Как се снима с дрон от въздуха: Благой Момчилов от inmotiondesign.net

След 20 години опит в създаването на професионално видео, 3 от които в заснемането с дрон, мога да твърдя със сигурност, че: качественото и ефектно видео е комуникация с несравним ефект – лесен за усвояване език, на който да разказвате визуални истории за дейността си, за да докоснете с посланието си целевата аудитория.

То може да промени нагласата на вашите клиенти, да вдъхнови реакциите и действията им, да засили емоциите им, да ги накара да ви запомнят, за да останете завинаги в съзнанието им.


В тази статия ще ви разкажа за най-интересното от въздушното фото и видео заснемане, както и ще ви споделя голяма част от опита, който съм натрупал за 3 години професионална работа с дронове.

Да започваме…

Преди да видим практиката, нека насочим вниманието си към публиката.

По какъв начин искаме да ѝ повлияем? Да, тя трябва да бъде заинтригувана, да бъде водена, да бъде ангажирана чрез видеото, което представя вашата марка.

От друга страна, непрофесионално направения клип отегчава хората, той е по-лош дори от това изобщо да нямате такъв. Аматьорските кадри с дрон например, където камерата се поклаща като желе, а фокусът й е забравен на земята, би било продукция, която няма шанс да вдъхнови, да информира, да сподели вашата страст, да предизвика действие у потребителите. То няма да ги впечатли. Всъщност, чрез едно лошо видео вие пак ще предизвикате реакция – може да накарате хората да не ви харесват или най-малкото да не ви вярват, ако до сега поне малко са ви симпатизирали.

Казват, че видеото е като втори език.

А може би днес то по-скоро е “новия” език.

Благой Момчилов кадри с дрон

Много от бизнесите все още не са се научили да го говорят.

Точно затова сега е момента да го научите и да разговаряте на него…

Но преди да си оставим координатите, на мен и на екипа ми, нека ви разкажа за някои от основните неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за видео и фото заснемане от въздуха, защото както ще се уверите сами, не е толкова просто…

Спиращи дъха кадри от планини и реки, зашеметяващи снимки от ландшафта на диви местности в природата – подобни гледки се заснемат с летящи платформи, от скоро синоним на видео клипове направени с дрон.

За добро (ако това е конкурента ви) или за лошо (ако сте вие) много от бизнесите, завладяни от популярността на клиповете във Facebook и Youtube, прибягват най-напред към видео от типа “направи си сам”, което разбира се е вариант изискващ минимални средства.

След като видят крайния резултат и го сравнят с професионалното клипче на конкурента си, гледната им точка се променя, обръщайки поглед към професионалистите в тази сфера. На първо четене въздушното видео и фото заснемане с дрон звучи относително просто – малък безпилотен летателен апарат, закрепена за него камера, дистанционно и започвате да снимате. Де да беше толкова лесно… Докато новите технологии направиха тази задача доста по-достъпна, създаването на професионално видео или снимки от въздуха с помощта на безпилотен апарат никак не е проста работа – изискват се специфични умения.

Някои от тях са: опознаване на съставните части и модули на дрона и функциите им; овладяване и усъвършенстване на пилотирането на машината и то докато снима; правилна преценка за метеорологичните условия и не на последно място – оценка на риска по време на изпълнение на полет и т.н. – все неща, които се усвояват с времето, умения, които ще ви трябват, за да направите добър продукт. 

Ако подобни способности ви липсват, каня ви на вълнуващо пътешествие в света на въздушното фото и видео заснемане, за да ви разкажа за тази така “пипкава” работа със зашеметяващ краен резултат. 

След това, ако и вие искате да впечатлите клиентите си, за да ви различават сред останалите бизнеси във вашата сфера – дори от високо в небето, пишете ни. Преди това обаче:

Нека да видим как изглежда едно аматьорско видео направено от аматьор:На какво да обърнете внимание преди полета?

Преди камерата да “полети” трябва да сте наясно какво впечатление бихте искали да оставите у зрителите. Гмуркачите имат мантра, която гласи: Plan your dive, dive your plan – или казано по нашенски, ако не планирате предварително сценария, планирате да се провалите.

Точно за това едно зашеметяващо видео с дрон започва с план съдържащ следните точки:

 • оборудването, което ще се ползва (вид и големина на летателния апарат, камера)
 • законови норми и разпоредби за летене с дрон
 • в каква светлинна и метеорологичната обстановка ще са снимките
 • на каква надморската височина ще бъде снимачната площадка и на каква височина ще се изпълнява полета
 • търсени ефекти, скорост на снимане,дистанция на полета
 • стратегията на заснемане, сценарий
 • ще говори ли диктор, ще се вградят субтитри или няма да има текст, а озвучаване
 • видео, аудио
 • продукция и монтаж
 • инструктаж за безопасност на хората, които са на снимачната площадка – ако има такива
 • оценка на риска и вземане на всички необходими мерки за безопасност
 • основен преглед на състоянието на летателния апарат и всички негови компоненти

Както виждате, едно професионално видео от небето, изисква прецизно предварително рамкиране.

Професионални съвети и трикове от реалната практика

Какво всъщност представлява дронът?

Това е малък безпилотен летателен апарат или т.нар. UAV (Unmanned Aerial Vehicle) – нещо като самолет-робот или робот-самолет, който може да работи по два начина: да изпълни полет самостоятелно чрез предварително зададени GPS координати или да бъде управляван наземно от пилот чрез радио управление.

Когато става въпрос за заснемане на видео от въздуха, можем да говорим също за два основни вида:

С вградена бордова камера:

Често обаче те не могат да осигурят добро качество – рядко професионален фотограф би предпочел подобен начин на работа. Разбира се, има и летящи “роботчета” с вградена камера с резолюция по-висока от 1080p, но цената им е значително висока. Основното предимство на вградените камери е, че заедно с тях се предлага и опция да следите директно live стрийминга на монитор от земята, на който в реално време да проследявате снимките.

Благой Момчилов снима видео с дронове
Благой Момчилов с един от супер дроновете си

С извън бордови камери – това обикновено е избора на професионалиста. Тук възможностите са много и затова зависи какво и как бихте искали да снимате. В този случай, трябва да съобразите и колко допълнителен товар може да носи дрона.

При извън бордовите камери ще имате нужда от летателен апарат с достатъчно голяма подемна мощ, за да може да пренася този вид техника – от малка камера с малък сензор и малък дрон, до използването на по-голям летателен апарат и по тежка, професионална снимачна техника.

Ако сте предпочели такъв с извън бордова камера и това не ви позволява да следите видеото в реално време чрез монитор от земята, ще трябва да си купите видео предавател и приемник, които ще позволят предаването на сигнала в реално време. На пазара се предлагат доста разновидности на такова оборудване и е въпрос на качество и възможности, кое ще предпочетете. FPV (First Person View) системата е задължителен аксесоар от първостепенно значение при работа с безпилотен летателен апарат. Тя е визьорът на фотографа или оператора, чиято камера лети над земята. Освен композицията на кадъра, на екрана на монитора, в реално време, се визуализира  и  друга, много важна информация за полета – височина; дистанция; хоризонт; скорост; посока; ниво на батерията; режим на полет; брой спътници и т.н

При заснемането на професионалните кадри, които правим в inmotiondesign.net, този начин на работа ни помага да получим по-добър контрол върху снимките и безпилотния самолет.

Освен това, не се налага толкова често да правим дублажи.

Друг особено важен елемент, който използваме в своята работа, за да получим това качество на продукцията си, са 3-осните стабилизатори или т.нар. гимбъл-и. Това са системи от най-висок клас, осигуряващи изключителна стабилност на камерата, което като краен резултат представлява изключително стабилно видео избражение, без значение колко се поклаща платформата във въздуха. На пазара се предлагат различни задвижващи системи (propulsion systems), по-мощните, от които  имат по-големи перки и осигуряват по-голяма стабилност, по-голяма подемна мощ и по-дълго летателно време с един акумулатор.

Преди да излетите проучeте упътването на вашия дрон, за да си помогнете в управлението му, защото правилното пилотиране е основна част от ефективното използване на камерата и цялото летателно оборудване. Моят съвет е да започнете с малка и лека машина, на която да придобиете умения в пилотирането. Това ще Ви спести както доста разходи, при евентуален инцидент с летателен апарат от по-висок клас, така и риск от нараняване на човек или друго живо същество.


