Състезанието 3Challenge развива предприемаческия дух сред младите хора у нас

Запази за по-късно
 masterhack
Състезанието 3Challenge развива предприемаческия дух сред младите хора у нас

LIFEHACK.BG подкрепя 3Challenge и българският предприемачески дух!

Миналата неделя се проведе финалът на второто издание на състезанието за млади предприемачи 3Challenge.

Както и при предишните събития от надпреварата, Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отново се напълни с млади хора, които дойдоха да видят напредъка на трите финалиста – стартиращата фирма за игровизация GameCraft, Virtual Assistants – компания за изнесени асистентски услуги и ThreeChess – проект за шахмат за трима играчи, който се предлага под формата на онлайн игра и настолна версия.

Освен студенти и стартиращи предприемачи, на събитието дойдоха още успешни предприемачи и представители на инвестиционни фондове.

Победител е екипът на GameCraft, но всички участници споделиха, че са спечелили много от състезанието.

През трите етапа от него – Idea, Seed и Grow – те имаха възможност да се срещат многократно с ментори в лицето на успешни български предприемачи, да получават съвети, обучение, финансова и друга материална подкрепа за своите проекти.

Затова и по всеобщо мнение, напредъкът на трите стартиращи фирми се дължи освен на техните сериозни усилия и визия, също и на участието им в надпреварата.

Днес GameCraft планира освен своите услуги по игровизация на бизнес процеси, да въведе gamification – принципите в образованието, както и да пусне на пазара платформа за „Gamification as a Service”.

ThreeChess се готвят за засилване на международните си позиции и разработват изкуствен интелект за своя шахмат за трима, а Virtual Assistants планират стъпване на пазара в Турция.

И трите фирми са основани от млади хора, свободни от предразсъдъците на повечето по-възрастни предприемачи у нас.

Представители на едно ново поколение, което иска да изгради успеха си само, не си пада по мрънкането и вместо изрази от типа „това не може да стане“, предпочита изрази като „как да направим така, че нещата да се случат“.

Дали тази група млади хора е голяма? Едва ли, но е приятно да видим още няколко примера в действие.

Приятно е и да си мислим, че техният брой се увеличава. Второто издание на състезанието 3Challenge завърши преди дни и вече започва неговото трето издание.

Началото му ще е на 20 май отново в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а добрата новина е, че този път в надпреварата са се включили 70 стартъп идеи – над два пъти повече отколкото миналия път.

Увеличаващият се брой участници, посетители, както и компании, подкрепящи проявата говорят добре за нарастващата подкрепа към подобен род инициативи.

Състезанието се организира от студентския клуб по предприемачество Start It Smart към Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

Организацията съществува от няколко години и си е поставила за цел да разпространява предприемаческия дух сред младите хора у нас, както и да им помага в опитите им да стартират бизнес.

Напоследък нейните усилия са по-важни от всякога, а причината за това е, че в България вече стъпват два нови фонда за дялови инвестиции – LAUNCHub и Eleven, които ще вложат общо 21 млн. евро в стартиращи проекти.

Двата фонда ще взимат по 8 – 10% дял от фирмите, срещу първоначално финансиране от около 25 000 евро, с опция за последващ втори етап на финансиране.

Средствата са предоставени по програмата JEREMIE и на практика това са едни от първите типични примери за работещи рискови инвеститори у нас.

Предстоят интересни времена за стартъп екосистемата в страната и ако имате идея, която според вас наистина може да промени света или поне да реши реални съществуващи проблеми – може би сега е моментът да я развиете и да потърсите финансов партньор.

  •  
  •  
  •  

3
Остави коментар

avatar
3 Comment authors
lifehackerbgангелoblaka Recent comment authors
ангел
Гост
ангел

хубава статия но 99% неосъществима в Бг.
На някои им е интересно защо, като тръгнат по пътя на инвестирането ще разберат.

oblaka
Гост
oblaka

Защо само София ? Кога ще има такова събитие във Варна ? Направете във всички големи градове във страната сигурен съм че ще има интерес и там!

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg