Най-накрая – lifehack.bg с нов дизайн!

Дойде моментът за радикална промяна – нов адаптивен и супер бърз дизайн, който може да се консумира удобно на всяко настолно и мобилно устройство! Представям ви новата модна линия на сайта, който вдъхновява хората да подобрят живота си…

lifehack.bg след тежка пластична операция

[su_spacer size=“2″]

lifehack_bg-speed

След повече от 5 години вярна служба, дойде време да пенсионирам Thesis, който използвах толкова време. Причините за това бяха няколко – остарелият код на темата, липсата на версия за мобилни телефони и таблети, ограниченията за надграждане и т.н.

Общо взето Thesis 1.8.5 вече не беше в състояние да отговори на нуждите, на нашите потребители – по начина, по който и аз исках да го прави. Това е и причината да премина на нещо ново – нещо, което вече разполага с адаптивен дизайн, нагажда се към размера на екрана, независимо от това, какво е устройството; нещо – по-леко, по-лесно за работа, по-изчистено; нещо – фокусирано изцяло към съдържанието.

browsers
lifehack.bg след радикална липосукция

Настоящият дизайн отговаря на повечето съвременни изисквания за код, бързина и удобство при четене. Що се отнася до последното, вдъхнових се от сайтове като блог платформата Medium и този на партньорите ни от web-advice.net/bg/, които всъщност изключително много ми помогнаха, със съвети и насоки относно важни детайли, които трябваше да бъдат променени.

Без тяхната помощ едва ли щях да забележа и да коригирам онези малки неща, които водят до завършената голяма промяна.

[su_heading size=“27″ margin=“10″]Радикалните промени, които се осмелих да направя[/su_heading]

Ако си спомняте, старият или пък ако се огледате в интернет пространството /не само в българското/ ще забележите, че повечето подобни места в интернет са изградени на базата на 2 или 3 колони със задъжителните странични ленти с уиджети, поле за абонамент, етикети в долната част на статията и разбира се like бутони.

След доста премисляне, реших да премахна всичко това от структурата на сайта.

Вече няма да видите двете странични ленти, които бяха в стария дизайн, нито полето за абонамент – тотално съм го премахнал. Специално за мейл абонамента установих, че с наличието на социалните канали, хората предпочитат да следят сайта през тях и по тази причина стана излишен. Няма да видите и етикети след края на всяка статия. Не съм сложил дори и like бутони в началото /поне за сега/.

Каква беше целта на всичко това?

Разбира се, идеята далеч не беше да се правя на различен и интересен или да парадирам, с това колко уникален дизайн съм направил, а дори напротив.

Замисълът тук е малко по-дълбок и е пряко свързан с поведението на потребителите. Тези радикални промени целят да насочат вниманието ви най-вече към съдържанието в самата статия, а не да ви разсейват със странични, безполезни неща, които масата читатели и без това рядко забелязват.

Затова и реших да избера колкото се може по-опростена структура – сайт с една колона!

Бележка: За тези от вас, които ни следят по мейл, вместо това може да използвате –  icon-facebook-square Facebook страницата ни, или  icon-google-plus-square Google+ профила на сайта, където ежедневно пускам ново и по-старо съдържание, а комуникацията е доста по-лесна. Може да ползвате и  icon-rss-square RSS фийда на lifehack.bg.

xdxgxgf
Eдна колона, решетъчно разположение, удобни бутони за споделяне

Основни функции на някои от новостите в сайта

  • Меню: изключително важна част от новите дрехи на lifehack.bg – ето защо?

Сега в менюто са съсредоточени всички категории и страници, които присъстват в сайта.

Темите, за които пишем вече не са в страничната лента, както беше преди, а са поставени в първите три раздела на менюто. В която и част на сайта да сте, колкото и да скролирате надолу, менюто винаги ще е на един клик растояние. Така ще имате бърз достъп до всички теми, за които пишем.

  • Постове: пълен фокус към съдържанието, което продуцираме.

За тази цел сме оставили само една единствена колона за същинското съдържание на всеки пост. С тази стъпка се надявам вие нашите читатели да консумирате материалите ни много по-удобно. Добавил съм и елегантна, леко прозрачна странична лента, която без да дразни ще ви следва докато четете в случай, че решите да споделите статията в една от трите най-големи социални мрежи.

Най-отгоре вече няма Like бутон и такъв за Google+, но за сметка на това в края на статията има удобни бутони за споделяне. При по-дългите статии от полза ще ви влезе и друг удобен бутон, който ще видите вдясно. Неговата цел е много бързо да ви отведе в началото на страницата /ако се зачетете, той ще се скрие/.

Премахнах бутони като like и плюс, тъй като прецених, че за сайта са много по-важни реалните интеракции, отколкото влизането за 2 сек и лайкването на статия, без друго взаимодействие. За това също не мога да преценя дали съм прав, но времето и метриките ще покажат.

  • Няколко думи за основните страници в сайта и за страниците с постове.

Страниците За нас, Препоръки, Информация за реклама, Реклама чрез съдържание, Ресурси, Стани Автор и т.н. сега са обособени в едно единствено падащо меню с името Важно, което може да видите на снимката отдолу:

menu
Всички важни страници и категории съсредоточени на едно единствено място

Що се отнася до самите страници с постове, те вече не са обособени една под друга, а са разположение в решетка в стил Pinterest, чийто модел на разположение се оказва доста успешен и удобен за потребителите. По този начин на една страница вече можем да съберем доста повече статии, които по-бързо да сканирате.

Важно е да спомена, че заглавната страница има една-две интересни особености и предимства за тези от вас, които решат да рекламират в lifehack.bg. Това са двата броя т.н. Feature постове, които могат да се слагат по избор, и които обикновено ще използваме, за да наблегнем или на някакъв промо материал или на гост статия или на нещо, за което се споразумеем с нашите бъдещи спонсори – вижте повече инфо за реклама.

  • Адаптивен дизайн – една от най-желаните възможности на сайта вече е факт!

Сега всеки от вас спокойно може да разглежда и чете статиите ни през мобилното си устройство – било то таблет или смартфон, като сайта ще се нагоди към екрана – вижте снимката отдолу:

macbook-pro-mockup-iphone-ipad

Важно: разглеждах сайта през няколко лаптопа, както и през онлайн услуги, които ми визуализираха как ще изглежда при различни резолюции. В момента ви пиша от машина с резолюция 1920х1080, която според мен е идеалната картина за консумиране на lifehack.bg

Другият ми лаптоп е с доста по-ниска резолюция – 1366х768. Удобно е за работа и четене, но честно казано много по-добре изглежда сайта на тази, която споменах по-горе.

lifehack-bg-(1)
За да тествате различни резолюции, пробвайте www.re-view.emmet.io

Какво е вашето мнение за промените, които виждате?

Вероятно в началото редовните ни читатели няма да харесат новостите в сайта и това е напълно нормално. Поради тази причина през последните две седмици доста често споделях и елементи от новия дизайн, за да подготвя окото на по-верните ни фенове. Ако го пуснех без предупреждение и визуална подготовка, читателите нямаше да реагират по най-добрия начин. Разбира се това не е гаранция, че ще стане обратното.

И все пак какво мисля аз и какво вие вероятно са две коренно различни неща.

Точно затова бих искал да ви попитам какво мислите за новият lifehack.bg?

Какво ви харесва и какво не ви харесва? Ще ви бъда благодарен ако споделите мислите си в полето за коментари. Благодаря ви.

Сподели 😍

45
Остави коментар

avatar
19 Comment threads
26 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
chrisyalamovХристо от Лясковец-ХристовAtanas TanevdimitkosterKrassimir Kosstov Recent comment authors
нови стари харесвани
chrisyalamov
Гост
chrisyalamov

Здрасти!
Разгледах новия облик на сайта и съм много впечатлен. Много по-добре е. Предната тема беше прекалено разхвърляна, а да не става дума за респонсива. Работил съм с wordpress,joomla, писал съм сам и съм карал няколко курса и lifehack сега изглежда невероятно. Прегледах кода и почти няма грешка в html,css и javascript-а. Има малки, но те са много незначителни.Kite е много по-добър избор.Предната тема много бавно ми се отваряше на таблета, а да не говорим за телефона. На лаптопа беше горе-долу добре, а сега е супер. Браво!

Atanas Tanev
Гост
Atanas Tanev

Привет! Много готина тема си избрал, аз също използвам KITE и съм доста доволен от нея. Колкото до Thesis 1, сега разбирам, че lifehack е бил на нея. Аз също имам значителен опит с Тесис и като цяло вече не е актуална, а за респонсива не може и дума да става. Да не говорим, че костумизацията в детайли отнема доста време, а и в интернет ресурсите за 1-цата са доста слаби… 🙂 Поздрави!

dimitkoster
Гост
dimitkoster

Както някой друг веше написал -има проблем с браузърите на андроид , таблет и телефон

Krassimir Kosstov
Гост
Krassimir Kosstov

Престанах да получавам поща и реших да проверя на място защо.
Не разбирам, каква е точно причината, но на мен пощата определено ми липсва.

Anon
Гост
Anon

Сайта наистина изглежда много добре и е супер интиутивен и функционален. От IT специалист със следдипломна свързана с дизайн, това е комплимент. 🙂

Creative ideas & design
Гост
Creative ideas & design

За по закостенелите това ще е доста драстична промяна, но света се променя. Сегашния дизайн е доста по – удобен за потребителите, които идват за първи път. Останалите ще свикнем.

ilko
Гост
ilko

Това е верният път. Поздравления.
Успех!

Radomir Rusev
Гост
Radomir Rusev

Поздравления и от мен! Мисля, че си взел правилното решение – сайта е станал много по-четим, по-лесен за навигация и много по-разбираем за всеки един потребител. Но при мен и на телефона и на лаптопа зарежда доста бавно? Дали е в моя телевизор проблема?

Иво
Гост
Иво

Ставам сутринта, пускам си поредната сутрешна чаша кафе и пускам да се зарежда сайта на таблета… и какво да ти кажа … изстина ми кафето, закъснях за работа от кеф да ръчкам по новия дизайн. Моите поздравления

Guest
Гост
Guest

Най-голямото подобрение спрямо стария дизайн е, че статиите са на една страница.

нов
Гост
нов

На мен ми харесва – без излишности, а си има всичко необходимо, но без да ти се натрапва на погледа.
Уважавам хора, които умеят да се развиват.
Поздравления!

Стамен Янев
Гост
Стамен Янев

Сега сайтът ми се струва доста по натоварен от гледна точка на потребителя. На моя скромен лаптоп едвам скролвам. Лично старият дизайн ми харесваше много повече и не веднъж съм го казвал 🙂

Daniel
Гост
Daniel

Изглежда много добре, но на мен не ми харесва като user преживяване. Вероятно ще свикна, защото съдържанието ме връща в сайта отново и отново.

Mladen Gradev
Гост
Mladen Gradev

Браво, добре си се справил. На ме ми харесва 🙂

nanito
Гост
nanito

Браво, много добро попадение! От таблет сайта изглежда перфектно, леснодостъпен за ползване и бърз. Интересно, че с браузъра, предложен от Samsung Galaxy Tab2, дава дефект – липсва текста от началната страница, визуализира само снимки и препинателни знаци. Но с Опера е идеално! Поздравления и успехи!

Христо от Лясковец-Христов
Гост
Христо от Лясковец-Христов

Здравей,Адаш! Не знам дали парадириш или искаш да си интересен но сѝ и без да ти правя четки…Повтарям се на моменти, но то е за да засвидетелствам уважението си за труда, положен от теб(защото мамка му само ти си знаеш, какво ти коства всичко тва)… Ха и ми харесва това ново излъчване -Дзен!!!! Айде напред към 100.000 посетители дневно,а!На слука Адаш и ето едно класно парче за поздрав към теб!!!!https://www.youtube.com/watch?v=51nafDR-CcY

Ники
Гост
Ники

Още ми е трудно да определя, дали този му вид или стария! Важното е да има желание за развитие и материал, който да привлича интереса на хората…
Пожелавам успех, а пък другото, с времето ще се нареди…

Стамен Стаменов
Гост
Стамен Стаменов

Кефи брат – ще превъртиш космоса 🙂 Изчистен. Дзен. Прост. Успокоява те. Улеснява четенето – абе не станах в 5 часа за да чета тази публикация – ама както казва онова момиченце дето облизва нещо на баща си 🙂 „АМИ ПРОСТО НЕ МОГА ДА СЕ ЗДЪРЖА“

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top