8 страхотни, Безплатни Програми за Малкия бизнес

Когато сме част от малък или среден бизнес, всички ние се стремим да спестим колкото е възможно повече разходи.

За съжаление, понякога, даже доста често собствениците на бизнес и мениджъри закупуват скъпи софтуерни продукти и услуги, необходими за извършването на тяхната ежедневна оперативна дейност в техните офиси като в същото време съществуват такива, които са съвършено безплатни и с неограничено време за употреба, а и изобщо не по-малко добри от платените си конкуренти.

Този безплатен софтуер може да замести успешно скъпите програмни продукти, необходими за извършването на вашата стопанска дейност като мейл услуги, редактиране на документи, антивирусни програми, различни уеб приложения, програми за дизайн и обработка на различен тип файлове.

В тази статия сме събрали няколко безплатни алтернативи с отворен код на някои скъпи софтуерни продукти, като могат съвсем успешно да ги заместят като например Microsoft Office, Windows OS, Adobe Photoshop, Microsoft Exchange Server и т.н

Всички тези предложения по-долу може да използвате безплатно и легално за вашия бизнес.

Ако не искате ГДБОП да влезе във фирмата ви и да ви просне на земята за нелегален софтуер, особено както са се развихрили напоследък, препоръчвам ви да разгледате 8 – те добри и безплатни Open-Source Програми за малкия бизнес:

1) OpenOffice : OpenOffice е софтуер с отворен код – алтернатива на Microsoft Office и други такива платени програми за текстова обработка.

Този софтуер е безплатен за сваляне и използване. Съдържа програми за обработка на текст, таблици, презентации, бази данни, инструмент за рисуване, какъвто няма в платения пакет на Microsoft и още доста полезни неща за вашия бизнес.

Другото, освен че е безплатен този пакет, е наличен на много езици включително и БГ език и работи на всички комерсиални операционни системи.

Ако не ви се плаща за Microsoft Office пакета, можете да го изтеглите от тук!

2) OpenProj : OpenProj е софтуер с отворен код за управление на проекти от компанията Serena Software. Може успешно да замести платената си конкуренция от Microsoft Project.

Говорейки за Microsoft Project, OpenProj прави абсолютно всичко, необходимо за управлението на вашите проекти, което прави и платеният продукт на Microsoft.

Той също така и добавя няколко трика, които липсват при Project: работи на Windows, Mac, Unix и Linux. И е абсолютно безплатен. Можете да разгледате страницата на програмата и да го изтеглите от тук!

3) GNUCash : GnuCash е предназначен както за лично ползване така и за управление на финансите и счетоводството на малък бизнес. Софтуерът е наличен за използване за GNU/Linux, BSD, Solaris, Mac OS X и Microsoft Windows.

Проектиран е така, че да бъде лесен за използване и позволява да следите банковите си сметки, акциите си, приходите и разходите си.

Може да се използва бързо и интуитивно като регистър на чекови книжки като използва базови и професионални принципи на счетоводството, за да гарантира точни счетоводни книги и отчети.

От настройките може да си изберете желаната валута за опериране като има и български лев. Основните характеристики включват двойно счетоводство, акции, склад, сметки от взаимни фондове и др.

Ще ви е необходимо малко време, докато свикнете, но после това ще ви се отплати с една наистина полезна и безплатна програма.

От тук можете да изтеглите програмата и да разгледате сайта на този безплатен софтуер за управление на финансите и счетоводството!

4) OrangeHRM : OrangeHRM е безплатна програма за управление и мениджмънт на човешките ресурси с богат набор от опции, лесен за използване интерфейс.

OrangeHRM има потребители по целия свят, които се радват на тази безплатна, стабилна и качествена програма за управление на човешките ресурси.

Системата е придружена от професионална поддръжка и сервиз, както и от голяма общност, обсъждаща проблеми и решения, свързани с програмата.

За всичко това може да се уверите от страницата на този безплатен софтуер от тук! Можете да изтеглите програмата от този линк!

За инсталирането на това приложение ще имате нужда от XAMP за локален сървър, който можете да изтеглите от този адрес, а от тук можете да видите на български език подробно описание как се инсталира и конфигурира XAMP!

По-долу е клипче с това как да инсталирате приложението, така че да можете да го използвате пълноценно.

А като натиснете върху клипчето да ви се отвори в Youtube там на страницата на OrangeHRM ще видите още доста видео материал, които ще ви помогнат за използването на програмата!

5) Ubuntu : Ubuntu е open-source, безплатна операционна система, която е много лека и зарежда по-бързо от уиндоус.

Освен много добър дизайн, тя притежава и всички необходими елементи за една операционна система: чат, мейл, офис приложения, браузър и т.н. Можете да я изтеглите от ТУК!

6) GIMP : GIMP е безплатна алтернатива на Adobe Photoshop.

Тази свободно разпространявана програма изпълнява задачи, свързани с обработката на изображения и изобщо всичко необходимо, което имат платените конкуренти за перфектна работа със снимки и други графики.

Програмата има изключително много възможности и може да се използва както като прост редактор на снимки така и за доста по-сложни неща, конвертиране на графични файлове и т.н.

Можете да я изтеглите от тук!

7) Zimbra : Zimbra Desktop е безплатен календар и мейл програма, която може да се използва на машини с операционна система Windows, Apple или Linux.

Може да работи както онлайн, така и офлайн и поддържа всички POP или IMAP мейл акаунти като Google, например!

Zimbra има и възможност за синхронизация със смартфони (iPhone, BlackBerry) и други десктоп мейл клиенти като Outlook и Thunderbird, както и функция за архивиране.

Zimbra може да се използва както от фирми и организации, така и като мейл клиент за домашна употреба. Можете да я изтеглите от тук след кратка регистрация! А как изглежда програмата можете да видите ТУК!

8 ) Clamwin : ClamWin е безплатна антивирусна програма за Microsoft Windows 7 / Vista / XP / Me / 2000 / 98 и Windows Server 2008 и 2003.

ClamWin Free Antivirus не съдържа в себе си включен скенер в реално време. Необходимо е периодично да се прави ръчно сканиране на файловете в съответния компютър, за да се хванат вирусите, ако има такива.

Можете да я изтеглите от тук.

Ако и вие използвате някаква подобна програма за вашия бизнес, ще се радваме да ни я споделите в коментарите отдолу!

 • Pingback: 8 Златни Правила за Мениджъри от Иконата на Американския Бизнес! — Web lifestyle magazine with tips and tricks for your better life, free resources, wordpress and facebook()

 • http://reguligence.biz Emil A. Georgiev

  Супер статия. И аз преминах главно на опен сорс и съм много доволен. Наскоро постнах списък с моите 5 топ опен сорс приложения.

  Поздрав!

 • admin

  Емо аз пък здраво пиратствам, но при бизнеса няма как, така че опен сорс е препоръчителен :)

  Поздрави

 • http://yacobaco.wordpress.com yacobaco

  Искам да препоръчам и друга програма. Става въпрос за УСУ Линукс- българска операционна система, базирана на Убунту и с възможно най-пълния превод на програми и ръководства, които съм срещал. По мое мнение е в пъти по-лесна за използване от чисто инсталирано Убунту. Идва с повече исталирани програми и при евентуален проблем, поддържащите я отговарят веднага. Изключително съм доволен от нея .Повече подробности за нея можете да научите от сайта на създателите им http://learnfree.eu/

 • admin

  Страхотно предложение, за което ти благодаря. Мисля и аз да го пробвам като ми остане време :)

 • vtabakov

  Превода и тълкуването на думата “free” в случая не е правилна!

 • http://www.lifehackerbg.com lifehackerbg.com

  а как е правилно?

 • NikolaiMinev

  ”Двойно” счетоводство не е много законна практика.
  Да не би да имаш предвид ”двустранно”?

 • http://www.lifehackerbg.com lifehackerbg.com

  добре де, двустранно да е :)

 • Jany Kotupova

  Wave Accounting! Много по-красив дизайн от предложената GNU Cash с най-вероятно същите функционалности (нямам търпение да я пробвам!) Пичовете са създали безплатна онлайн система за счетоводство специално за малкия бизнес (препоръчват го на компании с до 9 човека персонал). Има и бг лев при избор на валута. ;)
  https://www.waveapps.com/

 • http://www.lifehackerbg.com lifehackerbg.com

  Здравейте, благодаря Ви за добавката към статията.

  Признавам не я знаех тази услуга, но на пръв поглед изглежда страхотна. Ще тествам и ако вс е наред може би не е зле да я добавя към тази статия, която вече е поостаряла :) Благодаря Ви още веднъж за коментара и полезния ресурс :)

  С Уважение
  Христо Стоянов