Разучете локацията, където смятате да снимате! За да спестите ценно време и множество дублажи, може да приложите един простичък трик. Направете си един виртуален въздушен полет с Google Maps над мястото за снимки. Така ще разгледате локацията от въздуха, ще приближавате терена от различни ъгли, за да прецените къде може да има препятствия, къде могат да станат най-добрите снимки и от коя страна да насочите камерата.

Предизвикателството вятър! Обърнете внимание на силата на неговите пориви, преди да полетите. Не е удачно да летите с дрон при вятър над 15-20 възела. При това положение ще ви бъде трудно да стабилизирате машината. За най-добри резултати се препоръчва полет при сила на вятъра от 7-9 възела. В общи линии скороста на вятъра не е желателно да надхвърля максималната скорост, която може да развие летателния апарат. Използвайте по-широкоъгълни обективи – това ще направи изображението по-стабилно.

Преди да снимате видео с дрон, трябва да сте добре запознати с прогнозата за времето и силата на вятъра

Професионалното снимане на видео от въздуха изисква сериозна практика!

Преди изобщо да снимате каквото и да било с дрон, препоръчваме ви най-напред да си “поиграете” с него. Практикувайте излитане и приземяване първо без камера, свикнете с дистанционното и т.н. Това ще ви помогне да овладеете и контролирате правилно безпилотния самолет, както и да го приземявате плавно. Колкото повече знаете за вашия “въздушен оператор”, толкова по-добри и качествени снимки ще правите.

Що се отнася до батерията – когато пилотирате дрона със закачена за него професионална камера в рамките на 15 минутно снимане, преди да се наложи да презаредите батерията, ще искате да оптимизирате полета си по-възможно най-добрия начин, за да получите добър краен резултат. При подобно заснемане не е достатъчно само оборудване – изисква се и опит – от една страна да пилотирате машината, така че да е стабилна, от друга да следите за кадрите, които заснемате, от трета да спазвате зададения сценарии и желаните ефекти, от четвърта да го върнете и приземите безаварийно (уверете се, че за да се приземите безопасно трябва да имате резерви в батерията от най-малко една минута). И все пак, един от препоръчителните начини да се спести време във въздуха (все пак сме на батерия) е да се състави добър предполетен контролен лист – точка по точка изброени всички най-важни детайли и процедури, които трябва да спазите, преди да вдигнете машината над земята.

Проверка на оборудването – точно както при истинските самолети!

Уверете се, че летателната машина е калибрирана, проверете дали батерията е заредена, вижте и стабилизаторите.

Ако искате да получите гладки кадри, без трептене, помислете за промяна на настройките на дистанционното и по-точно на джойстика, за да коригирате бързината, с която ще реагира стабилизатора или дрона, при подадена команда от пилота/оператора. Тези настройки зависят изцяло от Вас и от стила Ви на пилотиране.

Що се отнася до безопасността:

Пилотирането на дрон е като да управлявате косачка във въздуха – отстрани изглежда ефектно и не особено трудно – но това е само отстрани. Ако не успеете да задържите траекторията на апарата под контрол, получите повреда в двигателя или едно от витлата изхвърчи – всичко това може да се забие в нечие лице.

noun_168374_ccИмайте план за критични ситуации и предупреждавайте околните ако ще летите над хора. Помислете за възможните опасности, разучете и планирайте територията, на която ще се осъществи полета, преди да “разцепите” хоризонта.

Избягвайте силен вятър и дъжд. Когато снимате директно към слънцето – внимавайте и да не насочвате камерата така, че витлата да хвърлят сянка върху обектива, което може да изкриви кадрите ви по странен начин.

Ако директна слънчева светлина се насочи към обектива ви, може да се откроят на “лентата” прах или други боклуци, натрупани по време на полета. Препоръчително е да използвате широк ъгъл на камерата, вместо да приближавате прекалено много. Причината за това е, че пред обектива могат да попаднат перките на дрона и други обекти, които не трябва да влизат в рамките на обектива.

Благой Момчилов снима видео с дрон заедно с Андрей Слабаков


За перфектно управление на дрон! При определени обстоятелства летенето чрез активно GPS позициониране  може да не осигури гладки кадри на оператора, за разлика от тези, които заснеме ръчно.

При автоматичния режим, вашият дрон постоянно ще се опитва да коригира сам позицията си, а това може и да компрометира професионалния изглед на видеото.

За да получите ефектните кадри, които може да видите както в Youtube, така и в нашето портфолио, трябва да се научите да управлявате плавно вашия дрон. Много от моментите в клиповете целят да предадат определена гледна точка в интервал от 3 до 7 секунди, което изисква добра концентрация, за да поддържате бавната скорост на машината и да я държите стабилна.

camera lens shutter, isolated on white.

Първо трябва да овладеете управлението на дрона, за да може да го движите с финес. Има различни приставки, които да използвате, за да го стабилизирате допълнително, както и такива, чрез които камерата ви ще може да се върти в една ос, без да се променя траекторията на дрона.

Що се отнася до въздушната фотография. Трябва да сте добре запознати с ръчния режим на фотоапарата си, тъй като тези снимки изискват пълен контрол на затвора и блендата. Може да зададете ISO между 100 , 200, 400 и т.н., в зависимост от светлинната обстановка и сензора на камерата Ви и светлосилата на обектива, за да сведете до минимум шума. Практиката обикновено повелява да се използва едно и също ISO за всички снимки в една серия.

Ключът към успеха във въздушната фотография е да уцелите скоростта на затвора на обектива. Високата скорост на затвора е от съществено значение, за да получите ясни снимки заради скоростта на дрона. Може да зададете скорост на затвора около 1/2000 сек., когато използвате отворена бленда и до 1/250 с. при по-затворена. Всеки кадър под 1/250 с. може да се окаже размазан. Можете да използвате ND филтри, с помоща на които да коригирате блендата и скороста на затвора. Имайте впредвид, че това ще промени тежеста на камерата Ви, което ще доведе до разбалансиране на стабилизатора. Погрижете се да го балансирате спрямо допълнителното тегло, за да предотвратите евентуални дефекти в моторите на гимбъла или други аномалии в поведението му, които могат да направят заснетия материал неизползваем.

Как да отстраните т.нар. Jello (желе) ефект – по летателните апарати тип дрон могат да се направят доста корекции и подобрения.Едно от важните неща, за които трябва да се погрижите е да сведете до минимум вибрирането/клатенето на камерата и дисбаланса на машината при полет. Известни са доста способи  и прийоми за справяне с този проблем – правилен избор на мотори и витла; балансирани витла; отличен баланс на елементите съставящи летящия апарат; солидна и в същото време лека рамка; подходящи антивибрационни тампони; използване на ND филтри, с цел намаляване на скороста на заснемане на камерата – Shutter Speed; подходящи настройки на гейновете (Basic and Altitude gains) на машината и т.н.

Във видеото отдолу може да видите този неприятен ефект:

Техники за филмиране използвани от професионалистите

Независимо дали ще снимаме кратко корпоративно видео или по-дълга сцена, заснемането от въздуха с безпилотни летателни апарати си има своите добри практики при създаването на атрактивна продукция.

Става въпрос за техники при заснемане, които придават ефекти към готовата продукция. Вижте клиповете отдолу, в които са показани някои от основните – прелитаща камера над обекта, обикаляне около сцената или предмета и други страхотни операторски трикове постигани с помощта на дрон:


видео ефекти при снимки от въздуха

Видео с дрон

видео ефекти с дрон


Други техники за филмиране от въздуха са още и:

 • Pan shot: камерата се движи от ляво надясно или от дясно на ляво
 • Проследяващ кадър или т.нар. dolly shot: камерата се движи успоредно на обекта.
 • Pedestal shot: камерата се движи вертикално на обекта на заснемане
 • Still shot: камерата записва действие, при което самата камера не се движи
 • Птичи поглед: това е чудесен подход за начинаещи. Позиционирайте дрона по-нависоко и насочете камерата надолу. Може да я задържите на едно място или да се придвижите бавно.
 • Side-Slide: при този ефект на заснемане, първоначално обекта е извън обсега на камерата като същата се мести леко наляво или надясно, поддържайки една и съща височина, докато обекта обхване целия екран.
 • Прелитане през празнина – каньон, огромна дупка или нещо подобно. Преди да започнете снимките, разузнайте района и ако се наложи използвайте втори човек, който да следи летателния апарат, докато вие снимате и сте съсредоточен/а в композицията на кадъра. Тук използването на FPV оборудване (монитор или очила) е силно препоръчително, което ще рече, че трябва да имате видео трансмитер, който да предава в реално време видео сигнал от камерата.
 • Ефектът Orbit: това е една от по-трудните въздушни режисури. Състои в обръщане под лек ъгъл към целевия обект на заснемане, прелитайки около него, поддържайки го постоянно в кадър. Тук не само трябва да бъдете отличен пилот на дрон, който постоянно да прави десетки корекции на позицията му с двата джойстика, но едновременно с това трябва да сте подсигурени с балансирано витло и отлични антивибрационни стабилизатори. Също така ще трябва да поддържате постоянна скорост, което може да бъде трудно за постигане. За да си представите този ефект, вижте видеото отдолу:

Ето част от споменатите техники + други способи за филмиране от въздуха:


видео ефекти при снимки от въздуха

Англия снимана с дрон

видео ефекти с дрон


Както знаете, във фотографията практиката ще ви направи перфектни.

Това важи с още по-голяма сила за въздушната фотография. Първите стъпки са свързани с това да успеете да управлявате добре безпилотния апарат, да го стабилизирате, да го движите плавно, да кацате успешно. Чак след това може да започнете да се упражнявате и със заснемането по време на полет.

Видео заснемане от въздуха с дрон – ОБОБЩЕНИЕ

Дигиталният свят е претъпкан с видео клипове и ако вашият не струва, никой няма да го намери, камо ли да го гледа – точно, както когато си ударите главата в дърво няма да се чуе никакъв звук, освен този от пищенето ви, така и от непрофесионално изглеждащия ви клип няма да се чуе и стон, освен този на разочарованието ви.

Оборудването срещу опита: много хора смятат, че скъпата техника ще им свърши добра работа. Да, днес могат да се намерят страхотни камери и фотоапарати, които правят повече, отколкото цялото операторско оборудване, създадено назад в историята. Но подобно на компютъра и модерния ви телефон, вашата видео камера и дрон са просто инструменти в ръцете ви, а не професионален разказвач, оператор или режисьор.

Аматьор или професионалист? Видеото говори толкова добре за вас, колкото добре е направено. Ако си го направите сам, то ще е с качеството на вашите умения при използване на техниката. А когато става въпрос за бизнеса или важно за вас събитие, компромисите са неприемливи. Дори и да знаете как работи видео камерата това няма да ви направи продуцент на холивудски филми, както познанието как се реже със скалпел няма да ви направи мозъчен хирург. Затова, ако сте решили да се отдадете на аматьорско видео заснемане, не се фокусирайте върху техниката, обърнете внимание на това какво правите с нея.

Ако говорим за сериозен бизнес и за доброто ви професионално представяне – на вас, на дейността ви или пък на празнично лично събитие  (обучението на вашите служители, насърчаването на бизнеса ви, незабравимия спомен от сватбата на дъщеря ви?) – изборът на доказан специалист определено е за предпочитане.

В случая имате късмет, защото сте попаднали на точно такива! Ще се радваме да поговорим, ще ви дадем съвет, без да се ангажирате с нищо.

Възползвайте се, пишете ни…Определено има какво да споделим!

Автор: Благой Момчилов: за да го опознаете вижте интервюто, което направихме с него – един от най-търсените и опитни видео оператори с над 20 годишен опит в работата с камера.

снимане от въздуха с дронСъоснователят на InMotion Design Studio – Благой Момчилов се занимава с видеозаснемане от 20 години. От 3 години той и компанията му предлагат професионално заснемане от въздух с дрон. На тях може да разчитате за професионално фото и видео заснемане на рекламни, музикални и корпоративни клипове, различни събития като семейни тържества, състезания и концерти, заснемане от въздух, наем на техника и професионален екип.

————————

Разговаряйте на езика на въздушното видео и фото заснемане с вашите клиенти, преди конкуренцията ви да го е направила…

Имате ли коментари? Може да споделите мнението си в дискусията във Facebook.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: