Facebook Timeline: как много лесно да се доближим до стария, простичък изглед на профила

UPDATED: Статията вече не е актуална!

След многобройни запитвания на мейла на lifehack.bg и чрез Facebook за това-дали може и ако да, как да премахнем новият Facebook Timeline, попаднах на много бърз и лесен начин, чрез който да се отървете ако не от него то поне от някои негови дразнещи елементи!

Доста хора ме питаха след като активираха новия дизайн във Фейсбук как да го премахнат и да се върнат на стария си вариант на профила. За съжаление, признавам, на всички бях отговорил, че няма връщане обратно, и почти не грешах.

Добрата новина, е че попаднах на вариант, чрез който да изключите някои излишни елементи на Facebook Timeline доста лесно.

Малко общи приказки

Връщайки се обратно към септември 2011 ще си спомним, че от Facebook анонсираха няколко промени в тяхната платформа, една от които изцяло променен дизайн на личните профили наречен Facebook Timeline.

Идеята на Facebook Timeline е да бъде хронологичен изглед на активностите и дейностите ви в социалката, като по този начин ще можете да проследите какви сте ги говорили и вършили там през различните дати, месеци и т.н., както и да наблюдавате същите тези неща и за вашите контакти там.

Няколко думи за Timeline дизайна

Знам, че повечето от нас доста често недоволстват всеки път, когато от Facebook променят нещо и не рядко с основание, защото го правят наистина доста често.

Но по мои наблюдения първоначалната реакция към Facebook Timeline беше положителна, а и аз лично бих казал, че доста ми допада и не бих го премахнал.

Но хората сме различни и ни харесват различни неща и следователно има потребители, на които той изобщо не им допада и този пост както вече казахме е посветен изцяло на тях, защото вече имаме лек и за тази болка.

И въпреки това смятам, че новият дизайн на личните профили изглежда много добре, отзивчив е, дава по-голяма изразителност, снимките са по-големи и придава доста по личен характер на всеки потребител.

Отдолу е и снимка на моят личен профил след леко бърникане и настройване на интерфейса. Не е кой знае какво, но  може да го разгледате и да преосмислите решението си дали да премахнете Facebook Timeline:

Ако пък сте от хората, които все още не са се сблъсквали с машината на времето наречена Facebook Timeline и имате желание да го активирате и изпробвате, може да намерите инструкция как да го направите от статията ни:  “Активирайте новият Facebook Timeline по-рано от останалите за 5 минути+Видео“.

Това е доста лесна операция, стига да спазвате инструкциите, а има и видео урок за това. Но да се върнем на въпроса, който ни вълнува тук…

По изчистен профил със Socialfixer. Да освободим Timeline от излишните неща

Докато от фейсбук си мислят, че новият дизайн е харесван от всички потребители, ние много добре знаем, че това далеч не е така. Има хора, които просто не им допада, има хора, които просто не са му фенове.

Предстои да ви разкажа за една добавка за браузъра ви, чрез която доста лесно ще можете ако не да се отървете от него, поне да го доближите до стария ви изглед на профилите във Facebook с типичната си една колона на постовете и някои и други характеристики на стария изглед.

Този инструмент няма да ви отведе до напълно идентичния стар вариант на фейсбук профила, но той ще ви отърве от някои типични за Timeline и нетипични за стария външен вид неща като:

  • ковър снимката или корицата както я наричат някои
  • кутията с приятели, разположена вдясно
  • изгледа с две колони, където са разположени постовете

Чрез приложението, което предстои да ви покажа ще си осигурите доста по изчистен профил плюс редица други, страхотни опции за оптимизация на външния вид на фейсбук.

Разбира се това няма да промени начина, по който вашите приятели разглеждат профила ви, просто ще промени начина, по който вие разглеждате фейсбук единствено от вашата машина.

За да получите всичко това, за което ви говорех до сега ще се нуждаете от разширението, наречено Social Fixer.

Ето и какво трябва да направите, за да се доближите до стария изглед на профилите във Facebook:

  1. Отидете в официалната страница на приложението Socialfixer.com и го инсталирайте в зависимост от вида браузър, който ползвате. Добавката е налична за Firefox, Chrome, Safari и Opera. Internet Explorer не се поддържа!
  2. След като го инсталирате, влезте във Facebook.com. След като преминете през менюто от новата добавка, което ще ви подкани да направите на бързо някои промени, ще забележите допълнителна иконка най-отгоре във фейсбук менюто ви под формата на гаечен ключ. Кликнете върху нея и изберете “Social Fixer Options”, намираща се най-отгоре на падащото меню.
  3. Въпреки, че ще видите страшно много полезни функции, чрез които наистина да подобрите вашият профил и преживяване във фейсбук, за сега няма да се занимаваме с това, може би в друга статия. Просто отидете в менюто Timeline!
  4. След като отидете в секцията Timeline, ще ви се появят някои опции. Там трябва да отбележите кутийките: “Display posts in a single column”, “Hide cover photos”, “Hide the friends box”, и “Hide maps of check-ins”. След което натиснете бутона Save.
  5. Отворете Facebook профил, който вече е с timeline /дори в момента има профили, които още не са минали на новия дизайн/ Ще откриете, че докато основите на новия дизайн на facebook timeline все още са непокътнати, всички останали досадни елементи /поне според създателите на добавката/ са си отишли. Ковър изображението, кутията с приятели, картите и двуколонният модел на новия дизайн са премахнати и сега вече може да разглеждате профили в много по изчистен, формат.

Ето и резултата/така ще се виждат и всички лични профили, които посещавате/:

Отново ви напомням, че останалите хора, които разглеждат вашият профил ще го виждат точно както са го направили от Facebook, а именно с неговия оригинален външен вид, така че ако решите да се възползвате от тази добавка може да добавите и едно добро ковър изображение, за тяхно визуално удоволствие, когато преглеждат профила ви.

За целта ви препоръчвам да прегледате статиите:

Също така ви горещо ви съветвам да разгледате и останалите опции на socialfixer, когато имате възможност, защото ще откриете по мое мнение много по-ценни възможности от това да премахнете някои части на timeline.

Ако пък искате да премахнете добавката socialfixer и да се върнете на оригиналния изглед на профила си, просто я деинсталирайте от браузъра си.

А пък ако имате желание да се отървете само от timeline опциите му и да запазите останалите му яки възможности, просто отидете в секцията timeline на добавката и махнете отметките, това е!

Искрено се надявам, че този мини урок е помогнал на тази част от вас, която никак не хареса голямото нововъведение от Facebook или поне да ви е помогнал да премахнете някои дразнещи елементи от него.

Ако имате приятел, който също иска да се отърве от някои части на Facebook Timeline, не се колебайте да му изпратите този мини урок.

Много вероятно е да Ви бъде благодарен :)