Това е пътят, по който да стигнете до лидерство от ниво 5. И да, това е възможно! [2 част]

Любомира ЛюбеноваЛюбомира Любенова – определя себе си като търсач на пътища и нови възможности. Важна част от търсенето й е телевизионната журналистика, която практикува в продължение на 8 години. След това пътят я отвежда към мечтата за собствен бизнес. Така се появява агенция за комуникации и реклама Media Start, благодарение на която се впуска в дълбоките води на предприемачеството. А с блога си “Бизнес уроци за начинаещи” подкрепя предприемаческата общност в България.

В предишната част стана ясно, че съчетанието между личната скромност и желязната воля води до необичайни резултати – тези, на които се възхищаваме; които искаме да постигаме и за които говорим в продължение на десетилетия.

Това са онези големи постижения, които променят хода на събитията и оставят траен отпечатък в историята на бизнеса.

Ако в миналата статия нещата звучаха непостижими и нереални, сега е моментът, в който да се успокоим и да продължим нататък, защото път към лидерство от ниво 5 има.

И той не изисква толкова усилия, колкото постоянство.

Тъй като ще пиша за необикновеното лидерство, си позволявам да направя анализ на контекста, в който виреем в момента.

Намираме се в ерата на ефективното лидерство. Търсим възможности как да постигаме качествени, бързи и зашеметяващи резултати. Добри сме. Много сме добри. Именно това ни пречи да преминем към следващото ниво.

Току-що описах лидерите от ниво 4 (според пирамидата на Джим Колинс от първа част).

Наглед няма нищо ненормално, даже будят възхищение. И не само. Сякаш ни се приисква да бъдем като тях. И с право.

Те малко приличат на лидерите от ниво 5, но всъщност не са като тях.

Колкото повече разглеждам пирамидата на лидерството, толкова повече се убеждавам, че най-трудната стъпка в нея е преминаването от ефективен лидер (ниво 4) към лидер от ниво 5. Защото имаме огромна пропаст, която трябва да прескочим: ГОРДОСТТА.

Да, има начини за преминаване към ниво 5, но не съм сигурна колко от нас биха се справили (ама наистина) с гордостта си.

Нека да уточня какво се има предвид под „гордост“, когато говорим за ниво 5.

Липсата й не означава ниско самочувствие, неувереност или нерешителност.

Означава нещо съвсем различно, а то е: когато успееш, да погледнеш през прозореца, а когато се провалиш, да погледнеш към огледалото.

Следващият пример е доказателство за прескачане на тази огромна пропаст, но е и аларма за вътрешна честност: онази, за която знаем само ние и никой друг.

Как Лу Герстнер от IBM преминава към ниво 5?

Лу Герстнер от IBM

Той започва като анализатор в Макензи и става доста добър. Това е ниво 1. След това преминава към ниво 2 – уважаван член на анализаторските екипи в Макензи.

После Лу Герстнер става мениджър клиенти и напуска Макензи. Отива в „Америкън Експрес“, където е класически ефективен лидер от ниво 4.

Ако спрем за малко тук и анализираме Герстнер, ще видим, че става въпрос за популярен егоистичен лидер, движен от победата и икономическите резултати.

Точно такива изградени образи за лидерство виждаме масово. Тогава той приема работата, която коренно променя IBM.

В края на кариерата си написва: „Случи се нещо неочаквано. Влюбих се в IBM.”

За първи път през живота си той има усещането, че общата кауза е много по-голяма от неговите лични интереси, страдания, жертви и успехи.

С това отношение достига до неговото лидерство от ниво 5.

Да бъдеш лидер от ниво 5 се определя от едно нещо: как вземаш трудните решения. Продаваш ли мелници? Публикуваш ли материали от Пентагона? Знаеш ли отговорностите си? Готов ли си да понесеш страданията на това високо ниво лидерство?

Ако отговорът е „не“, намерете си друга работа. В никакъв случай не ръководете хора.

Какъв е процесът на преминаване към ниво 5?

Думата „процес“ сама по себе си противоречи на „извънредни обстоятелства“, „късмет“, „случайности“, „миг“.

Последователни решения, навързани в логиката на времето – така се става лидер от Ниво 5.

Представяте ли си да имате семейна фирма с всички възможни членове в нея: лели, баби, чичовци, стринки, братовчеди и т.н.?

Представяте ли си ръководителят на компанията да каже: „Ако нямате нужните качества, не сте за тук.“? Това е трудно решение!

Ако не можете да го вземете, тогава не сте лидер от ниво 5.

Ниво 5 е изборът, който наистина ще изпълни целите. Но не вашите. А на компанията.

Винаги имате избор. Винаги има друг път. Кое решение е тип „ниво 5“?

Това не е мистерия, просто е.

Представете си, че сте на кръстопът. Винаги имате няколко възможности, но само един тип решение би ви окачествило като лидер от ниво 5.

Това е решението, взето с пълна скромност и зверска воля да продължите и да постигнете целите. Може би всеки от нас е усещал онези трудни моменти, в които трябва да вземе невъзможни решения. Ето, това са решенията от ниво 5.

На следващата страница →  Съветите на Джим Колинс за преминаване към Ниво 5:

jim-collinsВеличието не е плод на обстоятелства. То зависи от постоянните избори и дисциплината. – Джим Колинс

Съветите на Джим Колинс за преминаване към Ниво 5:

1. Започнете да си водите дневник за успехите и провалите при решения от ниво 5.

Записвайте онези моменти, в които сте на кръстопът и трябва да вземете важно решение. Достатъчно е да напишете: „Днес не успях“.

Целта на този дневник е да подобрите съотношението между успехите и неуспехите си.

В началото може да успявате веднъж на 30 пъти, след това – 2 пъти за 10 пъти. Това е успех! Така се става лидер от ниво 5.

Ако за 5 години успеете да подобрите това съотношение с 50%, вие сте победител.

2. Постоянно търсете отговор на въпроса:

„Кое ми липсва: скромността или решителността?”

Кой е недостатъкът ми? Много хора биха казали, че имат волята, но им липсва скромността. Това не е така. Те само говорят за воля, но не я прилагат.

3. Справете се с харизмата си (ако имате такава)!

ХАРИЗМАТА: недостатък точно толкова, колкото фъфленето, накуцването, кожното заболяване.

Преодолейте този недостатък и изградете велика компания! Обикновено мислим, че обаянието е основно качество на лидера. И, ако го нямаш, не можеш да бъдеш лидер.

Данните обаче показват точно обратното: чарът при лидерството е пречка. Ако сте много чаровни, а искате успех, трябва някак си да компенсирате харизмата си. Защо?

Ако си обаятелен лидер, цялото движение на организацията зависи от теб. Тук има проблем: този начин на функциониране на организацията не е траен. Защото ти не си вечен.

Ако напуснеш компанията и след това всичко замре, напълно си се провалил.

Ако цялото развитите зависи толкова много от силата и обаятелността на твоята личност, толкова, че да не може без теб, провалил си се.

Има 5 характеристики, които определят лидерите от ниво 5:

  1. Те са достатъчно уверени в себе си, за да създадат наследници на своя успех.
  2. Те са смирени и скромни.
  3. Притежават непоколебима решителност.
  4. Те са извънредно старателни във всичко, което правят.
  5. Отдават благодарност на другите за цялостния успех и поемат вината върху себе си за слабите резултати. Голяма част от успеха си обясняват като „късмет“ или „стечение на обстоятелствата“, а не го отдават на личните си заложби.

Как да развием тези характеристики?

Ако разработя 10 стъпки за постигане на лидерство от ниво 5, Джим Колинс няма да ми се зарадва. Той смята, че подобен подход би направил цялата концепция тривиална.

Затова, ще систематизирам основните акценти, на които той обръща особено внимание.

Избиране на наследник на успеха

Лидерите от ниво 5 не се страхуват да посочат свой наследник на целия успех, който са постигнали. Те не се страхуват да наемат високо компетентни хора и да уволняват некомпетентните. Те качват точните хора на автобуса.

Най-важната функция на директорите на компании би трябвало да бъде изграждане на стратегия за развитието на бизнеса и изграждане на ефективни екипи, които постигат целите на организацията. Ако правите всичко извън това сами, тогава не сте лидер, а индивидуален играч, който не умее да делегира правомощия.

Ако сте харизматичен предприемач, няма да ви е лесно.

Първо трябва да се справите с тази креативност, която постоянно напира от вътре и иска да се изявява, за да бъде оценявана от другите.

А след това трябва да се справите и с харизмата, която потиска развитието на всички, които са около вас.

Лидерите от ниво 5 са пълна противоположност на предприемачите, които инвеститорите си представят. Те са „смирени, тихи, резервирани, срамежливи, скромни, сдържани“.

Представяте ли си един такъв човек как ще представя идеята си пред инвеститорите, които си мислят, че основателят на компания трябва да се държи като основател на компания (т. е. – да бъде харизматичен).

Джим Колинс препоръчва предприемчивите и харизматичните лидери в компаниите да се отдръпнат от прожекторите.

Лидерите от ниво 5 правят това естествено.

Когато се чувстваш несигурен и имаш постоянна нужда от одобрение, когато ти е трудно да се довериш на хората, че могат да свършат работата по-добре от теб, нещата се усложняват.

Увереността в себе си е в сърцето на лидерството от ниво 5.

Тя се развива още в ранното детство, но това не означава, че по-късно не може да се работи за нейното придобиване.

Уверените в себе си хора имат смелостта да признаят негативните си страни, да не се опитват винаги да бъдат перфектни,

…но „просто да се квалифицират за работата, която вършат“.

Идеята не е да се промените из основи, но да приемете цялата си личност и да имате смелост да се погледнете в огледалото такъв, какъвто сте.

Огледалото показва и силните, и слабите ви страни.

Великите лидери наемат велики лидери, които да запълнят техните слабости и да свършат онази работа, с която те самите не могат да се справят.

Скромността: неизменна част от лидера

Ако сте добре запознат и със силните, и със слабите си страни, скромността ще дойде като естествено развитие на личността ви. Просто защото ще знаете слабите си места и ще бъдете достатъчно уверени в себе си, за да не се хвалите със силните.

Ако искате да бъдете лидер от ниво 5, тогава действайте като такъв

Обуздавайте онзи първоначален импулс да давате най-компетентните отговори на своите подчинени. Ставайте все по-уверени в себе си и все по-смирени.

Наемете топ специалисти и делегирайте задачи.

Бъдете предпазливи към онези репортери, които ви ласкаят; насочвайте благодарностите към екипа си. Приемайте лично вината за неуспехите.

Не се страхувайте да си я признаете; бъдете прозрачни.

На следващата страница → парадоксалното уравнение: скромност + воля=?

Парадоксалното уравнение: скромност + воля = лидерство от ниво 5

смирение

Предизвикателството, с което се сблъскват повечето изпълнителни директори за преминаването си към ниво 5, е: когато ставаш успешен в кариерата си, смирението не ти идва първосигнално. Тогава трябва постоянно да се доказваш, да бъдеш по-добър.

Тази атмосфера на състезателност не е благоприятна за развиване на скромност.

Повечето служители се движат в управленските редици, защото са показали резултати, които ясно разкриват колко усилия са положили, за да ги заслужат.

Това прилича ли ви на показност? А на лидерство от ниво 5? А на най-често срещания стил лидерство днес? Да, сигурна съм, че вече го разпознахте. Това е лидерство от ниво 4.

Случва се така, защото в лидерите на повечето компании награждават служителите за изпълнен норматив и за показани резултати.

Стимулът е да надминеш другия и да си сигурен, че шефът го знае.

Зная, че докато четете, може и да се възмущавате, защото всичко това звучи нормално. Такова е често срещаното ежедневие в бизнеса.

Да, то е добро. Много добро. И се отнася за твърде добрите компании. Но не важи за великите организации, които остават непоклатими във времето.

Обикновено за ръководни позиции се търсят харизматични хора, които ще извършат чудеса. Всички го вярват и го правят по този начин.

Важна е йерархията и особено твоята позиция в нея.

Вие трябва да насърчавате цели екипи за добре свършената работа, а не отделни личности. Така ще постигнете лидерство от ниво 5.

Как да си изберете наследник на успеха, след като това е една личност?

Колинс съветва това да се случи чрез делегиране на права.

Разликата е следната: когато стимулирате отделните личности, вие реално не можете да видите техните истински качества, защото ги поставяте в изкуствена среда, в която те трябва да се преборят с всички други, за да оцелеят и да се издигнат.

Когато насърчавате целите екипи, създавате атмосфера на смирение и  преследване на общите резултати на компанията, а не на отделните личности.

Така се появява успехът, който има множествено число – „ние“.

Лидерите от ниво 5 наемат професионалисти, помагат им да се развиват и да поставят точната посока за организацията.

След това помагат на всеки един да стои тясно фокусиран в целите, вместо да показват на хората „как“ да си вършат работата.

Приемете истината, че е твърде вероятно някой да може да свърши работата по много по-добър начин от вас, въпреки че неговият начин ще бъде различен от вашия.

Лидерите от ниво 5 се упражняват да се самоконтролират.

Те знаят как да управляват емоциите си.

Така имат контрол върху своите реакции. Ако имаш себеконтрол, това означава, че действията ти ще бъдат стратегически, а не плод на моментни решения.

Ето как изглежда един лидер от ниво 5:

jim-collinsДа бъдеш лидер от ниво 5 не зависи от обстоятелствата. Зависи от избора, който правиш всеки ден. – Джим Колинс

  • Той разбира, че ако организацията се идентифицира с него, тя няма как да го надживее.

Затова си поставя толкова големи, почти непостижими и дългосрочни цели, които да продължават да се осъществяват дълго време след него; цели, надхвърлящи кариерата му.

  • Достатъчно рано започва да се оглежда за подходящ наследник, на когото да предава правилата, по които се движи организацията.
  • Изгражда механизми, по които да функционира цялата компания. Именно тези механизми възпроизвеждат енергията, а не лидерът сам по себе си.

Механизмите може да бъдат свързани с дългосрочни ценности и да са вградени така, че никой никога да няма правото да ги престъпва.

По този начин ритъмът на организацията се запазва дори и теб да те няма вече.

A image

Трябва ли да се откажеш от всичко, за да станеш лидер от ниво 5?

Трябва ли да се откажеш от всичко? Данните показват, че съотношението е 50/50.

Половината изпълнителни директори, които преминават от добри към велики, разрушават всичко останало в живота си. Но другите не го правят.

Те не работят през уикендите, не ощетяват семействата си, ходят на почивки.

Живеем в култура, която приветства лидерите от ниво 4: типичните себични и арогантни професионалисти, които преследват личните си цели в бизнеса.

Лидерите от ниво 5 постоянно са отхвърляни, защото не изглеждат толкова напористи.

Заобиколени сме от хора, които дръзват да решават въпреки забрани и наказания. Те обикновено не са по върховете.

Има обикновени работници, учители, хора от ниски нива, които постоянно трябва да вземат решения от ниво 5. И го правят.

Точно тези решения държат обществото ни цялостно.

Ако сте пропуснали първа част на тази поредица, прочетете я → Лидерство от ниво 5 – триумф на личната скромност и желязната воля.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак