Най-накрая – lifehack.bg с нов дизайн!

Запази за по-късно
 

Дойде моментът за радикална промяна – нов адаптивен и супер бърз дизайн, който може да се консумира удобно на всяко настолно и мобилно устройство! Представям ви новата модна линия на сайта, който вдъхновява хората да подобрят живота си…

lifehack.bg след тежка пластична операция

[su_spacer size=“2″]

lifehack_bg-speed

След повече от 5 години вярна служба, дойде време да пенсионирам Thesis, който използвах толкова време. Причините за това бяха няколко – остарелият код на темата, липсата на версия за мобилни телефони и таблети, ограниченията за надграждане и т.н.

Общо взето Thesis 1.8.5 вече не беше в състояние да отговори на нуждите, на нашите потребители – по начина, по който и аз исках да го прави. Това е и причината да премина на нещо ново – нещо, което вече разполага с адаптивен дизайн, нагажда се към размера на екрана, независимо от това, какво е устройството; нещо – по-леко, по-лесно за работа, по-изчистено; нещо – фокусирано изцяло към съдържанието.

browsers
lifehack.bg след радикална липосукция

Настоящият дизайн отговаря на повечето съвременни изисквания за код, бързина и удобство при четене. Що се отнася до последното, вдъхнових се от сайтове като блог платформата Medium и този на партньорите ни от web-advice.net/bg/, които всъщност изключително много ми помогнаха, със съвети и насоки относно важни детайли, които трябваше да бъдат променени.

Без тяхната помощ едва ли щях да забележа и да коригирам онези малки неща, които водят до завършената голяма промяна.

[su_heading size=“27″ margin=“10″]Радикалните промени, които се осмелих да направя[/su_heading]

Ако си спомняте, старият или пък ако се огледате в интернет пространството /не само в българското/ ще забележите, че повечето подобни места в интернет са изградени на базата на 2 или 3 колони със задъжителните странични ленти с уиджети, поле за абонамент, етикети в долната част на статията и разбира се like бутони.

След доста премисляне, реших да премахна всичко това от структурата на сайта.

Вече няма да видите двете странични ленти, които бяха в стария дизайн, нито полето за абонамент – тотално съм го премахнал. Специално за мейл абонамента установих, че с наличието на социалните канали, хората предпочитат да следят сайта през тях и по тази причина стана излишен. Няма да видите и етикети след края на всяка статия. Не съм сложил дори и like бутони в началото /поне за сега/.

Каква беше целта на всичко това?

Разбира се, идеята далеч не беше да се правя на различен и интересен или да парадирам, с това колко уникален дизайн съм направил, а дори напротив.

Замисълът тук е малко по-дълбок и е пряко свързан с поведението на потребителите. Тези радикални промени целят да насочат вниманието ви най-вече към съдържанието в самата статия, а не да ви разсейват със странични, безполезни неща, които масата читатели и без това рядко забелязват.

Затова и реших да избера колкото се може по-опростена структура – сайт с една колона!

Бележка: За тези от вас, които ни следят по мейл, вместо това може да използвате –  icon-facebook-square Facebook страницата ни, или  icon-google-plus-square Google+ профила на сайта, където ежедневно пускам ново и по-старо съдържание, а комуникацията е доста по-лесна. Може да ползвате и  icon-rss-square RSS фийда на lifehack.bg.

xdxgxgf
Eдна колона, решетъчно разположение, удобни бутони за споделяне

Основни функции на някои от новостите в сайта

 • Меню: изключително важна част от новите дрехи на lifehack.bg – ето защо?

Сега в менюто са съсредоточени всички категории и страници, които присъстват в сайта.

Темите, за които пишем вече не са в страничната лента, както беше преди, а са поставени в първите три раздела на менюто. В която и част на сайта да сте, колкото и да скролирате надолу, менюто винаги ще е на един клик растояние. Така ще имате бърз достъп до всички теми, за които пишем.

 • Постове: пълен фокус към съдържанието, което продуцираме.

За тази цел сме оставили само една единствена колона за същинското съдържание на всеки пост. С тази стъпка се надявам вие нашите читатели да консумирате материалите ни много по-удобно. Добавил съм и елегантна, леко прозрачна странична лента, която без да дразни ще ви следва докато четете в случай, че решите да споделите статията в една от трите най-големи социални мрежи.

Най-отгоре вече няма Like бутон и такъв за Google+, но за сметка на това в края на статията има удобни бутони за споделяне. При по-дългите статии от полза ще ви влезе и друг удобен бутон, който ще видите вдясно. Неговата цел е много бързо да ви отведе в началото на страницата /ако се зачетете, той ще се скрие/.

Премахнах бутони като like и плюс, тъй като прецених, че за сайта са много по-важни реалните интеракции, отколкото влизането за 2 сек и лайкването на статия, без друго взаимодействие. За това също не мога да преценя дали съм прав, но времето и метриките ще покажат.

 • Няколко думи за основните страници в сайта и за страниците с постове.

Страниците За нас, Препоръки, Информация за реклама, Реклама чрез съдържание, Ресурси, Стани Автор и т.н. сега са обособени в едно единствено падащо меню с името Важно, което може да видите на снимката отдолу:

menu
Всички важни страници и категории съсредоточени на едно единствено място

Що се отнася до самите страници с постове, те вече не са обособени една под друга, а са разположение в решетка в стил Pinterest, чийто модел на разположение се оказва доста успешен и удобен за потребителите. По този начин на една страница вече можем да съберем доста повече статии, които по-бързо да сканирате.

Важно е да спомена, че заглавната страница има една-две интересни особености и предимства за тези от вас, които решат да рекламират в lifehack.bg. Това са двата броя т.н. Feature постове, които могат да се слагат по избор, и които обикновено ще използваме, за да наблегнем или на някакъв промо материал или на гост статия или на нещо, за което се споразумеем с нашите бъдещи спонсори – вижте повече инфо за реклама.

 • Адаптивен дизайн – една от най-желаните възможности на сайта вече е факт!

Сега всеки от вас спокойно може да разглежда и чете статиите ни през мобилното си устройство – било то таблет или смартфон, като сайта ще се нагоди към екрана – вижте снимката отдолу:

macbook-pro-mockup-iphone-ipad

Важно: разглеждах сайта през няколко лаптопа, както и през онлайн услуги, които ми визуализираха как ще изглежда при различни резолюции. В момента ви пиша от машина с резолюция 1920х1080, която според мен е идеалната картина за консумиране на lifehack.bg

Другият ми лаптоп е с доста по-ниска резолюция – 1366х768. Удобно е за работа и четене, но честно казано много по-добре изглежда сайта на тази, която споменах по-горе.

lifehack-bg-(1)
За да тествате различни резолюции, пробвайте www.re-view.emmet.io

Какво е вашето мнение за промените, които виждате?

Вероятно в началото редовните ни читатели няма да харесат новостите в сайта и това е напълно нормално. Поради тази причина през последните две седмици доста често споделях и елементи от новия дизайн, за да подготвя окото на по-верните ни фенове. Ако го пуснех без предупреждение и визуална подготовка, читателите нямаше да реагират по най-добрия начин. Разбира се това не е гаранция, че ще стане обратното.

И все пак какво мисля аз и какво вие вероятно са две коренно различни неща.

Точно затова бих искал да ви попитам какво мислите за новият lifehack.bg?

Какво ви харесва и какво не ви харесва? Ще ви бъда благодарен ако споделите мислите си в полето за коментари. Благодаря ви.

 •  
 •  
 •  
 • chrisyalamov каза:

  Здрасти!
  Разгледах новия облик на сайта и съм много впечатлен. Много по-добре е. Предната тема беше прекалено разхвърляна, а да не става дума за респонсива. Работил съм с wordpress,joomla, писал съм сам и съм карал няколко курса и lifehack сега изглежда невероятно. Прегледах кода и почти няма грешка в html,css и javascript-а. Има малки, но те са много незначителни.Kite е много по-добър избор.Предната тема много бавно ми се отваряше на таблета, а да не говорим за телефона. На лаптопа беше горе-долу добре, а сега е супер. Браво!

  • Здравей,

   Страхотно е, че новия дизайн се харесва и на човек, който разбира. Благодаря ти за добрите думи!

   Поздрави
   Христо

 • Привет! Много готина тема си избрал, аз също използвам KITE и съм доста доволен от нея. Колкото до Thesis 1, сега разбирам, че lifehack е бил на нея. Аз също имам значителен опит с Тесис и като цяло вече не е актуална, а за респонсива не може и дума да става. Да не говорим, че костумизацията в детайли отнема доста време, а и в интернет ресурсите за 1-цата са доста слаби… 🙂 Поздрави!

  • Привет, благодаря ти, че се включи с коментар. За Thesis съм на абсолютно същото мнение за всичко, което спомена като недостатъци, на старата версия и мина времето. Поздрави 🙂

 • dimitkoster каза:

  Както някой друг веше написал -има проблем с браузърите на андроид , таблет и телефон

  • Благодаря за бележката. Дали е възможно да ми изпратите или покажете скрийншот?

 • Престанах да получавам поща и реших да проверя на място защо.
  Не разбирам, каква е точно причината, но на мен пощата определено ми липсва.

 • Сайта наистина изглежда много добре и е супер интиутивен и функционален. От IT специалист със следдипломна свързана с дизайн, това е комплимент. 🙂

 • За по закостенелите това ще е доста драстична промяна, но света се променя. Сегашния дизайн е доста по – удобен за потребителите, които идват за първи път. Останалите ще свикнем.

  • „Останалите ще свикнем“ определено е много на място. В това число влизам и аз със сигурност 🙂 Благодаря за обратната връзка

 • Това е верният път. Поздравления.
  Успех!

 • Radomir Rusev каза:

  Поздравления и от мен! Мисля, че си взел правилното решение – сайта е станал много по-четим, по-лесен за навигация и много по-разбираем за всеки един потребител. Но при мен и на телефона и на лаптопа зарежда доста бавно? Дали е в моя телевизор проблема?

  • Благодаря ти за обратната връзка 🙂 Що се отнася до зареждането на телефон направих тест с моите два телефона. На единия, който е на Виваком по бавничко зарежда. На другия, който ми е на Мтел хвърчи сайта. Теста на скоростта на гугъл спийд показва доста добра скорост при мобилно устройство. Може да е нещо от връзката Радо 🙂 Благодаря ти още веднъж

 • Иво каза:

  Ставам сутринта, пускам си поредната сутрешна чаша кафе и пускам да се зарежда сайта на таблета… и какво да ти кажа … изстина ми кафето, закъснях за работа от кеф да ръчкам по новия дизайн. Моите поздравления

 • Guest каза:

  Най-голямото подобрение спрямо стария дизайн е, че статиите са на една страница.

 • нов каза:

  На мен ми харесва – без излишности, а си има всичко необходимо, но без да ти се натрапва на погледа.
  Уважавам хора, които умеят да се развиват.
  Поздравления!

 • Стамен Янев каза:

  Сега сайтът ми се струва доста по натоварен от гледна точка на потребителя. На моя скромен лаптоп едвам скролвам. Лично старият дизайн ми харесваше много повече и не веднъж съм го казвал 🙂

  • Здравей, благодаря ти за обратната връзка.

   Ако го гледаш с по-ниска резолюция определено заема доста от екрана – единият ми по стар лаптоп е с ниска резолюция и там не се вижда оптимално. Ако го погледнеш на по-висока, примерно 1920х1080 поне според мен се вижда доста по-добре. Стария дизайн остаря и технически и визуално, но въпрос на вкус, знаеш 🙂

   Благодаря ти още веднъж за мнението

   Поздрави
   Христо

   • Стамен Янев каза:

    Определено не го гледам с такава резолюция 🙂 Явно е време за нов лаптоп…

    • при моя стария лаптоп с по-ниската резолюция все едно съм влязъл в компютъра, доста едричко е 🙂 и аз съм за нов

 • Daniel каза:

  Изглежда много добре, но на мен не ми харесва като user преживяване. Вероятно ще свикна, защото съдържанието ме връща в сайта отново и отново.

  • Здравей, Даниел! Благодаря ти за ценната обратна връзка. Надявам се с времето да ти допадне повече. Поздрави 🙂

 • nanito каза:

  Браво, много добро попадение! От таблет сайта изглежда перфектно, леснодостъпен за ползване и бърз. Интересно, че с браузъра, предложен от Samsung Galaxy Tab2, дава дефект – липсва текста от началната страница, визуализира само снимки и препинателни знаци. Но с Опера е идеално! Поздравления и успехи!

 • Христо от Лясковец-Христов каза:

  Здравей,Адаш! Не знам дали парадириш или искаш да си интересен но сѝ и без да ти правя четки…Повтарям се на моменти, но то е за да засвидетелствам уважението си за труда, положен от теб(защото мамка му само ти си знаеш, какво ти коства всичко тва)… Ха и ми харесва това ново излъчване -Дзен!!!! Айде напред към 100.000 посетители дневно,а!На слука Адаш и ето едно класно парче за поздрав към теб!!!!https://www.youtube.com/watch?v=51nafDR-CcY

 • Ники каза:

  Още ми е трудно да определя, дали този му вид или стария! Важното е да има желание за развитие и материал, който да привлича интереса на хората…
  Пожелавам успех, а пък другото, с времето ще се нареди…

 • Кефи брат – ще превъртиш космоса 🙂 Изчистен. Дзен. Прост. Успокоява те. Улеснява четенето – абе не станах в 5 часа за да чета тази публикация – ама както казва онова момиченце дето облизва нещо на баща си 🙂 „АМИ ПРОСТО НЕ МОГА ДА СЕ ЗДЪРЖА“

  • Благодаря ти! Мнението ти е важно за мен. Между другото оправих снимките, че тая сутрин ги нямаше в статията 🙂

   • Бързината е от изключително полезно значение. Аз се убедих след десетки или стотици тестове, че колкото по-дзен е дизайна и сайта е по-спокоен толкова повече му обръщат внимание хората. С над 12 000 публикации съм убеден в това…

 • Бих искал да вметна, че имам още доста работа по сайта, тъй като всяка една от над 700-те статии тук трябва да се оправи поотделно. Надявам се да имате търпение, докато завърши процеса 🙂

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >