5 начина да снимаш с телефона си като абсолютен професионалист!

как да снимам с телефон

Да снимаш е лесно – трябва ти фотоапарат или телефон с камера. Да направиш хубави снимки обаче е доста по-трудно. Освен подходящото снимачно устройство, са ти необходими око, упоритост, експериментаторски дух и познания поне за основните принципи във фотографията. Ако наистина ви е важно да снимате добре, и ви е интересно да се занимавате, ето откъде да започнете

 1. Снабдете се с подходящата за вас техника за снимане

Не бързайте да си купувате скъп фотоапарат с всякакви екстри.

Може и до него да стигнете, но към момента е излишен. Достатъчно е да си вземете смартфон, в който е наблегнато на снимачните екстри.

 1. Проучете техническите възможности на телефона си по отношение на снимането

Прочетете книжката за използване на смартфона. Отделете време, за да изследвате всяка една функционалност на камерата. Това става най-добре с практика. Не се страхувайте, че ще изхабите лентата, снимайте, за да изпробвате всичко, което може да предложи за правене на снимки вашият смартфон.

 1. Използвайте решетка, за да композирате по-добре кадрите

Тази опция е много полезна за начинаещи във фотографията.

Решетката разделя екрана на 9 равни части. Когато насочите камерата към това, което искате да снимате, ключовите за композицията елементи трябва да съвпадат с точките на пресичане на линиите или да са разположени по протежението им.

Когато натрупате опит, можете да спрете да използвате решетката и да започнете да експериментирате с композицията.

 1. Сприятелете се със светлината и избягвайте да използвате светкавицата на телефона си

Фотографията е рисуване със светлина – ако не я опознаете и не овладеете тайните на заснемането й, трудно ще ви се получат добри снимки.

Светлината дава форма и дълбочина на кадъра, а това е особено важно при мобилната фотография. Просто дълбочината на полето е предизвикателство за камерата дори на най-добрия смартфон. Трябва да се справяте само с едно фокусно разстояние и настройките на блендата, което е чудесен начин да се научите да използвате светлината и да си играете с композицията.

 1. Научете защо се размазват снимките ви и как да елиминирате проблема

Най-честата причина за това е помръдването на камерата по време на експозицията. За да се справите с проблема, трябва да ползвате статив (ако снимате на лошо осветление, затворът трябва да е отворен по-дълго, вероятността да трепнете и да размажете снимката е голяма). Другият вариант е да снимате само на по-висока скорост, съответно само при по-добро осветление. Третият е да търсите смартфон, чиято камера е с електронна и оптична стабилизация.

Кой телефон е подходящ за правене на перфектни снимки


ASUS Zenfone 3 е създаден за фотография – поддържа функции за снимане, които другите смартфони все още нямат. Благодарение на всичките му екстри, ще ви е лесно да снимате при всякакво осветление; снимките ви ще са винаги на фокус, а  изображенията ще са максимално детайлни и реалистични.

как да снимам с телефон

Ако искате да се научите да правите снимки като професионален фотограф – това е смартфонът, който ще ви улесни максимално по пътя към целта.

Кои екстри на ASUS Zenfone 3 ще ми помогнат да изпълня горните съвети:

 • TriTech технологията комбинира фазов, лазерен и продължителен автофокус. Фокусирането става за 0,03 секунди.

С нея можете да снимате при всякакво осветление и на всякакво разстояние без страх, че снимката ще се размаже.

Тази технология се използва за първи път в смартфон и ви помага да уловите момента и да го задържите на фокус – буквално и преносно.

 • Оптичният стабилизатор и електронният стабилизатор са допълнителна гаранция за изключително ясен образ.

Те ви позволяват да снимате без статив, при лошо осветление, съответно – бавно падане на затвора; когато сте в неудобна поза и ръцете ви треперят от напрежение или когато сте в движещо се превозно средство.

 • Сензорът за корекция на цветовете, HDR режимът на снимане и функцията  4xSuper Resolution правят снимката реалистична.

По нея няма прегорели места, където светлината е била твърде силна, нито тъмни участъци, където е била твърде слаба.

Изображенията са детайлни, с наситени цветове.

как да снимам с телефон

Всички изброени дотук функционалности са стабилна база за успешни експерименти със светлината и композицията.

Те свеждат капаните пред всеки начинаещ фотограф до минимум.

 • Real time HDR е за тези, които се притесняват да експериментират и да снимат много кадри, за да се научат и да получат желания ефект.

Благодарение на тази функция виждате как ще изглежда снимката в момента, в който я кадрирате, още преди да сте натиснали бутона за снимане.

Тази функция е супер полезна по две причини:

 1. Премахва потискащото усещане, че правите лоши снимки една след друга.
 2. Можете да коригирате по-бързо настройките, ако нещо не ви харесва и да запечатете момента по възможно най-добрия начин.

Предната камера на този телефон е 8 MP, задната – 16 МР, обективът е Largan, блендата е ƒ/ 2.0. Какво повече да искате…

ASUS Zenfone 3  е първата крачка в правилната посока по пътя към добрата фотография, направете я като го поръчате.


Вижте още и: Електронното швейцарско ножче на ASUS

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак