Как да осигурите на детето си удобно място за игра, творчество и продуктивност

Ергономични бюра и столове за деца

Децата са нашето утре!

Появяват се в живота ни и вече нищо не е същото.

Децата растат, а с тях расте и нуждата им от повече място и материали за учене.

Работният им кът се превръща в тяхното по-лично пространство. Работното място има централна роля в детската стая. И защото нуждите и изискванията на децата растат с тях, мебелировката също трябва да е гъвкава и подходяща за нов аранжимент.

Да, на децата трябва да им е удобно

За да седнат на бюро и да работят с желание, децата трябва да се чувстват добре.

Затова бюрото и стола просто трябва да им „паснат“ – както обувките, ръкавиците, приборите за хранене, четките за зъби и т.н. Когато децата учат на неудобни за тях места, бързо се уморяват губят концентрацията си.

Ученето се превръща в борба с родителите и се хабят много излишни усилия.

За да не се уморяват бързо и за да не се натоварва гръбначния стълб прекалено, „правилното“ седене има няколко основни правила:

Как детето да стои правилно на бюрото?

Ергономични бюра и столове за деца

 • Стъпалата трябва да са в хоризонтална позиция на пода (не повдигнати) – това намалява напрежението в гърба;
 • Долната част на краката трябва да е във вертикална позиция спрямо пода и стъпалата – така се подобрява кръвообращението;
 • Бедрата трябва да са в хоризонтално положение, коленете и гърба да са на една линия;
 • Края на стола трябва да е на 4 пръста от коленете – за да не се нарушава кръвообращението;
 • Гърбът (гръбначният стълб) трябва да е изправен, във вертикална позиция – тялото се позиционира автоматично в изправено положение, когато седалката на стола е под ъгъл от 2%, тъй като това накланя таза леко напред и изправя гърба;
 • Ръцете да се спускат над бюрото, да са в удобна, „почиваща“ позиция образуващи широк ъгъл;

stojka-dete

На какви условия трябва да отговаря бюрото и стола, за да е максимално удобно на детето?

Мебели за деца

 • Да се регулират на височина спрямо потребителя си – всеки има своите уникални пропорции;
 • Седалката да може да се накланя напред около 2%;
 • Дълбочината на седалката трябва да се регулира, за да може детското гръбче да стигне до облегалката и бедрата да нямат допир с ръба на седалката (краят на стола да е на 4 пръста от коленете);
 • Облегалката трябва да е съобразена с гръбначния стълб и да подкрепя лумбагото;
 • Трябва да има достатъчно пространство за краката;
 • Бюрото да има плот с регулиране на наклона – за правилна позиция при четене, писане и рисуване;

izrastvane-detsko-buro

Защо трябва да се повдига плота на детското бюро?

Дали четете, пишете или рисувате – има оптимална позиция за всяка дейност, която се постига с регулиране наклона на плота. Наклонът на плота осигурява на децата при работа релаксираща, щадяща гърба позиция, независимо от заниманието им.

naklon-detsko-byoro

Препоръчителни ъгли за оптимална позиция на тялото на детето са: 0-5о за рисуване и подобни дейности; около 10о за писане и около 20о за четене.

В природата на децата не е заложено да седят на едно място дълго време, въпреки че им се налага да правят точно това в училище или докато подготвят домашните си.

Децата, които работят с компютър също увеличават времето си за седене.

Колкото по-малко е детето, толкова по-малко време се задържа на стола – това е нормално и силно препоръчително. Времето, през което децата могат да седят в едно положение:

 • 6-10 години средно 5 минути;
 • 11-15 години средно 15 минути;
 • 16-20 години средно 25 минути.

Дългото застояване на стола е вредно.

Winner-Scooter_Pro

Децата прекарват много време седнали и в затворени помещения!

Затова насърчаването им да се движат и „динамичното седене“ са също толкова важни, колкото естествената светлина и свежия въздух. Динамичното седене насърчава и следва естествените импулсивни движения на седящите деца, юноши, студенти.

Детският стол трябва да насърчава движението, а не да го ограничава.

Ергономичният стол трябва да има механизъм за регулиране на височината, облегалката и седалката да са отделени, седалката да се регулира и в дълбочина, гъвкава приспособима повърхност за сядане, която следва всяка промяна на положението на тялото.

Столът трябва да е безопасен за децата, а въртящия механизъм трябва да осигурява лесно въртене и в двете посоки.

Основни принципи на ергономичното седене:

Champion-Scooter

 • Няма правилно и грешно седене. Единственото, което е важно, е да се сменя често позата – затова не коригирайте вашето дете, когато заема странни стойки на стола.
 • Бюрото и стола трябва да „паснат“ като ръкавица. За да се постигне здравословно седене, работната среда на детето трябва да е съобразена с неговите височина и пропорции. Нагласяването започва със стола, след това височината на бюрото.
 • Височината на стола се избира така, че предният ръб на седалката да е приблизително на нивото на задната част на колената. Височината на седалката е правилна, когато ъгълът между бедрото и тялото е малко над 90о и стъпалата са плътно на пода. Накланянето на седалката напред насърчава детето да седи изправено и да бъде съсредоточено докато работи на бюрото. Тазът се накланя леко напред и гърба е изправен. Подвижната седалка подпомага динамичното седене.
 • Дълбочината на седалката се регулира така, че бедрата да се опират на предния ръб без напрежение. Разстоянието между предния ръб на седалката и прасеца трябва да е около 4 пръста. Така се осигурява свободното преминаване на кръвта през краката.
 • За да настроите височината на бюрото, сложете ръцете си отгоре. Позицията е правилна, когато ъгълът при лактите е малко по-голям от 90о.
 • Долната част на ръцете трябва да е облегната, докато работите. Така си почива врата.

Да, има мебели за деца, които отговарят на всички тези критерии! Това са:

Детските ергономични мебели moll

Вдъхновени от децата, направени за децата.

С много мисъл, с много сертификати (истински сертификати). За да им е удобно. За да им е уютно. За да им е красиво. За да им е цветно. За да им е тайно. За да им е мобилно. За да им е здравословно. За да им е безопасно. За да растат заедно!

Философията на детски мебели moll

Ние вярваме, че мебелите в детската стая трябва да се адаптират към децата, а не обратното.

Winner-Maximo

Историята на детски мебели moll

Фирмата е основана през 1925 г. от Андреа Мол и все още е семейна.

Първото „растящо“ бюро за деца е произведено в далечната 1974-та година. И вече повече от 40 години все напред и нагоре – иновации, технологии, дизайн, немско качество и практицизъм. Компанията е специализирана в разработването и производството на детски бюра и столове и внедряването на ергономията в тях. Не произвеждат кухни, гардероби, спални и всичко останало – само няколко бюра, столове, контейнери, лампи и малко аксесоари и допълнения към тях.

Производствената база е в Грюбинген (близо до Щутгард) и всичко се изработва там. Всяко бюро, стол, контейнер, лампа си имат индивидуален сериен номер.

Основната идея на moll е:

Мебелите трябва да се адаптират към децата, а не обратното. Докато децата растат всички мебели moll се адаптират към техните височина и пропорции. Те им позволяват да седят в ергономично правилна позиция през този дълъг период от развитието им. Детските мебели moll израстват с ученика от 1-ви до 12-ти клас, регулират се на височина и са предназначени за деца с ръст от 109 до 200 см.

Champion-grows

Бюрата и столовете за деца moll могат да се надстрояват и надграждат след време, като се добавят различни надстройки и допълнителни модули. Това позволява де се удовлетворяват растящите нужди на детето, когато пораства.

Всички тези принципи и правила са заложени в мебелите moll (moll Funktionsmöbel GmbH). За да е в крак с времето компанията, работи с външни специалисти (ортопеди, травматолози, офталмолози, дизайнери) и следят най-новите научни данни в тези области.

Гаранцията им е 5 години.

Материалите, които се използват са висококачествени и нискоемисионни.

Продуктите се оценяват от независими германски институции и имат много сертификати – за безопасност, за превенция на гръбначните изкривявания, за качество, за екология, за ергономия. От време на време, за разкош, получават и по някоя награда за продуктов дизайн (обикновено първа).

Мебелите moll може да се видят в Шоурума на компанията в София, както и на сайта www.moll.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: