Успехът – враг или приятел на истинската връзка?

Запази за после

Ако си в търсене на правилния човек, този въпрос е точно за теб: ГОТОВ ЛИ СИ ЗА ИСТИНСКА ВРЪЗКА?

Тук най-искрено ще отговориш с ДА, нали? Може да има стотици причини още да не си открил този човек. Готовността да обичаш не е сред тях? Но преди да продължим, нека ти разкажа за Надя.

Надя е на 33. Следвала е бизнес планиране в Германия. Говори 3 езика. Има много визии и идеи.

Умее да бъде адски ефективна. Ръководи отдел за бизнес развитие на голяма фирма. Надя много бързо се издига, защото успява винаги да намери решение с нестандартни подходи. Харесвана е много сред колегите си заради бързата си логика, атрактивна визия, харизматично излъчване. Заплатата й е над средната и може да си позволява хубави дрехи, добра квартира и почивки. 

Но когато става дума за връзки, при Надя все нещо не се получава.

Влюбва се често в обвързани мъже. Среща интересни мъже в работната среда, но някак не може да излезе от ролята на кралицата. От нея лъха една увереност и твърдост, която й се иска да оставя в лични си живот. Но не знае как. Не й харесва идеята да се прави на „кифла”.  Не може да се сприятели напълно с мисълта, че ще трябва да се показва слаба и кокетна пред мъжа. И не може да се откаже от образа на идеалния мъж, който й подхожда.  

Тя има интересна социална среда. Но се прибира вкъщи сама.

Липсва човекът, на когото изцяло да разчита. Който да се грижи за нея и я приема каквато е. Който просто я обича заради самата нея.

Ако сте успяла личност с високо образование, ако сте интересен и талантлив човек с висок потенциал, може би сте разпознали по нещо от себе си в Надя. Няма значение дали сте жена или мъж. В дъното на нещата става дума за едно и също:

За бариерите, които успехът често създава пред шанса за една истинска връзка! Да, ние упорито вярваме, че сме готови за нова връзка. Че искаме нова любов. Но забравяме нещо съществено, нещо, без което любовта не може:

Способността да бъдем слаби!

как да бъдем слаби

Колкото по-силни сме в живота, колкото повече постигаме, за колкото повече постижения и таланти ни хвалят – толкова по-трудно ни е да пуснем своя силен образ. И да се покажем разголени, по нашата слаба, нуждаеща се същност.


Душата, която открито търси любов, Е УЯЗВИМА. Душата, която покорява умения и успехи, Е СИЛНА.

Защо, противно на логиката, успехът може да стои пред нашата готовност да обичаме и бъдем обичани:

  • Тази част от нас, която може повече от другите, тайно харесва това надмощие. Аз съм добър в нещо, в което другите не са. Аз съм успял в нещо, където много други се провалят. Този успешен образ в нас пристрастява. Трудно ни е да се откъснем от него. Да не се идентифицираме с него. Егото хваща юздите и в личния живот. Но това често създава усещане за разделение, вместо за единство, каквото е нужно в истинската връзка. Умът и успехът не са винаги на едно мнение със сърцето. Ако сме свикнали да действаме с първото, понякога не чуваме правилно второто.
  • Успехът създава контрол. Ние усещаме властта да влияем на другите, да налагаме волята си (дори и по мек начин), да определяме правилата. А в любовта не можеш само да контролираш! Любовта иска разбиране, търпение, компромис. Иска мекота и приемане. Иска понякога да се оставиш да бъдеш воден и контролиран! (направиш ли го, идва най-сладкото, но контролиращият човек трудно приема тази позиция).
  • Да сме отворени за любовта значи да умеем да молим. Да молим за подкрепа, да бъдат до нас, да се грижат за нас. Помислете си пак за Надя – колко й е лесно да се оставя да се грижат за нея? Тя умее да се справя с всичко. Как ще моли? Ще излезе, че в нещо не я бива! Чувството, че се справяме винаги и във всяка ситуация – което е толкова ценно в бизнеса – понякога ни пречи в любовта. Защото там се налага да бъдем истински – и да признаваме, че не можем с всичко да се справим.
  • Успелият човек дълбоко се идентифицира със своята професия, с постиженията си, че при всяко запознанство те заемат твърде голяма част. Трудно му е да НЕ говори за тях. По този начин понякога дори забравя да демонстрира истински интерес към другия. А това е основна част от изкуството да печелим симпатии. И по-лошото – това му пречи да покаже истинското си АЗ, което не е свързано с печалбата, знанията и титлите. Което обаче често е далеч по-чаровно за отсрещната страна.
  • Колкото по-високо мнение имаш за себе си, толкова по-критичен си при избора си на партньор! И това е изцяло в реда на нещата. Ти имаш право на най-доброто. Но понякога тази мисъл ни ограничава дотам, че не даваме истински шанс на отсрещната страна. И разбира се, винаги го има онова гласче, което ни шепти „Как биха те възприели ДРУГИТЕ с този човек?” Как мислите, помага ли да се отпуснем и даваме лесно шанс, когато срещаме хора за първи път?

В нас могат да съществуват дълбоки бариери пред готовността да обичаме, когато сме усетили признанието и успеха. Не пред желанието. А пред истинската готовност. И когато имаме бариери да се отдаваме – създаваме бариери и да привличаме любовта.

Добре, но какво можем да направим по въпроса?

сайтове за запознанства

Тук не се опитваме да кажем, че да си готиният човек, който си, е проблем! Да си умен, талантлив и можещ е атрактивно за другия пол. И така трябва да бъде. Просто е нужно да осъзнаваме как това може да ни изиграва и лоша шега при личните запознанства. Ето какво можеш да пробваш, ако се разпознаваш в някои от горните „симптоми”:

  1. Радвай се на своите таланти и успехи! Не искаме да ти отнемем това. Но се опитай да осъзнаеш, че те са само ЧАСТ от теб. Опитай се щом излезеш от работа да сваляш бронята. Бъди достатъчно смел, за да бъдеш уязвим.
  2. Пробвай за малко да оставиш разговора за професията и позицията на заден план при следващото запознанство. Ако си наистина смел(a) дори можеш да изпробваш следното – кажи просто своето име и на въпроса „Какво работиш?” отговори „В момента нищо.” И разказвай други неща за себе си. Виж дали няма да те харесат въпреки това. И усети насладата от това да те харесват заради човека в теб.
  3. Създай си точните контакти… онлайн. Там ще ти бъде по-лесно да бъдеш себе си, да махаш маската на образования, успял мъж или жена.

Казваш си, че в това няма смисъл? За теб опциите са бизнес социални мрежи (където не става да флиртуваш) или сайтове за запознанства с всякакви хора и плоски истории? Не избързвай.

От скоро има в България точно това, което ги съчетава – Elitebook.bg  e сайт за запознанства, но отворен само за хора като теб. Само за хора с образование, добра професия и желание за себеразвитие – не всеки може да се регистрира там.

4. Търси хора от твоя ранг и ниво – те по-лесно ще те разбират и ти по-лесно ще разбираш тях. Заобиколи се с интересни хора и ИЗВЪН РАБОТА, дори да е само приятелски.

В даден момент от интересно приятелство може да се зароди и нещо повече. (социални платформи с високо ниво на общуване като elitebook.bg доста могат да помогнат).

5. Можеш да работиш за развитието на умения като език на тялото и Успешна комуникация с другия пол. Потърси подходящи семинари, статии или онлайн курсове на тази тема. Те ще ти помогнат да усъвършенстваш изкуството да печелиш хората по дълбок начин, както в личен, така и в бизнес план.


За финал нека разкажа как стигнах до Elitebook.bg. И защо го препоръчвам.

В период, в който търсих нови запознанства, желаех това да са интересни и интелигентни хора.

Но къде можеш да откриеш тези хора, без да е стриктно по работа? Фейсбук не е особено ефективен за това, там за мен е място за приятели. В сайтовете за запознанства има много хора, но да откриеш някой наистина интересен и на твоето интелектуално ниво, си е чист късмет.

Тогава мой приятел ми разказа за elitebook.bg. На първоначалния ми скептицизъм той отвърна:

Този сайт е по-различен. Бих го нарекъл сайт за интелектуални лични запознанства.” И действително се оказа доста интересно място. Има подбор на членовете по определени критерии и не всеки бива допускан. А финалната дума имат самите участници в сайта. Те гласуват дали да си част от тяхната среда.

Това намалява значително тези, с които не бихте искали да общувате.

Елитбук предлага също и видео чат, филтър на съобщения, интересни събития и тренинги (като напр. Уикенд за необвързани и Успешна комуникация с другия пол)”.

Влезте и… се позабавлявайте по интелектуалния начин!

Автор: Силвия Матеева


Вижте още и: Христо Златарски, създател на Elitebook.bg, по-различния сайт за запознанства, в страхотно интервю пред lifehack за нещата, които отличават неговият проект

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак