амбицията на австрийски инженери, които изключително държат на качеството и подлагат панелите на стриктни лабораторни изпитания, като постоянно ги усъвършенстват и благодарение на това запазват лидерска позиция на пазара.

По-силната топлина и по-малкия разход не са единственото им предимство!

инфрачервени панели

Освен топлинните качества панелите InfraHEAT са стилни и красиви, ултра тънки и не заемат място, напротив – могат да бъдат изработени във вид на картина, според индивидуалния вкус и интериор.

Например картина на стар майстор или модерно изкуство за гостната, анимационен герой за детската стая, логото на фирмата за офиса. Могат да бъдат и във вид на огледало за банята или антрето.

От тази есен панелите InfraHEAT могат да бъдат намерени в специализирания шоурум за инфрачервено отопление в София, бул. Цар Борис III – 85. Изключителен представител за България е фирма „Пестим енергия“ ООД.

[ P.S. ] InfraHEAT откриват нов шоу рум, в който да се запознаете отблизо с тези уреди. Откриването ще се състои на 03.12.16г. (събота) от 20:00ч. Адресът е бул. Цар Борис III – 85. Заповядайте!

3 Коментара

 1. Бопис каза

  Нещата са много относителни. Идеален вариант за отопление няма. В тази статия има както много истини, така и глупости. Инфрачервените отоплители са подходящи за големи помещения като тези на големите търговски вериги. Там затоплянето на въздуха би било … доста скъпо – затова се топлят директно хората – с по-малко енергия се постига задоволителен резултат. Също така подобни уреди са употребявани и на открито в заведения за места за пушене – там на открито да топлиш въздуха е … само за невменяеми.
  За нормални стаи у дома има други методи за затопляне – климатик, конвекторни печки(от части излъчват инфрачервени лъчи), радиатори (остарял и неефективен), печки на дърва(замърсяващи околната среда), подово утопление(най-уютният избор за мен) и духалките(най-бързият начин да се сгрееш, шумен, но ефективен).

 2. Oleg Petrov каза

  Здравейте,

  разгледах продуктите от приложения линк, не виждам информация обаче, до каква температура може да стигне едно помещение от 12 квадратни метра с такъв уред. С две думи, ако поставя термометър в стаята, при външна температура от – 1, след 2 часа отопление колко ще е температурата вътре. Да кажем, че съм избрал 600W картина, която сте обявили в линка за малко над 700 лева.(въпрос не доавторите а до фирмата производител/доставчик)

  1. Elitsa Naneva каза

   Здравейте,

   Обикновено при отопление с такъв уред комфортната температура е около 22 градуса. Разбира се, можете да настроите термостата и на повече, но няма да е необходимо, тъй като при тази температура на въздуха, стените ще са по-топли, а топлоусещането на човешкото тяло зависи от температурата на околните повърхности. Уредът се управлява от термостат, който измерва температурата в стаята и поддържа зададената.
   Обикновено тези уреди се включват на есен и се изключват на пролет, като работата им се контролира от термостата. Идеята е да се запази топлината на стените още през есента. Стените акумулират по-бавно топлина, затова ако се включи инфрачервен панел по средата на зимата, при вече изстинали стени, е възможно термометъра да не мръдне и няколко часа. Т.е. наблюдения върху ефективността ще могат да се правят след първия ден на употреба.
   Също така е особено важно и какво представлява помещението, освен квадратурата, има ли топлоизолация на стените, външна или вътрешна, както и на пода и на тавана, отопляват ли се съседите отгоре и отдолу, какво е изложението и т.н.
   Всеки случай е индивидуален, ако желаете повече информация, не се колебайте да се свържете с нас, както и да разгледате сайта ни за повече информация. http://www.infraheat.bg/

Остави коментар

Your email address will not be published.

Благодаря ти!