Любомир Леков: пробвай вместо да чакаш!

През 2000 г. Любомир Леков основава компанията ИНВЕСТОР.БГ с капитал от 5000 долара. Само за няколко години я превръща в мултимилионен бизнес и една от най-големите дигитални медийни групи в страната. Прави и първото за България IPO, успява да привлече воден от Cisco Systems фонд за инвеститор в компанията му и лично участва и управлява над 10 сделки по сливания и поглъщания. Преди да основе компанията си е работил като инвестиционен банкер. Сега г-н Леков е ментор на студенти в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси по проекта S.K.I.L.L.S. на фондация “Лекови”

Трябва да изпитвате страст към това, което правите. Ако развивате проекта си просто между другото, няма да стане…,

….беше едно от категоричните и едновременно мотивиращи твърдения на Любомир Леков от неговите менторски срещи със студентите в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. Много дискутирани бяха митовете в start-up средите, причина поради, която извадихме…

За 4 от най-популярните теми/митове в StartUP общността

4 от най-големите митове в StartUP общността

Мит “Стартирай със страст”

“Всички успешни предприемачи са големи мечтатели и страстта към идеята им е помагала”.

По мнение на Леков този start-up мит е верен. Той даде пример с предприемаческия  характер на Ричард Брансън и направи разграничение между мениджърите и предприемачите.

Едните умеят и обичат да работят в рамка, а другите са по-скоро създадени да не спазват строгите правила и принципи. Но не просто, за да ги “прекрояват”, а за да осъществяват визията и мечтите си.

Мит “Фалити и уроци”

Този мит беше и най-горещата и дълго обсъждана тема на менторските срещи. Има тенденция под светлините на прожекторите да застават компании и предприемачи, които имат няколко провала и това определено им помага много. Но всъщност, дали тази тема вече не е прекалено клиширана и какви са ползите от провалите?

Любо Леков сподели за първия провал, който е изпитал още на 16-17 годишна възраст.

От него е научил, че не е важен броят на провалите, а поуката, която се взима от тях. Тогава е фалирал от неопитност и е осъзнал, че ползата от грешката е да успееш да я преодолееш и да продължиш напред.

И не по-малко важно – как ще го направиш! Специално при инвестициите, когато много хора губят пари, особено по-големи суми, имат нужда от много време, за да се възстановят и съвземат. А всъщност преодоляването на самия фалит води до важни поуки. Любо Леков допълни, че не се гордее с фалитите си, но за него това е най-ценния “университет”.

Като финал, Леков обобщава, че не е необходимо да се вслушваме в съвети на хора, които говорят за фалит, а реално никога не са го изпитвали. Както се казва „Питай патило, а не старило”.

Мит “Учене от книгите и/или от другите”

Друго важно клише, което беше обсъдено е четенето на книги – какви, колко и кога трябва да се направи?

От собствения си опит Любо споделя, че книга, която е прочетена, но не е споделена и обсъдена с някого се забравя. Книгите, които четем трябва да споделяме и постоянно да се връщаме към тях, за да може по-добре да разберем есенцията и поуките от тях. И не по-малко важно – да ги превърнем в действия и умения.

Мит “Къде (трябва да) са парите”

Освен ентусиазъм и хъс, всеки проект има нужда и от знания и ресурси в областта на финансите. Умения и образование в тази сфера винаги са необходими.  Не трябва да задаваме въпроса „Къде да инвестираме?” , а „Как да се научим да инвестираме?”. Любо Леков лесно и бързо може да каже къде, но е важно да се знае как се прави, за да има траен ефект.

За него инвестирането във финансови активи е като стартирането на бизнес.

Той сподели много важни съвети с участниците по този въпрос, отговори и на много техни питания, които винаги са възниквали, когато се обсъжда тази тема. Според него отделните пазари са в неравностойно положение. Статистика за пазарите показва, че по-трудно може да се очаква дългосрочна възвръщаемост в пазарите на юг. Затова инвеститорите се ориентират на север или в САЩ – където е най-голямата възвръщаемостта. Поради тази причина предприемачите в България трябва да създадат наистина значима добавена стойност за инвеститорите, за да привлекат и задържат тяхното внимание.

За финал Любо Леков пожела на студентите да бъдат смели и да направят бизнес “….който да можете да продадете”.

Следващата менторска среща на Любо Леков със студентите от Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси предстои през месец май.


Тази статия е част от менторските срещи на Любо Леков с бивши и настоящи студенти в магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси – част от проекта S.K.I.L.LS. Проектът e дело на фондация “Лекови” и цели да подпомага млади предприемачи при първите им стъпки в стaртирането на бизнес.

Какво представлява Магистърската програма по Иновации, предприемачество и финанси и проектът S.K.I.L.L.S?

Програмата е разработена съвместно от академичния капацитет на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и екипа на The Business Institute. Програмата отговаря на острата нужда на българската икономика от ново поколение мениджъри и предприемачи със съвременна и практична подготовка, които могат да реализират устойчив растеж и развитие.

S.K.I.L.L.S. Project (Shared Knowledge and Inspired Learning for Lifelong Success) е инициатива на Фондация „Лекови“, целяща да сподели знанията и опита на професионалисти в областта на предприемачеството с хора, които искат да стартират свой бизнес проект, както и с такива, които вече са го направили, но имат нужда от допълнително вдъхновение и експертиза.

Вижте още и: Любомир Леков – Вие го попитахте, той отговаря!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта