Боинг и Наполеон. Или какво да направите, за да създавате страхотни продукти

Какво общо могат да имат една от най-големите самолетни компании в света Боинг и военния и политически стратег Наполеон Бонапарт?

Отговорът: и Боинг и Наполеон използват една и съща “бизнес” стратегия!

Нека ви разкажа…

В своята книга “От проект до продукт” Ник Керстен разказва история за това как Боинг въвежда доста интересен подход при разработването на своя летателен софтуер.

Историята показва как разработчиците на компанията трябвало да програмират не седнали в удобните си офиси, а директно на летящите тестови самолети!

? Ето и най-интересната част:

777 бил първият модел на Бониг, летял по метода “fly-by-wire” ✈️

С други думи: софтуерът на самолета трябвало да извършва полета.

По своята същност това било програма, която контролира витлата и кормилото като така предотвратявала падането на машината от небето. За да го проектират така, че винаги да работи безпогрешно от Бойнг решават да поставят всички главни разработчици и софтуерни инженери директно на летящите тестови самолети.

По време на полетите, докато машините се разстрисали в небето, инженерите трябвало на място да решават софтуерни проблеми и на момента да имплементират решения в управленския модул на самолета, с които да овладеят турболенцията.

? Какво общо има това с Наполеон?

Тази история ми напомня за случая, в който Наполеон трябвало да реши проблема с прекалено честите експлозии на барутни фабрики.

За целта той създал закон, който задължавал собственикът на всяка барутна фабрика и неговото семейство да живеят в нея.

Забележете – трябвало да пребивават в място, което било пълно с барут! Така Наполеон драстично намалил броя на експлозиите и повишил чувството за отговорност.


Никога не приемайте съвети от някой, който няма какво да губи ако това, което прави не проработи!

Бойнг качил най-добрите си инженери на нестабилни самолети, които можели да паднат всеки момент, а Наполеон задължил собствениците на барутни фабрики да живеят в тях с риск те и семействата им да станат на пепел… Както се казва: без кураж няма слава!

Всъщност, тези две истории са перфектния пример за това как и ние можем да подобрим собствените си работни и бизнес процеси, а именно като увеличим нивото на своята съпичастност отговорност и ангажираност. Или с други думи:

Като ядем от собствената си кучешка храна…

Страхотни истории, нали?

В MasterHack имаме много такива. Това е клуб, специално създаден за тези от вас, които вярват в подхранването на ума, а не в безполезното пълнене на фийда!

Ако сте от тях ще може да се възползвате от най-полезното съдържание на български – без общите приказки и празни обещания. Но по-добре разгледайте >>

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак