Веднъж Христо Стоянов написа, че Екипната работа е умряла работа! Грешката му беше, че не познаваше тези хора…

Запази за после

Инес СубашкаИнес Субашка – по образование маркетолог-финансист, по професия персонален треньор, а по призвание – нещотърсач. Посветила е живота си на това да изследва човешкото тяло като сложен механизъм, взаимосвързан с всичко, което ни заобикаля; да анализира и открива кои са основните качества, които приложени и адаптирани към конкретна сфера, могат да превърнат всеки опит в триумф. Сайт → 


[su_dropcap style=”flat” size=”5″]П[/su_dropcap]рекарваме повече от половината си живот на работа, в компанията на колегите си. В същото време, мнозина, избираме професия чужда на същността ни, но близка до общоприетото схващане за престижна. Избираме професия, която покрива общоприетите изисквания за успех, но се класира най-отдолу в нашата лична представа за това в какво се изразява успеха и какво е усещането от неговото постигане.

Прекарваме по-голяма част от живота си, заобиколени от хората, с които работим, а мнозина са изправени пред предизвикателството, всеки ден, в офиса, да се срещат с хора, които не понасят; хора, които биха предпочели дори да не поздравяват, ако доброто им възпитание не ги задължаваше да го правят. Искрено вярвам, че отчасти човек е продукт на хората, с които общува най-често.

Ако най-често общуваме с тези, които не понасяме, тези, които отричаме, тогава ние неизбежно отразяваме това, което са те. Така ние неизбежно се превръщаме в човек, който не приемаме и човек, от който бихме искали да се отървем.

Вярвам, че професията на всеки един от нас, работното място, е нещо, като сцена и възможност, където да реализираме потенциала си, където да даваме най-доброто от себе си.

Възможност да израстваме и да развиваме личността и талантите си. Мястото, където да си партнираме с достойни хора, които ни изпълват не с презрение, апатия; не с хора, които изпиват силите ни и крадат мотивацията ни, а напротив – хора, които всеки ден ни карат да се стремим към повече; хора, които с личния си пример ни вдъхновяват да очакваме повече от себе си, да се трудим и да полагаме усилия всеки ден да се превръщаме в по-доброто си Аз. Хора, след срещите, с които се чувстваме така, сякаш те са ни подарили парченце от себе си, от своите способности, за да ни допълнят, да ни направят малко по-добри.

Всичко това може би ви звучи, като утопия и като нещо, което не може да бъде реализирано на работното място, в една организация. И ще бъдете прави!

Нищо не може да се случи, докато сами не повярваме в неговото съществуване. Нищо не може да бъде част от нашата реалност, преди ние да повярваме, че го има и не отворим пространство в живота си, което то да заеме.

Миналата седмица, имах възможност да стана свидетел на това как работата, професията и взаимоотношенията между хората могат да прераснат в нещо много повече. Как могат да надскочат повърхностните, егоистични, себични цели и преследване, само, на материалното, когато животът преплете пътищата на хора, обединени не от една цел, а от една мисия.


Имах възможността да присъствам на team-building-ът на All 1 Studio, където бях очарована от отношението, което членовете на екипа имаха помежду си. Като външен човек, можех безпристрастно и обективно да наблюдавам поведението им и това, което ми направи впечатление, беше тяхната сплотеност, устремът им да си помагат и да споделят всичко с всеки.

В повечето организации, първото, което прави впечатление е йерархията – разделението на хората на по-нисши и по-висши, в съответствие с длъжността, която заемат.

В повечето организации, служителите използват позицията си, образованието си, като подиум, на който да се качат и от който да гледат отгоре на другите – под тях.

Нищо чудно, че обикновено такива организации не остават в историята. Те са просто поредният „съществуващ организъм“, който рано или късно загива от негативизма, апатията, нездравословната конкуренция и чувството за неудовлетворение и липса на реализация.

Това, което видях в екипа на All 1 Studio, беше различно.

Там никой не стоеше над другите, защото всеки знае своето място и уважава човекът до себе си – като личност. Уважава правото му да бъде себе си, да има мечти и амбиции и свободата да се самореализира и самоусъвършенства. Там всеки един член на екипа, осъзнава, че личният му прогрес е пряко свързан с прогреса на другия.

В All 1 Studio, всички осъзнават, че една организация е досущ, като жив организъм, където всеки един „служител“ е нещо, като важен орган или пък клетка. Няма значение кой къде е, колко е голям по размери или какви дипломи притежава. Същественото за един организъм е, че той функционира, като едно цяло – когато дори най-малката съставна част страда, целият организъм страда.

all1-team

Същото се отнася и за една организация – защото един екип е толкова силен, колкото е силно най-слабото му звено. Ето защо, хората, които работят в All 1 Studio, са осъзнали, че не трябва да се делят и да се опитват да ограничават прогреса на колегите си, за да имат възможността да изпъкват. Те са приели мисията да постигнат нещо по-голямо, нещо по-мащабно, което не се ограничава до триумфа на един индивид, а до просперитета на всички – ЗАЕДНО.

Повечето собственици на бизнес, подценяват важността на team building-ът, защото не са осъзнали, че човек работи, така, както живее. Човек има такова отношение към работата си, каквото е и отношението му към живота. Човек има такова отношение към колегите си, каквото е отношението му към хората, с които общува – ежедневно.

През трите дена, които прекарах с екипа на All 1 Studio, забелязах как във всяко едно тяхно действие, прозираше желанието да си помагат, да споделят и да сграбчват всеки миг, като извличат максимума от него.

В действия, като това да се редуват кой да се вози в багажника на колата; всеки път различен човек да се вози сам на лифта; да споделят последната си останала храна с всички; да се съобразяват кой какво иска да прави и независимо от различните интереси, да намират едно общо занимание, което да се харесва на всички; да дават свобода на всеки да бъде себе си и да преминава през деня, така както обича – дали това ще означава да си легне рано или пък да стане малко по-късно; да тренира или пък да се излежава на слънце; да катери върхове или пък просто да поседне и да се наслади на хубавата гледка… това са неща, които на пръв поглед са обикновени и незначителни.

Но ако се замислите до какви последствия водят малките неща, може би ще осъзнаете, че не съществува такова нещо, като „малки неща“, защото всичко се натрупва и обикновено „големите“, „грандиозни неща“ се утаяват на дъното, а смисъла остава някъде другаде – в моментите лишени от претенции за изключителност; в моментите, в които си себе си и всяко твое действие отразява ценностите ти, вярванията ти, същността ти.


На връщане към вкъщи си мислех, че тези хора нямат идея какво са постигнали – разбирателството, хармонията, която цари между тях, приятелството са това, което в бъдеще, стъпка по стъпка ще ги отведе към големи постижения. Ще ги отведе към мястото, където ги чака триумфът, който е плод на това да бъдеш себе си във всеки един момент; да се раздаваш за другите и да се влагаш в това, което правиш, защото си осъзнал, че колкото повече си, толкова повече постигаш.

Всъщност, работата може да бъде най-прекрасната дейност на света и да бъде в присъствието на хора, които те вдъхновяват и мотивират.

Единственото, което трябва да направим е да осъзнаем, че ние не сме сами за себе си и не сме отделени от другите. Трябва да осъзнаем, че каквото и да правим не го правим независимо и че винаги, по един или друг начин, функционираме, като общ организъм с другите и че резултатите, които постигаме са пряко свързани от „здравето“ и целостта на този организъм.

Надявам се, всеки, който прочете това, да се замисли за отношението, което има към работата си и хората, с които работи. А на екипа на All 1 Studio, пожелавам да продължават да бъдат себе си и да имат предвид, че дори, когато не подозират, другите ги наблюдават и се учат от тях!

Намирането на добри играчи е лесно. Да ги накараш да заиграят като отбор е съвсем друга история. – Кейси Стенгъл


[su_box title=”За да откриете работата на живота си вижте още и:” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]

[/su_box]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак